×
سیاسی
شناسه خبر : 272038
تاریخ انتشار : جمعه 1404/11/10 ساعت 13:30
«تحریک تقاضای سیاسی»، موشک نامرئی آمریکا

نورنیوز از راهبرد پیچیده واشنگتن در جنگ با ایران گزارش می‌دهد؛

«تحریک تقاضای سیاسی»، موشک نامرئی آمریکا

در رویکرد جدید امریکا که با تعبیر «تحریک تقاضای سیاسی» قابل توضیح است، مشکلات اقتصادی مردم ایران نه نتیجه تحریم‌ها یا ضعف‌های مدیریتی، بلکه پیامد «ماهیت نظام سیاسی» معرفی می‌شود. نتیجه چنین چارچوب‌بندی‌ای روشن است. اگر ریشه مشکل «ساختار» است، پس راه‌حل نیز نه اصلاح، بلکه تغییر بنیادین است.

نورنیوز- گروه سیاسی: تغییر در مفاهیم و واقعیت‌ها از مهم‌ترین ویژگی‌های جهان امروز است. بسیاری از امور را می‌توان سراغ گرفت که درک و دریافت امروزین از آنها با درک و دریافت پیشین تفاوت ماهوی پیدا کرده اند. دامنه این تغییرات بسیار وسیع است اما یکی از مهم‌ترین مصادیق آن، تحولی است که در تعریف و کارکرد جنگ حاصل شده است. در ادبیات کلاسیک روابط بین‌الملل، جنگ اغلب با گلوله و آتش و ارتش شناخته می‌شود. اما در منازعات معاصر، به‌ویژه در مواجهه آمریکا با ایران، جنگ پیش و بیش از آنکه نظامی باشد، ادراکی و اجتماعی است. معنای این حرف البته انکار وجه نظامی جنگ نیست بلکه توجه دادن به تغییرات مهمی است که در ماهیت جنگ‌های مدرن به وجود آمده است. توجه به این تغییر می‌تواند نوع و سطح پدافند در مقابل رقیب را دوباره تعریف کند.

ایجاد، تحریک و تغییر جهت تقاضا

آنچه امروز در سیاست آمریکا علیه ایران جریان دارد، را می‌توان با الهام از مفاهیم اقتصادی، نوعی «تحریک تقاضای سیاسی» نامید؛ راهبردی که هدف آن نه صرفاً فشار بر دولت، بلکه تغییر در مطالبات جامعه هدف و ایجاد و تشدید خواسته‌های سیاسی رادیکال است. در اقتصاد، تحریک تقاضا به معنای هدایت رفتار مصرف‌کننده از طریق مشوق‌ها، تبلیغات یا مداخله در انتظارات است. در سیاست آمریکا علیه ایران نیز با پدیده‌ای مشابه مواجه‌ایم که عبارت است از تلاش نظام‌مند برای  تغییر جهت مطالبات عمومی از اقتصاد به سیاست.

در سال‌های اخیر، بخش قابل توجهی از مطالبات جامعه ایران ماهیتی اقتصادی و معیشتی داشته است: تورم، اشتغال، رفاه، عدالت توزیعی و بهبود کیفیت زندگی. این مطالبات، هرچند جدی و انباشته، ذاتاً اصلاح‌طلبانه و قابل مدیریت در چارچوب دولت–ملت هستند. اما راهبرد آمریکا دقیقاً بر چیزی در نقطه مقابل این واقعیت تمرکز دارد. او به دنبال انتقال مطالبات اقتصادی از سطح «بهبود وضعیت» به سطح «دگرگونی ساختار سیاسی» است. به بیان دیگر، هدف نه حل بحران اقتصادی ایران، بلکه  سیاسی‌سازی نارضایتی اقتصادی و تبدیل آن به یک خواسته حاد، رادیکال و پرهزینه یعنی تغییر رژیم است. مداخلات آشکار آمریکا در ناآرامی‌های دی‌ماه و موارد مشابه، در همین چارچوب قابل فهم است. از حمایت رسانه‌ای و دیپلماتیک تا عملیات روانی در شبکه‌های اجتماعی، همگی در خدمت یک هدف مشترک‌اند: تعریف مجدد مسئله در ذهن جامعه ایران، آنگونه که واشنگتن دوست دارد.

