×
اقتصادی
شناسه خبر : 271722
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/11/08 ساعت 05:01
آیا می‌توان مریخ را به جایی برای زندگی تبدیل کرد؟

آیا می‌توان مریخ را به جایی برای زندگی تبدیل کرد؟

پیشرفت‌های فناوری، بحث تغییر اقلیم مریخ برای سکونت‌پذیرکردن آن (فرآیندی به نام زمینی‌سازی یا Terraforming) را از یک رؤیای غیرممکن به یک پرسش علمی و اخلاقی بلندمدت تبدیل کرده است.

نورنیوز- گروه اقتصادی: وبگاه سای‌تِک‌دِیلی در گزارشی آورده است: دانشمندان می‌گویند زمان آن رسیده که این فکر را به طور جدی به عنوان یک زمینه پژوهشی مطالعه کنیم.

مریخ گزینه اصلی برای زمینی‌سازی (Terraforming) به‌شمار می‌رود. زمینی‌سازی فرآیندی فرضی برای تغییر عمدی جَو و محیط یک سیاره به منظور شبیه‌سازی شرایط زمین و سکونت‌پذیرکردن آن برای انسان است.

این سیاره در مقایسه با دیگر سیارات منظومه شمسی، شرایط نسبتاً مطلوب‌تری برای زمینی‌سازی دارد؛ روزهای آن تقریباً به طول روزهای زمین است، مقادیر زیادی یخ آب (آب به شکل منجمد) در زیر سطح و کلاهک‌های قطبی آن وجود دارد و اگر جَو (اتمسفر) داشت، دمای آن تحمل‌پذیرتر می‌شد.

از فکر علمی‌تخیلی تا برنامه پژوهشی

به مدت چندین دهه‌، سکونت‌پذیرکردن مریخ بیشتر در قلمرو داستان‌های علمی‌تخیلی جای داشت. اما اکنون گروهی از پژوهشگران به سرپرستی اریکا دِبِنِدیکتیس (Erika DeBenedictis) از آزمایشگاه‌های پایونیر استدلال می‌کنند که با توجه به پیشرفت‌های اخیر فناوری، زمینی‌سازی باید به‌عنوان یک برنامه پژوهشی علمی جدی گرفته شود، نه یک هدف عملیاتی در آینده‌ای نزدیک.

دوربین مدارگرد مریخ (MOC) این تصویر را از کلاهک قطب شمال مریخ در اوایل تابستان شمالی ثبت کرده است که کلاهک قطبی یخی آن را نشان می‌دهد.

مسیر چندمرحله‌ای برای زنده‌کردن یک سیاره

دانشمندان فرآیند زمینی‌سازی مریخ را در چند مرحله متصور شده‌اند:

۱. گرم‌کردن سیاره: آن‌ها پیشنهاد می‌کنند با انتشار گازهای گلخانه‌ای بسیار قوی یا آئروسل‌های (ذرات معلق) طراحی‌شده ویژه در جَو نازک مریخ، یک اثر گلخانه‌ای مصنوعی ایجاد شود. این کار می‌تواند میانگین دمای مریخ را طی چند دهه، ده‌ها درجه افزایش دهد.

۲. ذوب یخ‌ها: برآوردها نشان می‌دهد مریخ ذخایر یخ کافی برای تشکیل یک اقیانوس با مساحت نزدیک به ۴ میلیون کیلومتر مربع دارد. با گرم‌شدن کافی، این یخ‌ها ذوب و آب مایع روی سطح جاری خواهد شد.

۳. معرفی حیات: در این مرحله، میکروب‌های اکستریموفیل (Extremophiles) که به کمک زیست‌شناسی مصنوعی طراحی شده‌اند، به محیط مریخ معرفی می‌شوند. این موجودات ریز می‌توانند در شرایط سخت مریخ (تشعشع و فشار پایین) زنده بمانند و به‌تدریج از طریق فتوسنتز، اکسیژن تولید کنند.

۴. ایجاد جَو قابل تنفس: این نهایی‌ترین و طولانی‌ترین مرحله است که ممکن است قرن‌ها یا حتی هزاره‌ها به طول بینجامد. در این مرحله، با گسترش حیات گیاهی و احتمالاً استفاده از فناوری‌هایی مانند الکترولیز آب (تجزیه آب به اکسیژن و هیدروژن با استفاده از جریان برق)، جو غنی از اکسیژن ایجاد می‌شود تا انسان‌ها بتوانند بدون نیاز به پناهگاه در آن زندگی کنند.

ابهامات علمی و محدودیت‌های اخلاقی

فراتر از چالش‌های فنی، پرسش‌های بزرگ علمی و اخلاقی وجود دارد:

ناشناخته‌های علمی: ما هنوز به طور دقیق نمی‌دانیم چه چیزی در اعماق لایه‌های یخی مریخ نهفته است یا رفتار طوفان‌های گردوغبار در یک جَو گرم‌تر و مرطوب‌تر چگونه خواهد بود.

