×
اجتماعی
شناسه خبر : 271316
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/11/07 ساعت 00:05
اوریگامی گرافن اکسید؛ افقی نو به‌سوی نسل آینده ربات‌های نرم

اوریگامی گرافن اکسید؛ افقی نو به‌سوی نسل آینده ربات‌های نرم

پژوهشگران دانشگاه مک‌گیل کانادا با توسعه ورقه‌های فوق‌نازک اوریگامی‌شده از گرافن اکسید، راهی نو برای ساخت ربات‌های نرم و سامانه‌های تطبیق‌پذیر گشوده‌اند؛ موادی که می‌توانند بدون موتور، سیم یا باتری، تا شوند، حرکت کنند، محیط را حس کنند و شکل خود را تغییر دهند.

نورنیوز- گروه اجتماعی: پژوهشگران دانشگاه مک‌گیل (McGill University) کانادا در دو مطالعه مستقل، از توسعه نسل جدیدی از مواد فوق‌نازک مبتنی بر فیلم‌های گرافن اکسید خبر داده‌اند؛ موادی که قادرند حرکت کنند، تا بخورند، باز شوند و شکل خود را به‌صورت هوشمند تغییر دهند.

این دستاورد، افق‌های تازه‌ای را پیش‌ روی حوزه ربات‌های نرم و ادوات تطبیق‌پذیر قرار داده است؛ حوزه‌ای که به‌دنبال ساخت ماشین‌هایی انعطاف‌پذیر، ایمن و سازگار با محیط‌های حساس انسانی است. این مواد به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که رفتاری شبیه «اوریگامی زنده» از خود نشان دهند؛ به این معنا که ورقه‌های تخت آن‌ها می‌توانند به ساختارهایی تبدیل شوند که راه می‌روند، می‌چرخند، واژگون می‌شوند و حتی حرکت خود را حس می‌کنند. هدف اصلی این پژوهش‌ها، غلبه بر محدودیت‌های دیرینه‌ای بوده است که تاکنون مانع استفاده عملی از عملگرهای مبتنی بر گرافن اکسید شده‌اند؛ محدودیت‌هایی مانند شکنندگی، دشواری تولید انبوه و پیچیدگی در ایجاد حرکات برنامه‌پذیر و چندمرحله‌ای.

برای رفع این چالش‌ها، تیم تحقیقاتی موفق شده است فیلم‌هایی از گرافن اکسید بسازد که در عین استحکام، انعطاف‌پذیری بالایی دارند. این ورقه‌های کاغذمانند را می‌توان به شکل‌های الهام‌گرفته از اوریگامی تا کرد، بی‌آنکه ترک بردارند یا دچار شکست ساختاری شوند. در عین حال، پایداری مکانیکی آن‌ها حفظ می‌شود؛ ویژگی‌ که این مواد را به گزینه‌ای مناسب برای ربات‌های نرم تبدیل می‌کند، ربات‌هایی که باید در نزدیکی انسان و بدون استفاده از اجزای سخت یا موتورهای سنگین فعالیت کنند.

پژوهشگران نشان داده‌اند که این ساختارهای اوریگامی‌شده از گرافن اکسید را می‌توان به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی کرد که به محرک‌های ساده محیطی واکنش نشان دهند و حرکت کنترل‌شده ایجاد کنند؛ آن هم بدون نیاز به سیم‌کشی، باتری یا سخت‌افزارهای حجیم. این ویژگی، گامی مهم در جهت ساده‌سازی طراحی ربات‌های نرم و افزایش قابلیت اطمینان آن‌ها در محیط‌های واقعی محسوب می‌شود.

در یکی از این مطالعات، ساختارهای اوریگامی مستقیماً به رطوبت پاسخ می‌دهند. زمانی که در معرض بخار آب یا رطوبت قرار می‌گیرند، بخش‌های تاخورده باز می‌شوند و با خشک‌ شدن محیط، دوباره به حالت اولیه بازمی‌گردند. این حرکت رفت‌وبرگشتی و برگشت‌پذیر باعث می‌شود ماده بتواند به‌عنوان یک عملگر عمل کند؛ عملگری که انرژی خود را نه از منبع خارجی، بلکه مستقیماً از شرایط محیطی دریافت می‌کند.

در مطالعه دوم، پژوهشگران ذرات مغناطیسی بسیار ریزی را درون ساختارهای مشابه از گرافن اکسید جای‌گذاری کرده‌اند. این کار امکان کنترل از راه دور این مواد را با استفاده از میدان مغناطیسی خارجی فراهم می‌کند. در نتیجه، می‌توان حرکت و جهت‌گیری ساختارهای اوریگامی را بدون هیچ اتصال فیزیکی هدایت کرد؛ رویکردی که دامنه کاربرد این مواد را به محیط‌هایی گسترش می‌دهد که دسترسی مستقیم یا سیم‌کشی در آن‌ها ممکن نیست.