در این روایت‌سازی، مشکلات اقتصادی نه نتیجه سیاست‌های مشخص، تحریم‌ها یا ضعف‌های مدیریتی، بلکه پیامد «ماهیت نظام سیاسی» معرفی می‌شود. نتیجه چنین چارچوب‌بندی‌ای روشن است. اگر ریشه مشکل «ساختار» است، پس راه‌حل نیز نه اصلاح، بلکه تغییر بنیادین است. این دقیقاً همان نقطه‌ای است که تقاضای اجتماعی از یک مطالبه ملی و عقلانی، به یک خواسته رادیکال و صفر–صدی سوق داده می‌شود.

 تحریک تقاضای سیاسی؛ مقدمه جنگ

«تحریک تقاضای سیاسی» صرفاً یک تاکتیک رسانه‌ای نیست؛ این راهبرد را باید مقدمه و پیش‌درآمد جنگ دانست. هیچ جنگ مدرنی بدون آماده‌سازی افکار عمومی جامعه هدف آغاز نمی‌شود. در این الگو، پیش از آنکه موشک شلیک شود، باید ذهن‌ها قانع شوند که وضعیت موجود «تحمل‌ناپذیر»، «اصلاح‌ناپذیر» و «بی‌راه‌حل درون‌زا» است. وقتی تقاضای غالب جامعه به سمت یک خواسته حاد سیاسی هدایت شد، کشور هدف وارد مرحله‌ای از بی‌ثباتی مزمن  می‌شود؛ مرحله‌ای که در آن، هر فشار خارجی می‌تواند به انفجار داخلی منجر شود. از این منظر، تحریک تقاضای سیاسی، نه جایگزین جنگ، بلکه زمینه‌ساز و توجیه‌کننده آن است.

 ابزار اصلی این راهبرد، جنگ روایت‌هاست. آمریکا می‌کوشد روایت مسلط از وضعیت ایران را از «کشوری با مشکلات قابل حل» به «کشوری بن‌بست‌زده» تغییر دهد. در این روایت، تحریم‌ها نه ابزار فشار خارجی، بلکه «پاسخ اخلاقی جامعه جهانی» معرفی می‌شوند؛ ناآرامی‌ها نه یک پدیده اجتماعی پیچیده، بلکه «قیام نهایی»؛ و هرگونه دعوت به اصلاح، گفت‌وگو یا ترمیم اجتماعی، به‌مثابه «اتلاف وقت» یا «همدستی با وضع موجود» تصویر می‌شود. این روایت‌سازی، دقیقاً همان جایی است که سیاست خارجی آمریکا با روان جامعه ایرانی گره می‌خورد.

در برابر چنین راهبردی، مقابله صرفاً امنیتی یا رسانه‌ای کافی نیست. مهم‌ترین پاسخ، مدیریت هوشمند تقاضای اجتماعی در داخل است. جامعه‌ای که احساس کند مطالبات اقتصادی و اجتماعی‌اش دیده می‌شود، مسیر گفت‌وگو باز است و امکان اصلاح واقعی وجود دارد، کمتر مستعد آن است که مطالباتش به‌سوی نسخه‌های رادیکال هدایت شود. از این منظر، تأکید بر ترمیم ترومای اجتماعی، گفت‌وگو با اقشار مختلف، پرهیز از برخوردهای سلبی و پذیرش کاستی‌های داخلی، صرفاً سیاست اجتماعی یا اخلاقی نیست؛ بلکه بخشی از راهبرد دفاع ملی در برابر جنگ ترکیبی است.

 سیاست آمریکا علیه ایران را باید فراتر از تحریم و تهدید نظامی فهم کرد. آنچه در جریان است، تلاشی هدفمند برای  بازآفرینی تقاضای سیاسی در جامعه ایران است؛ انتقال نارضایتی از سطح اصلاح‌پذیر به سطح براندازانه. نام‌گذاری این راهبرد به‌عنوان «تحریک تقاضای سیاسی»، به ما کمک می‌کند ماهیت جنگ جاری را دقیق‌تر ببینیم. این، جنگی است که پیش از آنکه در میدان نظامی رخ دهد، در میدان ذهن و مطالبه آغاز شده است. در چنین شرایطی، حفظ و تقویت سرمایه اجتماعی، بازسازی اعتماد عمومی و ارائه افق‌های واقعی برای بهبود، نه‌تنها یک ضرورت داخلی، بلکه سدی راهبردی در برابر پروژه‌ای است که هدف نهایی آن، تضعیف انسجام ملی و آماده‌سازی صحنه برای تقابل‌های پرهزینه‌تر است.

