×
اقتصادی
شناسه خبر : 273214
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/11/15 ساعت 21:40
وزارت جهاد کشاورزی؛ نمایش سیاست‌گذاری به جای اصلاح ساختار

وزارت جهاد کشاورزی؛ نمایش سیاست‌گذاری به جای اصلاح ساختار

تورم افسارگسیخته مواد غذایی، حالا دیگر فقط یک هشدار آماری نیست؛ نشانه‌ای روشن از اختلال در مهم‌ترین حلقه امنیت معیشتی کشور است. وزارت جهاد کشاورزی که قرار بود خط مقدم مهار این بحران باشد، پس از گذشت بیش از یک سال از عمر دولت چهاردهم، در برابر رشد کم‌سابقه قیمت خوراکی‌ها کارنامه‌ای پر از ابهام و انفعال بر جای گذاشته است.

نورنیوز- گروه اقتصادی: دولت چهاردهم با شعار محوری «عدالت و تخصص» و با وعده بازگرداندن ثبات به سفره خانوارها آغاز به کار کرد؛ وعده‌ای که در وزارت جهاد کشاورزی، به‌عنوان متولی اصلی امنیت غذایی، اهمیتی دوچندان داشت. غلامرضا نوری قزلجه در روزهای رأی اعتماد، این وزارتخانه را «سنگر اول امنیت ملی» خواند، اما آمارهای رسمی امروز روایت متفاوتی دارند. تورم مواد غذایی نه‌تنها مهار نشد، بلکه در برخی اقلام کلیدی از مرز ۷۰ و حتی ۹۰ درصد عبور کرد. این گزارش تلاش می‌کند با نگاهی تحلیلی، ریشه‌های ناکامی وزارت جهاد کشاورزی در کنترل تورم خوراکی‌ها را واکاوی کند.

شکاف عمیق تورم در سبد خوراکی‌ها

بررسی گزارش‌های میان‌دوره‌ای مرکز آمار ایران تا زمستان ۱۴۰۴ نشان می‌دهد ضریب اهمیت خوراکی‌ها در تورم کل، به بالاترین سطح خود در یک دهه اخیر رسیده است. این موضوع به‌روشنی حکایت از آن دارد که فشار تورمی بیش از هر بخش دیگری، مستقیماً بر معیشت خانوارها متمرکز شده است. با این حال، سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی نتوانست متناسب با این تغییر ساختاری در تورم، واکنشی فعال و پیش‌دستانه نشان دهد و عملاً از نقش تنظیم‌گر مؤثر فاصله گرفت.

در همین چارچوب، یکی از مهم‌ترین انتقادات به عملکرد وزارتخانه، ناتوانی در پیش‌بینی شوک‌های قیمتی است. نوسانات ارزی، تغییرات فصلی تولید و اختلال در زنجیره تأمین، پدیده‌های تازه‌ای نبودند، اما نبود سناریوهای پیشگیرانه باعث شد بازار بارها غافلگیر شود. نتیجه این رویکرد، انتقال مستقیم هزینه‌ها به مصرف‌کننده نهایی و تشدید بی‌اعتمادی در بازار بود.

قیمت‌گذاری دستوری و تولیدِ زخمی

وزارت جهاد کشاورزی به‌جای اصلاح ساختار هزینه‌های تولید، مسیر ساده‌تر اما پرهزینه‌تری را انتخاب کرد: سرکوب قیمت‌ها. قیمت‌گذاری دستوری، در ظاهر با هدف حمایت از مصرف‌کننده اجرا شد، اما در عمل فشار مضاعفی بر تولیدکننده وارد کرد؛ تولیدکننده‌ای که هم‌زمان با افزایش هزینه نهاده‌ها، انرژی و حمل‌ونقل، مجبور به فروش با قیمت‌های غیرواقعی بود.

پیامد این سیاست، نه کاهش تورم بلکه کاهش عرضه بود. کمبود کالا در قفسه فروشگاه‌ها، افزایش فروش غیررسمی و شکل‌گیری بازارهای سیاه، نتیجه طبیعی این تناقض سیاستی بود. در چنین شرایطی، مصرف‌کننده نه‌تنها ارزان‌تر نخرید، بلکه با بی‌ثباتی و نااطمینانی بیشتری در تأمین کالاهای اساسی مواجه شد؛ وضعیتی که نشان می‌دهد کنترل اداری قیمت، جایگزین مدیریت هوشمند تولید و توزیع نشده است.

حذف حمایت‌ها و فشار بر دهک‌های پایین

یکی از جدی‌ترین نقدها به عملکرد تیم مدیریتی وزارت جهاد کشاورزی، انفعال در قبال حذف تدریجی ابزارهای حمایتی است. با کنار رفتن ارز ترجیحی و جایگزینی آن با ارز نیماییِ پرنوسان، هزینه نهاده‌های کشاورزی به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافت، اما برای مصرف‌کننده نهایی، پیوست حمایتی مؤثری طراحی نشد. طرح کالابرگ الکترونیک که می‌توانست نقش ضربه‌گیر تورمی را ایفا کند، یا به‌درستی اجرا نشد یا به‌تدریج از اولویت خارج شد.

