×
اقتصادی
شناسه خبر : 273213
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/11/15 ساعت 20:58
تقویت چشم‌انداز خاموشی‌ها برای سال آینده

تقویت چشم‌انداز خاموشی‌ها برای سال آینده

متاسفانه وزارت نیرو برای بهبود وضعیت انرژزی، بیش از آنکه به سراغ اصلاحات ساختاری و سرمایه‌گذاری پایدار برود، به مدیریت بار و راه‌حل‌های موقتی متوسل شد. سوزاندن مازوت در نیروگاه‌ها شاید در کوتاه‌مدت خاموشی‌ها را کاهش دهد، اما هزینه‌های زیست‌محیطی و اقتصادی آن، بحران را به حوزه‌های دیگر منتقل می‌کند.

نورنیوز- گروه اقتصاد: وزارت نیرو در حالی سال ۱۴۰۴ را آغاز کرد که وزیر این وزارتخانه با اطمینان از عبور آرام از پیک مصرف سخن می‌گفت؛ اطمینانی که خیلی زود جای خود را به خاموشی‌های گسترده، افت تولید و خسارت‌های چندصد هزار میلیاردی داد. آمارهای رسمی وزارت نیرو، گزارش‌های مرکز پژوهش‌های مجلس و برآورد نهادهای بخش خصوصی همگی یک واقعیت مشترک را تأیید می‌کنند: شکاف میان تولید و مصرف برق، عمیق‌تر از آن بود که با وعده و مدیریت مقطعی پر شود.

وعده‌هایی که تابستان را تاب نیاورد

عباس علی‌آبادی در ابتدای سال ۱۴۰۴ از تابستانی بدون قطعی برق سخن گفت؛ وعده‌ای که حتی پیش از رسیدن به اوج گرما ترک برداشت. در حالی که پیک مصرف برق کشور به حدود ۸۵ هزار مگاوات رسید، ظرفیت عملی تولید حداکثر ۶۵ هزار مگاوات بود؛ فاصله‌ای که از همان ابتدا نشانه بروز بحران را فریاد می‌زد. این شکاف بیش از ۲۰ هزار مگاواتی، عملاً امکان عبور بدون خاموشی از تابستان را از بین برده بود.

هشدارها هم کم نبود. خود وزیر نیرو در فروردین ۱۴۰۴ نسبت به رشد تقاضا هشدار داد، اما این هشدارها به اصلاح سیاست یا افزایش واقعی ظرفیت منجر نشد. کارشناسان اتاق بازرگانی و کمیسیون انرژی مجلس، ناترازی واقعی را ۲۵ تا ۳۰ هزار مگاوات برآورد کردند؛ رقمی معادل یک‌سوم نیاز برق کشور که نشان می‌داد وعده‌های داده‌شده بیش از آنکه مبتنی بر واقعیت باشند، خوش‌بینانه و سیاسی بوده‌اند.

خاموشی‌هایی که از بهار شروع شد

برخلاف روایت رسمی، خاموشی‌ها محدود به چند هفته تابستانی نبود. قطعی برق از بهار ۱۴۰۴ آغاز شد و با نزدیک شدن به ماه‌های گرم، شدت و گستره آن افزایش یافت. بخش خانگی، صنعتی و کشاورزی همزمان درگیر محدودیت شدند؛ موضوعی که نشان می‌داد وزارت نیرو حتی در اولویت‌بندی مصرف نیز دچار سردرگمی شده است.

در شهرک‌های صنعتی، قطعی برق تا پنج روز در هفته گزارش شد و صنایع بزرگ با کاهش ۳۰ تا ۹۰ درصدی برق مواجه شدند. فولاد، سیمان و پتروشیمی که ستون‌های تولید و صادرات کشور محسوب می‌شوند، عملاً با ظرفیت‌های حداقلی کار کردند؛ اتفاقی که اثر آن خیلی زود در آمار تولید، صادرات و قیمت‌ها نمایان شد.

عددهایی که از خسارت حرف می‌زنند

خسارت‌های ناشی از خاموشی، صرفاً در حد اختلال موقت نبود. گزارش کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی نشان می‌دهد که قطعی برق روزانه حدود ۱۷ هزار و ۹۷۳ میلیارد تومان به اقتصاد کشور آسیب زده است؛ رقمی که بیش از ۹ هزار و ۲۱۸ میلیارد تومان آن مستقیماً متوجه بخش صنعت بوده است. این اعداد به‌خوبی نشان می‌دهند که بحران برق، به یک بحران اقتصادی تمام‌عیار تبدیل شده است.

فرشید شکرخدایی، رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی، خسارت روزانه قطعی برق به صنایع را بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیون دلار برآورد کرده؛ معادل حدود ۹ هزار میلیارد تومان در هر روز. با تداوم این وضعیت، خسارت صنایع در سال ۱۴۰۴ به‌راحتی از مرز ۵ میلیارد دلار عبور کرد؛ رقمی که آثار آن تا سال‌ها بر پیکره تولید باقی خواهد ماند.

