×
اجتماعی
شناسه خبر : 272361
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/11/12 ساعت 06:00
آیا دود سیگار الکترونیکی هم خطرناک است؟

آیا دود سیگار الکترونیکی هم خطرناک است؟

سیگارهای الکترونیکی یا ویپ‌ها می‌توانند بخارهایی را به صورت ابرهای معطر منتشر کنند و خطرات سلامتی ناشی از استنشاقِ این بخار هنوز به طور کامل شناخته‌شده نیست.

نورنیوز- گروه اجتماعی: گروهی از متخصصانی که در مجله آمریکاییِ علوم و فناوری محیط زیست گزارش منتشر می‌کنند، یک مطالعه اولیه روی دودهای باقی‌مانده از سیگارهای الکترونیکی در محیط‌های داخلی انجام دادند. آنها دریافتند این بخار کهنه، حاوی ذرات ریزی با چندین فلز و ترکیبات بسیار واکنش‌پذیر است که در کنار هم رادیکال‌هایی تولید می‌کنند که در صورت استنشاق ممکن است به بافت ریه آسیب برسانند.

«یینگ-هسوان لین»، نویسنده‌ مسئول این مطالعه از دانشگاه کالیفرنیا، ریورساید، می‌گوید: مطالعه‌ ما نشان می‌دهد ترکیب شیمیایی نانوذرات فلزی و پراکسیدهای واکنش‌پذیر در آئروسل‌های سیگار الکترونیکی، مشخصات منحصر به فردی از خطرات سلامت تنفسی ایجاد می‌کند و تأکید می‌کند که بخار دست دوم چیزی است که افراد عادی نباید مجبور به استنشاق آن باشند.

خطرات بخار دست دوم سیگارهای الکترونیکی

برخلاف سیگارهای سنتی، سیگارهای الکترونیکی دود ایجاد نمی‌کنند؛ آنها بخارهایی ایجاد می‌کنند که می‌توانند افراد غیرمصرف‌کننده را در معرض مواد مضر قرار دهند. مطالعات اولیه نشان داد این آئروسل‌های دست دوم سیگارهای الکترونیکی، حاوی ترکیبات آلی فرار هستند که با ازن داخل ساختمان واکنش می‌دهند و ترکیبات جدیدی مانند پراکسیدها ایجاد می‌کنند. علاوه بر این، مایعات و پُک‌های سیگارهای الکترونیکی معمولاً حاوی فلزات سنگین و همچنین سایر فلزاتی هستند که می‌توانند به راحتی با پراکسیدها واکنش داده و ترکیبات بالقوه مضری مانند رادیکال‌های آزاد تولید کنند.

در گامی دیگر به سوی درک اثرات بالقوه دود سیگارهای الکترونیکی بر سلامت، لین و همکارانش بررسی کردند که چگونه ازن در فضای بسته بر ترکیب فلز و پراکسید آئروسل‌های سیگار الکترونیکی تأثیر می‌گذارد. آنها همچنین می‌خواستند ببینند وقتی این مواد در محیط‌های مرطوب واکنش می‌دهند چه اتفاقی می‌افتد و آنچه ممکن است در داخل ریه‌ها اتفاق بیفتد را شبیه‌سازی کنند.

آزمایش‌های کنترل‌شده 

به گزارش نشریه تخصصی «مدیکال اکسپرس»، متخصصان برای آزمایش‌های خود، یک مایع ویپ ساده‌شده با یک ماده طعم‌دهنده و بدون نیکوتین ساختند، آن را در دو قلم ویپ مختلف با کارتریج‌های قابل شارژ قرار دادند و آن را در محفظه‌ای با ازن موجود در هوا فوت کردند. پس از ۹۰ دقیقه، آئروسل‌های قدیمی را برای تجزیه و تحلیل جمع‌آوری کردند. ذرات هر دو قلم حاوی یون‌های آهن، آلومینیوم و روی و همچنین مقادیر کمی از فلزات سنگین مانند سرب، آرسنیک و قلع بودند. دو مجموعه از آئروسل‌های قدیمی سطوح مشابهی از پراکسیدها را داشتند. کوچکترین ذرات که به عنوان ذرات فوق ریز طبقه‌بندی می‌شوند، در مقایسه با آئروسل‌های بزرگتر، حاوی درصد بالاتری از فلزات و ترکیبات پراکسید بودند.

برای درک اولیه چگونگی واکنش آئروسل‌های کهنه با مایعات ریه، متخصصان نمونه‌ها را در محلولی مبتنی بر آب قرار دادند. آئروسل‌های کهنه رادیکال‌هایی ایجاد کردند که ذرات بسیار ریز آن نسبت به وزنشان، ۱۰۰ برابر بیشتر، ترکیبات رادیکال نسبت به ذرات بزرگتر تولید می‌کردند. از آنجا که ذرات بسیار ریز می‌توانند به عمق ریه‌های انسان نفوذ کرده و وارد آلوئول‌های (کیسه هوایی در انتهای نای) حساس و پوشیده از مایع شوند، متخصصان می‌گویند نتایج نشان می‌دهد که این ذرات، پتانسیل آسیب رساندن به بافت‌های ریه و کاهش عملکرد تنفسی را دارند.

متخصصان اذعان می‌کنند این مطالعه تحت شرایط آزمایشگاهی کنترل‌شده انجام شده است و تحقیقات بیشتری با استفاده از محیط‌های داخلی دنیای واقعی و مایعات سیگار الکترونیکی موجود در بازار مورد نیاز است. صرف نظر از این، نتایج  فوق نشان می‌دهد که قرار گرفتن مکرر در معرض دود سیگارهای الکترونیکی کهنه می‌تواند بر سلامت ریه تأثیر منفی بگذارد به‌ویژه برای افرادی که از قبل بیماری‌های ریوی مانند آسم یا بیماری انسدادی مزمن ریوی دارند که معمولاً به عنوان COPD شناخته می‌شود.

