×
بین الملل
شناسه خبر : 271351
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/11/06 ساعت 22:49
معیشت مردم قربانی وعده و وعیدهای دولتی

معیشت مردم قربانی وعده و وعیدهای دولتی

بازار مواد غذایی مسیر خود را می‌رود؛ مسیری که نشانی از ثبات وعده‌داده‌شده در آن دیده نمی‌شود. افزایش مستمر قیمت خوراکی‌ها، معیشت خانوار‌ها را در تنگنایی کم‌سابقه قرار داده و نگاه‌ها را به نهادی دوخته که قرار بود حافظ تولید، تنظیم بازار و امنیت غذایی باشد، اما حالا خود در کانون پرسش‌ها ایستاده است.

نورنیوز- گروه اقتصادی: در ماه‌های اخیر، فشار تورمی بیش از هر بخش دیگری بر اقلام خوراکی متمرکز شده و این موضوع، زندگی روزمره میلیون‌ها خانوار را به‌طور مستقیم تحت تأثیر قرار داده است. نان، لبنیات، گوشت، مرغ و میوه به کالا‌هایی تبدیل شده‌اند که خرید آنها دیگر بدیهی نیست و هر بار مراجعه به بازار، با شوک قیمتی تازه‌ای همراه است. این شرایط در حالی رقم خورده که بار‌ها بر مدیریت بازار، حمایت از تولیدکننده و جلوگیری از رانت و فساد تأکید شده بود. شکاف میان این وعده‌ها و آنچه در واقعیت بازار جریان دارد، حالا به مسئله‌ای انکارناپذیر تبدیل شده است. مسئله‌ای که بیش از هر چیز، ضعف در سیاست‌گذاری و اجرا را نمایان می‌کند.

وزارت جهاد کشاورزی به‌عنوان متولی اصلی تولید و تأمین کالا‌های اساسی، نقشی کلیدی در این تحولات دارد. انتظار می‌رفت این وزارتخانه با سیاست‌های پیشگیرانه، نظارت مؤثر و مدیریت دقیق نهاده‌ها، مانع از جهش‌های پی‌درپی قیمتی شود. اما آنچه امروز دیده می‌شود، استمرار گرانی‌ها و تعمیق فشار معیشتی است. شرایطی که نشان می‌دهد تنظیم بازار از حالت کنش‌گرانه خارج شده و بیشتر به واکنش‌های دیرهنگام محدود مانده است. همین مسئله، انتقادات نسبت به عملکرد این وزارتخانه را به شکل جدی افزایش داده است.

آمار‌های تورمی به‌روشنی نشان می‌دهد خوراکی‌ها به پیشران اصلی افزایش هزینه‌های زندگی تبدیل شده‌اند. رشد شدید قیمت اقلام پایه، از نان و غلات گرفته تا لبنیات و میوه، بیانگر آن است که امنیت غذایی خانوار‌ها با تهدید جدی مواجه شده است. این وضعیت به‌ویژه برای دهک‌های پایین درآمدی نگران‌کننده‌تر است؛ دهک‌هایی که بخش عمده درآمدشان صرف تهیه مواد غذایی می‌شود. وقتی تورم خوراکی از تورم عمومی پیشی می‌گیرد، به این معناست که سیاست‌های حمایتی عملاً کارایی خود را از دست داده‌اند. چنین روندی، مستقیماً فشار را به سفره مردم منتقل می‌کند.

پیشتازی خوراکی‌ها در تورم، نشانه‌ای از اختلال در زنجیره تولید تا مصرف است. از تأمین نهاده‌ها گرفته تا توزیع و نظارت بر قیمت، حلقه‌هایی وجود دارد که به‌درستی عمل نکرده‌اند. نتیجه این اختلال، افزایش قیمت‌هایی است که نه با توان خرید مردم هم‌خوانی دارد و نه با وعده‌های مطرح‌شده از سوی سیاست‌گذار. استمرار این روند، خطر تعمیق فقر غذایی و حذف تدریجی اقلام ضروری از سبد مصرفی خانوار‌ها را به همراه دارد؛ خطری که نمی‌توان آن را نادیده گرفت.

بحران نهاده‌های دامی؛ ضربه به پایه‌های تولید

کمبود و گرانی نهاده‌های دامی به یکی از جدی‌ترین چالش‌های بخش کشاورزی و دامپروری تبدیل شده است. ذرت و جو، که ستون فقرات خوراک دام و طیور محسوب می‌شوند، با مشکلات جدی در تأمین و قیمت‌گذاری مواجه‌اند. این وضعیت، تولیدکنندگان را در شرایطی قرار داده که امکان برنامه‌ریزی بلندمدت را از آنها سلب کرده است. وقتی نهاده به‌موقع و با قیمت مناسب در دسترس نباشد، تولیدکننده ناچار به تصمیم‌های پرریسک می‌شود. تصمیم‌هایی که در نهایت به کاهش تولید منجر خواهد شد.

