×
بین الملل
شناسه خبر : 273255
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/11/16 ساعت 08:32
بهترین فرصت آمریکا برای دگرگونی ایران

فارن‌افرز :

بهترین فرصت آمریکا برای دگرگونی ایران

تداوم مهار و فشارِ سنجیده، بیش از هر گزینه دیگر، امکان گذار مدیریت‌شده در تهران را افزایش می‌دهد و خطر فروغلتیدن به خشونت فراگیر را می‌کاهد.

نورنیوز-گروه بین الملل: ایران در آغاز بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید در موقعیتی قرار داشت که از زمان انقلاب ۱۹۷۹ بی‌سابقه بود. اقتصادش زیر فشار تحریم‌ها و سوءمدیریت فرسوده شده، شبکه نیروهای نیابتی در منطقه بر اثر سقوط حکومت سوریه و ضربات سنگین اسرائیل به حزب‌الله و حماس تضعیف شده و نارضایتی اجتماعی رو به فزونی گذاشته بود. این وضعیت، برای واشنگتن اهرم‌های کم‌سابقه‌ای ایجاد کرد: امکان معامله هسته‌ای تازه، پیگیری تغییر رژیم از مسیر فشار مستمر، یا مهار ایران در کنار تمرکز بر چالش‌های دیگر.

با این حال، سیاست سال نخست ترامپ. ترکیبی آشفته از هر سه مسیر بود که به نتایجی متناقض انجامید.

در سال ۲۰۲۵، کاخ سفید هم‌زمان «فشار حداکثری» را بازگرداند و در عین حال به گفت‌وگوهای هسته‌ای تن داد. مذاکراتی که به پنج دور کشیده شد، هرگز از سطح سنجش فضا فراتر نرفت. این روند با جنگ مستقیم ۱۲روزهٔ ایران و اسرائیل در ژوئن قطع شد؛ جنگی که با چراغ سبز واشنگتن آغاز شد و با ورود مستقیم آمریکا و حمله به تأسیسات نطنز و فردو به اوج رسید. هرچند این حملات برنامه هسته‌ای ایران را به‌طور معنادار عقب راند، خروج تهران از همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شفافیت را به پایین‌ترین سطح رساند و ابهام درباره ذخایر اورانیوم باقی ماند.

مرحله سوم در اوایل ۲۰۲۶ با خیزش‌های سراسری در ایران رقم خورد. مداخله لفظی واشنگتن، بدون برنامه عملی برای حمایت یا حفاظت، به افزایش انتظارات انجامید؛ اما سرکوب خونین هزاران کشته برجا گذاشت. در این میان، نوسان میان تهدید نظامی، دعوت به مذاکره و فشار اقتصادی، خطر بی‌ثباتی مزمن و درگیری‌های مقطعی منطقه‌ای را تثبیت کرد. هم‌زمان، احتمال فروریزی نظم موجود افزایش یافت، اما هم‌پای آن، سناریوهای آشوب، خشونت گسترده و بازسازی پنهانی برنامه هسته‌ای نیز تقویت شد.

راه پیشنهادی، گذار از بداهه‌کاری به راهبرد منسجم است. پرهیز از حملات واکنشی، تشدید فشار اقتصادی و دیپلماتیک هماهنگ با متحدان، و گشودن پنجره‌ای محدود برای تفاهمی معاملاتی با هدف بازگشت بازرسان آژانس، ستون‌های این مسیرند. پشتیبانی از مخالفان باید محتاطانه، فراگیر و معطوف به همبستگی داخلی باشد، نه تحمیل چهره یا جریان خاص. در سطح منطقه‌ای، مهار تنش با مهار متحدان، تقویت پدافندها و ایجاد کانال‌های ارتباطی برای جلوگیری از سوءمحاسبه ضرورت دارد. تداوم مهار و فشارِ سنجیده، بیش از هر گزینه دیگر، امکان گذار مدیریت‌شده در تهران را افزایش می‌دهد و خطر فروغلتیدن به خشونت فراگیر را می‌کاهد.


