×
بین الملل
شناسه خبر : 272408
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/11/12 ساعت 09:00
ریاست دوره‌ای شورای امنیت در سایه بحران‌ها

ریاست دوره‌ای شورای امنیت در سایه بحران‌ها

در حالی‌ که شورای امنیت با بن‌بست‌های مزمن روبه‌روست، انگلیس ریاست دوره‌ای این شورا را بر عهده گرفت؛ مسئولیتی که ماه آینده به آمریکا منتقل می‌شود.

نورنیوز-گروه بین الملل: انگلیس یکی از پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد از روز یکشنبه اول فوریه ۲۰۲۶ برابر با ۱۲ بهمن ۱۴۰۴ ریاست دوره ای این شورا را همزمان با افزایش تنش میان تهران - واشنگتن و اروپا، به مدت یک ماه برعهده دارد.

پس از انگلیس از اول مارس ۲۰۲۶ (۱۰ اسفند ماه ۱۴۰۴)، ایالات متحده آمریکا ریاست دوره ای شورای امنیت را به مدت یک ماه برعهده خواهد داشت.

شورای امنیت سازمان ملل متحد دارای ۱۵ عضو، پنج عضو دائم و ۱۰ عضو غیردائم است که ریاست آن دوره ای و طول مدت آن، یک ماه است و رئیس هیات نمایندگی هر کشور به عنوان رئیس شورای امنیت سازمان ملل شناخته می‌شود.

ریاست دوره‌ای شورای امنیت، هرچند به‌صورت ماهانه میان اعضا جابه‌جا می‌شود، اما در عمل تاثیری بر موازنه واقعی قدرت در این نهاد ندارد.

همزمانی واگذاری ریاست به انگلیس و سپس ایالات متحده، بیش از آنکه نشانه تغییری در عملکرد شورا باشد، یادآور نقش محوری همان بازیگرانی است که طی سال‌های اخیر با استفاده مکرر از حق وتو و رویکردهای گزینشی، به شکل‌گیری بن‌بست‌های مزمن در شورای امنیت دامن زده‌اند.

واقعیت آن است که بحران‌های حل‌نشده‌ای چون غزه، اوکراین، سودان و دیگر مناقشات فعال، نه حاصل نبود سازوکار حقوقی، بلکه نتیجه اراده سیاسی اعضای دائم، به‌ویژه قدرت‌های غربی است که شورا را به ابزاری برای مدیریت منافع خود بدل کرده‌اند.

«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد که آخرین سال دبیرکلی اوست، بارها اعلام کرده که اصلاح ساختار شورای امنیت از جمله افزایش اعضای آن برای حفظ نظم و امنیت جهانی، امری ضروری است که تاکنون به تعویق افتاده است.

وی معتقد است: گسترش عضویت تنها مساله ای مربوط به عدالت نیست؛ بلکه به نتایج نیز مربوط است. این اقدام می‌تواند بن‌بست‌ها را بشکند و در جهان چندقطبیِ رو به رشد، ثبات ایجاد کند.

به گفته دبیرکل سازمان ملل متحد «شورای امنیت در اختیار سلطه‌طلبان و امپراتوری‌ها نیست بلکه مربوط به والدینی است که فرزندان خود را از دست داده‌اند؛ پناهجویانی که از خانه‌هایشان رانده شده‌اند؛ و سربازانی که اعضای بدن خود را فدا کرده‌اند. در هر گوشه‌ سالن شورای امنیت، ارواح جان‌باختگان حضور دارند اما در کنار آن‌ها، مساله دیگر نیز ایستاده که امیدهای افراد زنده است.»

۱۰ عضو غیر دائم شورای امنیت را نیز مجمع عمومی سازمان ملل متحد با توجه به مشارکت اعضای این سازمان در حفظ صلح و امنیت بین الملل و دیگر اهداف سازمان و همچنین بر مبنای توزیع عادلانه جغرافیایی انتخاب می کند.

در واقع، ۱۰ عضو انتخابی شورای امنیت توسط مجمع عمومی برای یک دوره دو ساله که از اول ژانویه آغاز می‌شود، انتخاب می‌شوند.
عضوی که خارج می‌شود بلافاصله قابل تجدید انتخاب نخواهد بود.

هر سال، مجمع عمومی، پنج عضو جدید را انتخاب و جایگزین اعضای قدیمی‌تری که دوره عضویتشان در ۳۱ دسامبر پایان می‌یابد، می‌سازد.


