×
فرهنگی
شناسه خبر : 273073
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/11/15 ساعت 08:55
هجوم حاشیه‌ها به کاخ جشنواره!

نورنیوز از یک انحراف خطرناک در فرایند جشنواره فیلم فجر گزارش می‌دهد

هجوم حاشیه‌ها به کاخ جشنواره!

جشنواره فیلم فجر، اگر قرار است همچنان مرجعیت فرهنگی خود را حفظ کند، ناگزیر است از تبدیل شدن به صحنه گسست‌های رادیکال پرهیز کند. تفاهم، به معنای حذف اختلاف نیست؛ بلکه به معنای پذیرفتن امکان گفت‌وگو درباره اختلاف‌هاست. بدون این امکان، جشنواره نه میدان گفت‌وگوی نخبگان، بلکه آینه‌ای از شکاف‌های حل‌نشده جامعه خواهد بود

نورنیوز- گروه فرهنگی: جشنواره فیلم فجر همچون هر رویداد جمعی و فراگیر دیگری، یک متن و یک حاشیه دارد. به بیان دیگر یک کارویژه اصلی و یک رخدادهای اجتناب‌ناپذیر فرعی دارد. چیزی که در جشنواره فیلم فجر، کارویژه اصلی و اساسی است نمایش تازه‌ترین تولیدات خلاقه سینمای ایران است. با اینهمه به سبب شرایط سیاسی و اجتماعی امروز کشور، حاشیه‌های جشنواره، خود را بیشتر تحمیل می کنند. در روزهای ابتدایی برگزاری این ضیافت سالانه سینمایی، آنچه بیش از خود فیلم‌ها در کانون توجه رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی قرار گرفته، مجموعه‌ای از اظهارنظرها، واکنش‌ها و پیام‌هایی است که فضای جشنواره را به‌سرعت به یک دوقطبی رادیکال سوق می‌دهد. 

دوقطبی‌های حاشیه‌ساز

سخنان صریح برخی فیلم‌سازان در نشست خبری فیلم‌شان، واکنش تند یا کنایه‌آمیز بعضی بازیگران، و بازتاب گسترده این مواضع در رسانه‌ها، عملاً جشنواره را از یک رویداد سینمایی به میدان تقابل‌های نمادین تبدیل کرده است. دور از ذهن نیست که چنین فضای حاشیه‌داری در روزهای آتی ادامه پیدا کند یا حتی تقویت شود. این وضعیت، بیش از آنکه صرفاً یک حاشیه زودگذر باشد، نشانه یک مسئله ساختاری در نسبت میان «جشنواره»، «رسانه» و «گفت‌وگوی نخبگانی» است.

جشنواره فیلم فجر، به‌عنوان مهم‌ترین رویداد سینمایی رسمی کشور، واجد چند کارکرد هم‌زمان است: نمایش دستاوردهای سالانه سینما، ایجاد بستر نقد حرفه‌ای، و فراهم کردن امکان گفت‌وگوی میان سینماگران، منتقدان، رسانه‌ها و مخاطبان جدی. این کارکرد چندلایه، جشنواره را به نهادی فراتر از یک ویترین هنری بدل می‌کند. اما تحقق این نقش، مستلزم آن است که جشنواره محل «تفاهم انتقادی» باشد، نه بازتولید شکاف‌هایی که پیش‌تر در سطح جامعه شکل گرفته‌اند. درست است که سینما و به تبع آن، جشنواره از تحولات و تلاطمات عینی جامعه منقطع نیست و نمی تواند نسبت به آن بی‌تفاوت باشد اما آنچه در این میان مهم میزان نقش‌آفرینی فرعیات و حاشیه‌ها و عدم خلط کارویژه اصلی با اتفاقات قهری و ناخواسته مسائل جانبی است.

در روزهای اخیر، بخشی از موضع‌گیری‌های مطرح‌شده از سوی برخی چهره‌های شناخته‌شده سینما، واجد بار عاطفی و سیاسی بالایی بوده است. این مواضع، فارغ از درستی یا نادرستی محتوایشان، به‌سرعت در چارچوب‌های دوقطبی بازنمایی شده‌اند: موافق یا مخالف، همراه یا معترض، درون یا بیرون، حکومتی یا مستقل، تحریمی یا تبلیغی. رسانه‌ها نیز ــ آگاهانه یا ناخواسته ــ با برجسته‌سازی گزاره‌های تند و تقلیل گفتارهای پیچیده به تیترهای هیجانی، به تشدید این دوگانه‌سازی کمک کرده‌اند. نتیجه، جابه‌جایی کانون توجه از «تحلیل سینما» به «تقابل مواضع» بوده است.

