×
فرهنگی
شناسه خبر : 273073
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/11/15 ساعت 08:55
هجوم حاشیه‌ها به کاخ جشنواره!

نورنیوز از یک انحراف خطرناک در فرایند جشنواره فیلم فجر گزارش می‌دهد

هجوم حاشیه‌ها به کاخ جشنواره!

جشنواره فیلم فجر، اگر قرار است همچنان مرجعیت فرهنگی خود را حفظ کند، ناگزیر است از تبدیل شدن به صحنه گسست‌های رادیکال پرهیز کند. تفاهم، به معنای حذف اختلاف نیست؛ بلکه به معنای پذیرفتن امکان گفت‌وگو درباره اختلاف‌هاست. بدون این امکان، جشنواره نه میدان گفت‌وگوی نخبگان، بلکه آینه‌ای از شکاف‌های حل‌نشده جامعه خواهد بود

نورنیوز- گروه فرهنگی: جشنواره فیلم فجر همچون هر رویداد جمعی و فراگیر دیگری، یک متن و یک حاشیه دارد. به بیان دیگر یک کارویژه اصلی و یک رخدادهای اجتناب‌ناپذیر فرعی دارد. چیزی که در جشنواره فیلم فجر، کارویژه اصلی و اساسی است نمایش تازه‌ترین تولیدات خلاقه سینمای ایران است. با اینهمه به سبب شرایط سیاسی و اجتماعی امروز کشور، حاشیه‌های جشنواره، خود را بیشتر تحمیل می کنند. در روزهای ابتدایی برگزاری این ضیافت سالانه سینمایی، آنچه بیش از خود فیلم‌ها در کانون توجه رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی قرار گرفته، مجموعه‌ای از اظهارنظرها، واکنش‌ها و پیام‌هایی است که فضای جشنواره را به‌سرعت به یک دوقطبی رادیکال سوق می‌دهد. 

دوقطبی‌های حاشیه‌ساز

سخنان صریح برخی فیلم‌سازان در نشست خبری فیلم‌شان، واکنش تند یا کنایه‌آمیز بعضی بازیگران، و بازتاب گسترده این مواضع در رسانه‌ها، عملاً جشنواره را از یک رویداد سینمایی به میدان تقابل‌های نمادین تبدیل کرده است. دور از ذهن نیست که چنین فضای حاشیه‌داری در روزهای آتی ادامه پیدا کند یا حتی تقویت شود. این وضعیت، بیش از آنکه صرفاً یک حاشیه زودگذر باشد، نشانه یک مسئله ساختاری در نسبت میان «جشنواره»، «رسانه» و «گفت‌وگوی نخبگانی» است.

جشنواره فیلم فجر، به‌عنوان مهم‌ترین رویداد سینمایی رسمی کشور، واجد چند کارکرد هم‌زمان است: نمایش دستاوردهای سالانه سینما، ایجاد بستر نقد حرفه‌ای، و فراهم کردن امکان گفت‌وگوی میان سینماگران، منتقدان، رسانه‌ها و مخاطبان جدی. این کارکرد چندلایه، جشنواره را به نهادی فراتر از یک ویترین هنری بدل می‌کند. اما تحقق این نقش، مستلزم آن است که جشنواره محل «تفاهم انتقادی» باشد، نه بازتولید شکاف‌هایی که پیش‌تر در سطح جامعه شکل گرفته‌اند. درست است که سینما و به تبع آن، جشنواره از تحولات و تلاطمات عینی جامعه منقطع نیست و نمی تواند نسبت به آن بی‌تفاوت باشد اما آنچه در این میان مهم میزان نقش‌آفرینی فرعیات و حاشیه‌ها و عدم خلط کارویژه اصلی با اتفاقات قهری و ناخواسته مسائل جانبی است.

در روزهای اخیر، بخشی از موضع‌گیری‌های مطرح‌شده از سوی برخی چهره‌های شناخته‌شده سینما، واجد بار عاطفی و سیاسی بالایی بوده است. این مواضع، فارغ از درستی یا نادرستی محتوایشان، به‌سرعت در چارچوب‌های دوقطبی بازنمایی شده‌اند: موافق یا مخالف، همراه یا معترض، درون یا بیرون، حکومتی یا مستقل، تحریمی یا تبلیغی. رسانه‌ها نیز ــ آگاهانه یا ناخواسته ــ با برجسته‌سازی گزاره‌های تند و تقلیل گفتارهای پیچیده به تیترهای هیجانی، به تشدید این دوگانه‌سازی کمک کرده‌اند. نتیجه، جابه‌جایی کانون توجه از «تحلیل سینما» به «تقابل مواضع» بوده است.

