×
سیاسی
شناسه خبر : 271397
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/11/07 ساعت 10:13
تلاقی مشکلات داخلی و تهدیدهای خارجی

کوروش احمدی:

تلاقی مشکلات داخلی و تهدیدهای خارجی

اتفاق نظر عام این است که کشور و نظام با سلسله بحران‌هایی مواجه‌اند که یکدیگر را تقویت و تشدید می‌کنند. به باور نگارنده مشکل فراتر از این است. حاصل‌جمع بحران‌های داخلی و خارجی و هم‌افزایی بین آنها کشور را با نوعی تهدید تمدنی مواجه کرده‌ است.

نورنیوز- گروه سیاسی:  بحران‌های زیست‌محیطی، فرسایش ساختاری ناشی از تحریم و نبود سرمایه‌گذاری در حوزه‌های زیربنایی و صنایع مادر، بحران آب، ناترازی حامل‌های انرژی، مشکل حل‌نشدنی تورم رو به افزایش، فساد و سوء‌مدیریت مزمن چند دهه‌ای و مهم‌تر از همه فرسایش سرمایه اجتماعی که مانع اصلی بر سر رفع این بحران‌هاست، بدون‌تردید نیاز به توجه فوری و فوق‌العاده دارد. در چنین شرایطی، بحران در روابط خارجی و تهدید نظامی اکنون بیش از هر زمان دیگر نیازمند بذل توجه است. اما به نظر می‌رسد که هنوز راه‌حل‌هایی برای خروج از وضعیت کنونی وجود دارد.

تلاقی بحران‌های داخلی با مشکلات سیاست خارجی شرایطی را ایجاد کرده که بعید می‌دانم کشور دیگری حداقل در دهه‌های اخیر با چیزی شبیه به آن مواجه بوده‌ باشد. روند جاری تجمع نیروهای آمریکایی در مناطق پیرامونی ایران تازگی ندارد، اما این اقدام اکنون در شرایطی در حال انجام است که ایران از یک دوره دشوار اعتراضات خارج شده و جمهوری اسلامی ایران از سوی طیف وسیعی از جریان‌های سیاسی و رسانه‌ای و مدنی در سطح بین‌المللی هدف انتقادات گسترده‌ قرار گرفته است. طبعا در چنین شرایطی دست کسی مانند ترامپ برای ماجراجویی و انجام اقدامات تجاوزکارانه بازتر از هر زمان دیگر است. حتی اگر اقدامی نظامی علیه ایران انجام نشود، آمریکا و اسرائیل با مشارکت اروپا سایه تهدید نظامی را بر سر ایران نگه خواهند داشت و از این رهگذر نیز اقتصاد و جامعه ایران تحت فشار مستمر باقی خواهد ماند؛ فشاری که می‌تواند مانع بزرگی در راه عادی‌سازی امور در داخل و ازجمله رفع خاموشی اینترنت باشد که مزید بر تنگناهای قبلی و مانع جدیدی در راه رفع مشکلات معیشتی است.

اگر بپذیریم که دیپلماسی تنها راه‌حل مشکلات سیاست خارجی است، مشکل این است که یکی از پیش‌شرط‌های لازم برای آن افزایش مشروعیت نظام سیاسی در سطح بین‌المللی است. بدون مشروعیت لازم که از نگاه بین‌المللی در جریان اعتراضات اخیر لطمه دیده، طرف‌های مقابل در حوزه دیپلماسی اکراه و سرسختی و بی‌توجهی بیشتری نشان خواهند داد. این مهم تنها از مسیر انجام اقدامات محتوایی و معنایی در سیاست داخلی با هدف رفع التهابات کنونی و تثبیت اوضاع شدنی است. اینکه بخشی از مردم متوجه کسی بشوند که طی نزدیک به 50 سال گذشته در داخل کشور حضور نداشته، موضوعی غیرعادی است که نیاز به کالبدشکافی دارد. به گمان نگارنده، دلیل اصلی چنین تحولی تعطیلی سیاست‌ورزی در داخل کشور و محدودیت فعالت افراد و احزابی است که استقلال رأی دارند. بازگشایی فضای سیاسی از طریق اعلام عفو عمومی و رفع محدودیت‌های رسانه‌ای که موجب انتقال مرجعیت رسانه‌ای به خارج از کشور شده، می‌تواند مکمل تحول در سیاست داخلی باشد و در راستای افزایش مشروعیت عمل کند. اگرچه افزایش مشروعیت از طریق تحول در سیاست داخلی مقدمه منطقی برای پیشبرد یک دیپلماسی مؤثر در سیاست خارجی است، اما الزاما تقدم زمانی ندارد و هر دو مسیر به طور هم‌زمان می‌توانند طی شوند. مشروعیت بیشتر به‌ویژه از آن نظر مهم است که آمریکا و اسرائیل به تصور آنکه مشروطیت نظام سیاسی در یک سال اخیر رو به کاهش بوده، بر زیاده‌خواهی‌های خود افزوده‌اند.

 نمونه‌ای از آن را به‌تازگی در اظهارات ویتکاف دیدیم که از «چهار مسئله اصلی شامل غنی‌سازی، موشک‌ها و لزوم کاهش موجودی آنها، مواد هسته‌ای و نیروهای نیابتی»، به‌عنوان موضوع مذاکرات سخن گفت. این در حالی است که او قبلا حداقل به صورت علنی حرفی از برنامه موشکی و نیروهای نیابتی ایران نزده بود. ترامپ که در دور اول ریاست‌جمهوری‌اش تنها خواستار اصلاح برجام بود، طی یک سال گذشته به تصور تضعیف اهرم‌های ایران پیوسته زیاده‌خواهی‌های خود را تشدید کرده است.