مسئله اصلی دقیقاً در همین نقطه شکل می‌گیرد. جشنواره زمانی می‌تواند به حیات فرهنگی خود ادامه دهد که امکان هم‌زیستی دیدگاه‌های متفاوت را فراهم کند. تفاوت نظر، نقد ساختارها و حتی اعتراض به وضعیت موجود، ذاتاً با ماهیت جشنواره در تضاد نیست. آنچه مسئله‌ساز می‌شود، تبدیل این تفاوت‌ها به شکاف‌های غیرقابل گفت‌وگوست؛ وضعیتی که در آن هر موضع‌گیری، نه آغاز بحث، بلکه پایان گفت‌وگو تلقی می‌شود.

رسانه‌ها و نقش بی‌بدیل‌شان

در این میان، نقش رسانه‌ها تعیین‌کننده است. رسانه تحلیلی، صرفاً ناقل گفته‌ها نیست، بلکه چارچوب فهم مخاطب را شکل می‌دهد. وقتی رسانه‌ها سخنان سینماگران را از زمینه تولید اثر، دغدغه‌های هنری یا تجربه زیسته آن‌ها جدا می‌کنند و صرفاً به جنبه‌های جنجالی آن می‌پردازند، جشنواره به عرصه «واکنش» تقلیل می‌یابد. این الگو، نه به نفع سینماگران است، نه مخاطبان، و نه خود رسانه‌ها که سرمایه اعتبارشان به تحلیل دقیق وابسته است.

از سوی دیگر، خود جشنواره نیز نیازمند بازاندیشی در شیوه مدیریت گفت‌وگوست. نشست‌های خبری، گفت‌وگوهای رسانه‌ای و فضای رسمی جشنواره، باید به‌گونه‌ای طراحی شوند که امکان بیان نظر فراهم باشد، اما هم‌زمان از لغزش به سمت تقابل‌های فرسایشی جلوگیری شود. فقدان چارچوب‌های روشن برای گفت‌وگوی انتقادی، باعث می‌شود هر اظهارنظر به یک بحران رسانه‌ای بالقوه تبدیل شود.

نباید از نظر دور داشت که سینمای ایران در سال‌های اخیر با مجموعه‌ای از بحران‌ها مواجه بوده است: کاهش مخاطب، فشارهای اقتصادی، محدودیت‌های تولید و شکاف میان نسل‌ها. جشنواره فیلم فجر می‌توانست بستری برای طرح این مسائل به‌صورت حرفه‌ای و چندجانبه باشد. اما غلبه فضای دوقطبی، این امکان را محدود کرده و انرژی رسانه‌ای را به سمت منازعات نمادین سوق داده است.

بازگرداندن جشنواره به مسیر گفت‌وگو، نیازمند تغییر رویکرد در چند سطح است. در سطح رسانه‌ای، تمرکز بر نقد آثار، تحلیل روندهای سینمایی و بررسی سیاست‌های فرهنگی، باید جایگزین تیترمحوری هیجانی شود. در سطح نهادی، جشنواره باید نقش تسهیل‌گر گفت‌وگو را جدی بگیرد وصرفاً برگزارکننده نمایش فیلم نباشد و در سطح نخبگانی، سینماگران و هنرمندان نیز آگاه باشند که هر سخن آن‌ها در فضای ملتهب رسانه‌ای، فراتر از نیت شخصی‌شان بازخوانی می‌شود.

جشنواره فیلم فجر، اگر قرار است همچنان مرجعیت فرهنگی خود را حفظ کند، ناگزیر است از تبدیل شدن به صحنه گسست‌های رادیکال پرهیز کند. تفاهم، به معنای حذف اختلاف نیست؛ بلکه به معنای پذیرفتن امکان گفت‌وگو درباره اختلاف‌هاست. بدون این امکان، جشنواره نه میدان گفت‌وگوی نخبگان، بلکه آینه‌ای از شکاف‌های حل‌نشده جامعه خواهد بود؛ آینه‌ای که بیش از آنکه روشن‌کننده باشد، بازتاب‌دهنده بحران است.


