×
سیاسی
شناسه خبر : 273035
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/11/14 ساعت 22:00
تغییر محاسبه آمریکا از جنگ، زبان مذاکره را فعال کرد

نورنیوز روایت سازی وارونه آمریکا از دلایل فعال شدن میز مذاکره تهران-واشنگتن بررسی می کند؛

تغییر محاسبه آمریکا از جنگ، زبان مذاکره را فعال کرد

در حالی که آمریکا در آستانه دور ششم مذاکرات با اقدام نظامی مسیر گفت‌وگو را قطع کرد، اکنون با روایت‌سازی رسانه‌ای می‌کوشد بازگشت خود به دیپلماسی را «نتیجه فشار بر ایران» نشان دهد. داده‌های راهبردی اما حکایت از تغییر محاسبه هزینه ـ فایده در واشنگتن دارد، نه تغییر موضع تهران.

نورنیوز-گروه سیاسی:در آستانه دور جدید گفت‌وگوهای تهران و واشنگتن، یک تلاش سازمان‌یافته در فضای رسانه‌ای و سیاسی آمریکا در جریان است تا نقطه شروع مذاکرات به‌گونه‌ای بازتعریف شود که گویی ایران پس از دوره‌ای فشار و تهدید، ناچار به بازگشت به میز مذاکره شده است. این روایت، اگرچه از منظر عملیات روانی قابل فهم است، اما با واقعیت سیر تحولات میدانی و دیپلماتیک همخوانی ندارد و بیش از آنکه توصیف واقعیت باشد، تلاشی برای جابجایی مسئولیت گسست در روند مذاکره است.

واقعیت این است که در آستانه دور ششم مذاکرات در خردادماه سال جاری، این آمریکا بود که با ترجیح گزینه اقدام نظامی و توسل به ابزار سخت، مسیر گفت‌وگو را قطع کرد و کوشید اهداف سیاسی را از طریق فشار میدانی و ضربه نظامی تأمین کند. این چرخش از دیپلماسی به اقدام سخت، نشان‌دهنده آن بود که واشنگتن در آن مقطع، کارایی ابزار مذاکره را برای تحقق مطالبات خود کافی نمی‌دانست و به دنبال تغییر موازنه از بیرون میز گفت‌وگو بود. بنابراین گسست در روند مذاکرات، محصول ترک میز از سوی ایران نبود، بلکه نتیجه تغییر ابزار از سوی آمریکا بود.

اکنون همان بازیگر، بار دیگر از آمادگی برای مذاکره سخن می‌گوید و هم‌زمان می‌کوشد این بازگشت را به‌عنوان استمرار سیاست فشار موفق معرفی کند. این دوگانه رفتاری، خود نشانه تغییر در محاسبه است. در منطق راهبردی، بازیگری که ابزار سخت را جایگزین دیپلماسی می‌کند اما دوباره به مذاکره بازمی‌گردد، در واقع در حال اصلاح برآورد هزینه ـ فایده پیشین خود است. بازگشت به میز مذاکره در این چارچوب، نه ادامه یک مسیر ثابت، بلکه علامت شکست یک مسیر جایگزین است.

یکی از مهم‌ترین متغیرهای اثرگذار بر این بازتنظیم محاسبات، افزایش برآورد هزینه‌های اقدام نظامی بوده است. هشدار صریح رهبر معظم انقلاب درباره قطعیت منطقه‌ای شدن هرگونه جنگ در صورت حمله آمریکا به ایران، یک مؤلفه کلیدی در تغییر محیط محاسباتی ایجاد کرد. این موضع، سطح درگیری احتمالی را از یک تقابل محدود دوجانبه به یک بحران گسترده منطقه‌ای ارتقا داد و دامنه ریسک را برای تصمیم‌گیران آمریکایی به‌طور معناداری افزایش داد. در چنین شرایطی، گزینه نظامی از یک ابزار فشار قابل کنترل، به یک سناریوی پرهزینه و غیرقابل پیش‌بینی تبدیل می‌شود.

اگرچه به نظر می رسد،تغییری در اهداف کلان آمریکا بوجود نیامده باشد اما می توان گفت که هزینه‌های پیش‌بینی‌شده گزینه نظامی برای واشنگتن از سطح منافع محتمل عبور کرده، واین کشور ناگزیر به تغییر ابزار خود برای تحقق اهداف شده است. از این منظر، چرخش مجدد آمریکا به سمت مذاکره را باید در چارچوب تغییر در نسبت هزینه و فایده تحلیل کرد، نه در چارچوب موفقیت فشار. به بیان دیگر، این واشنگتن است که تغییر رویکرد داده، نه تهران.

در مقابل، چارچوب رفتاری ایران در این دوره دچار گسست نشده است. تأکید مستمر بر مذاکره منصفانه،عادلانه، متوازن و مبتنی بر رفع تحریم‌ها و حذف تهدید، یک خط ثابت در مواضع اعلامی بوده است. مخالفت با مذاکره در سایه تهدید نیز از همین منطق تبعیت می‌کند؛ زیرا مذاکره تحت فشار، توازن مبادله را بر هم می‌زند و آن را به فرآیند تحمیل تبدیل می‌کند. این موضع را می‌توان یک قاعده چانه‌زنی دانست، نه یک شعار سیاسی.

