×
اجتماعی
شناسه خبر : 272795
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/11/14 ساعت 04:01
یک بیماری خاموش، خطر زوال عقل را 4 برابر می‌کند

یک بیماری خاموش، خطر زوال عقل را 4 برابر می‌کند

یک تحلیل گسترده از پرونده‌های سلامت در آمریکا نشان می‌دهد یک اختلال کمترشناخته‌ شده در رگ‌های خونی مغز می‌تواند خطر ابتلا به زوال عقل را به‌طور چشمگیری افزایش دهد.

نورنیوز- گروه اجتماعی: پژوهشگرانی که نزدیک به دو میلیون سالمند را بررسی کردند، دریافتند «آنژیوپاتی آمیلوئیدی مغزی» (CAA) به ‌طور قابل‌توجهی خطر بروز زوال عقل را افزایش می‌دهد. در عرض پنج سال، افراد مبتلا به این عارضه بسیار بیشتر از افراد بدون آن با تشخیص زوال عقل روبه‌رو شدند. این افزایش خطر حتی در افرادی که سابقه سکته مغزی نداشتند نیز مشاهده شد. کارشناسان می‌گویند این یافته‌ها اهمیت غربالگری زودهنگام تغییرات حافظه را دوچندان می‌کند.

تجمع پروتئین در رگ‌های مغز و ارتباط آن با زوال عقل

به نقل از ساینس‌دیلی، آنژیوپاتی آمیلوئیدی مغزی وضعیتی است که در آن پروتئینی به نام «آمیلوئید» در دیواره رگ‌های خونی مغز تجمع می‌کند و به ‌تدریج آن‌ها را ضعیف می‌کند. یک مطالعه مقدماتی بزرگ نشان داد آنژیوپاتی آمیلوئیدی مغزی افرادی که در آن‌ها تشخیص داده شده، حدود چهار برابر بیشتر احتمال دارد ظرف پنج سال به زوال عقل مبتلا شوند حتی اگر هرگز سکته مغزی نداشته باشند.

آنژیوپاتی آمیلوئیدی مغزی چگونه به مغز آسیب می‌زند؟

آنژیوپاتی آمیلوئیدی مغزی خطر سکته هموراژیک (خونریزی مغزی) و همچنین سکته ایسکمیک (ناشی از لخته) را افزایش می‌دهد. با افزایش سن، مقادیر کمی آمیلوئید ممکن است بدون ایجاد علائم مشخص در رگ‌های مغز تجمع یابد. اما زمانی تشخیص بالینی آنژیوپاتی آمیلوئیدی مغزی مطرح می‌شود که این تجمع آن‌قدر گسترده شود که به رگ‌ها آسیب بزند و عملکرد طبیعی مغز را مختل کند.

در مراحل پیشرفته‌تر، رسوبات آمیلوئیدی دیواره رگ‌ها را آن‌قدر تضعیف می‌کنند که ترک می‌خورند و خون به بافت مغز نشت می‌کند و سکته خونریزی‌دهنده رخ می‌دهد. فراتر از خطر سکته، آنژیوپاتی آمیلوئیدی مغزی با افت شناختی نیز مرتبط است و اغلب در افراد مبتلا به آلزایمر دیده می‌شود. این مطالعه بر این تمرکز داشت که پس از تشخیص آنژیوپاتی آمیلوئیدی مغزی، زوال عقل با چه بسامدی رخ می‌دهد و نقش سکته و آنژیوپاتی آمیلوئیدی مغزی به‌صورت جداگانه و هم‌زمان در این خطر چیست.

بررسی داده‌های عظیم

ساموئل اس. بروس، استادیار نورولوژی و نویسنده این مطالعه، می‌گوید: بسیاری از افراد مبتلا به آنژیوپاتی آمیلوئیدی مغزی دچار زوال عقل می‌شوند، اما تاکنون برآوردهای بزرگ‌مقیاس و دقیقی درباره این‌ که این روند چقدر شایع و با چه سرعتی پیش می‌رود، در دسترس نبود.

پژوهشگران پرونده‌های سلامت بیش از ۱.۹ میلیون فرد ۶۵ سال به بالا را در بازه ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۲ بررسی کردند. آن‌ها تشخیص‌های جدید زوال عقل را رصد کردند و بررسی کردند سکته‌های ایسکمیک و هموراژیک چگونه بر خطر زوال عقل در افراد مبتلا به آنژیوپاتی آمیلوئیدی مغزی اثر می‌گذارد.

