×
سیاسی
شناسه خبر : 272633
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/11/13 ساعت 09:11
مذاکره؛ ابزار مدیریت بحران نه معجزه‌گر مشکلات

حسن بهشتی پور:

مذاکره؛ ابزار مدیریت بحران نه معجزه‌گر مشکلات

اخیرا آقای علی لاریجانی پیامی را در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده و اعلام کردند که در مسیر دیپلماسی نشانه‌های تازه‌ای از گشایش شکل گرفته است. ازسوی دیگر نوعی تقسیم کار میان شورای عالی امنیت ملی و وزارت امور خارجه دولت چهاردهم شکل گرفته که هماهنگی‌ها را بیشتر و احتمال توفیق را افزون‌تر می‌کند.

نورنیوز-گروه سیاسی: نشانه‌هایی که اخیرا در فضای سیاسی و دیپلماسی کشور دیده می‌شود- از توییت‌ها گرفته تا شنیده‌های دیپلماتیک- حاکی از آن است که تصمیمات تازه‌ای برای آغاز مذاکرات مبتنی بر 3 اصل عزت، مصلحت و حکمت اتخاذ شده است.  اینکه این مذاکرات به‌ صورت مستقیم یا با واسطه کشورهایی مانند ترکیه و برخی بازیگران منطقه‌ای انجام شود، در درجه دوم اهمیت قرار دارد. آنچه اهمیت دارد، وجود اراده سیاسی برای گفت‌وگو و تعریف هدف مشخص برای آن است. تجربه سال‌های گذشته نشان داده است که موفقیت یا شکست مذاکرات، بیش از آنکه به نهاد متولی وابسته باشد، به هماهنگی میان ارکان تصمیم‌گیر، کیفیت تیم مذاکره‌‌کننده، دستور کار روشن و فضای سیاسی حاکم بر کشور بستگی دارد. از این منظر، هماهنگی بیشتر میان شورای عالی امنیت ملی و وزارت خارجه در دوره اخیر، می‌تواند نشانه‌ای مثبت تلقی شود. نکته مهم دیگری که در این گفت‌وگو برجسته می‌شود، مساله «حمایت داخلی» از مذاکرات است. اگر تصمیم حاکمیتی برای مذاکره گرفته شود، فضا‌سازی‌های منفی داخلی نه ‌تنها کمکی به تقویت موقعیت مذاکره‌کننده نمی‌کند، بلکه قدرت چانه‌زنی او را کاهش می‌دهد. برخلاف تصور برخی منتقدان، تضعیف تیم مذاکره‌کننده در داخل کشور، امتیازگیری از طرف مقابل را سخت‌تر می‌کند و نه آسان‌تر. مذاکره‌کننده زمانی می‌تواند از منافع ملی دفاع کند که بداند پشت سرش، یک اجماع نسبی داخلی وجود دارد. زیر سوال بردن مداوم اصل مذاکره یا القای این تصور که گفت‌وگو به معنای عقب‌نشینی است، نتیجه‌ای جز تضعیف موضع کشور در میز مذاکره ندارد. بی‌اعتمادی به طرف امریکایی، اما این بی‌‌اعتمادی، به‌‌زعم او، دلیل ترک مذاکره نیست، بلکه دقیقا دلیل ضرورت مذاکره است.  در روابط بین‌الملل، اعتماد مفهومی مطلق نیست و تقریبا هیچ توافقی با تضمین کامل همراه نمی‌شود. 

تضمین واقعی، نه در امضاها، بلکه در ساز و کارهای پیش‌بینی ‌شده برای واکنش به نقض تعهدات نهفته است.  در هر مذاکره‌ای باید از ابتدا مشخص شود اگر طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکرد، طرف ایرانی چه اقداماتی می‌تواند انجام دهد. این اقدامات باید به‌گونه‌ای طراحی شود که هزینه نقض توافق برای طرف مقابل بالا برود. در عرصه بین‌الملل، چیزی به نام تضمین صددرصدی وجود ندارد و انتظار چنین تضمینی، اساسا غیر واقع‌‌بینانه است. اما در عین حال می‌توان ساز و کاری را طراحی کرد که امکان زیر سوال رفتن مذاکرات وجود نداشته باشد. ازسوی دیگر نباید این تصور در جامعه ایجاد شود که مذاکره قرار است همه مشکلات را حل کند. مذاکره نه پایان تحریم‌هاست و نه تضمین‌کننده رفاه فوری. حداکثر کارکرد آن، کاهش تنش، مدیریت بحران و در صورت پیشرفت، ایجاد مسیر تدریجی برای کاهش فشارهاست.  نقش اصلاحات داخلی نیز در این میان بسیار مهم است. حتی موفق‌ترین مذاکرات هم بدون اصلاحات اقتصادی و ساختاری در داخل کشور، اثرگذاری محدودی خواهند داشت. قدرت واقعی مذاکره‌کننده، از درون اقتصاد و انسجام تصمیم‌گیری داخلی می‌آید نه صرفا از میز گفت‌وگو. در مجموع، آنچه از این گفت‌وگو برمی‌آید، دعوت به نگاهی واقع‌گرایانه به دیپلماسی است؛ نگاهی که نه مذاکره را تابو می‌کند و نه آن را ناجی مطلق می‌داند. مذاکره، اگر با محاسبه دقیق، حمایت داخلی و انتظارات واقع‌بینانه همراه باشد، می‌تواند به عنوان ابزاری برای تامین بخشی از منافع ملی به کار گرفته شود. بیش از این، انتظاری است که نه سیاست بین‌الملل می‌شناسد و نه تجارب‌های قبلی آن را نشان می‌دهد.


