×
اقتصادی
شناسه خبر : 272648
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/11/13 ساعت 11:21
جزئیات اثر کالابرگ بر بازار مرغ و تخم‌مرغ

دبیرکل فدراسیون طیور اعلام کرد:

جزئیات اثر کالابرگ بر بازار مرغ و تخم‌مرغ

به گفته دبیرکل فدراسیون طیور ایران در حالی که طرح کالابرگ با هدف حمایت از معیشت خانوارها اجرا شده، شواهد بازار مرغ و تخم‌مرغ نشان می‌دهد تمرکز تقاضا بر خرید کالابرگی، بازار آزاد را با رکود مواجه کرده و قیمت‌ها را به زیر نرخ تمام‌شده کشانده است؛ شرایطی که اگر ادامه‌دار باشد می‌تواند به کاهش تولید و ناپایداری عرضه در ماه‌های آینده منجر شود.

نورنیوز-گروه اقتصادی: پس از حذف ارز ترجیحی نهاده‌های دامی و آزادسازی نرخ ارز در زنجیره تولید، بازار محصولات پروتئینی از جمله مرغ و تخم‌مرغ با نوسانات قیمتی و تغییرات معنادار در الگوی عرضه و تقاضا مواجه شده است؛ سیاستی که اگرچه با هدف اصلاح ساختار اقتصادی، کاهش رانت و بازگشت ارز اجرا شد، اما فعالان صنعت طیور معتقدند نبود پیش‌نیازهای اجرایی و هم‌زمانی آن با شرایط بحرانی اقتصاد کشور، فشار مضاعفی بر تولیدکنندگان وارد کرده است. در همین راستا، فرزاد طلاکش، دبیرکل فدراسیون طیور ایران، به تشریح پیامدهای حذف ارز ترجیحی، وضعیت تولید مرغ و تخم‌مرغ و چالش‌های نقدینگی در این صنعت پرداخته است.

فرزاد طلاکش - دبیرکل فدراسیون طیور ایران  درباره وضعیت بازار مرغ و تخم‌مرغ اظهار کرد: قیمت تمام‌شده مرغ گرم روی کاغذ حداقل حدود ۲۷۰ هزار تومان است، اما در حال حاضر قیمت عرضه در بازار به‌طور میانگین به زیر ۲۰۰ هزار تومان رسیده است.

وی با اشاره به شرایط تولید در ماه‌های گذشته افزود: اگرچه انتظار می‌رفت با توجه به کاهش جوجه‌ریزی در ماه‌های قبل، قیمت‌ها افزایش یابد، اما به دلیل مشکلات تأمین نهاده، خرید نهاده آزاد با قیمت بالا، کمبود نقدینگی مرغداران و نگرانی از وضعیت بازار آینده، جوجه‌ریزی مطلوبی انجام نشد. از سوی دیگر، الگوی مصرف مردم نیز تغییر کرده و بخش زیادی از تقاضا به دریافت کالابرگ موکول شده است؛ به همین دلیل، خرید از بازارهای عادی کاهش یافته و همین موضوع باعث شده قیمت مرغ و تخم‌مرغ در شرایطی که باید اوج مصرف باشد، به‌طور غیرعادی پایین بماند.

طلاکش با اشاره به وضعیت بازار تخم‌مرغ گفت: در حال حاضر تخم‌مرغ شناسنامه‌دار بسته‌بندی ۳۰ عددی که از نظر بهداشتی و امکان رصد و پایش اهمیت دارد، در فروشگاه‌های زنجیره‌ای حداکثر با قیمت حدود ۳۵۰ هزار تومان عرضه می‌شود، اگرچه در برخی واحدهای صنفی قیمت‌ها بالاتر است.این سطح قیمتی آینده مناسبی برای تولیدکنندگان ترسیم نمی‌کند، چراکه مرغداران به‌شدت با مشکل نقدینگی مواجه‌اند. تأمین نهاده از سامانه بازارگاه و روش‌های اعتباری بانک کشاورزی نیز نتوانسته به‌طور مؤثر مشکل نقدینگی تولیدکنندگان را برطرف کند و مرغداران ناچارند نهاده را به‌صورت توافقی خریداری کنند.

دبیرکل فدراسیون طیور ایران درباره وضعیت جوجه یک‌روزه گوشتی نیز گفت: اگرچه قیمت جوجه یک‌روزه برای مدتی افزایش یافت و حتی به حدود ۳۸ تا ۴۰ هزار تومان رسید، اما بازار کشش این قیمت را نداشت و مجدداً به زیر ۲۰ هزار تومان بازگشت؛ موضوعی که نشان می‌دهد تولید مرغ برای شب عید کاهش خواهد یافت.

به گفته طلاکش، تداوم این شرایط به الگوی مصرف مردم وابسته است و در صورتی که مصرف همچنان متکی به کالابرگ باشد، امکان افزایش قیمت مرغ و تخم‌مرغ وجود نخواهد داشت، هرچند فشار زیادی به تولیدکنندگان وارد می‌شود؛ چراکه در نهایت قیمت‌ها تابع عرضه و تقاضاست.