به این اعتبار هرگونه مقاومت در برابر اصلاحات درونی، یا هرگونه تلاش برای اصلاح‌ناپذیر دانستن نظام سیاسی ایران، حرکتی جنگی علیه منافع ملی به شمار می‌آید. هر تریبون یا میکروفونی اعم از داخلی یا خارجی که بخواهد و بکوشد تصویری اصلاح‌ناپذیر از ساختار موجود ارائه کند بی‌گمان در چارچوب راهبرد «تحریک تقاضای سیاسی» خواهد گنجید.نیک‌خواهان این سرزمین سال‌هاست همگان را به رویه اصلاحات درونی در همه سطوح فراخوانده‌اند و این رفتار را ضامن رضایتمندی داخلی و ایمنی و استحکام در برابر مداخلات خارجی معرفی کرده‌اند. بازگشت به این رویکرد، یک ضرورت ملی است.

 


نورنیوز
اخبار مرتبط
ممنوعیت ورود مقامات ارشد ایران و خانواده‌هایشان به آمریکا
جمعه 1404/11/10 ساعت 15:15
ممنوعیت ورود مقامات ارشد ایران و خانواده‌هایشان به آمریکا
وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که بر اساس تحولات اخیر در ایران و به‌دنبال آشوب‌های اجتماعی، ورود مقامات ارشد ایرانی و خانواده‌هایشان به آمریکا ممنوع شده است. این تصمیم به‌منظور اعمال فشار بیشتر بر دولت ایران و جلوگیری از سوءاستفاده از نظام مهاجرتی این کشور اتخاذ شده است.
جنگی که همه از آن حرف می‌زنند،شروع خواهد شد؟
جمعه 1404/11/10 ساعت 10:03
نورنیوز ازتلاش ترامپ برای پیشبرد وضعیت تعلیق در برابر ایران گزارش می دهد؛
جنگی که همه از آن حرف می‌زنند،شروع خواهد شد؟
هم زمانی تهدید نظامی ، پیام های دوپهلو و جنگ روایت‌ها نشان می‌دهد آمریکا نه در آستانه جنگ با ایران است و نه آماده توافق؛ واشینگتن آگاهانه منطقه را در وضعیت تعلیق نگه داشته تا بدون پرداخت هزینه تصمیم، گزینه‌ها را باز نگه دارد.
از جنگ استقبال نمی‌کنیم اما مذاکرات متوازن را می‌پذیریم
پنج‌شنبه 1404/11/09 ساعت 23:45
سفیر ایران در پاکستان:
از جنگ استقبال نمی‌کنیم اما مذاکرات متوازن را می‌پذیریم
سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاکستان با تاکید بر شکست توطئه‌های آمریکایی-صهیونیستی برای ایجاد خلل میان نظام جمهوری اسلامی و ملت ایران، گفت: مردم ما هرگز زیر بار زور نرفته و تا آخرین نفر از نظام دفاع خواهند کرد در عین حال تهران از هرگونه مذاکرات متوازن و مبتنی بر احترام متقابل استقبال می کند.
نظرات