معضلات اخلاقی: اگر حیات بومی (حتی به شکل میکروبی) در مریخ وجود داشته باشد، فرآیند زمینی‌سازی می‌تواند آن را برای همیشه نابود کند. همچنین، این کار تاریخ طبیعی و بکر سیاره سرخ را تغییر می‌دهد و امکان مطالعه آن در حالت اصلی‌اش را از بین می‌برد.

فواید پژوهش، صرف‌نظر از نتیجه نهایی

حتی اگر هرگز به هدف نهایی سکونت در مریخ نرسیم، پژوهش در زمینه زمینی‌سازی می‌تواند فوایدی مستقیم و فوری برای زمین داشته باشد. فناوری‌های توسعه‌یافته برای سکونت در مریخ، مانند گیاهان مقاوم به خشکی یا سامانه‌های پایدار چرخه‌بسته (Closed-loop systems)، می‌توانند برای مقابله با تغییر اقلیم و حل مشکلات زیست‌محیطی در زمین به کار روند.

سخن پایانی: از «آیا می‌توانیم؟» به «آیا باید؟»

در نهایت باید تأکید کرد که حتی در خوش‌بینانه‌ترین حالت، زمینی‌سازی مریخ طرحی چندصدساله و فوق‌العاده پرهزینه خواهد بود. با این حال، همان‌طور که پژوهشگران اشاره می‌کنند، همین مسیر تحقیق می‌تواند به توسعه فناوری‌هایی بینجامد که مشکلات زیست‌محیطی زمین را حل کنند. بحث اکنون از آیا می‌توانیم؟ به آیا باید این کار را بکنیم و اگر چنین است، چگونه؟ تغییر کرده است و این خود یک پیشرفت واقعی و سنجیده محسوب می‌شود.


اخبار مرتبط
ماه همچنان از درون می‌لرزد
یکشنبه 1404/12/03 ساعت 00:05
دانشمندان کشف کردند؛
ماه همچنان از درون می‌لرزد
ماه از دور شاید آرام و بی‌تغییر به نظر برسد، اما دانشمندان می‌گویند در واقع این‌طور نیست. آن‌ها برای اولین‌بار نقشه‌ای از ناهمواری‌های تازه و جوان روی سطح ماه تهیه کرده‌اند؛ ناهمواری‌هایی که نشان می‌دهد ماه هنوز هم از درون فعال است و می‌لرزد.
احتمال وجود یک تونل زیرزمینی در سیاره زهره!
چهارشنبه 1404/11/22 ساعت 00:00
پژوهش‌های جدید نشان می‌دهد:
احتمال وجود یک تونل زیرزمینی در سیاره زهره!
پژوهش جدیدی نشان می‌دهد سیاره زهره ممکن است یک تونل زیرزمینی داشته باشد که توسط فوران‌های آتشفشانی ایجاد شده است.
رانندگی هوش مصنوعی روی مریخ
یکشنبه 1404/11/12 ساعت 04:02
رانندگی هوش مصنوعی روی مریخ
یک کاوشگر ناسا با استفاده از مدل هوش مصنوعی مسیری را روی مریخ طی کرد.
دوستداران فضا بخوانند؛ امکان رزرو هتل در ماه فراهم شد
سه‌شنبه 1404/11/07 ساعت 00:00
دوستداران فضا بخوانند؛ امکان رزرو هتل در ماه فراهم شد
استارت آپ جدید «جی آر یو اسپیس» رزرو اتاق برای یک پروژه هتل روی ماه در آینده را آغاز کرده است.
کشف روشی نوآورانه برای ردیابی زباله‌های فضایی قبل از رسیدن به زمین
دوشنبه 1404/11/06 ساعت 00:00
کشف روشی نوآورانه برای ردیابی زباله‌های فضایی قبل از رسیدن به زمین
دانشمندان روشی را برای شناسایی و ردیابی ورود مجدد زباله‌های فضایی کنترل نشده به جو زمین، با استفاده از شبکه‌ای از حسگر‌های لرزه‌ای که قبلاً برای نظارت بر ارتعاشات داخلی سیاره استفاده می‌شدند، توسعه داده‌اند.
رقابت فضایی آمریکا با چین
چهارشنبه 1404/11/01 ساعت 01:00
رقابت فضایی آمریکا با چین
رقابت فضایی به عرصه‌ای جدید وارد شده و اکنون شرکت‌های خصوصی آمریکایی با سرمایه و فناوری‌های پیشرفته، در کنار دولت‌ها، به رقبای جدی چین در این میدان تبدیل شده‌اند.
نظرات

