×
اجتماعی
شناسه خبر : 273446
تاریخ انتشار : جمعه 1404/11/17 ساعت 05:35
پیوند شگفت‌انگیز ادیسون و گرافن؛ یک اختراع قدیمی به فناوری قرن 21 وصل می‌شود

پیوند شگفت‌انگیز ادیسون و گرافن؛ یک اختراع قدیمی به فناوری قرن 21 وصل می‌شود

پژوهشی جدید نشان می‌دهد توماس ادیسون ممکن است بیش از یک قرن پیش، هنگام آزمایش برای ساخت لامپ برق، ناخواسته ساختاری شبیه گرافن تولید کرده باشد. این ماده تک‌اتمی و فوق‌مقاوم امروز در قلب بسیاری از فناوری‌های پیشرفته قرار دارد و این یافته، نگاه تازه‌ای به تاریخ علم می‌دهد.

نورنیوز-گروه اجتماعی: ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، چه وجه مشترکی میان توماس ادیسون، مخترع نامدار، و کنستانتین نووسلف و آندره گایم، برندگان جایزه نوبل فیزیک سال ۲۰۱۰، وجود دارد؟ پاسخ این پرسش، بر اساس مقاله‌ای تازه از آزمایشگاه جیمز تور در دانشگاه رایس (Rice University) که در مجله علمی «ای‌سی‌اس نانو» (ACS Nano) منتشر شده، می‌تواند «گرافن» باشد.

پاسخی که اگر به گوش ادیسون می‌رسید، احتمالاً او را سردرگم می‌کرد؛ چراکه ادیسون نزدیک به ۲۰ سال پیش از آنکه فیزیک‌دان بریتانیایی، پی. آر. والاس، وجود چنین ماده‌ای را به‌طور نظری مطرح کند، از دنیا رفته بود و حدود ۸۰ سال پیش از آنکه نووسلف و گایم به‌دلیل جداسازی و شناسایی گرافن جایزه نوبل دریافت کنند.

گرافن ماده‌ای شفاف، به‌شدت مستحکم و با ضخامتی در حد یک اتم است که امروز در کاربردهایی مانند نیمه‌رساناها، الکترونیک پیشرفته و فناوری‌های نوین انرژی نقش کلیدی دارد. یکی از گونه‌های آن، موسوم به «گرافن توربوستراتیک»، از طریق اعمال ولتاژ به یک ماده مقاوم کربنی و گرم‌کردن سریع آن تا دمایی حدود ۲ تا ۳ هزار درجه سانتی‌گراد تولید می‌شود.

در ادبیات علمی امروز، این روش «گرمایش ژولی لحظه‌ای» یا فلش ژول هیتینگ نام دارد. اما در سال ۱۸۷۹، آنچه در اختیار ادیسون بود، صرفاً روشن‌کردن یکی از لامپ‌های تازه‌ثبت‌شده و پایدارش به شمار می‌رفت. برخلاف لامپ‌های رشته‌ای امروزی که از تنگستن استفاده می‌کنند، نمونه‌های اولیه اغلب دارای رشته‌هایی از مواد مقاوم کربنی، از جمله بامبوی ژاپنی بودند. با زدن یک کلید، ولتاژ اعمال می‌شد و رشته به‌سرعت داغ می‌شد؛ فرآیندی که نور تولید می‌کرد یا شاید، بسته به قرن و زاویه نگاه، گرافن.

لوکاس ادی، نویسنده اول مقاله و دانش‌آموخته پیشین دانشگاه رایس، توضیح می‌دهد که هدف او توسعه روش‌هایی برای تولید انبوه گرافن با مواد در دسترس و ارزان بوده است. او از آزمایش با دستگاه‌های جوش قوسی گرفته تا بررسی درختان صاعقه‌زده را تجربه کرده، اما هیچ‌یک نتیجه مطلوبی نداشته‌اند. تا اینکه به گفته همکارش، «لحظه لامپ روشن‌شدن» فرا رسید. ادی به یاد آورد که لامپ‌های اولیه اغلب دارای رشته‌های کربنی بودند و می‌توانستند ساده‌ترین ابزار برای گرمایش ژولی لحظه‌ای باشند.