نظرات

آخرین اخبار
زلزله 5 ریشتری سالند خوزستان را لرزاند؛ آماده‌باش کامل نیروهای امدادی
دیازپام؛ خواب راحت یا وابستگی خطرناک؟
تجاوز مجدد آمریکا به جنوب ایران؛ دو انفجار در جزیره قشم/هشدار قاطع قرارگاه خاتم
گرمازدگی؛ خطری پنهان برای دستگاه گوارش
انگلیس (6) - فرانسه (4)/نمایش خیره‌کننده انگلیس در شب پرگل‌ترین بازی جام جهانی
هشدار فرمانده قرارگاه خاتم: دشمن آمریکایی هزینه‌ای سنگین‌تر از جنگ‌های گذشته خواهد پرداخت
این خوراکی‌ها خطر سنگ کلیه کودکان را بالا می‌برند
آخرین وضعیت سدهای تهران اعلام شد
یلعون: عملیات نظامی علیه ایران شکست خورد و هیچ‌ یک از اهداف محقق نشد
درگیری‌های شدید بین افراد مسلح و نیروهای امنیتی دولت موقت سوریه
چرا پزشکان روی مصرف نان کامل تأکید می‌کنند؟
وال‌استریت ژورنال:هواپیماهای آمریکا در اردن هدف قرار گرفتند
بازداشت 119 نفر در 30 استان ترکیه به اتهام ارتباط با داعش
امباپه: انگلیس، ما را از خواب بیدار کرد
یافتن روشی کم هزینه برای حذف 90 درصدی ریزپلاستیک‌ها
ترامپ: کشته شدن 2 سرباز آمریکایی در اردن غم انگیز است
نوشیدنی‌های شیرین از کودکی خطر فشارخون را بالا می‌برند
چت‌جی‌پی‌تی به والدین هشدار می‌دهد
هشدار مجدد آمریکا به شهروندان خود در منطقه غرب آسیا
افشاگری نیویورک‌تایمز از حملات ایران به پایگاه آمریکا در اردن
هرتسوگ: عربستان حق توافق با ایران ندارد!
کبد چرب؛ بیماری خاموشی که به اپیدمی جهانی تبدیل شده است
ادعای سنتکام درباره ادامه محاصره دریایی ایران
نجباء: آمریکا هزینه دور زدن تنگه هرمز را از عراق می‌گیرد
بانک‌های خوزستان روز دوشنبه تعطیل هستند
شریعتی:حمله به اهداف‌ نفتی منطقه عامل بازدارنده آمریکاست
دزدی 15 میلیارد دلاری ترامپ از ونزوئلا
انصارالله: کشورهای میزبان پایگاه‌های آمریکا شریک تجاوز به ایران هستند
رهبر انقلاب: مردم مومن عراق در استقبال از قائد عظیم‌الشان شهید حماسه‌ای عظیم آفریدند
غریب‌آبادی: پیگیر خسارت‌ جنگ‌ها هستیم + فیلم
خبر قطع اینترنت تکذیب شد
موشکهای ایران‌ به ترامپ فهماند که جنگ، بازی کامپیوتری نیست!
پرسپولیس به دنبال بازیکن پیشین بارسلونا
چرا تنگه هرمز به محور اصلی تقابل ایران و آمریکا تبدیل شد؟
خروج هرمزگان از برنامه خاموشی برق کشور
پزشکیان: اتحاد و پرهیز از تفرقه رمز عبور از بزنگاه تاریخی است
زمان سفر نخست‌وزیر عراق به تهران مشخص شد
سقوط محبوبیت ترامپ؛ نارضایتی اقتصادی آمریکایی‌ها به اوج رسید
پاسخ نیروهای مسلح ایران به تجاوز جدید آمریکا؛ اعتراف سنتکام به هلاکت نظامیان آمریکایی
والیبال نوجوانان ایران قهرمان آسیا شد+ تبریک عارف
آماده‌باش کامل عراق برای اربعین؛ امنیت زائران در اولویت است
پروازهای ایران به دبی از سر گرفته شد
3 طلا و یک نقره ثمره تلاش زیست‌شناسان جوان ایران در جهان
عارف: آمریکا پیش از خشک شدن مرکب تفاهم‌نامه، تعهداتش را نقض کرد
دستور فتاح برای کمک به مناطق آسیب‌دیده و تامین آب شرب 20 روستای جاسک
افتخارآفرینی شیمی‌دان‌های جوان ایران در جهان؛ 4 مدال برای تیم ملی
ادارات هرمزگان فردا یکشنبه با 50 درصد ظرفیت فعالیت می‌کنند
والیبالیست های نوجوان ایرانی در تیم رویایی آسیا
اعتراف سنتکام به کشته‌شدن 2 نظامی آمریکایی در اردن
مهاجم گل‌گهر با سپاهان به توافق رسید