×
بین الملل
شناسه خبر : 271449
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/11/07 ساعت 15:32
نخست‌وزیر انگلیس: لندن میان واشنگتن و پکن انتخاب نمی‌کند

نخست‌وزیر انگلیس: لندن میان واشنگتن و پکن انتخاب نمی‌کند

نخست‌وزیر انگلیس در حالی برای اولین بار طی هشت سال گذشته به چین سفر می‌کند که بر واقع‌گرایی اقتصادی و پرهیز از انتخاب میان آمریکا و پکن تأکید کرده است. با این حال، پرونده‌های امنیتی و مناقشه درباره سفارت چین در لندن سایه سنگینی بر دستورکار اقتصادی این سفر انداخته است.

نورنیوز-گروه بین الملل:استارمر در گفت‌وگوهایی که پیش از سفر انجام داد، با تأکید بر اینکه لندن مجبور نخواهد شد میان آمریکا و چین یکی را انتخاب کند، تاکید کرد نادیده گرفتن چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان «عاقلانه نیست» و در عین حال گفت که دولتش در موضوع امنیت ملی سازش نخواهد کرد.

این سفر که نخستین سفر یک نخست‌وزیر انگلیس به چین طی حدود هشت سال گذشته بشمار می‌رود، از روز چهارشنبه آغاز می‌شود و تا شنبه ادامه خواهد داشت. طبق گزارش‌ها، برنامه آن شامل دیدارهای سطح بالا در پکن و سپس توقف در شانگهای است.

مقام‌های چینی اعلام کرده‌اند استارمر در پکن با «شی جین‌پینگ» رئیس‌جمهور چین و همچنین «لی چیانگ» نخست‌وزیر و «ژائو لِجی» رئیس کنگره این کشور دیدار خواهد کرد و در جریان این سفر، امضای برخی توافق‌های تجاری و سرمایه‌گذاری هم پیش‌بینی شده است.

دولت انگلیس این سفر را بخشی از تلاش برای ترمیم رابطه‌ای می‌داند که طی سال‌های اخیر از «دوران طلایی» تعامل اقتصادی تا فضای سرد و امنیتی نوسان داشته است. رسانه‌های انگلیسی و منابع نزدیک به دولت می‌گویند هیأتی از مدیران اقتصادی و نمایندگان شرکت‌ها و نهادهای مختلف در این سفر استارمر را همراهی می‌کنند و شمار همراهان تجاری و نهادی به بیش از پنجاه مجموعه می‌رسد.

کانون اصلی سفر، اقتصاد است. دولت انگلیس که با فشارهای هم‌زمانِ کندی رشد، بحران هزینه‌های زندگی و مطالبات اجتماعی برای بهبود خدمات عمومی روبه‌روست، به دنبال آن است که از مسیر تنش‌زدایی با پکن، به بازار، سرمایه و زنجیره‌های تأمین چین دسترسی مطمئن‌تری پیدا کند.

بر اساس آمارها چین اکنون چهارمین شریک تجاری انگلیس است و حجم تجارت دو کشور حدود ۱۰۰ میلیارد پوند برآورد می‌شود. این در حالی است که سرمایه‌گذاری مستقیم چین در انگلیس در مقایسه با این عدد پایین توصیف شده و همین موضوع، یکی از انگیزه‌های لندن برای فعال کردن دوباره کانال‌های اقتصادی با پکن عنوان شده است.

گزارش‌ها همچنین از تلاش دو طرف برای احیای سازوکاری شبیه «شورای مدیران عامل» و بازسازی گفت‌وگوهای سطح بالای تجاری حکایت دارد؛ ابتکاری که در برخی روایت‌ها با تعبیر «دوران طلایی» گره خورده اما در سال‌های اخیر زیر فشار اختلافات سیاسی و امنیتی کم‌فروغ شده بود.