دلیل تمرکز بر لامپ‌های ادیسون این بود که طراحی ثبت‌شده او در سال ۱۸۷۹ به دمای بحرانی حدود ۲ هزار درجه سانتی‌گراد می‌رسید. افزون بر این، همان پتنت تاریخی به ادی نقشه‌ای دقیق برای بازسازی آزمایش ارائه می‌داد. پس از چند تلاش ناموفق و مواجهه با رشته‌هایی که به‌ظاهر کربنی اما در واقع تنگستنی بودند، او سرانجام در یک فروشگاه هنری کوچک در نیویورک لامپ‌های دست‌ساز سبک ادیسونی یافت که حتی از بامبوی ژاپنی برای رشته استفاده می‌کردند. قطر رشته‌ها نیز تنها حدود ۵ میکرومتر با نمونه‌های اصلی ادیسون تفاوت داشت.

ادی همانند ادیسون، لامپ را به منبع برق مستقیم ۱۱۰ ولت متصل کرد و تنها برای ۲۰ ثانیه آن را روشن نگه داشت؛ چراکه گرم‌شدن طولانی‌تر می‌تواند به تشکیل گرافیت به‌جای گرافن منجر شود. زیر میکروسکوپ نوری، رنگ رشته از خاکستری تیره به نقره‌ای براق تغییر کرده بود؛ نشانه‌ای از وقوع یک دگرگونی ساختاری.

برای شناسایی دقیق این تغییر، از طیف‌سنجی رامان استفاده شد؛ روشی که در دهه ۱۹۳۰ توسعه یافت و با بهره‌گیری از لیزر، امضای اتمی مواد را مانند یک بارکد می‌خواند. نتایج تأیید کرد که بخش‌هایی از رشته به گرافن توربوستراتیک تبدیل شده‌اند. به این ترتیب، این احتمال مطرح می‌شود که ادیسون، در مسیر ساخت یک لامپ کاربردی برای زندگی روزمره، ناخواسته ماده‌ای را تولید کرده باشد که امروز برای فناوری‌محورترین صنایع جهان حیاتی است.

با این حال، پژوهشگران تأکید می‌کنند که هیچ راه قطعی برای دانستن آنچه دقیقاً در آزمایش‌های تاریخی ادیسون رخ داده وجود ندارد. حتی اگر لامپ اصلی او در دسترس بود، هر گرافن احتمالی احتمالاً در جریان نخستین آزمایش ۱۳ ساعته به گرافیت تبدیل شده بود.

جیمز تور، استاد شیمی دانشگاه رایس و نویسنده مسئول مقاله، می‌گوید: بازآفرینی آزمایش‌های ادیسون با ابزار و دانش امروزی هیجان‌انگیز است و این پرسش را پیش می‌کشد که چه اطلاعات ارزشمند دیگری ممکن است در دل آزمایش‌های تاریخی نهفته باشد؛ پرسش‌هایی که شاید با نگاهی مدرن بتوان به آن‌ها پاسخ داد.