مسئله اصلی دقیقاً در همین نقطه شکل می‌گیرد. جشنواره زمانی می‌تواند به حیات فرهنگی خود ادامه دهد که امکان هم‌زیستی دیدگاه‌های متفاوت را فراهم کند. تفاوت نظر، نقد ساختارها و حتی اعتراض به وضعیت موجود، ذاتاً با ماهیت جشنواره در تضاد نیست. آنچه مسئله‌ساز می‌شود، تبدیل این تفاوت‌ها به شکاف‌های غیرقابل گفت‌وگوست؛ وضعیتی که در آن هر موضع‌گیری، نه آغاز بحث، بلکه پایان گفت‌وگو تلقی می‌شود.

رسانه‌ها و نقش بی‌بدیل‌شان

در این میان، نقش رسانه‌ها تعیین‌کننده است. رسانه تحلیلی، صرفاً ناقل گفته‌ها نیست، بلکه چارچوب فهم مخاطب را شکل می‌دهد. وقتی رسانه‌ها سخنان سینماگران را از زمینه تولید اثر، دغدغه‌های هنری یا تجربه زیسته آن‌ها جدا می‌کنند و صرفاً به جنبه‌های جنجالی آن می‌پردازند، جشنواره به عرصه «واکنش» تقلیل می‌یابد. این الگو، نه به نفع سینماگران است، نه مخاطبان، و نه خود رسانه‌ها که سرمایه اعتبارشان به تحلیل دقیق وابسته است.

از سوی دیگر، خود جشنواره نیز نیازمند بازاندیشی در شیوه مدیریت گفت‌وگوست. نشست‌های خبری، گفت‌وگوهای رسانه‌ای و فضای رسمی جشنواره، باید به‌گونه‌ای طراحی شوند که امکان بیان نظر فراهم باشد، اما هم‌زمان از لغزش به سمت تقابل‌های فرسایشی جلوگیری شود. فقدان چارچوب‌های روشن برای گفت‌وگوی انتقادی، باعث می‌شود هر اظهارنظر به یک بحران رسانه‌ای بالقوه تبدیل شود.

نباید از نظر دور داشت که سینمای ایران در سال‌های اخیر با مجموعه‌ای از بحران‌ها مواجه بوده است: کاهش مخاطب، فشارهای اقتصادی، محدودیت‌های تولید و شکاف میان نسل‌ها. جشنواره فیلم فجر می‌توانست بستری برای طرح این مسائل به‌صورت حرفه‌ای و چندجانبه باشد. اما غلبه فضای دوقطبی، این امکان را محدود کرده و انرژی رسانه‌ای را به سمت منازعات نمادین سوق داده است.

بازگرداندن جشنواره به مسیر گفت‌وگو، نیازمند تغییر رویکرد در چند سطح است. در سطح رسانه‌ای، تمرکز بر نقد آثار، تحلیل روندهای سینمایی و بررسی سیاست‌های فرهنگی، باید جایگزین تیترمحوری هیجانی شود. در سطح نهادی، جشنواره باید نقش تسهیل‌گر گفت‌وگو را جدی بگیرد وصرفاً برگزارکننده نمایش فیلم نباشد و در سطح نخبگانی، سینماگران و هنرمندان نیز آگاه باشند که هر سخن آن‌ها در فضای ملتهب رسانه‌ای، فراتر از نیت شخصی‌شان بازخوانی می‌شود.

جشنواره فیلم فجر، اگر قرار است همچنان مرجعیت فرهنگی خود را حفظ کند، ناگزیر است از تبدیل شدن به صحنه گسست‌های رادیکال پرهیز کند. تفاهم، به معنای حذف اختلاف نیست؛ بلکه به معنای پذیرفتن امکان گفت‌وگو درباره اختلاف‌هاست. بدون این امکان، جشنواره نه میدان گفت‌وگوی نخبگان، بلکه آینه‌ای از شکاف‌های حل‌نشده جامعه خواهد بود؛ آینه‌ای که بیش از آنکه روشن‌کننده باشد، بازتاب‌دهنده بحران است.