آخرین اخبار
برخورد پلیس با سارقان در پایتخت
پزشکیان، قالیباف، اژه‌ای و ذوالقدر در یک صف مشغول اداره کشورند
اردوغان خواستار پایان یافتن فوری درگیری‌ها در غرب آسیا شد
اعلام بسته جامع حمایتی وزارت اقتصادبرای ایرانیان مقیم امارات
ابتکار لازم برای تولید و افزایش سرمایه بانک‌ها پیش‌بینی شده است
پرداخت تسهیلات کم بهره به واحدهای صنفی خسارت دیده از جنگ در پایتخت
وزارت اطلاعات: 54 عامل دشمن در 4 استان دستگیر شدند
ارتش: پهپاد «لوکاس» دشمن در جزیره قشم ساقط شد
مخالفت پکن با حمله به تاسیسات اتمی ایران
تداوم خدمات‌رسانی ستاد سفر به مسافران نوروزی در پایتخت
الگوی انسجام ملی در بیانات رهبر شهید (ره)
اعلام نرخ حق بیمه سلامت 1405 بر اساس دهک‌های درآمدی
ولایتی: هرگونه تجاوز زمینی، دفاع مقدس رمضان را تاریخی می‌کند
دستور عارف برای تأمین کالاهای اساسی و تسهیل ترخیص در شرایط جنگی
محکومیت جهانی اعمال محدودیت بر مسجدالاقصی و کلیسای «قیامت»
پیکر مطهر شهید دریابان تنگسیری در آبادان تدفین می‌شود
اعتراف ارتش اسرائیل به کشته شدن 4 نظامی در نبرد جنوب لبنان
آریا یوسفی: تیم ملی در جام جهانی افتخارآفرینی می‌کند
عاملان حمله لانچری به یک نهاد در تهران اعدام شدند
تعیین زمان جلسه انتخاب رئیس‌جمهور عراق در پارلمان
قدردانی رئیس‌جمهور از ایستادگی مردم عراق در کنار ایران
همکاری اطلاعاتی با رژیم صهیونیستی مجازات اعدام دارد
آخرین جزییات حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ بمباران حسینیه اعظم زنجان
ترخیص بیش از 2.2 میلیون تن کالای اساسی از گمرکات کشور
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 11 فروردین 1405+جدول
موج 88 وعده صادق اجرا شد/ضربات مهلک سپاه به اهداف تروریست‌های آمریکایی- صهیونی
دولت در تأمین نیازهای اساسی کشور بدون اختلال تلاش می‌کند
نزدیکتر بیایید؛ کلاه سبزها مشتاقانه در انتظارتان هستند!
نزدیک تر بیایید.... منتظرتان هستیم
پیام تسلیت رئیس سازمان محیط‌زیست در پی شهادت نیروهای منابع طبیعی
جنایات دشمنان بر رسوایی آن‌ها می‌افزاید
اعلام انجام پنج عملیات علیه پایگاه‌های آمریکا توسط مقاومت اسلامی عراق
دشمنان آرزوی تسلط بر تنگه هرمز را به گور می‌برند/پای هر متجاوزی را قطع می‌کنیم
دفاع مقدس سه ‌هزار ساله
چرخه فضیلت‌مند امنیت ملی و پیشرفت اقتصادی
توضیح شرکت توزیع برق تهران درباره اختلال صبحگاهی
ارائه 25 هزار خدمت فوری و شناسایی بیش از هزار پرونده سایبری در یک ماه
حمله پهپادی به نفتکش کویتی در نزدیکی دوبی
جهاد کشاورزی تهران: مرغ در بازار به اندازه کافی موجود است
سیاست نامه | وقتی دشمن سیاست عقلانی را ترور کرد
اخراج یک دیپلمات بریتانیایی به اتهام جاسوسی در روسیه
افزایش 40درصدی آمار اهدای خون در 10 روز اول جنگ
سازمان هواشناسی اعلام کرد: باران و برف در اکثر مناطق کشور
محبوبیت ترامپ به کمتر از 40 درصد رسید
سناتور روس: ایران بارها قربانی تجاوز آمریکا یا اسرائیل شد،‌ اما کسی جرأت حمله به کره شمالی
امتحانات هماهنگ کشوری دوره متوسطه اول لغو شد/اعلام زمان جدید برگزاری امتحانات
روسیه: آژانس اتمی به‌دلیل تهدیدات آمریکا حملات ژوئن 2025 به ایران را محکوم نکرد
مِرتس و الشرع: بمباران ایران تغییری در حاکمیت ایجاد نمی‌کند و راهگشا نیست
پیام فرمانده اسبق نیروی دریایی سپاه در پی شهادت سردار تنگسیری
سی‌ان‌ان به نقل از منابع آگاه در دولت آمریکا: واشنگتن همچنان به دنبال گفت وگو با ایران است