×
اقتصادی
شناسه خبر : 272312
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/11/12 ساعت 00:04
کدام کشور اروپایی بیشترین تجارت را با ایران دارد؟

کدام کشور اروپایی بیشترین تجارت را با ایران دارد؟

بررسی یورونیوز از وضعیت تجارت کشورهای اروپایی با ایران نشان می‌دهد که آلمان تا سال 2024، بزرگترین شریک تجاری ایران در اتحادیه اروپا بود و تقریبا یک سوم کل تجارت این بلوک با ایران را تشکیل می‌داد.

نورنیوز- گروه اقتصادی: وزیران خارجه اتحادیه اروپا در اقدامی ضد ایرانی، تحریم‌های جدیدی علیه افراد و نهادهای ایرانی به بهانه حمایت از روسیه و آنچه اقدام در سرکوب اغتشاش‌های اخیر در کشور خواندند، تصویب کردند.

اتحادیه اروپا اولین بار در اواخر دهه ۲۰۰۰، تحریم‌هایی را علیه ایران اعمال کرد که منعکس کننده مجموعه‌ای از اقدامات شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد برنامه هسته‌ای تهران بود و در سال‌های بعد، به بهانه‌های دیگر، ایران را هدف تحریم قرار داد یا تحریم‌های موجود را تمدید کرد. با وجود این اقدامات، تجارت کشورهای اروپایی با ایران به طور کامل قطع نشده است.

طبق گزارش اداره آمار اروپا (یورواستات)، کل تجارت کالا میان اتحادیه اروپا و ایران در سال ۲۰۲۴، به ۴.۶ میلیارد یورو رسید. واردات اتحادیه اروپا ۸۵۰ میلیون یورو و صادرات آن ۳.۷ میلیارد یورو بوده است. این امر به مازاد تجاری حدود ۲.۹ میلیارد یورو به نفع اتحادیه اروپا منتهی شد.

تجارت خدمات نیز ادامه یافت. طبق گزارش کمیسیون اروپا، تجارت دو طرفه خدمات در سال ۲۰۲۳، به ۱.۶۸ میلیارد یورو رسید که واردات اتحادیه اروپا ۸۰۰ میلیون یورو و صادرات آن ۸۷۰ میلیون یورو بود.

سهم تجارت اتحادیه اروپا

ایران به طور کلی شریک تجاری اصلی اتحادیه اروپا نیست. در سال ۲۰۲۴، فقط ۰.۱ درصد از کل کالاهایی را که اتحادیه اروپا به کشورهای غیر اتحادیه اروپا صادر می‌کرد، تشکیل می‌داد. همچنین میزان خرید اتحادیه اروپا از ایران اندک بود و در مقایسه با تمام واردات از خارج از این بلوک، سهم ایران به صفر درصد رسید.

در اواسط دهه ۲۰۰۰، هر دو سهم حدود یک درصد یا کمی بیشتر بودند.

این کاهش همچنین در ارزش کالاهای مبادله شده منعکس می‌شود. در سال ۲۰۰۴، تجارت اتحادیه اروپا و ایران در مجموع ۱۹.۵ میلیارد یورو بود و در سال ۲۰۱۱، به بیش از ۲۷ میلیارد یورو رسید.

طبق آخرین داده‌های موجود یورواستات، تا سال ۲۰۲۴، این رقم به ۴.۵۶ میلیارد یورو کاهش یافته است.

تجارت در سال ۲۰۱۳، به ۶.۱ میلیارد یورو کاهش یافت. سپس بهبود یافت و در سال ۲۰۱۷، به ۲۰.۷ میلیارد یورو افزایش یافت که این بهبود تا حدودی به توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ معروف به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) مرتبط بود.

تجارت در سال ۲۰۱۹ دوباره به شدت کاهش یافت و به ۵.۱ میلیارد یورو رسید و از آن زمان، در بحبوحه تحریم‌های مجدد، نزدیک به همان سطح باقی مانده است.

در دهه ۲۰۰۰، تراز تجاری به طور کلی به نفع ایران بود. از زمان تشدید تحریم‌ها در سال ۲۰۱۱، اتحادیه اروپا عمدتا مازاد تجاری را ثبت کرده و صادرات از واردات پیشی گرفته است.