کلید واژگان
ایرانآمریکاتغییر
نظرات

آخرین اخبار
سی‌ان‌ان: ترامپ هنوز تصمیم نهایی درباره ایران نگرفته است
صدور 2500 کارت سوخت در یک روز
طلای جهانی دوباره صعودی شد ؛ اونس به مرز 5 هزار دلار رسید
انفجار کپسول گاز در کراچی پاکستان جان 13 نفر را گرفت
زلزله 4.3 ریشتری صبح پنجشنبه عسلویه را لرزاند
معماری نوین امنیت در آب‌های جنوب
قیمت گوشت قرمز امروز 30 بهمن 1404 + جدول
ایران در صورت حمله، با همه توان پاسخ می‌دهد
رویترز:خروج بخشی از نیروهای آمریکایی از سوریه آغاز شد
چالش بحران آب و تحصیل در لرستان
سفر غیرمنتظره فرمانده ارشد آمریکا به ونزوئلا
فرصت تصمیم!
اتحادیه اروپا بودجه دفاعی جبهه شرقی را تقویت می‌کند
پزشکیان: پاسخگویی به مردم بودجه نمی‌خواهد، اراده می‌خواهد
مذاکرات، ناوها،موشک‌ها و معادله‌ای که همه را در انتظار نگه داشته!
ژاپن استفاده از پاوربانک در هواپیما را محدود می‌کند
هشدار سازمان ملل: آتش‌بس غزه در نقطه‌ای سرنوشت‌ساز قرار دارد
کشته شدن نظامی رژیم صهیونیستی در غزه بر اثر آتش خودی
بازداشت خبرنگار مشهور آمریکایی در اسرائیل
واکنش تند پاکستان به شهرک‌سازی و اقدامات اشغالگرانه رژیم صهیونیستی
شکست المپیاکو مقابل لورکوزن؛ شب تلخ طارمی در یونان
ماه مبارک رمضان از نگاه قرآن
توماس فریدمن: تمرکز نتانیاهو بر ایران، انحراف افکار عمومی است
دیدار نخست وزیر قطر با رئیس جمهور موقت ونزوئلا
قرارداد گازی ایران و روسیه در آستانه نهایی شدن
حمله هوایی مجدد رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
معمای مذاکره
دیدگاه اسرائیلی‌ها درباره مذاکرات هسته‌ای
توصیه‌های طب ایرانی برای روزه‌داری بدون تشنگی
مخالفت‌ها در کنگره آمریکا با رویکردهای تقابلی علیه تهران
رویترز: ایران امروز آزمایش موشکی انجام می‌دهد
آیا جنگ نزدیک است؛ ترامپ کدام مسیر را انتخاب می کند؟
فیلم های سینمایی امروز تلویزیون پنجشنبه 30 بهمن+جدول پخش
برنامه مسابقات ورزشی امروز 30 بهمن 1404+ جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 30 بهمن ماه 1404 + وضعیت استان‌ها
آیا برنج درمان ریزش موست؟
ارتباط آلودگی هوا با یک بیماری شایع قرن
هشدار شیوع یک عفونت ویروسی از طریق پشه
عواقب جبران‌ناپذیر مصرف خودسرانه داروهای افسردگی
دوش آب سرد، برای کودکان مبتلا به تب ممنوع
زخم‌پوش فوق‌نازک هوشمند به بازار آمد
کلاه کاهش ریزش مو ابداع شد
تاکید مسعود بارزانی بر لزوم استقلال عراق در تصمیماتش
سپاهان ایران(1) - الاهلی قطر (3) / باخت سپاهان در دوحه+ فیلم
گفت‌وگوهای غیررسمی واشنگتن با نوه رائول کاسترو
زلنسکی رئیس جمهوری بلاروس را تحریم کرد
درخواست عضو کنست برای برکناری نتانیاهو
محکومیت اقدام اخیر اسرائیل در غصب اراضی کرانه باختری
تاکید وزیر راه بر تطابق قیمت بلیت با خدمات ایرلاین‌ها
حمله نماینده سابق کنگره آمریکا به ترامپ در قبال ایران