کشاورزی و زنجیره تأمین در تاریکی

خاموشی‌ها تنها صنایع بزرگ را زمین‌گیر نکرد. بخش کشاورزی نیز به‌طور مستقیم تحت تأثیر قرار گرفت؛ جایی که قطع برق چاه‌ها، تولید محصولات اساسی مانند برنج، ذرت و سویا را تا ۳۰ درصد کاهش داد. این افت تولید، فشار مضاعفی بر بازار مواد غذایی وارد کرد و به افزایش هزینه معیشت دامن زد.

مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش خود تأکید کرده که خاموشی‌ها زنجیره تأمین را مختل کرده و رشد صنعتی کشور را به محدوده منفی سوق داده است. وقتی انرژی به‌عنوان زیرساخت اصلی تولید دچار اختلال می‌شود، پیامد آن فراتر از یک بخش خاص رفته و کل اقتصاد را درگیر رکود می‌کند.

فرسودگی شبکه و سرمایه‌گذاری‌های نیمه‌تمام

ریشه بحران برق را نمی‌توان صرفاً در افزایش مصرف جست‌وجو کرد. فرسودگی شبکه با تلفات ۱۰ تا ۱۵ درصدی، کمبود سوخت نیروگاه‌ها و سال‌ها عدم سرمایه‌گذاری مؤثر، همگی دست‌به‌دست هم داده‌اند تا ناترازی به سطح فعلی برسد. گزارش‌های مجلس نشان می‌دهد که تنها ۴۵ درصد خطوط انتقال و ۳۶ درصد پست‌های فوق‌توزیع مصوب به بهره‌برداری رسیده‌اند.

خروج سرمایه‌گذاران خارجی، حتی شرکای سنتی مانند شرکت‌های چینی، تصویر نگران‌کننده‌تری از آینده ترسیم می‌کند. گلوگاه‌های منطقه‌ای در استان‌هایی مانند خوزستان، البرز و فارس، به‌خوبی نشان می‌دهد که شبکه برق کشور از نظر فنی و سرمایه‌ای توان پاسخگویی به رشد تقاضا را ندارد.

مدیریت بار؛ مُسکن پرهزینه

در برابر این بحران، وزارت نیرو بیش از آنکه به سراغ اصلاحات ساختاری و سرمایه‌گذاری پایدار برود، به مدیریت بار و راه‌حل‌های موقتی متوسل شد. سوزاندن مازوت در نیروگاه‌ها شاید در کوتاه‌مدت خاموشی‌ها را کاهش دهد، اما هزینه‌های زیست‌محیطی و اقتصادی آن، بحران را به حوزه‌های دیگر منتقل می‌کند.

این رویکرد، نه‌تنها اعتماد عمومی را خدشه‌دار کرده، بلکه چشم‌انداز تکرار خاموشی‌ها در سال‌های آینده را نیز تقویت کرده است. زمستان ۱۴۰۴ شاید با قطعی‌های خانگی کمتری همراه باشد، اما هشدار کارشناسان روشن است: بدون سرمایه‌گذاری واقعی و اصلاح سیاست‌ها، تابستان‌های آینده نیز در تاریکی خواهند گذشت.


صفحه اقتصاد
اخبار مرتبط
زمستان بدون خاموشی در حال سپری شدن
چهارشنبه 1404/11/29 ساعت 00:15
زمستان بدون خاموشی در حال سپری شدن
مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران گفت: باوجود وقوع سرمای شدید و کاهش محسوس ذخایر نیروگاه‌های برق‌آبی کشور نسبت به سال گذشته، پایداری شبکه برق کشور با اتکا به برنامه‌ریزی دقیق، مدیریت بهینه تولید و تقاضا و مدیریت هوشمند شبکه برق کشور حفظ شد.
برنامه‌های وزارت نیرو برای عبور از تابستان سال 1405
پنج‌شنبه 1404/08/29 ساعت 12:25
برنامه‌های وزارت نیرو برای عبور از تابستان سال 1405
وزارت نیرو با تدوین 14 مگاپروژه، برنامه‌ای را برای کاهش ناترازی برق و تأمین پایدار انرژی در تابستان 1405 معرفی کرد، که بر مدیریت مصرف و بهینه‌سازی شبکه تمرکز دارد.
وعده وزارت نیرو برای پایان خاموشی‌‌ها کی به پایان می رسد؟
جمعه 1404/06/28 ساعت 09:50
وعده وزارت نیرو برای پایان خاموشی‌‌ها کی به پایان می رسد؟
قطعی برق برنامه‌ریزی‌شده که از آبان سال گذشته آغاز شد، همچنان صنایع، بخش خانگی و کشاورزی را تحت تاثیر قرار داده است، همایون حائری، معاون وزیر نیرو، شهریورماه وعده داد که خاموشی‌ها ظرف یک ماه پایان می‌یابد و حالا تنها سه روز تا موعد وعده باقی مانده است.
نظرات