یکی از پیامد‌های مستقیم این بحران، افزایش کشتار دام‌های مولد و کاهش جوجه‌ریزی است. این روند شاید در کوتاه‌مدت فشار مالی تولیدکننده را کاهش دهد، اما در میان‌مدت و بلندمدت، کمبود عرضه و جهش قیمتی را به بازار تحمیل می‌کند. چرخه‌ای معیوب شکل گرفته که از ضعف مدیریت نهاده‌ها آغاز می‌شود و به گرانی گوشت و مرغ ختم می‌شود. مسئولیت شکستن این چرخه، مستقیماً متوجه نهادی است که باید امنیت تولید را تضمین کند.

قیمت‌گذاری دستوری؛ سیاستی پرهزینه برای بازار

اصرار بر تثبیت قیمت‌ها در شرایط تورمی و نوسان شدید ارز، یکی از محور‌های اصلی انتقاد به سیاست‌های موجود است. قیمت‌گذاری دستوری، زمانی که هزینه‌های تولید به‌طور مستمر افزایش می‌یابد، نه‌تنها کمکی به کنترل بازار نمی‌کند، بلکه فشار مضاعفی بر تولیدکننده وارد می‌سازد. تولیدکننده‌ای که با افزایش دستمزد، انرژی، حمل‌ونقل و نهاده مواجه است، نمی‌تواند قیمت ثابت را برای مدت طولانی تحمل کند. نتیجه چنین سیاستی، کاهش انگیزه تولید و اختلال در عرضه است.

در بسیاری از موارد، قیمت‌گذاری دستوری به شکل‌گیری بازار‌های غیررسمی و افزایش تخلفات منجر شده است. وقتی قیمت رسمی با واقعیت هزینه‌ها فاصله دارد، بازار راه خود را پیدا می‌کند. این وضعیت، بی‌اعتمادی فعالان اقتصادی را تشدید کرده و کارآمدی سیاست‌های کنترلی را زیر سؤال می‌برد. تجربه نشان داده است که بدون اصلاح ساختار هزینه و تأمین پایدار نهاده‌ها، تثبیت قیمت صرفاً یک شعار باقی می‌ماند.

نظارت‌های دیرهنگام؛ درمان پس از بحران

یکی از ضعف‌های جدی در عملکرد وزارت جهاد کشاورزی، زمان‌بندی اقدامات نظارتی است. در بسیاری از موارد، تشدید نظارت‌ها پس از آن مطرح می‌شود که قیمت‌ها جهش کرده و بازار به تعادل جدیدی رسیده است. این نوع نظارت، بیشتر جنبه نمایشی دارد تا کارکرد واقعی. وقتی موج گرانی از بازار عبور کرده، برخورد‌های مقطعی نمی‌تواند فشار واردشده به مصرف‌کننده را جبران کند. این رویکرد، کارآمدی سیاست‌های نظارتی را به‌شدت کاهش می‌دهد.

نظارت مؤثر باید پیشینی و مستمر باشد، نه واکنشی و مقطعی. اگر رصد بازار و زنجیره تأمین به‌درستی انجام شود، می‌توان از بروز بسیاری از جهش‌های قیمتی جلوگیری کرد. اما تأخیر در تصمیم‌گیری و اجرا، باعث شده هر بار هزینه بحران مستقیماً بر دوش مردم بیفتد. این مسئله، اعتماد عمومی به توان تنظیم‌گری دولت را نیز تضعیف کرده است.

فهرست وعده‌ها در حوزه کشاورزی و امنیت غذایی طولانی است؛ از اصلاح ساختار‌ها تا شفاف‌سازی واردات و حمایت از تولید داخلی. با این حال، خروجی ملموس این وعده‌ها در بازار دیده نمی‌شود. بسیاری از اهداف اعلام‌شده یا به‌طور ناقص اجرا شده‌اند یا در مرحله وعده باقی مانده‌اند. این فاصله میان سیاست و اجرا، یکی از عوامل اصلی بی‌اعتمادی فعالان بازار و مصرف‌کنندگان است. وعده‌هایی که محقق نمی‌شوند، خود به عاملی برای تشدید بحران تبدیل می‌شوند.

در شرایطی که اقتصاد معیشتی کشور نیازمند تصمیم‌های قاطع و به‌موقع است، تعلل در اجرا هزینه‌های سنگینی به همراه دارد. هر روز تأخیر، به معنای کوچک‌تر شدن سفره مردم و افزایش فشار اجتماعی است. وزارت جهاد کشاورزی امروز در آزمونی قرار دارد که معیار آن، نه وعده‌ها، بلکه وضعیت واقعی بازار و معیشت خانوارهاست. آزمونی که نتایج آن، مستقیماً در زندگی روزمره مردم دیده می‌شود.