نظرات

آخرین اخبار
دبیرشورای دفاع: اگر مسئله سلاح هسته ای است ، توافق در دسترس است
اعتراض شدید ایران به هلند در ارتباط با قاچاق اقلام ممنوعه
پیامدهای رد تعرفه‌های ترامپ ادامه دارد
آخرین جزئیات از دور سوم مذاکرات هسته‌ای ایران - آمریکا
بلومبرگ: ادعای «پیروزی آسان» ترامپ در برابر ایران با واقعیت همخوانی ندارد
ایران در بهمن 1404 بیش از 540 بار لرزید
عارف: برخی قوانین مردمحورند و باید اصلاح شوند
هشدار نارنجی هواشناسی برای شمال غرب؛ بارش شدید و کولاک برف
دانشگاه آزاد یزد تا پایان سال 1404 مجازی شد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنج شنبه 7 اسفند 1404+جدول
جزئیات مهلت 5 روزه گمرک برای ترخیص کالاهای اساسی
حمایت چین از منافع و حقوق مشروع ایران
آنچه که از فواید آب هویج نمی‌دانید + 11 خاصیت برای سلامتی بدن
قیمت طلا در بازار جهانی افزایش یافت
واکنش رئیس جمهور مکزیک به احتمال لغو میزبانی جام جهانی+ چراغ سبز فیفا به میزبان بحران‌زده
صادرات گاز ایران به عراق پس از دو ماه وقفه
اعتماد پایین آمریکایی‌ها به ترامپ در مسائل نظامی و هسته‌ای
مدیر ستاد مشترک پنتاگون برکنار شد
اژه ای: تعطیلی و تخلیه زندان رجایی‌شهر یک مطالبه مردمی بود
عطریانفر: اتحاد داخلی و شفافیت حکمرانی، راه‌حل مقابله با تهدیدات خارجی
شهادت پلیس لرستانی در درگیری با شرور مسلح
قیمت گوشت قرمز امروز 7 اسفند 1404 + جدول
سفیر سابق پاکستان: ایران تسلیم زورگویی آمریکا نمی‌شود
فرمانده سابق سنتکام: درگیری طولانی با ایران ذخایر دفاعی آمریکا را تحت فشار می‌گذارد
مرکز آمار: تورم بهمن ماه 47.5درصد شد
پزشکیان: 35.5 همت اعتبار برای توسعه مازندران تخصیص یافت
ترافیک نیمه‌سنگین آزادراه قزوین-کرج در صبح پنج‌شنبه
کاشف فروتن ریشه‌های هویت ملی ایران
آغاز ثبت‌نام وام‌های تحصیلی و ودیعه مسکن دانشجویی از 9 اسفند
پایان گروگان‌گیری ساختگی 18 هزار دلاری در تهران
کلاس‌های آموزشی دانشگاه علوم تحقیقات تا پایان اسفند مجازی شد
خاکسپاری علی باباچاهی در کرج با حضور شاعران
واکنش پزشکیان به ادعاهای ترامپ : با سند درباره ایران حرف بزن
بیانیه 353 فعال و پژوهشگر: «نه به جنگ و تجاوز علیه ایران»
اسامی داوران هفته بیست و سوم لیگ برتر فوتبال اعلام شد
دیدار هیئت‌های اوکراینی و آمریکایی برای آماده‌سازی مذاکرات با مسکو
کامالا هریس: مردم آمریکا جنگ دیگری نمی‌خواهند
تراکتور - گل‌گهر ؛ نبرد صدرنشینی در تبریز
اولویت مغفول
ترامپ قربانی اطلاعات غلط است یا معمار تهدیدسازی؟
پزشکیان: مدرسه نقطه آغاز ساختن ایران قدرتمند است
ناکامی طارمی در برابر لورکوزن: 130 دقیقه بدون گل یا پاس گل
حمله اوکراین به کارخانه‌ای در اسمولنسک ؛ 7 کشته و 10 زخمی
مذاکره با داده‌های جعلی؛عددسازی‌های ترامپ و فروپاشی اعتماد دیپلماتیک
نطق ترامپ در کنگره
راهبرد ترامپ چیست؟
ترامپ خواستار اخراج دو قانونگذار مسلمان از آمریکا شد
سفیر جدید ایران در لبنان با عراقچی دیدار کرد
کره شمالی شرط از سرگیری روابط با آمریکا را اعلام کرد
دولت ترامپ به دنبال توافق هسته‌ای بدون بند غروب