آخرین اخبار
تلویزیون امروز چه فیلم‌هایی پخش می‌کند؟ معرفی کامل فیلم‌های جمعه
انفجار در اقلیم کردستان عراق؛ بمباران مقر گروه‌های تجزیه‌طلب
پاسخ قاطع نیروهای مسلح به جنایت امریکادر قشم؛ آشیانه جنگنده های دشمن در کویت هدف قرارگرفت
هجوم هزاران مهاجر از مرز مراکش؛ اسپانیا وضعیت اضطراری اعلام کرد
شورای صلح: حماس با خلع سلاح موافقت کرد
حمله دموکرات‌ها به هگست؛ترامپ آماده جنگ با ایران نبود
اسرائیل به دنبال تشدید اختلافات داخلی لبنان
آخرین آمار از تلفات آمریکا در جنگ با ایران منتشر شد
تشییع باشکوه شهدای حشدالشعبی؛ پیام نجف به منطقه چه بود؟
انفجارهای مهیب در جنوب لبنان؛ عملیات اسرائیل با 700 تن مواد منفجره
هشدار عراقچی نسبت به عملیات های پرچم دروغین اسرائیل در منطقه
ترامپ: هیأت صلح غزه به توافقی تاریخی دست یافت
انفجار مهیب در باب‌المندب
خدمات درمانی ارتش تا پایان بازگشت زائران در مرزها ادامه دارد
قالیباف: آمریکایی‌ها تاوان خواهند داد
اوضاع بنزین در روسیه وخیم شد
عراق ادعای ترامپ را تکذیب کرد
ناسزاگویی ترامپ به مشاورانش در پی ناامیدی از جنگ علیه ایران
سنای آمریکا به طرح توقف جنگ علیه ایران رأی منفی داد
وزیر خزانه داری مامور شد؛ فراهم کردن مقدمات سفر شی جین‌پینگ به آمریکا
سیل شدید در گلستان موجب خسارت به کشاورزی و راه آهن شد
روایت سرلشکر عبداللهی از پایان دوران بزن و دررو در منطقه
قتل هولناک زن جوان در مشهد؛ قاتل پس از آتش زدن جسد به پلیس مراجعه کرد
بقائی: حمله به قشم تداعی‌کننده اقدامات داعش است
خلاصه و نتیجه بازی پرسپولیس و آلانیا
آیا واشنگتن در تله راهبردی ایران گرفتار شده است؟
دادستانی تهران علیه حامیان محکومان شبه کودتای دی ماه 1404 اعلام جرم کرد
آیا تهران از بحران آب عبور کرده است؟
تنش روسیه و اوکراین در دریای خزر؟ واکنش مسکو به حمله پهپادی
رصد کامل پایانه‌های مسافربری اربعین؛ برخورد با گران‌فروشی بلیت در مرزها
آمریکا یک فرد و 5 شرکت مرتبط با ماهان ایر را تحریم کرد
عذرخواهی وزیر خارجه اوکراین از ایران؛ روایت یک منبع آگاه در تهران
عمار حکیم: عراق پل ارتباطی میان کشورهاست نه میدان تسویه‌حساب‌ها
نتانیاهو در فاکس‌نیوز شهردار نیویورک را هدف حمله لفظی قرار داد
چرخش دوباره استقلال به سمت بصره
آژانس بین‌المللی انرژی: فروش خودروهای برقی در جهان 35 درصد رشد داشته است
کودک‌آزاری در خاش؛ ورود فوری پلیس، دادستانی و بهزیستی به پرونده
یوفا، فیفا را تحریم کرد
دور جدید جنگ تجاری آمریکا و چین؛ واشنگتن تعرفه‌های جدید وضع کرد
درگذشت فرهنگ شکوهی؛ پاسدار زبان و میراث شفاهی سمنان
همدستی هند با اسرائیل در کودک کشی
مسکن از دسترس مردم خارج شد؛ جهش تا 8 برابری قیمت در مناطق تهران+جدول قیمت ها
قیمت طلا آب شده امروز پنجشنبه 8 مرداد کاهشی شد؟
تاکید سردار رضایی بر امنیت پایدار مرزهای شلمچه و چذابه
کولیوند: 8500 نیروی هلال احمر و 200 آمبولانس در عراق به زائران خدمت می‌کنند
بقائی: آمریکا و رژیم صهیونیستی مقصران اصلی نابودی حقوق بین الملل در جهان
مدودف: پایان درگیری در اوکراین با پیروزی روسیه رقم خواهد خورد
درآمد گمرکی سیستان و بلوچستان با توسعه کولبری افزایش می‌یابد
کاوه کاویان درگذشت؛ نگاهی به کارنامه بازیگر «مجردها» و «بوتیک»
معاون دادستان کل کشور: برای اجرای احکام تغییر کاربری در شمال ضرب‌الاجل تعیین شد