×
بین الملل
شناسه خبر : 271194
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/11/06 ساعت 09:53
شگفتی و آشفتگی در روابط بین‌المللی: داووس در ترازو

دکتر سید محمدکاظم سجادپور:

شگفتی و آشفتگی در روابط بین‌المللی: داووس در ترازو

برگزاری پنجاه‌وششمین مجمع جهانی اقتصاد موسوم به اجلاس داووس، در روزهای 19 تا 23 ژانویه 2026 (29 دی تا 3 بهمن 1404)، بیش از سایر گردهمایی‌های این مجمع، در دنیای تحلیل‌گران روابط بین‌المللی و دست‌اندرکاران اجرایی مسائل اقتصاد و سیاست بین‌المللی حساسیت و توجه به خود جلب کرد.

نورنیوز- گروه بین الملل:  اجلاس پنجاه‌وششم، از یک سو مانند سایر اجلاس‌های داووس بود؛ بدین صورت که بیش از سه هزار نفر از صاحبان قدرت، ثروت، رسانه و علم در کوه‌های آلپ سوئیس جمع شدند تا مسائل عمدتاً اقتصادی را بررسی و تحلیل کنند و پرسش‌هایی را در مورد چگونگی دستیابی به رشد اقتصادی بیشتر در شرایط پیچیده کنونی، نظم دادن به نوآوری‌های تکنولوژیکی و سرمایه‌گذاری را پاسخ دهند. اما از سوی دیگر، اجلاس امسال متفاوت بود، چون موضوع گرینلند بر کل فضای مجمع، سایه سنگین انداخته بود. گرینلند هم صرفاً در دستیابی ایالات متحده به بخشی از سرزمین یکی از اعضای ناتو خلاصه نمی‌شود، بلکه بدعت و انحراف ساختاری در روابط بین‌المللی بطور عام و در روابط آمریکا و متحدان اروپایی آن بطور خاص محسوب می‌گردد.
در سخنرانی حدود یک ساعت و نیم ترامپ، گرینلند برجسته‌ترین موضوع بود و واکنش‌های دیگر رهبران غربی نیز به این موضوع برجستگی‌ خاص داشت. چگونه می‌توان اجلاس اخیر داووس را از نظر فضای سیاسی ـ‌ روانی بین‌المللی مورد تجزیه و تحلیل قرار داد؟ در پاسخ باید گفت داووس امسال، آئینه‌ای از شگفتی و آشفتگی در روابط بین‌المللی است. برای روشن شدن دقیق‌تر این گزاره، باید ابتدا به تلاش‌هایی که برای مدیریت روابط بین‌المللی و پیش‌بینی پذیری آن شده، توجه کرد، سپس شگفتی آفرینی‌های معاصر را بررسی کرد و سرانجام پدیده بهم‌ریختگی در روابط بین‌المللی را مدنظر قرار داد. این منظر و نگاه به معنای کم اهمیتی مسائل اقتصادی مطرح شده در داووس نیست. همانگونه که ذکر شد، عمده مباحث اجلاس سالانه داووس اقتصادی است، اما بین سیاست و اقتصاد بین‌المللی، پیوندی ناگسستنی وجود داشته و لذا، با عینک درک روابط بین‌المللی معاصر نیز باید به اجلاس داووس توجه شود.
با نبود و فقدان یک قدرت مرکزی و فائقه در سیاست بین‌الملل که بتواند همانند عرصه داخلی کشورها، نظم و امنیت را برقرار کند، طی قرون و اعصار و مخصوصاً در دهه‌های بعد از جنگ دوم جهانی، کنشگران بین‌المللی با ترکیب و منظومه‌ای از کنش و واکنش‌های استراتژیک و تمسک و توسل به مفاهیمی چون بازدارندگی و اتحادهای نظامی از یک سو و مجموعه‌ای از قواعد حقوق بین‌المللی و نهادهای فراملی از سوی دیگر، تا حدودی سعی کردند روابط بین‌المللی را پیش‌بینی‌ پذیر و قابل مدیریت کنند.
 نهادهای فرا ملیتی فقط مختص به سازمان ملل و سازمان‌های بین‌الدولی نشد و در طی زمان، نهادهای غیردولتی ولی جهانی، مانند همین مجمع اقتصادی جهانی یا داووس نیز در پی پیش‌بینی پذیری و مدیریت پذیری مناسبات پیچیده و پرلایه روابط بین‌المللی بوده و هستند. مجموعه‌ای از داد و ستد تحلیل در مورد شرایط جهانی، ایجاد پیوند بین نخبگان در سرتاسر گیتی، شکل دادن به هنجارهای مشترک و افزایش ظرفیت و تاب‌آوری برای مقابله با بحران‌ها و پدیده‌هایی نظیر آنها، در یک موضوع اشتراک مفهومی و عملیاتی دارند و آن بالا بردن سطح پیش‌بینی پذیری و قابلیت مدیریت ثروت و قدرت در جهان متغیر و متحول می‌باشد.