با این حال، سایه سنگین پرونده‌های امنیتی از همان آستانه سفر بر فضای داخلی انگلیس افتاده است. در تازه‌ترین مورد، روزنامه دست راستی تلگراف ادعا کرده‌ است هکرهای وابسته به چین در فاصله سال‌های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۴ تلفن‌های همراه شماری از مقام‌های ارشد و نزدیکان دولت‌های وقت در دفتر نخست‌وزیری را هدف قرار داده‌اند. بر اساس این گزارش ادعایی، سطح نفوذ تا قلب داونینگ‌استریت توصیف شده اما روشن نیست چه میزان داده حساس به دست آمده است.

مقام‌های چینی در موارد مشابه، این دست اتهام‌ها را بی‌اساس‌و فاقد شواهد دانسته و با سیاسی‌سازی موضوعات سایبری مخالفت کرده‌اند.
این جدال رسانه‌ای در حالی تشدید شده که ساختار امنیتی انگلیس طی ماه‌های گذشته بارها درباره فعالیت‌های اطلاعاتی و تلاش برای نفوذ و جمع‌آوری اطلاعات هشدار داده است. سرویس امنیت داخلی انگلیس سال گذشته با صدور هشدار رسمی به قانون‌گذاران درباره تلاش عوامل چین برای تماس‌گیری و شبکه‌سازی با نمایندگان و کارکنان پارلمان خبر داد و گزارش‌های پارلمانی نیز از افزایش تهدیدهای مرتبط با چین در حوزه‌های سایبری و نفوذ سخن گفته‌اند.

در کنار این موارد، تصمیم جنجالی دولت انگلیس برای چراغ سبز به پروژه سفارت جدید چین در لندن هم به یکی از محورهای اصلی مناقشه سیاسی تبدیل شده است. دولت انگلیس این تصمیم را در قالب روندهای حقوقی و برنامه‌ریزی شهری توضیح داده، اما منتقدان مدعی‌ هستند چنین مجموعه‌ای می‌تواند حساسیت‌های امنیتی ایجاد کند و در خدمت اهداف اطلاعاتی قرار گیرد.

هم‌زمانی این تصمیم با سفر استارمر، به مخالفان داخلی فرصت داده تا ادعا کنند دولت حزب کارگر نرمش نشان می‌دهد و در پی کسب منافع اقتصادی، ریسک‌های امنیتی را دست‌کم می‌گیرد. این در حالی است که مقام‌های دولتی می‌کوشند همین سفر را به عنوان نمونه‌ای از «واقع‌گرایی» جا بیندازند.

پیام کلیدی استارمر این است که انگلیس می‌خواهد روابط نزدیک با آمریکا را حفظ کند و هم‌زمان از ظرفیت اقتصادی چین هم چشم نپوشد.

این دوگانه، اگرچه در بیان رسمی واقع‌گرایانه توصیف می‌شود، اما در میدان سیاست خارجی به معنای حرکت روی لبه تیغ است، زیرا هر تحول امنیتی تازه یا هر تنش جدید واشنگتن با متحدان، می‌تواند بر فضای تصمیم‌گیری لندن اثر بگذارد.

از سویی تجربه سال‌های اخیر نشان داده که روابط لندن و پکن همواره زیر سایه پرونده‌هایی قرار داشته که غرب آن را با عنوان «حقوق بشر» یا «امنیت» مطرح می‌کند و در بزنگاه‌های دیپلماتیک، به ابزار فشار تبدیل می‌شود. از همین رو، کارشناسان می‌گویند حتی اگر این سفر در کوتاه‌مدت به امضای چند توافق اقتصادی بینجامد، مسیر ترمیم پایدار رابطه، به میزان توان دو طرف برای مهار حاشیه‌های امنیتی و مدیریت فشارهای داخلی وابسته خواهد بود.

در نهایت، سفر استارمر به چین آزمونی برای سنجش راهبردی است که لندن آن را «واقع‌بینانه» می‌نامد؛ راهبردی که می‌خواهد در عین استفاده از ظرفیت‌های اقتصادی پکن، هزینه‌های سیاسی داخلی را کنترل کند و از سوی دیگر، در فضای پرنوسان روابط با واشنگتن، خود را در موقعیت انتخاب اجباری قرار ندهد. اکنون سؤال اصلی این است که آیا این سفر می‌تواند آغاز یک گرمی واقعی در روابط لندن و پکن باشد یا اینکه موج ادعاهای امنیتی و تناقض‌های سیاست خارجی غرب، بار دیگر یخ رابطه را در همان نقطه قبلی نگه خواهد داشت.