مشکل دیگر بی‌مبالاتی‌هایی است که گه‌گاه از سوی مسئولان سیاست خارجی می‌بینیم؛ مثل تهدید به اقدام پیش‌دستانه که بهانه جدیدی به آمریکا برای توجیه تجمع نیرو در منطقه داده‌ است. با توجه به این مطالب، ایران باید به صورتی مبرم متوجه ایجاد تحول در سیاست داخلی و خارجی خود شود و اجازه ندهد تا در نتیجه اقداماتی که برای کنترل اعتراضات انجام شد، شرایط کشور و واکنش بخشی از معترضان در مسیری قرار گیرد که نمونه‌‌هایی از آن را در برخی از کشورهای منطقه در 15 سال اخیر دیدیم.‌


شرق
نظرات

آخرین اخبار
اسکات ریتر: آمریکا به اهدافش در برابر ایران نرسید
تاجرنیا : تصمیم فدراسیون درباره لغو مسابقات قابل دفاع است
دوفوریتی | دفتر خونین حضور و غیاب در مدارس ویران
دو تروریست شبکه جاسوسی مرتبط با موساد بامداد امروز اعدام شدند
ذخیره سد زاینده‌رود به 325 میلیون مترمکعب رسید
آنکارا در تیررس سناریوی جدید بحران‌سازی تل‌آویو
برنامه مسابقات ورزشی امروز 31 فروردین + جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز دوشنبه 31 فروردین 1405 + وضعیت استان‌ها
موج استکبارستیزی در جهان گسترش یافته است
آتش بسی که دو هفته دوام نداشت به توافق پایدار می رسد ؟!
9قهرمان کشتی آسیا زیر 25 سال/ یوشیدا بهترین، قاسمپور مسن‌ترین
"مسی اردنی" در کمین آرژانتین در جام جهانی
ابلاغ سریع‌تر مصوبه دستمزد کارگران
بایرن مونیخ برای سی و پنجمین بار قهرمان بوندس‌لیگا شد
هفته جدید بازار نفت شروع شد؛ رشد 4 دلاری در اولین دقایق
قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیا: به زودی پاسخ دزدی دریایی ارتش آمریکا را می‌دهیم
تنگه هرمز از گذرگاه انرژی به ابزار قدرت تبدیل شد
پرتنش‌ترین جام جهانی تاریخ محصول ترامپ و کاخ سفید
اعتراف وزیر صهیونیست به نقش تل آویو در کشاندن آمریکا به جنگ با ایران
کره شمالی موشک بالستیک با کلاهک بارشی آزمایش کرد
مشاور سابق هسته‌ای کاخ سفید: ابزارهای آمریکا در برابر ایران محدود است
پوشش بیمه‌ای قیمت جدید داروی بیماران تالاسمی برقرار شد
قانون مالیات در مناطق آزاد صدای وزیر اقتصاد را هم درآورد!
نخست‌وزیر کانادا: روابط با آمریکا به «نقطه ضعف» تبدیل شده است
تحلیلگر اماراتی خواستار تعطیلی پایگاه‌های آمریکایی در منطقه شد
رئیس جمهور برزیل: جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران «دیوانگی» است
جنگ و هزینه‌هایی که فراتر از مرزها می‌روند
هشدار قالیباف به فعالان جهانی بازار نفت همزمان با باز شدن بازارها
عارف: ثبات قیمت جهانی سوخت به پایان تضمینی فشار علیه ایران بستگی دارد
تاج: دورنمای خوشی از جام جهانی فوتبال نمی‌بینم
مذاکره امارات برای دریافت پشتوانه مالی در بحبوحه جنگ‌افروزی آمریکا در منطقه
تاکید وزیران خارجه ایران و و پاکستان بر صیانت از صلح و امنیت در منطقه
حمله به یک کشتی کانتینری ایران توسط نظامیان راهزن آمریکایی
آمریکا خوشبینانه وارد جنگ شد اما شکست خورد
ابرنفتکش ایران از محاصره آمریکا عبور کرد
برپایی تظاهرات اعتراضی در کریات‌شمونه
ترس اسرائیلی ها از پهپادی های حزب الله
سانچز: آغازگران جنگ باید نتانیاهو را مهار کنند
ترامپ مدعی توقیف یک کشتی ایرانی شد
گزارش سردار رادان از دستگیری عناصر سلطنت‌طلب و وطن‌فروش
رئیس دفتر حفاظت منافع کشورمان در مصر: تحویل اورانیوم غنی شده منتفی است
اعلام جزئیات طرح جدید 10 بندی مدیریت تنگه هرمز
ریزش حمایت از ادامه جنگ علیه ایران از سوی صهیونیستها
شهروندان ژاپنی خواستار استعفای نخست وزیر کشورشان شدند
تالاب «شادگان» جان گرفت
حزب الله لبنان: در خاک سوریه حضور نداریم
اشتباهات راهبردی و محاسباتی دونالد ترامپ
پزشکیان: خون دختران شهید میناب پایمال نخواهد شد
کشته شدن 8 نفر در تیراندازی ایالت لوئیزیانا در آمریکا
یدالله موقن درگذشت