نتیجه این خلأ سیاستی، کاهش معنادار مصرف اقلام پروتئینی در دهک‌های پایین درآمدی بود. سقوط سرانه مصرف گوشت قرمز در دهک‌های یک تا چهار به زیر دو کیلوگرم در سال، نه فقط یک شاخص اقتصادی، بلکه زنگ خطری برای سلامت عمومی جامعه محسوب می‌شود. وزارت جهاد کشاورزی در این میان، بیش از آنکه مدافع امنیت غذایی باشد، نظاره‌گر کوچک شدن سفره‌ها باقی ماند.

مدیریت ارتباط با کارفرما و پیمانکار؛ دستیار کسب و کار شما

در حالی که بسیاری از کشورها با استفاده از داده‌های بزرگ و سامانه‌های هوشمند، زنجیره تأمین غذا را مدیریت می‌کنند، سیاست‌گذاری در وزارت جهاد کشاورزی همچنان بر الگوهای سنتی استوار است. تصمیم‌گیری‌های مقطعی، توزیع فیزیکی و اتکا به شبکه‌های محدود، پاسخگوی بازاری با میلیون‌ها مصرف‌کننده و ده‌ها هزار تولیدکننده نیست.

طرح‌هایی مانند «روستا بازار» و «عرضه مستقیم» اگرچه با تبلیغات گسترده معرفی شدند، اما سهم آن‌ها از تأمین نیاز کلان‌شهرها به زحمت به چند درصد رسید. این اقدامات، بیش از آنکه راه‌حل ساختاری باشند، به ویترین‌های کوتاه‌مدت سیاست‌گذاری شباهت داشتند و نتوانستند ریشه‌های عمیق دلالی و ناکارآمدی توزیع را هدف قرار دهند.

نمایش سیاست‌گذاری به جای اصلاح ساختار

یکی از پیامدهای تداوم سیاست‌های نمایشی، اتلاف منابع محدود دولتی است. بودجه‌هایی که می‌توانست صرف اصلاح زیرساخت‌های تولید، حمل‌ونقل و ذخیره‌سازی شود، در پروژه‌هایی هزینه شد که اثر ملموسی بر ثبات بازار نداشتند. این رویکرد، نه‌تنها مشکل را حل نکرد، بلکه انتظارات تورمی را نیز تشدید کرد.

در نهایت، آنچه از عملکرد وزارت جهاد کشاورزی در بیش از یک سال گذشته بر جای مانده، شکاف عمیق میان شعار و واقعیت است. سنگری که قرار بود حافظ امنیت غذایی باشد، حالا بیش از هر زمان دیگری نیازمند بازنگری جدی در رویکردها، ابزارها و اولویت‌های خود است؛ بازنگری‌ای که بدون پذیرش خطاها، ممکن نخواهد بود.


صفحه اقتصاد
اخبار مرتبط
قدردانی وزیر جهاد کشاورزی از همراهی بخش خصوصی در تامین امنیت غذایی
سه‌شنبه 1405/01/18 ساعت 04:26
قدردانی وزیر جهاد کشاورزی از همراهی بخش خصوصی در تامین امنیت غذایی
وزیر جهاد کشاورزی با حضور در اتاق بازرگانی از تلاش تاجران و کارآفرینان بخش خصوصی در تامین مواد غذایی در جنگ تحمیلی سوم قدردانی کرد.
خبر مهم معاون وزارت جهاد برای مرغداران و دامداران
یکشنبه 1404/10/14 ساعت 18:40
خبر مهم معاون وزارت جهاد برای مرغداران و دامداران
معاون امور تولیدات دام وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد که با حذف ارز ترجیحی، بانک مرکزی خط اعتباری برای سرمایه در گردش تولیدکننده را اختصاص می‌دهد.
وزارت جهاد کشاورزی: روغن کشور تامین است
سه‌شنبه 1404/10/09 ساعت 22:29
وزارت جهاد کشاورزی: روغن کشور تامین است
مجید حسنی‌مقدم مدیرکل دفتر بازرگانی داخلی معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه نیاز کشور به روغن خوراکی بین 1,6 تا 2.2 میلیون تن در نوسان است، اظهار داشت: «برنامه‌ریزی ما در ابتدای سال برای تأمین حدود 2 میلیون و 350 هزار تن روغن بوده که حتی بیش از نیاز برآوردی کشور است.
سکوت وزارت جهاد کشاورزی و بلاتکلیفی بازار لبنیات
یکشنبه 1404/10/07 ساعت 15:17
سکوت وزارت جهاد کشاورزی و بلاتکلیفی بازار لبنیات
بازار لبنیات در بلاتکلیفی قرار دارد و وعده کاهش قیمت چهار قلم پرمصرف هنوز اجرایی نشده و وزارت جهاد کشاورزی در برابر سردرگمی تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان سکوت کرده است.
نظرات