نظرات

آخرین اخبار
تکلیف امتحانات تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد مشخص شد
ستاد حقوق بشر ایران خواستار رسیدگی شورای امنیت به نقض آتش‌بس اسرائیل شد
وزیر صمت از بسته حمایتی برای صنایع خبر داد
از بمب تا دیپلماسی؛ چرا ترامپ در کنار میز مذاکره چنگ و دندان نشان می دهد؟
حماس: 91 اسیر فلسطینی در زندان‌های اسرائیل جان باختند
پایان انزوای جنوب شرق؛ پل حمیری نجات‌بخش روستاهای سیل‌زده شد
نشست ایران و آمریکا با حضور میانجی‌ها در بورگن‌اشتوک/توقف مذاکره برای مشورت داخلی
هشدار جدی درباره آینده زعفران ایران؛ از بحران تکنولوژی تا تهدید «مدل اسپانیایی»
عقل سرخ
مس رفسنجان در آستانه یک نبرد حساس
هدف‌گذاری رسمی یزدانی برای المپیک 2028 لس‌آنجلس
اختلال در پروازهای فرودگاه زوریخ در پی مذاکرات ایران و آمریکا
نورنما | انتشار تصاویر برخی از شهدای هوافضا سپاه برای اولین بار
برگزاری تورنمنت سه‌جانبه برای تعیین نماینده آسیا قطعی شد
همه‌چیز آرام به نظر می‌رسد؛ اما این نقشه چیز دیگری می‌گوید
وقت سلطنت بی بی به پایان رسیده است
روز ملی دامپزشکی با تقدیر از چهره‌های برتر گرامی داشته می‌شود
انتقال حسینی به پروجا زیر ذره‌بین حقوقی
ترامپ باز تهدید کرد: اگر هرمز بسته شود، مذاکره‌کنندگان ایران به خانه برنمی‌گردند!
فرودگاه کیش در مسیر بازگشت به فعالیت؛ صدور مجوز اولیه اعلام شد
پزشکیان: توسعه صنایع آب‌بر در مناطق کم‌آب کشور ممنوع!
کمبود معلم با جذب نیرو و بازنشستگان جبران می‌شود
ایران- بلژیک؛ یوزها در میدان نابرابر جام جهانی به دنبال شگفتی برابر بلژیک پرستاره
دعوت بسکتبالیست ایرانیِ ساکن آمریکا به تیم ملی
کریمیان: کیفیت فنی و رقم قرارداد در جذب بازیکن مهم است
عارف: اصلاحیه بودجه به مجلس ارسال می‌شود
ایران چگونه از اهرم تنگه هرمز بهره می‌برد؟
هدف گرفتن مذاکرات با لودادن رازهای نظام
راز سه اعتراف؛ آنچه گفته شد و آنچه پنهان ماند
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت سیزدهم
جلسه سرنوشت ساز مدیران پرسپولیس با دراگان اسکوچیچ
پزشکیان: مخالفان توافق در همان مسیری حرکت می‌کنند که نتانیاهو می‌خواهد
احتمال تمدید رایگان بودن مترو و اتوبوس
سرمربی ساحل‌عاج: از آلمان چنین رفتاری انتظار نداشتیم
طباطبایی: اولویت هیئت مذاکره پایان تجاوز در لبنان است
علائم گرمازدگی و راه‌های پیشگیری با آن
افت 34 هزار واحدی شاخص کل در سایه سیگنال‌های جدید پولی
حمایت السیسی از اجرای تفاهم تهران–واشنگتن در قاهره
آماده‌باش مراکز درمانی برای پوشش خدمات سلامت در مراسم تشییع رهبر شهید
اطلاعیه مهم دانشگاه آزاد درباره امتحانات پایان‌ترم
علت عدم واریز حقوق برخی از بازنشستگان کشوری در خرداد 1405 اعلام شد
رانندگی خطرناک کودک 9 ساله با پراید در لرستان
یارانه نان وارد طرح کالابرگ می‌شود؟
زمان مصاحبه دکتری 1405 تغییر کرد
هشدار زلنسکی از حمله بزرگ؛ زیرساخت‌های انرژی در خط آتش
قیمت نقره امروز یکشنبه 31 خرداد 1405 / شمش نقره 100 گرمی 45 میلیون تومان شد + جدول
نوراینفو | قدیمی ترین کشورهای جهان
نوراینفو | افسردگی با ناراحتی چه فرقی دارد؟
فرانسوا انگلرت، برنده نوبل فیزیک درگذشت
مسئول ارشد فیفا: از تیم ملی ایران یاد بگیرید