آخرین اخبار
قیمت طلا و سکه امروز 17 مرداد 1405؛ طلا به سکوی 19 میلیونی رسید
قیمت دلار امروز شنبه 17 مرداد 1405؛ دلار دوباره صعودی شد
زمان ثبت نام آزمون ارشد علوم پزشکی 1405 اعلام شد
بازگشت یار دوازدهم به لیگ برتر
برنامه و کارنامه خبرنگاری جنگ در نبرد رسانه‌ای
آتش‌سوزی یک کشتی در تنگهٔ هرمز
درباره توافق سه‌جانبه عربستان، ترکیه و پاکستان
ستادکل نیروهای مسلح: خبرنگاران روایت‌گر حقانیت و امیدآفرینان جامعه‌اند
گلباف کرمان لرزید
انتخابات میشیگان و نشانه های تغییر در آمریکا
رکوردشکنی تاریخی بورس؛ شاخص کل وارد کانال 5.5 میلیون واحد شد
قیمت دینار عراق امروز شنبه 17 مرداد 1405؛ نرخ هزار دینار چند شد؟
قتل هولناک مداح سرشناس پس از ربوده شدن؛ فیلم جنایت برای خانواده ارسال شد
سخنگوی قوه قضاییه: محمدباقر خرازی امروز به دادگاه ویژه روحانیت احضار شد
آخرین خبر از خاموشی‌ها؛ ناترازی برق 30 درصد کاهش یافت
رونق دوباره دریاچه ارومیه؛ مدیریت منابع آب و بارش‌ها نتیجه داد
خط مقدم نابرابر روایت‌ها؛ مصائب دفاع از حریم افکار عمومی
احتمال شنیده‌شدن صدای انفجار کنترل‌شده در جنوب اصفهان
ستار هاشمی: خبرنگاران حافظان حق دسترسی مردم به ارتباطات هستند
زمان مذاکرات ترمیم دستمزد کارگران مشخص شد؛ رقم واقعی چگونه محاسبه می‌شود؟
اژه‌ای : خبرنگاران هم‌سنگر رزمندگان پشت لانچر هستند
بیانیه وزارت دفاع به مناسبت روز خبرنگار؛ رسانه‌ها در خط مقدم مقابله با جنگ شناختی
رکورد حضور زائران اربعین در نجف؛ 17.5 میلیون نفر به حرم امام علی(ع) رفتند
قیمت طلای جهانی امروز شنبه 17 مرداد 1405+ اونس طلا اوج گرفت
قیمت دلار توافقی امروز شنبه 17 مرداد 1405
پیمان مکه و معادله ایران؛بازی تازه آغاز شده است!
پیش ‌بینی قیمت دلار، طلا و سکه شنبه 17 مرداد 1405+ جدال دلار و اونس جهانی
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز شنبه 17 مرداد 1405 + جدول کامل قیمت ها
نوراینفو | 17 مرداد؛ روز خبرنگار، روز پاسداران حقیقت و آگاهی
آخرین قیمت محصولات سایپا امروز شنبه 17 مرداد + قیمت شاهین، اطلس، کوییک و ساینا
قالیباف: خبرنگاران اجازه نمی‌دهند روایت دشمن بر افکار عمومی غلبه کند
آخرین قیمت محصولات ایران خودرو امروز شنبه 17 مرداد +جدول کامل قیمت بازار و کارخانه
برنامه مسابقات ورزشی امروز شنبه 17 مرداد 1405 /از منچستریونایتد و PSG تا رئال و بارسلونا
سپاه: اعتراف رسانه‌های خارجی به شکست ترامپ حاصل مجاهدت رسانه‌های انقلابی است
وضعیت آب و هوا امروز شنبه 17 مرداد 1405 + وضعیت استانها
آیا اقیانوس زیرزمینی «اروپا» محل زندگی موجودات بیگانه است؟
راز تغییر شخصیت انسان؛ چرا با گذشت زمان متفاوت می‌شویم؟
محکومیت نیم میلیارد دلاری متا به دلیل آسیب به سلامت کودکان
راز سلامت نوزادان؛ چرا شیردهی تا دو سالگی توصیه می‌شود؟
تولید 16 ویروس با کمک هوش مصنوعی!
شیرینی‌های طبیعی؛ عامل پنهان در بزرگ‌تر شدن مغز انسان
سازمان ملل؛ چشم‌انتظار نتایج مذاکرات ایران و عمان
وداع اهالی سینما با مریم همتیان؛ بازیگری که پس از 2 سال مبارزه با سرطان درگذشت
تبعات اقتصادی جنگ ترامپ علیه ایران برای آمریکایی‌ها
پزشکیان: مذاکره را به رهبری تحمیل نکردیم؛ این ادعا ناشی از نشناختن رهبری است
حریق مجتمع مسکونی اهواز مهار شد
جو کنت: تهدید هسته‌ای ایران یک پروپاگانداست
رایزنی امنیتی بغداد و ریاض؛ دیدار نخست‌وزیر عراق با رئیس دستگاه اطلاعات عربستان
حملات به کشتی‌های اماراتی در تنگه هرمز
پیام عراقچی به همسایگان ایران