صفحه اقتصاد
نظرات

آخرین اخبار
پهپاد کاریال عربستان به دست نیروهای یمن ساقط شد
جزئیات آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا/ ترامپ از پایان جنگ گفت، نفت از 102 دلار عبور کرد
هشدار پلیس فتا درباره کلاهبرداری با وعده درآمد دلاری از لایک کردن
آخرین قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405؛ سکه امامی به 240 میلیون تومان رسید
هشدار بغداد؛ استفاده از خاک عراق برای حمله به کشورهای دیگر ممنوع است
قیمت خودروهای داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 19 شهریور؛ تارا و اکستریم رکورد زدند
آخرین قیمت دلار امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405؛ جهش 10 هزار تومانی یورو
وزارت دفاع: صنعت دفاعی ایران نابودشدنی نیست
مخالفت دولت با طرح مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی بیگانه
تعطیلی استخرها و سالن‌های همایش دولتی با دستور رئیس‌جمهور
رویترز: تصرف زهپاد آمریکایی فرصتی برای مهندسی معکوس ایران است
هزینه وام مسکن زوجین تهرانی به 470 میلیون تومان رسید
استقلال - پیکان / ترکیب احتمالی آبی ها ؛ 2 تغییر مهم بختیاری‌زاده
نورنما | نمایش هوایی جنگنده های ترکیه ای بر فراز اهرام مصر
آخرین اخبار از پیشتازی مخالفان نتانیاهو در آستانه انتخابات کنست
تعرفه تلفن ثابت بازهم گران شد؛ مکالمه با موبایل از فردا چقدر می‌شود؟
حمایت اسلام‌آباد از حق هسته‌ای ایران در نشست آژانس
یمن عربستان را به تشدید حملات متهم کرد؛ درگیری‌ها وارد مرحله جدید شد
قیمت گوشت قرمز امروز 19 شهریور 1405 + جدول قیمت گوشت گوسفندی و گوساله
عرب‌ها در انتخابات اسرائیل چه می‌کنند؟
گسترش جغرافیایی تنش
هشدار سازمان غذا و دارو درباره تبلیغات دارویی در فضای مجازی
رکوردشکنی دولت در اسقاط خودرو؛ 700 هزار دستگاه طی دو سال
آخرین قیمت محصولات ایران خودرو امروز پنجشنبه 19 شهریور؛ گرانترین محصول 7 میلیارد تومان
موشک‌های ایران به کشتی‌های جنگی آمریکا نزدیک‌تر شدند
قیمت سکه پارسیان امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405 + جدول کامل قیمت ها
افشاگری اژه‌ای درباره دو وزیر دولت سیزدهم: ترک فعل نکرده بودند؛ جرم مرتکب شده بودند
فروش 42 هزار سکه در نخستین عرضه اوراق سلف
آخرین قیمت خودروهای سایپا امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405؛ عبور شاهین اتوماتیک از 3 میلیارد
وزیر نیرو: 20 هزار مگاوات از ناترازی برق کشور برطرف شد
انصارالله شهر راهبردی المخا را فتح کرد؛ پیشروی 2600 کیلومتری در سواحل غربی یمن
جنگی که آمریکا را مجبور به بازآرایی می کند؛ مرحله بعدی چیست؟
آخرین اخبار از تأمین اجتماعی ؛ تصمیم جدید برای وصول حق‌بیمه و مطالبات کارفرمایان
هجوم مرغ‌های مینا به مزارع خراسان‌شمالی؛ کلزا و کاملینا در امان نماندند
جنگ اراده‌ها و محاسبات ناکارآمد دشمن
طناب کشی عراقی ها برسر دو ضرب الاجل
60 هزار برق غیرمجاز در تهران شناسایی شد؛ کشف ماینر غیرمجاز در چاه‌ کشاورزی!
روایت معاون نیروی دریایی ارتش از شهید سلیم‌زاده؛ خلبانی که تحرکات آمریکا را رصد می‌کرد
تک ضرب | غزال تیزپای بد دهن فوتبال ایران !
قیمت طلا امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405 + قیمت طلای 18 عیار
مسی از رونالدو عبور کرد؛ رکورد تاریخی 1350 مشارکت در گل
جدول پخش فیلم‌های تلویزیونی پنجشنبه 19 شهریور؛ از «دوازدهمین مرد» تا «اخراجی‌ها 2»
شروع تلخ ایران در بازی‌های آسیایی؛ شکست تیم ملی بسکتبال مقابل قطر
هپاتیت B در ایران مهار شد؛ کدام گروه سنی هنوز در معرض خطر است؟
جزئیات ضربه موشکی ایران به پایگاه آمریکا در اردن؛ 9 هواپیمای نظامی آسیب دیدند
آرمان‌گرایی که خیال‌پرداز نبود
سقوط سهام آسیا در سایه نفت 100 دلاری؛ بازارها در شوک جنگ و تورم
کابوس تازه مستأجرها؛ مسکن بیش از 70 درصد درآمد خانوار را می‌بلعد
توقف فروش بلیت قبض روح خبرساز شد؛ پاسخ اداره کل هنرهای نمایشی
آخرین وضعیت ترافیک جاده های کشور؛ بارش پراکنده و مه‌گرفتگی در محورهای شمالی