اما زندگی اجتماعی در سطوح مختلف آن، اعم از سطح فردی گرفته تا سطح جهانی، همیشه قابل پیش‌بینی و مدیریت پیشینی نیست ولذا شگفتی‌ها وجود داشته و دارند اما درجه، ماهیت، شکل و نمود و نماد شگفتی‌ها است که مهم هستند. در میان شگفتی‌های متعدد و رنگارنگ روابط بین‌المللی، بی‌تردید هیچ پدیده‌ای مانند دولت دوم ترامپ، شگفتی‌آفرین نبوده است. شاید در کمتر موردی مانند سخنرانی طولانی و خسته‌کننده ترامپ در اجلاس پنجاه‌وششم مجمع اقتصادی جهانی، شگفتی‌آفرینی آمریکا در روابط بین‌المللی پژواک می‌یابد. سخنرانی او در کنار دفاع از عملکرد داخلی اقتصاد آمریکا، به طرز قابل توجهی متمرکز بر تحقیر اروپا و متحدین اروپایی است. او از قدرناشناسی و نمک‌نشناسی اروپایی‌ها و مخصوصاً دانمارک، زیاد سخن گفت و بیان داشت که اگر آمریکا نبود، معادلات جهانی در پی جنگ دوم، گونه دیگری بود و الان اروپایی‌ها ژاپنی‌ و آلمانی حرف می‌زدند. او بر دستیابی به گرینلند در این سخنرانی پافشاری کرد و خواستار واگذاری کامل و همه‌جانبه آن شد. تحقیر اروپا و اصرار بر دستیابی به گرینلند، البته تنها موارد 
شگفتی      آفرین نبودند. 
او بر هیئت مدیره صلح غزه نیز مانور داد، برخی از ناظران بین‌المللی بر این باورند که از طریق این هیئت مدیره، آمریکا در پی به حاشیه بردن کامل سازمان ملل متحد در قضیه فلسطین است. همزمانی این نگرش، با تخریب ساختمان آژانس سازمان ملل برای امور فلسطین موسوم به آنروا توسط رژیم صهیونیستی، حداقل از نظر نمادین حائز اهمیت است. آنچه شگفتی‌های روابط بین‌المللی سخنرانی ترامپ را توضیح می‌دهد، مفهوم تجدید نظرطلبی در همه قواعد، هنجارها و نهادهای حاکم بر روابط بین‌المللی در دهه‌های معاصر است.
اما این شگفتی‌ها در کمتر سخن و صحبتی مانند سخنرانی مارک کارنی، نخست‌وزیر کانادا در اجلاس پنجاه‌وششم داووس به نقد کشیده شد. نخست‌وزیر کانادا بدون نام بردن از ترامپ، به شالوده‌شکنی از گفتمان آمریکای ترامپ در روابط بین‌المللی پرداخت. او گفت دوران گذار در روابط بین‌المللی به انتها رسیده و دوران بهم‌ریختگی و شکاف فرارسیده است. 
در عصر جدید، به تعبیر کارنی، نگرش‌های ژئوپلیتیکی مبتنی بر منافع قدرت‌های بزرگ، مبنای رفتار شده است و قواعد و هنجارها و نهادها با تمرکز بر منافع ژئوپلیتیک قدرت‌های بزرگ، به حاشیه رانده شده‌اند. و البته او گفت این بدان معنا نیست که جهان باید تسلیم این منافع ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ شود. 
کارنی تأکید خاصی بر عاملیت و اثرگذاری قدرت‌های میانه داشت و البته کانادا را به عنوان قدرت میانه و متوسط معرفی کرد. سخنرانی او در محافل تحلیلی، بازتاب خاصی داشت و به عنوان نطقی تاریخی در سابقه داووس شناخته شد؛ هرچند که در ماهیت عاملیت و اثرگذاری قدرت‌های میانه، تعداد آنها، چگونگی کنش و واکنش بین آنها و قدرت‌های بزرگ در سخنان کارنی ابهام‌های مختلفی وجود دارد. ولی اینکه کانادایی که توسط ترامپ به عنوان ایالت پنجاه‌ویکم آمریکا، تحقیر می‌شود، گزاره‌های بنیادین روابط بین‌المللی دولت فعلی آمریکا را نقد می‌کند، حائز اهمیت است.
هرچه هست اجلاس پنجاه‌وششم مجمع جهانی اقتصادی، مخصوصاً نطق‌های سیاسی آن روشن می‌سازد که وارد مرحله پیچیده و پر ابهامی در روابط بین‌المللی شده‌ایم.