دبیرکل فدراسیون طیور ایران در ادامه با اشاره به وضعیت تولید تخم‌مرغ گفت: علیرغم اینکه پیش‌بینی می‌شود تولید مرغ در ماه‌های آینده کاهش یابد، اما در حوزه تخم‌مرغ مشکلی وجود ندارد و تولید در سطح مناسبی قرار دارد؛ به‌طوری که حتی احتمال مازاد تولید نیز وجود دارد.

طلاکش در پاسخ به این پرسش که آیا آزادسازی ارز ترجیحی به نفع تولیدکنندگان بوده است؟ اظهار کرد: صنعت طیور از سال ۱۳۹۹ با اسناد و محاسبات دقیق، موضوع آزادسازی را به دولت اعلام کرده و در اصل با آن موافق بود، اما آزادسازی مشروط به پیش‌نیازهایی بود که متأسفانه محقق نشد. نخستین پیش‌شرط این بود که هیچ بازار موازی وجود نداشته باشد و قیمت‌گذاری صرفاً بر اساس یک نرخ واقعی در کف بازار انجام شود، در حالی که این اتفاق نیفتاد. دوم اینکه آزادسازی ارز باید کل زنجیره صنعت را شامل می‌شد؛ از واردکننده نهاده، کشتارگاه، کارخانه خوراک دام تا صنایع بسته‌بندی، چراکه با آزادسازی ارز، نیاز نقدینگی همه این بخش‌ها به‌شدت افزایش می‌یابد.

دبیرکل فدراسیون طیور ایران افزود: دولت می‌بایست از محل مابه‌التفاوت ریالی، برای جبران افزایش نقدینگی این بخش‌ها تدبیر می‌کرد، اما در عمل تنها اقدامی که انجام شد آزادسازی ارز بود؛ آزادسازی‌ای که بدون فراهم شدن مقدمات لازم، صرفاً منجر به افزایش قیمت‌ها شد و به نتیجه‌ای که صنعت انتظار داشت نرسید.

طلاکش با اشاره به هم‌زمانی اجرای این سیاست با شرایط بحرانی کشور تصریح کرد: این آزادسازی دقیقاً در مقطعی اجرا شد که کشور با چالش‌های جدی داخلی و تحریمی مواجه بود. دولت تصور می‌کرد با آزادسازی ارز، صادرکنندگانی که ارز خود را به کشور بازنمی‌گردانند، به بازگشت ارز ترغیب شوند، اما در عمل نه‌تنها این اتفاق رخ نداد، بلکه به دلیل تشدید تحریم‌ها و مشکلات داخلی، انگیزه بازگشت ارز نیز کاهش یافت.در نهایت نه دولت به اهداف خود به‌طور کامل رسید و نه صنعت طیور به خواسته‌هایش دست یافت. در شرایط فعلی، همچنان همان چالش‌های کمبود ارز و مشکلات پیشین پابرجاست.

دبیرکل فدراسیون طیور ایران در پایان گفت: امیدواریم ثباتی در سیاست‌ها ایجاد شود، اما ارزیابی دقیق آثار این تصمیم نیازمند گذشت حداقل دو ماه زمان است و در حال حاضر قضاوت درباره مفید یا مضر بودن این سیاست زودهنگام خواهد بود.


اخبار مرتبط
لغو ممنوعیت صادرات تخم‌مرغ با کاهش قیمت‌ها
جمعه 1404/11/17 ساعت 16:03
لغو ممنوعیت صادرات تخم‌مرغ با کاهش قیمت‌ها
با کاهش قیمت تخم‌مرغ، وزارت جهاد کشاورزی ممنوعیت صادرات این محصول را لغو کرد و اعلام شد که برنامه دولت، حرکت به سمت آزادسازی تدریجی صادرات و واردات سایر اقلام کشاورزی است. صادرات جوجه یک‌روزه و تخم‌مرغ نطفه‌دار نیز از سال آینده به کشورهای منطقه آغاز خواهد شد.
تکذیب خبر واریز کالابرگ 4 میلیونی ویژه ماه رمضان
دوشنبه 1404/11/13 ساعت 13:46
تکذیب خبر واریز کالابرگ 4 میلیونی ویژه ماه رمضان
دفتر سخنگوی دولت، خبر منتشرشده درباره واریز «کالابرگ 4 میلیون تومانی ویژه ماه رمضان» را تکذیب کرد.
تعادل بازار مرغ به هم خورد
سه‌شنبه 1401/01/09 ساعت 11:46
تعادل بازار مرغ به هم خورد
قیمت مرغ متاثر از دلایل مختلف در استان های کشور با نرخ های متفاوتی به فروش می رسد به طوری که بر اساس مشاهدات میدانی این محصول با وجود داشتن نرخ مصوب 31 هزار تومانی 30 تا 37 هزار تومان به دست مصرف کننده می‌رسد.
بازار مرغ و تخم‌مرغ به ثبات رسید/ دیگر نیازی به واردات تخم‌مرغ ‌نیست
شنبه 1400/09/27 ساعت 12:34
بازار مرغ و تخم‌مرغ به ثبات رسید/ دیگر نیازی به واردات تخم‌مرغ ‌نیست
گروه استان‌ها ـ دبیر انجمن تولیدکنندگان زنجیره گوشت مرغ کشور با اشاره به ثبات در بازار مرغ و تخم‌مرغ گفت: هیچ کمبودی در زمینه تولید گوشت مرغ و تخم‌مرغ در کشور نداریم و حتی تا پایان سال شاهد عرضه مازاد خواهیم بود.
نظرات