این دو شیوه کنترل نشان می‌دهند که یک ماده پایه واحد چگونه می‌تواند برای کاربردهای متنوع تطبیق داده شود؛ از ابزارهای پزشکی که باید در فضاهای داخلی ظریف بدن حرکت کنند، تا بسته‌بندی‌های هوشمندی که به تغییرات رطوبت یا دما واکنش نشان می‌دهند. افزون بر قابلیت حرکت، لایه‌های گرافن اکسید ویژگی مهم دیگری نیز دارند: رسانایی الکتریکی آن‌ها با خم‌شدن و تاخوردن تغییر می‌کند. این ویژگی به ساختار اجازه می‌دهد هم‌زمان با حرکت، وضعیت و تغییر شکل خود را حس کند.

پژوهشگران دریافتند که این «خودحسگری» به ماده امکان می‌دهد به‌طور هم‌زمان نقش عملگر و حسگر را ایفا کند. حذف نیاز به حسگرهای مجزا، پیچیدگی سامانه را کاهش داده و به کوچک‌تر شدن و سبک‌تر شدن ربات‌های نرم کمک می‌کند؛ مزیتی کلیدی برای کاربردهایی که فضا و وزن محدود است.

ترکیب حرکت، حسگری و قابلیت بازپیکربندی، این مواد اوریگامی‌شده از گرافن اکسید را به آجرهای سازنده نسل تازه‌ای از ماشین‌های نرم تبدیل می‌کند. از جمله کاربردهای بالقوه می‌توان به ابزارهای پزشکی با حرکت ملایم در بدن، سامانه‌های پوشیدنی که با پوست تطبیق پیدا می‌کنند و ربات‌های کوچکی اشاره کرد که برای محیط‌های بسته یا حساس طراحی شده‌اند.

افزون بر این، پژوهش‌ها نشان می‌دهند که این مواد قابلیت تولید در مقیاس صنعتی را دارند؛ عاملی که یکی از مهم‌ترین موانع پیشرفت ربات‌های نرم را برطرف می‌کند. اتکا به ورقه‌های تاخورده ساده، به‌جای مونتاژهای پیچیده، مسیری عملی و واقع‌گرایانه برای ورود این فناوری به دنیای واقعی ترسیم می‌کند.


اخبار مرتبط
نسل تازه تراشه‌ها در راه است؛ عبور از مرزهای سیلیکون با گرافن
دوشنبه 1404/12/04 ساعت 05:00
نسل تازه تراشه‌ها در راه است؛ عبور از مرزهای سیلیکون با گرافن
یک استارت‌آپ سوئیسی 12 میلیون دلار سرمایه جذب کرده است تا سامانه رباتیک خود برای استفاده از گرافن در تراشه‌ها را تجاری‌سازی کند.
ایمپلنت مغزی چین با بهره‌گیری از اوریگامی!
دوشنبه 1404/11/27 ساعت 05:02
ایمپلنت مغزی چین با بهره‌گیری از اوریگامی!
ایمپلنت مغزی سه‌بعدی شناور محققان چینی با استفاده از هنر اوریگامی می‌تواند از انقباض نخ مشاهده شده در ایمپلنت‌های دیگر نظیر «نورالینک» جلوگیری کند.
اوریگامی DNA، کلید نظم‌بخشی مولکولی در نیمه‌رساناهای دوبعدی
دوشنبه 1404/11/20 ساعت 04:02
اوریگامی DNA، کلید نظم‌بخشی مولکولی در نیمه‌رساناهای دوبعدی
دانشمندان روشی نوین برای چیدمان دقیق مولکول‌ها روی نیمه‌رساناهای دوبعدی ارائه کرده‌اند. در این روش، اوریگامی DNA نقش حامل و الگودهنده را ایفا می‌کند. این دستاورد می‌تواند راه را برای ساخت ابزارهای بسیارکوچک در آینده هموار کند.
اسپروت؛ رباتی که می‌خواهد دوست و همبازی انسان‌ها باشد
سه‌شنبه 1404/11/14 ساعت 05:00
اسپروت؛ رباتی که می‌خواهد دوست و همبازی انسان‌ها باشد
یک استارتاپ آمریکایی به نام فونا رباتیکز (Fauna Robotics) از اولین ربات انسان‌نمای خود با نام اسپروت (Sprout) رونمایی کرد.
کنسرسیوم اروپایی مواد دوبعدی را با لیزر وارد دنیای صنعتی نیمه‌هادی‌ کرد
پنج‌شنبه 1404/11/09 ساعت 01:01
کنسرسیوم اروپایی مواد دوبعدی را با لیزر وارد دنیای صنعتی نیمه‌هادی‌ کرد
یک کنسرسیوم اروپایی با توسعه فرایند لیزری دیجیتال، امکان انتقال گرافن و دیگر مواد دوبعدی را روی ویفرهای سازگار با CMOS و فوتونیک سیلیکون فراهم کرده است. این روش بدون نیاز به حلال و با دقت بالا، گامی کلیدی به سمت تولید صنعتی نانو-اپتوالکترونیک‌های پیشرفته محسوب می‌شود.
نورنما | طراحی های نوآورانه با اوریگامی +فیلم
شنبه 1403/09/17 ساعت 18:00
نورنما | طراحی های نوآورانه با اوریگامی +فیلم
نظرات