نظرات

آخرین اخبار
ترامپ: معاینه پزشکی‌ام در مرکز «والتر رید» به پایان رسید
بهترین رژیم غذایی برای مقابله با گرما و کم‌آبی
نساجی قهرمان دسته اول شد
دولت وابسته به عربستان در یمن بار دیگر مانع تبادل اسرا با انصارالله شد
رسانه نظامی: میگ-29های ایران همچنان عملیاتی‌اند
خبرگزاری فرانسه: رم میزبان مذاکرات جدید لبنان و اسرائیل شد
خاموشی برق در مشهد آغاز شد؛ جدول قطعی‌ها به‌زودی منتشر می‌شود
تیم جدید میلاد سرلک مشخص شد
کارگردان سینما: آماده اجرای حکم قصاص قاتلان رهبر شهید انقلاب هستم
آخرین گزینه آمریکا برای بازکردن تنگه هرمز، درخواست از ایران است
انتخابات هیأت رئیسه کمیسیون‌های تخصصی مجلس از 22 تیر آغاز می‌شود
آمریکا از رهبران کوبا خواست مسیر سیاسی خود را تغییر دهند!
آخرین وضعیت عبدالرضا هلالی پس از عمل جراحی اعلام شد
تأکید مهدی تاج بر ادامه همکاری با قلعه‌نویی تا جام ملت‌های آسیا
آلمان و فرانسه برای حل بحران لبنان برنامه مشترک تدوین کردند
چرا ترامپ هم به ایران حمله می‌کند و هم از جنگ فراگیر پرهیز دارد؟
قتل هولناک فاطمه سلطانی در اسلامشهر؛ پدر در دادگاه چه گفت؟
هیأت آمریکایی برای بررسی عقب‌نشینی اسرائیل وارد لبنان شد
مراسم تشییع رهبر شهید، اعتمادبه‌نفس مقامات ایران را تقویت کرد
دستور ویژه چین به پالایشگاه‌ها برای تولید بیشتر
رئیس هیئت امنای حسینیه اعظم زنجان آمار نذورات محرم را اعلام کرد
اتوبوس‌های کرمان تا پایان تابستان رایگان شدند
آغاز بازی‌های تدارکاتی تیم ملی امید؛ اولین آزمون مقابل کایسری‌اسپور
صدای انفجارهای مهیب در شرق حمص؛ جزئیات در حال بررسی
باخت ترامپ و گرفتار شدن او در تله‌ خودساخته
تشبیه جنجالی اتحادیه اروپا به یک تیم شکست‌خورده
هاآرتص: تصمیم جدید حماس، کابینه اسرائیل را با چالش تازه روبه‌رو کرد
مجوز صادرات محدود مرغ صادر شد
زمان ثبت‌نام آزمون کارشناسی ارشد علوم پزشکی 1405 اعلام شد
موج گرمای شدید در کشور؛ دمای تهران 42 و قم تا 46 درجه می‌رسد
حبیبی‌نژاد به تراکتور پیوست
تصویب دستورالعمل جدید بانک مرکزی برای گواهی سپرده ارزی
گزارش تصویری | جشنواره گاو بازی در اسپانیا
تدوین نقشه راه بازسازی و مدیریت منابع در نشست ستاد بازسازی
آغاز قطعی برق در برخی مناطق تهران بدون اطلاع قبلی+اطلاعیه توزیع برق
ای عشق دل افروز ،دل من به تو گرم است
حضور مداوم امیری در تمرینات پرسپولیس؛ بازار شایعات داغ شد
حمله به مقر تجزیه‌طلبان مخالف ایران در شمال عراق
منبع آگاه به پرس تی‌وی: ایران برنامه‌های مدیریت تنگه هرمز را پیش خواهد برد
اعلام برنامه تابستانی دانش‌آموزان با نیازهای ویژه+ جزئیات
دادگاه اسپانیا تحقیق درباره فرماندهان رژیم صهیونیستی را آغاز کرد
تقدیر عراقچی از پیام همدردی سلطنت عمان
جدایی عالیشاه و سرلک از پرسپولیس
نوراینفو | آیا ویپ از سیگار هم خطرناک‌تر است؟
تصمیم‌گیری برای تنگه هرمز فقط توسط ایران و عمان صورت می‌گیرد
حقیقت هشدار سردار علایی و واکنش شهید شمخانی چه بود؟
آلمان احتمال خرابکاری در آتش‌سوزی خط ریلی پرتردد را بررسی می‌کند
میزبانی تیم‌های ایرانی در کشور سومی
فروشنده ملک به کوشنر در آلبانی مظنون به جعل اسناد است
آلمان احتمال خرابکاری در آتش‌سوزی خط ریلی پرتردد را بررسی می‌کند