اعتماد
نظرات

آخرین اخبار
حمله به جزیره خارک نوعی خودکشی است
سه تصمیم مهم در حوزه صادرات در شرایط جنگی
خطیب جمعه تهران: ملت مقاوم ایران در حال نگارش تاریخ جدید منطقه و جهان است
چرا حمله به زیر ساختهای انرژی معادلات جنگ را تغییر داد؟
سازمان فضایی: حملات دشمن خللی در برنامه‌های فضایی ایجاد نمی‌کند
حسام‌الدین سراج: جاهلان سفاک قتل‌عام بشریت را حق مسلم خود می‌دانند
تسلیت ستاد کل نیرو‌های مسلح به شهادت سردار نائینی
حمله مجدد رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
قدردانی از حضور و تاب‌آوری اجتماعی ملت غیور ایران در برابر دشمنان
تخت جمشید، حافظیه و دیگر مکان‌های تاریخی در لحظه تحویل سال تعطیل می باشند
دور جدید حملات پهپادی ارتش به محل استقرار هواپیماهای سوخت‌رسان رژیم صهیونیستی
اعتراض روسیه به حملات رژیم صهیونیستی علیه رسانه‌ها
کنفرانس خبری نتانیاهو به دلیل شلیک موشک‌های ایران و حزب‌الله قطع شد
بیانیه مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در پاسخ به اظهارات دانشگاه الازهر مصر
فیفا رژیم صهیونیستی را جریمه کرد
انتقاد شدید سیاسیون پاکستانی از بیانیه یک‌سویه دولت‌های عربی-اسلامی درباره ایران
تاکید چین به تلاش های میانجیگرانه تا بازگشت صلح به غرب آسیا
سازمان ملل: تشدید تنش نظامی در ایران را که موجب رنج غیرنظامیان شده، محکوم می‌کنیم
کاخ سفید کنترل جنگ با ایران را از دست داده است
شهادت چهار نفر در حمله به ساختمان مسکونی در کرج/ جستجو برای نجات کودک هفت ساله ادامه دارد
5 ایرانی در بین نامزدهای بهترین‌های فوتبال ساحلی جهان قرار گرفتند
اینترسپت نوشت: این جنگ هزینه‌های سنگینی به رأی‌دهندگان آمریکایی تحمیل می‌کند
قالیباف: اف-35 مجسمه‌ای از تفرعن ارتش آمریکا بود
پرداخت 26 هزار میلیارد تومان برای تامین تجهیزات پزشکی
معاریو: نتانیاهو عامل فروپاشی روابط اسرائیل با آمریکا است
خاطره علیرضا داودنژاد از علی لاریجانی
عبور تولید نیروگاه‌های تجدیدپذیر کشور از 2 هزار مگاوات
اینفانیتنو: تمام تیم‌ها در جام جهانی شرکت می‌کنند
شهادت سردار علی محمد نائینی سخنگوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
تمدید تعلیق پروازهای کی‌ال‌ام به دوبی، ریاض و دمام
مواضع آمریکا در منطقه هدف قرار گرفته شد
میوه شب عید در بازار تامین شده است
ترافیک سنگین در محورهای شمالی کشور
هشدار عراقچی به انگلیس در خصوص همکاری‌های این کشور با آمریکا برای حمله به ایران
میادین را خوب اداره نمی‌کنید آقا!
پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب به رئیس جمهور درپی شهادت وزیر اطلاعات
بسته شدن تنگه هرمز به کشاورزان آمریکایی ضربه مهلک وارد کرد
شکاف‌ در پایگاه حامیان ترامپ بر سر جنگ با ایران
تشییع پیکر 12 شهید حمله هوایی به مناطق مسکونی دورود
برنامه سرویس‌دهی مترو در ایام نوروز
نشانه‌های فرسایش در ناوگان دریایی آمریکا از نگاه اکونومیست
167 کتاب به یاد دانش‌آموزان میناب در نمایشگاه بین‌المللی مینسک توزیع شد
100 هزار اسناد محرمانه مدیر ارشد موساد افشا شد
برگزاری ویژه برنامه تحویل سال نو در میدان انقلاب
پیشگیری دربرابر آتش‌سوزیهای احتمالی در دوران جنگ
هیچ کمبودی در تامین کالای اساسی وجود ندارد
آینده بازار انرژی در گرو مدت و شدت درگیری در غرب آسیا
تشکیل «ستاد مردمی پشتیبانی از دفاع رمضان»
مروری بر فیلم‌های نوروزی سینما
راهکارهای تغذیه ای برای مبتلایان به فشار خون در روزهای جنگ