شرکت‌کنندگان در دوره‌هایی با وضعیت‌های متفاوت دنبال شدند: بدون آنژیوپاتی آمیلوئیدی مغزی یا سکته، فقط آنژیوپاتی آمیلوئیدی مغزی، فقط سکته، یا هر دو. این رصد زمانی به پژوهشگران اجازه داد مشخص کنند افراد چه مدت در هر وضعیت بوده‌اند و چه زمانی زوال عقل برای نخستین‌بار تشخیص داده شده است.

نتایج نشان داد آنژیوپاتی آمیلوئیدی مغزی به‌طور چشمگیری احتمال ابتلا به زوال عقل را در بازه پنج‌ساله افزایش می‌دهد، حتی بیش از اثر سکته به‌ تنهایی.

نقش مهم رگ‌های خونی کوچک مغز

استیون ام. گرینبرگ، استاد نورولوژی در دانشکده پزشکی هاروارد که در این مطالعه نقشی نداشته، می‌گوید: بیماری‌های رگ‌های خونی کوچک مغز از عوامل اصلی زوال عقل هستند. این موضوع به‌ویژه درباره آنژیوپاتی آمیلوئیدی مغزی صادق است که اغلب همراه با آلزایمر دیده می‌شود و ترکیب قدرتمندی ایجاد می‌کند. ما می‌دانیم پس از هر نوع سکته خطر زوال عقل وجود دارد، اما این نتایج نشان می‌دهد خطر برای بیماران آنژیوپاتی آمیلوئیدی مغزی حتی بیشتر است.

پژوهشگران تأکید می‌کنند این یافته‌ها ضرورت غربالگری منظم و زودهنگام تغییرات شناختی پس از تشخیص آنژیوپاتی آمیلوئیدی مغزی و مدیریت عوامل خطر برای جلوگیری از افت بیشتر شناختی را نشان می‌دهد


اخبار مرتبط
پیش‌علامت پارکینسون و زوال عقل مشخص شد
چهارشنبه 1404/11/29 ساعت 03:03
نتایج تحقیقات جدید نشان داد؛
پیش‌علامت پارکینسون و زوال عقل مشخص شد
نتایج تحقیقات جدید دانشمندان نشان می‌دهد که افسردگی می‌تواند سال‌ها قبل از تشخیص، هشداری برای ابتلا به پارکینسون یا زوال عقل باشد.
کاهش محسوس خطر ابتلا به زوال عقل با یک ورزش ساده!
چهارشنبه 1404/11/22 ساعت 05:02
کاهش محسوس خطر ابتلا به زوال عقل با یک ورزش ساده!
یک مطالعه جدید ادعا می‌کند که یک ورزش ساده مغز، خطر ابتلا به زوال عقل را 25 درصد کاهش می‌دهد.
ابداع یک روش تازه در تشخیص زودهنگام بیماری زوال عقل
یکشنبه 1404/11/19 ساعت 05:01
ابداع یک روش تازه در تشخیص زودهنگام بیماری زوال عقل
پژوهشگران چینی با ترکیب آزمایش بزاق و الگوریتم‌های هوش مصنوعی، روشی نوین برای پیش‌بینی زوال شناختی در سالمندان ابداع کرده‌اند که دقت آن به 94 درصد می‌رسد و می‌تواند تحولی در تشخیص زودهنگام بیماری‌های عصبی ایجاد کند.
خبر خوش برای بیماران مبتلا به «فنیل‌کتونوریا»
پنج‌شنبه 1404/11/16 ساعت 13:53
خبر خوش برای بیماران مبتلا به «فنیل‌کتونوریا»
مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو، از گسترش تولید و توزیع نان فاقد پروتئین ویژه بیماران مبتلا به فنیل‌کتونوریا خبر داد.
ارتباط علائم خاص افسردگی در میانسالی با خطر ابتلا به زوال عقل
جمعه 1404/10/12 ساعت 05:00
ارتباط علائم خاص افسردگی در میانسالی با خطر ابتلا به زوال عقل
به گفته محققان، افسردگی در میانسالی با افزایش خطر ابتلا به زوال عقل مرتبط دانسته شده بود.
واکسن زونا ممکن است خطر زوال عقل را کاهش دهد
چهارشنبه 1404/09/05 ساعت 04:00
واکسن زونا ممکن است خطر زوال عقل را کاهش دهد
مطالعات جدید نشان می‌دهند افرادی که واکسن زونا دریافت کرده‌اند، در طول چند سال بعد تا 20٪ کمتر به زوال عقل مبتلا شده‌اند. این یافته‌ها می‌تواند چشم‌اندازی تازه برای پیشگیری از دمانسری در سالمندان فراهم کند.
نظرات