آلمان یک سوم تجارت اتحادیه اروپا و ایران را تشکیل می‌دهد

تا سال ۲۰۲۴، آلمان بزرگترین شریک تجاری ایران در اتحادیه اروپا بود.  آلمان ۲۱۲ میلیون یورو کالا از ایران وارد کرد، در حالی که صادرات آن در مجموع ۱.۲۷ میلیارد یورو بود.

ایتالیا با سهم ۱۵.۶ درصد دومین شریک تجاری بزرگ ایران در اتحادیه اروپا بود. واردات از ایران ۱۸۵ میلیون یورو و صادرات به ۵۲۸ میلیون یورو رسید.

هلند با ۱۳.۳ درصد از کل تجارت، در رتبه سوم قرار گرفت. این کشور ۶۲ میلیون یورو کالا از ایران وارد و ۶۰۷ میلیون یورو صادر کرد. با وجود رتبه سوم در کل تجارت، دومین صادرکننده بزرگ اتحادیه اروپا به ایران بود.

دیگر اعضای اتحادیه اروپا با حجم تجارت بالای ۲۰۰ میلیون یورو با ایران شامل بلژیک، اسپانیا، فرانسه و بلغارستان بودند. ایران به چند کشور اتحادیه اروپا کمی بیشتر از آنچه از آنها می‌خرد، می‌فروشد، اما این مقادیر اندک و از نظر اقتصادی قابل توجه نیستند.

فقط سوئد و لوکزامبورگ کمی بیشتر از صادرات خود از ایران واردات داشته‌اند، با تراز کمی بیش از ۵ میلیون یورو.

بیشترین کالاهای مبادله شده بین اتحادیه اروپا و ایران

تجارت با ایران تحت رژیم واردات عمومی اتحادیه اروپا اداره می‌شود، زیرا ایران عضو سازمان تجارت جهانی نیست و هیچ توافق تجاری دوجانبه‌ای بین اتحادیه اروپا و ایران وجود ندارد.

طبق گزارش کمیسیون اروپا، ماشین‌آلات و تجهیزات حمل و نقل بزرگترین دسته صادراتی اتحادیه اروپا به ایران هستند.

در سال ۲۰۲۴، صادرات در این دسته ۱.۲۸ میلیارد یورو بود که ۳۴ درصد از کل صادرات اتحادیه اروپا به ایران را تشکیل می‌دهد. مواد شیمیایی و محصولات مرتبط نیز سهم بزرگی را به میزان حدود ۱.۱۳ میلیارد یورو یا حدود ۳۱ درصد تشکیل می‌دهند.

واردات اتحادیه اروپا از ایران در چند دسته متمرکز است. مواد غذایی و دام زنده با حدود ۳۰۵ میلیون یورو (۳۷ درصد از واردات اتحادیه اروپا از ایران) بزرگترین سهم را تشکیل می‌دهند.

بر اساس گزارش یورونیوز، کالاهای تولیدی بر اساس جنس تقریبا ۱۸۰ میلیون یورو (۲۲ درصدی) در رتبه‌های بعدی قرار دارند. مواد شیمیایی و محصولات مرتبط حدود ۱۸۸ میلیون یورو (۲۳درصد) و مواد خام غیرخوراکی (به استثنای سوخت) حدود ۸۹ میلیون یورو (۱۱ درصد) از این واردات را تشکیل می‌دهند.