در عین حال، آمریکا می‌کوشد با پیش‌دستی رسانه‌ای، دستورکار ذهنی مذاکرات را نیز شکل دهد؛ از جمله با القای اینکه هدف اصلی، گرفتن امتیاز سریع از ایران است و در صورت عدم تحقق آن، سناریوی تنش فعال خواهد شد. این نوع چارچوب‌سازی، بخشی از تاکتیک فشار در مرحله پیشامذاکره است. اما تجربه نشان داده است که شکاف میان روایت‌سازی و واقعیت رفتاری، در نهایت خود را در متن و روند مذاکرات آشکار می‌کند.

بر این اساس، منازعه فعلی بیش از آنکه بر سر اصل مذاکره باشد، بر سر تفسیر تغییر رفتار است. داده‌های موجود نشان می‌دهد طرفی که یک‌بار مسیر دیپلماسی را با اقدام نظامی قطع کرد و اکنون دوباره از مذاکره سخن می‌گوید، آمریکا است. تلاش برای وارونه‌سازی این واقعیت، بخشی از نبرد روایت‌هاست؛ اما در سطح تحلیل راهبردی، معیار قضاوت نه روایت‌های تبلیغاتی، بلکه توالی تصمیم‌ها و تغییر ابزارهاست.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
آغاز به کار مجدد مسیر ریلی تهران - مشهد با راه اندازی مسیر بهرام – ری
اوکراین با آتش‌بس موقت موافقت کرد
تلگراف: کاخ سفید می‌خواهد هر چه زودتر به درگیری با ایران پایان دهد
سپاه: در ساعات آتش‌بس تا این لحظه مطلقا هیچ پرتابی به سوی هیچ یک از کشورها صورت نگرفته است
ورود تیم مذاکره‌کننده ایرانی به اسلام‌آباد پاکستان کذب است
پیام تسلیت معاون اول رئیس‌جمهور در پی شهادت دکتر کمال خرازی
فرماندهی نیروی دریایی سپاه: مدیریت تنگه هرمز وارد مرحله‌ی جدیدی شده‌ است
پوتین اعلام آتش‌بس کرد
دکتر سید کمال خرازی به شهادت رسید
تماس تلفنی وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و آلمان
آخرین وضعیت حجم آب سدهای تهران و البرز
هشدار قالیباف: زمان رو به اتمام است
اجرای عملیات بازسازی خط آهن بهرام- ری
استارمر: حمله اسرائیل به لبنان اشتباه است و باید متوقف شود
دستگیری عامل ارسال اطلاعات حساس نظامی به شبکه معاند
سازمان ملل: اکنون زمان دیپلماسی است
پویش «جان‌فدا» 17 میلیونی شد
اردوغان: نباید اجازه داد روند مذاکرات تضعیف شود
نوری قزلجه: ذخایر راهبردی دست‌نخورده باقی مانده است
داوران عربی در جام جهانی فوتبال قضاوت می کنند
محکومیت اقدام غیرقانونی کاستاریکا در برچسب‌زنی به نیروهای مسلح ایران
تمرین استقلال با حضور هواداران و خبرنگاران
در جنایت تازه صهیونیست ها چند نفر در لبنان شهید شدند؟
نورنما | به مناسبت چهلمین روز فراق رهبر شهید
برگزاری جلسه پارلمان عراق برای انتخاب رئیس‌جمهور
تکمیل پل دوم میلک با همکاری سیستان‌ و بلوچستان و افغانستان
آرتمیس 2 رکورد سریع‌ترین سفر فضایی را می شکند
فیلم‌های راه‌یافته به جشنواره کن 2026 اعلام شد
بازتاب جنگ علیه ایران در رسانه‌های جهان
قدردانی عراقچی از مواضع اسپانیا در مخالفت با تجاوز نظامی به ایران
زیرساخت‌های نظامی ارتش صهیونیستی هدف حزب الله قرار گرفت
رقابت های لیگ برتر از اردیبهشت در تهران برگزار می‌شود
شاعران در غم چهلمین شب شهادت مقام معظم رهبری سرودند
غریب‌آبادی: ایران با هرگونه حل‌وفصل مقطعی جنگ مخالف است
قطر از پاکستان برای آتش‌بس بین آمریکا و ایران قدردانی کرد
رهبر معظم انقلاب: اسفند 1404 سرآغاز فصل نوین قدرت‌گیری و برآمدن نام ایران اسلامی شد
توقف حملات به لبنان بخش لاینفک تفاهم آتش‌بس است
«زهرای من» سروده «غلامعلی حدادعادل» در فراق دختر شهیدش
هشدار عراقچی به آمریکا درباره نابودی دیپلماسی توسط نتانیاهو
تصمیم توافق آتش‌ با اتفاق‌نظر ارکان نظام و تحت تایید رهبری اتخاذ شد
قالیباف: فقط یک میدان داریم و آن هم دفاع از حقوق مردم ایران است
گزارش تصویری اختصاصی نورنیوز از چهلمین روز شهادت رهبر شهید انقلاب در تهران
جابه‌جایی کالا در کشور از مرز 46 میلیون تُن عبور کرد
نتانیاهو از موضعش عقب نشینی کرد
دیپلمات ایرانی: تضمین‌ها باید واقعی باشد؛ آتش‌بس به تنهایی کافی نیست
اعلام نحوه فعالیت واحدهای قضایی و اداری سراسر کشور
روابط آنکارا- تل‌آویو در حال «تغییر ساختاری» است
شکایت رسمی بارسلونا به یوفا
درخواست ترامپ از نتانیاهو برای حفظ مذاکرات با ایران
کشورهای آمریکای لاتین خواستار گسترش آتش‌بس به لبنان شدند