آخرین اخبار
رقابت سخت در صدر جدول؛ سپاهان به رتبه دوم رسید
شیخ نعیم قاسم: پیروزی یا شهادت؛ شکست در قاموس مقاومت جایی ندارد
پزشکیان: نگاه ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع متقابل است
آمریکا در آستانه جنگ؛ خاکریز بلند عدم قطعیت‌ها ترامپ را متوقف کرده!
عمار حکیم: ثبات ایران رکن مهم برای امنیت و ثبات منطقه است
گزارش تصویری | موج تازه خشونت ها در مکزیک پس از کشته شدن «ال منچو»
«باتلاق راهبردی» آمریکا
بلومبرگ: ویتکاف و کوشنر پنجشنبه برای مذاکره با ایران راهی ژنو می‌شوند
اسرائیل بیمارستان زیرزمینی می‌سازد
ترامپ هم ایران را تحریم می‌کند و هم برایش اشک تمساح می‌ریزد!
توقف تصویب توافق تجاری با آمریکا توسط اتحادیه اروپا
قتل مسلحانه در جاده باغین و دستگیری قاتل
ورود توده هوای سرد به خراسان رضوی
برپایی تجمعات محدود در برخی دانشگاه‌های تهران
السیسی به ریاض می‌رود
قائم‌پناه: حمایت از تولید داخلی یک ضرورت ملی است
عارف: دانشجویان باید مطالبات خود را در چارچوب مقررات بیان کنند
تنش آمریکا و اسرائیل بر سر ایران
واکنش تند ترامپ به حکم دیوان عالی آمریکا علیه سیاست‌های تعرفه‌ای
دانشجوی عصبانی باید بتواند در فضای دانشگاه حرف خود را بزند
اعلام نتایج نهایی تکمیل ظرفیت کاردانی فنی حرفه‌ای 1404
معارفه سرمربی جدید استقلال
سیل در کنگو 2500 خانوار را بی‌خانمانی کرد
درخواست انجمن اسلامی دانشگاه تهران از هیئت رئیسه دانشگاه
امکان تحویل رایگان کالا در منزل فراهم شد
دانشگاه‌های شریف و بهشتی برای برخی دانشجویان اخطار انضباطی صادر کردند
احتمال تنش شدید آب در 6 استان کشور
ارزش جهانی دلار کاهش یافت
مقام آلمانی: لغو تحریم‌های ایران شرط اصلی مذاکرات و جلوگیری از جنگ است
بخشنامه جدید پیش فروش 2 محصول سایپا+ جدول
اعلام زمان پیش‌فروش نوروزی بلیت‌ قطار‌
اعلام زمان ثبت‌نام دوره جدید عمره
محمد خاتمی: حوادث اخیر باید روشن و باورپذیر تبیین شود
واقعیت یا خیال؛ ادعای نتانیاهو درباره محور جدید ائتلاف
واکنش عبدالکریم سروش نسبت به هتک حرمت قرآن کریم توسط علی کریمی
برگزاری چند تجمع دانشجویی در مشهد
جدایی عجیب دستیار اول قلعه‌نویی از تیم‌ملی
داوود عباسی قشلاقی آزاد شد
غریب‌آبادی: پرچمداران ادعایی حقوق بشر ناقضان اصلی حقوق ملت ایران هستند
زاخارووا: روسیه از متحدان خود از جمله ایران حمایت می‌کند
عربستان به دنبال دستیابی به غنی‌سازی اورانیوم
علی باباچاهی درگذشت
ورود سامانه بارشی به کشور از دو روز دیگر/ احتمال اختلال در تامین حامل‌های انرژی
هند حملات هوایی پاکستان به افغانستان را محکوم کرد
المالکی تاکید کرد: از نامزدی نخست‌وزیری عراق انصراف نمی‌دهم
هواشناسی مازندران هشدار زرد صادر کرد؛ سامانه بارشی در مسیر استان
کشف 15 قبضه کلت جنگی از چمدان مسافران اتوبوس در فارس
واکنش هگست به پیش‌بینی عملیات نظامی با سفارش پیتزا
نورنما | ربات های چینی برروی صحنه نمایش
صدور ویزای حج 1405 برای ایرانی‌ها آغاز شد + زمان اعزام