نظرات

آخرین اخبار
اقدامات آمریکا در توقیف کشتی‌ها نقض حقوق بین‌الملل و مصداق اعمال تجاوزکارانه است
یونایتدی ها برنتفورد را بردند و به سهمیه نزدیک شدند
هشدار گوترش درباره افزایش کلاهک‌های هسته‌ای در جهان
تلگراف: نگاه جهان به قیمتِ اشتباهِ نفت است
ایروانی: مسوولیت اختلال در حمل و نقل دریایی خلیج فارس به عهده امریکاست
تاکید سفیر پاکستان: تنگه هرمز شریان تجارت جهانی است
تاکید قائم‌پناه بر بازسازی سریع «توفیق دارو» و تقویت توان دارویی کشور
ضارب ضیافت ترامپ به «تلاش برای ترور رئیس‌جمهور آمریکا» متهم شد
مصدومیت شدید پسر زیدان/ آیا او ضربه مغزی شده است؟
روزبه چشمی: قهرمانان واقعی ایران، مردم هستند
رامین رضاییان: هویت این سرزمین از مردم ایران معنا می‌گیرد
چارلز سوم و همسرش وارد آمریکا شدند
چین: عملیات نظامی آمریکا و اسرائیل علت اصلی بحران تنگه هرمز
اعلام مهلت ثبت‌نام آزمون ورودی مدارس سمپاد و نمونه‌دولتی
برنامه ویژه استقلالی‌ها در پل طبیعت همزمان با روز ملی خلیج فارس+ جزئیات
بقایی: غارت کشتی‌های حامل نفت ایران دزدی دریایی است
پیروزی 3–2 السد مقابل الشمال؛ سومین قهرمانی متوالی قطری‌ها
تردید ونس نسبت به روایت پنتاگون از وضعیت تسلیحات آمریکا
گروسی:دوران اجماع جهانی در شورای امنیت پایان یافته است
خیز قیمت‌ها در دخانیات و ارتباطات/مسکن و قبوض چقدر رشد کردند
تاکید نتانیاهو بر ادامه تجاوزات رژیم صهیونیستی به لبنان
ناتو به دنبال جلوگیری از رویارویی پرتنش با آمریکا
برگزاری مرحله دوم تمرینات تیم ملی فوتبال با هدایت قلعه‌نویی
سخنگوی کاخ سفید: هیچ رئیس‌جمهوری مانند ترامپ با چنین سوءقصدهایی مواجه نشده است
توقف تردد قطار مترو در ایستگاه‌های قیام و 17 شهریور/خدمات جایگزین ارائه شد
بقائی خطاب به اروپا: ژست‌های نمایشی برایتان ذره‌ای اعتبار خلق نخواهد کرد
توافق«چارچوب هماهنگی» بر سر نامزدی الزیدی برای نخست‌وزیری عراق/او کیست؟
چالش جهانی در کشت گندم با جهش قیمت کود
ورود عربستان برای کمک به پاکستان
نفتکش‌های دزدیده شده ایرانی به مقصدی نامعلوم حرکت کردند
درخواست آمریکا از جامعه جهانی برای بازگشایی تنگه هرمز
اعترافات صدراعظم به یک خطای فاحش محاسباتی
روبیو: مشروط کردن بازگشایی تنگه هرمز برای آمریکا غیرقابل قبول است
فهم راهبردی لاریجانی از محور مقاومت در حافظه‌ تاریخی مردم جاوانه خواهد ماند
اژه‌ای: غرب از درک قدرت ایمان مردم ایران عاجزند
دهلی‌نو: موضوع بندر چابهار با ایران و آمریکا در حال بررسی است
عکس های منتخب ایران، دوشنبه 7 اردیبهشت 1405
بغداد: هرگونه حمله از خاک عراق علیه همسایگان «اقدام تروریستی» تلقی می‌شود
ماکرون: هدف ما دریانوردی بدون عوارض در تنگه هرمز است!
تاکید گوترش بر بازگشایی تنگه هرمز؛ بیش از 20 هزار دریانورد سرگردانند
فاش شدن هویت تفنگداران آمریکایی در خلیج فارس توسط حنظله
ماجرای اینترنت گیگی 390 هزار تومانی واقعیت یا شایعه!
میزبان هفتمین دوره بازی‌های آسیایی ساحلی 2028 شناخته شد
ورود وزارت ارتباطات برای رسیدگی به تخلف عرضه خارج از ضابطه «اینترنت پرو»
همتی: بانک مرکزی از بازسازی و نوسازی صنایع آسیب‌دیده حمایت می کند
حملات جدید جنگنده های اسرائیلی به جنوب لبنان
منفورترین عضو کابینه ترامپ کیست؟
شلیک هزاران پهپاد و موشک از سوی حزب‌الله به سمت اسرائیل در دوماه
تایلند هم زبان به انتقاد از آمریکا گشود
عارف: روزی ما را تحریم کردند و امروز برای تامین نیازهای خود پای میز مذاکره آمده‌اند