سیگارهای الکترونیکی از مدت‌ها قبل وارد بازار شده‌اند و برخی پزشکان آن را برای ترک سیگار توصیه می‌کنند. با این حال در مورد تاثیر ترکیبات سیگارهای الکترونیکی و اثر آنها بر ریه‌ها و رگ‌های خونی‌ اطلاعات زیادی وجود ندارد و حتی اگر نسبت به سیگارهای معمولی، مواد سمی کمتری داشته باشد، عوارض طولانی‌مدت آنها هنوز کاملا شناخته نشده است.


نظرات

آخرین اخبار
فیفا یک میلیون دلار به زلزله‌زدگان ونزوئلا اختصاص داد
دفتر نخست وزیری پاکستان : شهباز شریف برای کمک به صلح منطقه‌ای به پزشکیان اطمینان داد
روسیه: خواهان تفاهم کامل ایران و آمریکا هستیم
جنبش نجبا خواستار برخورد قاطع با متعرضان کویتی به صیادان عراق شد
وضعیت تنگه هرمز در 24 ساعت گذشته چگونه بود؟
روسیه در شورای امنیت ادعاها علیه برنامه هسته‌ای ایران را رد کرد
روس‌اتم: بازگشت کارکنان به نیروگاه هسته‌ای بوشهر آغاز شد
هیئت قطری برای تقویت نقش میانجی‌گری دوحه وارد ایران شد
ژرژ ژسوس رسماً سرمربی تیم ملی پرتغال شد
مخبر: خون قائد شهیدمان هندسه مقاومت را به سطحی فراتر بُرد
سی‌ان‌ان: ترامپ مخالف مشارکت اسرائیل در درگیری احتمالی با ایران است
اشپیگل: آلمان پایگاه نظامی خود در اربیل را تعطیل می‌کند
بلینکن: اروپا خود را برای آینده‌ای بدون آمریکا آماده می‌کند
کمیته‌های مقاومت فلسطین: رهبر شهید در روزهای سخت کنار مقاومت ایستاد
ترامپ از چه چیزی بیشتر می‌ترسد؛ ترور یا شکست؟
ایران قهرمان المپیاد بین‌المللی ریاضی چین 2026 شد
جوزف عون: مذاکرات مستقیم با رژیم صهیونیستی ادامه خواهد یافت
تکذیب ادعای العربیه و فاکس‌نیوز درباره مذاکرات هفته آینده ایران و آمریکا
واکنش ترامپ به شایعات درباره برنامه ادعایی ترورش؛ «اسرائیل به هیچ نتیجه‌ای نرسید»
سرپرست وزارت دفاع: تشییع باشکوه رهبر شهید، توطئه دشمن را ناکام گذاشت
آتش‌سوزی گاراژ خودروهای اسقاطی در جاده خاوران مهار شد
تاکید سازمان ملل بر ادامه دیپلماسی درباره ایران
صندوق بین‌المللی پول: جنگ با ایران رشد اقتصاد جهان را کاهش داد
ارائه 167 هزار خدمت امدادی و درمانی در مراسم تشییع رهبر شهید
زاکانی: حضور میلیونی مردم در تشییع رهبر شهید معادلات جهانی را تغییر داد
نقض آتش‌بس در جنوب لبنان؛ حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به نبطیه
نخست‌وزیر کره شمالی به پکن سفر کرد
قطر بر حمایت از توافق جامع میان ایران و آمریکا تأکید کرد
ستایش مردم یمن از مشارکت میلیونی ملت ایران در تشییع رهبر شهید
ادعای ترامپ: آتش‌بس پایان یافته است!
تقدیر معاون وزیر راه از عملکرد حمل‌ونقل در مراسم تشییع رهبر شهید
نشست بی‌نتیجه شورای امنیت درباره ایران؛ مخالفت روسیه و چین و تاکید برپایان قطعنامه
منیر الحدادی چرا هنوز به استقلال بازنگشته است؟
مراسم بزرگداشت رهبر شهید انقلاب به مدت سه شب در سراسر کشور برگزار می‌شود
ترافیک سنگین در محور چالوس و آزادراه قزوین - کرج - تهران
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت بیست و هفتم
ثبت‌نام حج 1406 از یکشنبه آغاز می‌شود
استقلال اردوی تمرینی خود را آغاز کرد
هواشناسی بوشهر: دمای هوا تا مرز 50 درجه افزایش می‌یابد
وزیر فرهنگ: ‏پرچمدار استقلال ایران به یادمان باش
تنش دمایی در 9 استان با احتمال آتش‌سوزی جنگل‌ها
اطلاعیه دفتر رهبر شهید انقلاب در مورد نماز لیله الدفن ایشان
چین هشدار نارنجی طوفان «باوی» را تمدید کرد
هواشناسی تهران: وزش باد در پنج روز آینده ادامه دارد
قدردانی رئیس هلال احمر از حضور مردم در تشییع رهبر شهید انقلاب
فیلم اختصاصی از مزار مطهر رهبر شهید در رواق دارالذکر
وزیر خارجه ترکیه: دلیلی برای درگیری نظامی میان ما و اسرائیل وجود ندارد
نورنما | 37 سال رهبری، جهاد تا شهادت
رئیس الحشد الشعبی از برگزارکنندگان مراسم «قائد شهید امت» تقدیر کرد
تنش با ایران، قیمت بنزین آمریکا را صعودی کرد