آخرین اخبار
وضعیت آب و هوا امروز پنج شنبه 3 اردیبهشت 1405 + وضعیت استان‌ها
علل تمدید آتش‌بس
ضربه اطلاعاتی به عملیات مشترک منافقین و موساد؛ یک تروریست اعدام شد
صنعت نشر زیر چادر اکسیژن
مهلت ثبت درخواست وام‌های دانشجویی تمدید شد
دیدار هیئت آمریکایی با مقامات دولت کوبا در سایه تنش‌ها
آفریقای جنوبی با چه سرمربی به جام جهانی می رود ؟
انتقاد روسیه از برنامه‌های پاریس برای افزایش کلاهک‌های هسته‌ای
عصبانیت عراقی ها از سیاست‌های مداخله جویانه آمریکا
تیم ملی با 4 امتیاز صعود می‌کند
نگرانی‌های عربستان از بسته شدن تنگه باب المندب
6 اثر موسیقی که برای جنگ ساخته شد
فشار نمایندگان مجلس آمریکا بر ترامپ؛ برنامه پایان جنگ چیست؟
انتقاد شدید روسیه از اقدامات رژیم صهیونیستی در سوریه
انتصاب جدید در کاخ سفید
کارگران عدم اجرای بخشنامه دستمزد را گزارش دهند
انتصاب سفیر برای آمریکا نخست وزیر بریتانیا را به دردسر انداخت
پاکستان موشک ضد کشتی دوربرد آزمایش کرد
آتش‌بس بین واشنگتن و تهران «شرم‌آورترین شکست استراتژیک» آمریکا است
دیدار رئیس جمهور عراق با المالکی درباره معرفی نامزد نخست‌وزیری
ناراحتی هگست از تماس مستقیم وزیر نیروی دریایی با ترامپ
راهکارهای کاهش تحلیل رفتن عضلات در سنین بالا
زیاده خواهی های وزارت دارایی رژیم صهیونیستی
اعتراض مکزیک به فعالیت مخفیانه دو مامور سیا
دریانوردی در تنگه هرمز باید آزاد شود
آتش‌سوزی در ناوشکن آمریکایی «زوموالت»؛ 3 ملوان زخمی شدند
اعتراض ایران درباره سوء استفاده آمریکا از خاک و آسمان 5 کشور
درخواست دوباره آلمان از ایران برای حضور در مذاکرات اسلام‌آباد
گزارش رسانه‌های آمریکایی از اختلاف آماری پنتاگون در تلفات جنگ با ایران
ایروانی: آمریکا و اسرائیل مسئول حملات به زیرساخت‌های فضایی ایران‌اند
عطسه‌های بهاری؛ آلرژی فصلی یا سرماخوردگی؟
حمله ضدانقلاب به تجمع حامیان ایران در لندن
سنای آمریکا برای پنجمین بار تلاش دموکرات ها را ناکام گذاشت
مخالفت عربستان با پروژه رژیم صهیونیستی برای مسیر جایگزین تنگه هرمز
وزیر نیروی دریایی آمریکا از دولت ترامپ استعفا داد
ادعای ترامپ درباره مذاکرات با ایران؛ هیچ جدول زمانی مشخصی وجود ندارد
آیت‌الله جوادی آملی: حضور مردم در صحنه جلوه‌ای از آیات الهی است
پیروزی بارسلونا در شبی تلخ برای یامال و پرتنش برای هواداران
دو سرباز نیروی هوایی اسرائیل به جاسوسی برای ایران متهم شدند
بایرن در فینال جام حذفی؛ شاگردان کمپانی در مسیر سه‌گانه
بازگشت مقتدرانه سیتی؛ گواردیولا صدر جدول را از آرسنال گرفت
توقف 10 دقیقه‌ای بازی بارسلونا برای نجات جان یک هوادار
شهادت خبرنگار روزنامه «الاخبار» لبنان در حمله هوایی به جنوب این کشور
رئیس فدراسیون فوتبال: هنوز درباره سهمیه‌های AFC تصمیمی نگرفته‌ایم
آمریکا از شهروندانش خواست لبنان را ترک کنند
پنجمین تلاش سنای آمریکا برای محدود کردن اختیارات جنگی ترامپ
چهار دیدار تدارکاتی تیم ملی در اردو‌ی ترکیه قطعی شد
فاصله‌گیری برخی متحدان اروپایی از واشنگتن در پرونده ایران
تیم محمد بنا قهرمان اروپا شد
احتمال افزایش 15 تا 20 درصدی نرخ بلیت هواپیما در آمریکا