اطلاعات
نظرات

آخرین اخبار
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 9 خرداد 1405+ جدول
قیمت دلار و سایر ارزها امروز شنبه 9 خرداد 1405 / افت 2 هزار تومانی دلار
زخمی شدن 5 آمریکایی در حمله موشکی ایران به پایگاه علی السالم
بازار نفت کاهشی شد؛ معامله‌گران در انتظار سیگنال‌های رسمی ماندند
چالوس وآزادراه تهران–شمال یکطرفه شد
نوراینفو | علائم و درمان گرمازدگی
بنزین و گاز گران نمی‌شوند؛ مدل جدید دولت برای کاهش مصرف انرژی چیست؟
شوی تبلیغاتی ترامپ با چاشنی تحریف توافق/ تحریم‌های جدید آمریکاهمزمان باادامه محاصره دریایی
گرانی مصالح مدرسه‌سازی را دشوار کرد
واردات 300 مگاوات برق از ترکمنستان و ارمنستان در اوج بار تابستان
هشدار مجلس درباره گرانی بلیت پروازها
امکان سفر قسطی با «کارت سفر» برای مردم فراهم می شود
اتصال سامانه فروش بلیت قطار به پایگاه اطلاعات هویتی کشور
دستگیری متهم به جاسوسی در تهران
شروع ماموریت والیبالیست‌های ایران در برزیل
جزئیات برگزاری دوباره کنسرت‌ها تا قبل از محرم ؛ حمایت مالی از اجراها در دستور کار
نورنما | کشف لاشه هواگرد منهدم شده در قشم
رکورد تاریخی بورس ایران؛ برای نخستین بار حتی یک سهم منفی هم نبود
جام جهانی 2026؛ چرا فرانسه یکی از اصلی‌ترین مدعیان قهرمانی است؟
تهران صدرنشین کم‌بارشی کشور شد
صدای انفجار کنترل‌شده در جنوب اصفهان امروز شنیده می‌شود
فرونشست زمین به 300 دشت کشور رسید؛ اضافه‌برداشت، چالش اول آب ایران
تخفیف 30 درصدی قبض برق برای مشترکان کم‌مصرف
با صرفه جویی 10 درصدی مصرف برق تخفیف 30 درصدی پاداش بگیرید
چرا خوردن توت درخت‌های کنار خیابان خطرناک است؟
تفاوت اخراج موجه و غیرموجه کارگر چیست؟
قطر: ترافیک تنگه هرمز 80 درصد کاهش یافت
بیانیه پنتاگون درباره نشست نظامی لبنان و اسرائیل
پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه شنبه 9 خرداد 1405/ نبض بازارهای مالی به مذاکرات گره خورد
گودرزی باردیگر سخنگوی هیات رئیسه مجلس شد
زمان کنکور سراسری 1405 اعلام شد/ آزمون کارشناسی ارشد 18 و 19 تیر برگزار می‌شود
حمله آمریکا در شرق اقیانوس آرام؛ سه نفر کشته شدند
کیفیت هوای تهران در وضعیت قابل‌قبول قرار دارد
قیمت گوشت قرمز امروز 9 خرداد 1405 + جدول
شوک بزرگ به بازنشستگان و کارگران ؛ آیا بیمه کارگران دولتی می‌شود؟ + جزئیات تغییرات
هشدار روسیه به غرب درباره پیامدهای جنگ اوکراین
پاکستان: به توافق ابراهیم نمی‌پیوندیم
قیمت طلای جهانی امروز شنبه 9 خرداد 1405 / معاملات هفتگی اونس با خوش‌بینی سیاسی بسته شد
آغاز فروش بدون قرعه‌کشی ایران‌خودرو از امروز + پیش‌پرداخت، موعد تحویل و مدل‌ها
حمله به چاه آب در اردوگاه فلسطینی
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز شنبه 9خرداد 1405 + جدول
شلیک 8 موشک از جنوب لبنان به شمال سرزمین‌های اشغالی
جاده چالوس و آزادراه تهران ـ شمال بازگشایی شد
فشار جدید در پارلمان عراق برای خروج نیروهای آمریکایی
جزئیات شکست مذاکرات لبنان و اسرائیل در پنتاگون؛ مخالفت تل‌آویو با آتش‌بس
درس‌هایی از آتش‌بس غزه برای ایران
راز کبودی دست های ترامپ فاش شد!
واکنش تند رئیس‌جمهور برزیل به تصمیم جنجالی واشنگتن
چرخه بحران دیپلماسی و بازتولید عملیات تاکتیکی
جایزه جهانی «قلم طلایی» به خبرنگاران غزه رسید