آخرین اخبار
مهلت ثبت‌نام بیمه بیکاری به 90 روز افزایش یافت
قتل عام در نیجریه؛ داعش مسئولیت حمله را به عهده گرفت
صادرات آرامکو ماه آینده متوقف می شود
سخنگوی ارتش: ارتش جنگ را تمام‌شده نمی‌داند/بانک اهدافمان بروز شده است
تنش بین اوکراین و رژیم اسرائیل بر سر «غلات دزدیده‌شده»
«میناب 168»؛ نام کاروان ایران در جام‌جهانی شد
خروج رسمی امارات از «اوپک» و «اوپک‌پلاس»
تداوم حملات پهپادی و بمباران اسرائیل به شهرک‌های جنوبی لبنان
شوک ژئوپلیتیک، نبض بازارهای جهانی را به لرزه انداخت
آغاز بلیت‌فروشی دیدارهای ایران در جام‌جهانی 2026؛ قیمت‌ها اعلام شد
رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، وارد ایران شد
تاکر کارلسون: ایران یکی از آزادترین کشورهای منطقه است
حمایت ویژه از کودکان کار در روزهای جنگ
تحلیل جفری ساکس از پیامدهای ادامه جنگ علیه ایران
هشدار اتحادیه اروپا درباره تبعات اختلال در کشتیرانی جهانی
محدودیت ال ان جی آمریکا در جایگزینی عرضه از دست رفته قطر
اثر معکوس سقف‌گذاری قیمت سوخت در آلمان
وزیر ارتباطات: اینترنت باکیفیت حق مردم است
ورود رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ از مرز آستارا به ایران
پاسخگویی سامانه 4030 به بیش از 214 هزار تماس مشاوره‌ای تا هفتم اردیبهشت 1405
دولت افزایش اعتبار کالابرگ را در دستور کار دارد
هند از ادامه مذاکرات با ایران و آمریکا درباره بندر چابهار خبر داد
بیانیه حماس درباره تخریب واحدهای مسکونی در قدس
تغییر قانون کارت زرد در دو مرحله
انرژی پاک چگونه به سلاح برتری اقتصادی کشورها بدل شد
قلعه‌نویی: ایران شاید ابرقدرت نباشد، اما ابرملت جهان است
نخست‌وزیر مکلف عراق اولویت‌های دولتش را اعلام کرد
ماجرای حشرات ریز چیتگر چیست؟
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 8 اردیبهشت 1405 +رشد 10 میلیون تومانی سکه
انهدام پایگاه جاسوسی در پایتخت
روند ابتلا به آنفلوآنزا در هفته پنجم سال کاهشی شد
تابستان زودرس و سدهای خالی؛ زنگ خطر آب به صدا درآمد
چگونه با گوش دادن به موسیقی اضطراب را کنترل کنیم؟
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 8 اردبهشت 1405 / دلار 5 هزار تومان رشد کرد
چین: آمریکا عامل وضعیت کنونی تنگه هرمز است
سیل شدید در جنوب چین؛ تخلیه بیش از 200 نفر
گزارش هلال‌احمر: انجام 6003 عملیات در جنگ 40 روزه
مقام وزارت خارجه: تنگه هرمز بخشی از ابزار بازدارندگی ایران است
قیمت جهانی نفت دوباره اوج گرفت
کردستان دروازه ورود بیش از 3 هزار تن کالای اساسی به کشور
جایزه صلح فیفا را از ترامپ پس بگیرید
«چت‌جی‌پی‌تی»، مشاور قاتل دانشجویان فلوریدا
دیپلماسی تنها راهکار حل بحران خاورمیانه
تلاش مذبوحانه ترامپ برای حذف ایران از جام جهانی
اعتراف واشنگتن به ضعف دفاعی آمریکا در برابر موشک‌های پیشرفته
حکم قصاص قاتل مأمور نیروی انتظامی در چهارباغ اجرا شد
بنی‌طالبی برترین تالوکار جهان شد
نشریه پاکستانی خطاب به آمریکا: توهم تسلیم ایران را کنار بگذارید
پیشکسوت حوزه معماری ایرانی- اسلامی درگذشت
با عادی‌شدن شرایط، وضعیت اینترنت قطعاً تغییر خواهد کرد