آخرین اخبار
کشف نوعی سلول ایمنی «انتحاری» در کرم‌های پلاناریا
رئیس‌جمهور بولیوی وضعیت اضطراری اعلام کرد
اردوغان: آنها که قوی نیستند جایگاهی در میز مذاکره ندارند
هلند به باشگاه 100تایی‌های جام جهانی پیوست
عکس های منتخب جام جهانی 2026 - روز نهم
ناتوانی ارتش اسرائیل در ورود به ارتفاعات نبطیه
دستور عارف برای بسیج همگانی در مراسم تشییع رهبر شهید انقلاب
بدرقه تیم ملی فوتبال به لس‌آنجلس با حضور تاج
دستگیری 17 نفر از مزدوران شبکه خرابکاری آمریکایی-صهیونیستی در ایلام
توقف ناگهانی قلب جادویی؛ فرناندو گاگو در اتاق عمل
واشنگتن تسلیم شد
تیراندازی در آمریکا 13 مجروح بر جای گذاشت
مالکی: تفاهمنامه آسیب دیده؛ ادامه مذاکرات به رفتار آمریکا بستگی دارد
کشف دستکند زیرزمینی باستانی در الیگودرز+ جزئیات
اولین تجربه بازیگری شروین؛ آیا «بُن سای» جادوی جدید او خواهد بود؟
توفان لاله‌های نارنجی در هیوستون و انتقام از سوئد
حملات هوایی اسرائیل به اردوگاه البریج در غزه/شهادت تصویربردار شبکه الجزیره
مخبر: اگر توافق روی کاغذ بماند، جریان انرژی خاورمیانه متوقف می‌شود
شاپور رحیمی؛ اسطوره موسیقی در ICU بستری شد
اظهارات مهدی محمد نبی درباره تبعیض‌های فیفا علیه ایران
پاسخ عضو کمیته رسانه‌ای مذاکرات به ادعاهای اخیر نبویان+ اطلاعیه صدا و سیما
حماس: توافق ملی پیش از انتخابات شورا، حیاتی است
نبطیه لبنان زیر آتش سنگین/ دستور نتانیاهو و کاتس برای توقف حملات به لبنان!
نورنما | آتش سوزی مهیب معبد چوبی 124 ساله در اوبیهیرو ژاپن
نرخ جدید خرید مرغ مازاد تصویب شد
رونالدینیو در 46 سالگی به مستطیل سبز بازگشت
قدردانی رئیس‌جمهور از نقش سازنده اسلام آباد در روند دیپلماتیک منجر به توافق پایان جنگ
بلیت پخش سینمایی بازی ایران و بلژیک چقدر فروخت؟
قلعه‌نویی: تیم ملی ایران برای تاریخ‌سازی مقابل بلژیک آماده است
امکان استعلام ممنوع‌الخروجی قضایی فراهم شد
کالاهای لبنانی دوباره به بازارهای عربستان سرازیر شدند
انتقاد ایران از محدودیت استرالیا علیه پزشکان منتقد رژیم صهیونیستی
شفاف سازی ایران خودرو درباره قیمت جدید محصولات+ نامه
ادعای جدید سنتکام درباره تنگه هرمز
الجزیره: ایران در حال اعمال فشار حداکثری علیه ترامپ است
ادعای ترامپ : می توانم جلوی حمله اسرائیل به لبنان را بگیرم
مشکل منیرالحدادی برای ماندن در استقلال حل شد
نشست سران قوا در نهاد ریاست‌جمهوری برگزار شد
ترامپ : اگر من نبودم اسرائیل وجود نداشت
اعتراف رابرت مالی به شکست آمریکا در جنگ با ایران
ممنوعیت عزاداری حسینی در بحرین برای چهارمین روز متوالی
اعتراف ترامپ به ناکامی در جنگ: با ادامه بمباران تنگه هرمز باز نمی‌شد
جرمی دوکو به بازی با ایران نمی‌رسد؟
ترامپ : بزرگ ترین پل ایران را هدف قرار دادیم تا به جلسه مذاکره باز گردند
ایتالیا در مراسم روز استقلال آمریکا شرکت نمی کند!
کنایه ترامپ به نتانیاهو با انتشار یک مقاله
سخنگوی دولت به مخالفان مذاکره: برنامه عملی‌تان برای کشور چیست؟
ادعای تکراری ترامپ : ایران را از نظر نظامی شکست دادیم
فعالیت‌های سفارت ایتالیا در تهران از سر گرفته شد
نورنما | دکتر مصطفی چمران: سیمای شریف یک انقلابی عدالت خواه