نظرات

آخرین اخبار
بازنشستگان بخوانند؛افزایش اعتبار خرید از فروشگاه‌های زنجیره ای
حریق نخل و انبار ضایعات، عامل دود شرق بندرعباس
قیمت دینار عراق امروز جمعه 9 مرداد 1405 | دینار اربعین چقدر ارزان شد؟
25 کشته در حادثه معدن پاکستان
روایت ماموریت تاریخی خلبانان شیراز در جنگ تحمیلی سوم
حذف ایران از رقابت های جهانی سپک تاکرا پس از 20سال
استقلال به دنبال جذب دو بازیکن خارجی
ارائه 36 هزار خدمت امدادی به زائران اربعین
زمان پخش زنده کشتی فرنگی قهرمانی نوجوانان جهان امروز جمعه 9 مرداد
زلزله 4.6ریشتری دامغان را لرزاند
بازگشایی جاده سیل‌زده گلستان در 16 ساعت
2نفتکش متخلف هدف قرار گرفتند و 4نفتکش بازگشتند
بازنشستگان کشوری بخوانند، آغاز ثبت نام وام اربعین
توصیه به زائران؛ بازگشت را به روزهای پایانی موکول نکنید
ایران چگونه معادلات آمریکا و اسرائیل را تغییر داد؟
مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی زمان پرداخت معوقات بازنشستگان را مشخص کرد
تنش های خاورمیانه سفرهای هوایی جهان را کاهش داد
میوه ارزان شد یا گران؟ + قیمت
مستاجران بخوانند؛ افزایش مبلغ وام ودیعه مسکن
زمستان سخت اروپا؛ پیامد تنش‌های داغ خاورمیانه
عربستان مدعی تشکیل ائتلاف دریایی در دریای سرخ شد
گسترش همکاری، محور رایزنی ولیعهد عربستان و الجولانی
بازداشت یک نفر به اتهام جاسوسی برای ایران
5 مسافر در آب‌های ساحلی رامسر غرق شدند
دیدار رئیس سازمان الحشد الشعبی با سفیر ایران در بغداد
چه کسانی بیشترین بیت‌کوین جهان را دارند؟
برخورد قاطع با گران‌فروشی و تخلفات بلیت اربعین
خسارت 7 میلیاردی دانشگاه هرمزگان در جنگ
پرونده پل آق‌ قلا پیگیری قضایی می شود
فیفا: فوتبال، فروشی نیست
طلسم چهار ماهه قیمت طلا شکست
جزییات پیش‌نویس خلع سلاح حماس در غزه
تردد بیش از 2.9 میلیون زائر اربعین در مرزهای کشور
4 کشته در واژگونی پژوپارس در جاده دهلران
محرومیت نوه دیکتاتور خونین اوگاندا در مسابقات بوکس
کامبک تیم ساپینتو در مقدماتی لیگ اروپا
تعداد قربانیان زلزله ژاپن به 34 نفر رسید
ورود پیکر مطهر شهدای حمله آمریکایی-سعودی به کشور
توسعه زنجیره صنعت مس شتاب می گیرد
ابداع پانسمان گیاهی هوشمند برای مقابله با عفونت زخم
پاکستان: مذاکرات میان تهران و واشنگتن ادامه دارد
چرا تاثیر یارانه و کالابرگ در معیشت مردم کم شد؟
فرانکو بارزی زنده است؛ میلان به شایعات درباره اسطوره فوتبال ایتالیا پایان داد
زنجان، پیشگام طرح نهضت ملی مسکن
وضعیت آب و هوا امروز جمعه 9 مرداد 1405+ وضعیت استانها
تردد روان در محورهای شمالی کشور
دلایل افزایش تلفات نظامیان آمریکا
انفجارهای مهیب در جنوب لبنان
برنامه مسابقات ورزشی امروز جمعه 9 مرداد +پخش زنده
پیش‌بینی بورس هفته دوم مرداد 1405؛ بازار سرمایه همچنان صعودی می‌ماند؟