×
اجتماعی
شناسه خبر : 270917
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/11/05 ساعت 05:03
ارائه شواهد مهم از سازوکار حافظه در مغز انسان برای نخستین بار

ارائه شواهد مهم از سازوکار حافظه در مغز انسان برای نخستین بار

پژوهشگران چینی با طراحی نانوکانال‌هایی الهام‌گرفته از ساختارهای زیستی، برای نخستین‌بار شواهد تجربی مهمی از سازوکارهای حافظه در مغز انسان ارائه داده‌اند.

نورنیوز- گروه اجتماعی: تیمی از پژوهشگران مؤسسه فیزیک مدرن آکادمی علوم چین و دانشگاه لانژو موفق شده‌اند با بهره‌گیری از نانوکانال‌های زیست‌الهام، شواهد تجربی ارزشمندی درباره سازوکارهای حافظه در مغز به‌دست آورند. نتایج این پژوهش که در نشریه معتبر «مواد کارکردی پیشرفته» (Advanced Functional Materials) منتشر شده، توجه جامعه علمی را به خود جلب کرده است؛ چراکه پلی میان علوم اعصاب، فناوری‌نانو و محاسبات الهام‌گرفته از مغز ایجاد می‌کند.

یادگیری و حافظه انسان ریشه در شبکه‌ای بسیار پویا از سیناپس‌های عصبی دارد. این اتصال‌های ظریف، همچون کلیدهایی هوشمند، سیگنال‌ها را منتقل می‌کنند و هم‌زمان به‌طور مداوم بازآرایی می‌شوند. همین پویایی است که امکان رمزگذاری، ذخیره و بازیابی اطلاعات را فراهم کرده و پایه زیستی شناخت و سازگاری رفتاری را شکل می‌دهد. در واقع، مغز با تکیه بر این سیناپس‌ها قادر است با مصرف انرژی بسیار اندک، محاسباتی فوق‌العاده پیچیده انجام دهد.

در سامانه عصبی زیستی، سیناپس‌ها رفتاری مشابه «مِمریستور»‌ها دارند؛ عناصری که می‌توانند هم‌زمان وظیفه پردازش و ذخیره اطلاعات را انجام دهند. این قابلیت از طریق جابه‌جایی کنترل‌شده یون‌ها و انتقال‌دهنده‌های عصبی در نانوکانال‌ها محقق می‌شود. تنظیم پویای قدرت اتصال سیناپسی بر اساس فعالیت‌های پیشین، همان رازی است که مغز را به کارآمدترین سامانه محاسباتی شناخته‌شده تبدیل کرده است. بازتولید این ویژگی در سامانه‌های مصنوعی، به‌ویژه در محیط‌های مایع، یکی از اهداف کلیدی پژوهش‌های نوین در حوزه رابط مغز و رایانه و محاسبات نورومورفیک زیستی به شمار می‌رود.

در این مطالعه، پژوهشگران موفق شدند اثر «مِم‌ریستیو» را در نانوکانال‌های زیست‌الهام با استفاده از دو سازوکار تحریک متمایز به‌صورت تجربی نشان دهند. سازوکار نخست، اثر غربالگری یون‌های دوظرفیتی مانند منیزیم و کلسیم است و سازوکار دوم، فرایند برداشت پروتون تحت تأثیر تغییرات اسیدیته محیط. این دو مکانیسم، نقش مهمی در کنترل انتقال یون‌ها درون نانوکانال‌ها ایفا می‌کنند.

برای ساخت این نانوکانال‌ها، تیم تحقیقاتی از تأسیسات میکروپرتوی تک‌یونی در مرکز پژوهش یون‌های سنگین لانژو بهره برده است. نانوحفره‌های زیست‌الهام ایجادشده، به‌واسطه ترکیب شکست تقارن در انتقال یون و اثرات سطحی درون کانال‌ها، ویژگی‌های هیسترزیسی شاخصی از خود نشان می‌دهند. این رفتار هیسترزیسی، همان مشخصه‌ای است که مِم‌ریستورها را به عناصر حافظه‌دار تبدیل می‌کند.

نکته قابل توجه آن است که این مِم‌ریستور نانوسیالی، تنها یک نمونه آزمایشگاهی ساده نیست، بلکه می‌تواند چندین ویژگی کلیدی حافظه زیستی را شبیه‌سازی کند. از جمله این ویژگی‌ها می‌توان به تقویت کوتاه‌مدت و بلندمدت سیگنال‌ها اشاره کرد؛ پدیده‌هایی که در علوم اعصاب به‌عنوان پایه‌های اصلی یادگیری شناخته می‌شوند. افزون بر این، عملکردهایی مانند تسهیل ضربه جفتی و تضعیف ضربه جفتی، که از رفتارهای مهم سیناپسی هستند، در این سامانه مصنوعی بازآفرینی شده‌اند.

پژوهشگران همچنین نشان داده‌اند که می‌توان وزن‌های سیناپسی را به‌صورت پویا در این سامانه کدگذاری کرد. این قابلیت، یکی از ارکان اصلی رفتارهای یادگیری تطبیقی در سامانه‌های نورومورفیک محسوب می‌شود. برای ارزیابی کاربرد عملی این دستاورد، تیم تحقیقاتی یک شبکه عصبی مصنوعی سه‌لایه برای تشخیص الگو طراحی کرده است.

این شبکه عصبی با استفاده از مجموعه‌داده ارقام دست‌نویس آموزش داده شد و در مرحله آزمون، به دقت تشخیص ۹۴٫۶ درصد دست یافت؛ عددی که با عملکرد بسیاری از سیناپس‌های مِم‌ریستوری حالت‌جامد قابل رقابت است. این نتیجه نشان می‌دهد که مِمریستورهای نانوسیالی زیست‌الهام، نه‌تنها از نظر مفهومی، بلکه از منظر کارایی نیز ظرفیت بالایی برای کاربرد در سامانه‌های هوش مصنوعی نسل آینده دارند.

به باور پژوهشگران، اهمیت این کار تنها به حوزه محاسبات نورومورفیک محدود نمی‌شود. این نانوکانال‌ها می‌توانند به‌عنوان ابزاری تجربی برای مطالعه عمیق‌تر سازوکارهای حافظه در مغز به‌کار روند و درک ما از نحوه شکل‌گیری و تغییر خاطرات را گسترش دهند. چنین دانشی، در بلندمدت، می‌تواند پیامدهای گسترده‌ای برای علوم اعصاب، پزشکی عصبی و توسعه رابط‌های پیشرفته میان مغز و ماشین داشته باشد.


اخبار مرتبط
8 ماده غذایی طلایی برای حفظ سلامت مغز بعد از 50 سالگی
پنج‌شنبه 1404/12/07 ساعت 16:24
8 ماده غذایی طلایی برای حفظ سلامت مغز بعد از 50 سالگی
با افزایش سن، افت عملکرد مغز به روندی طبیعی تبدیل می‌شود، اما انتخاب‌های غذایی هوشمندانه می‌تواند زوال شناختی را به تعویق بیندازد. کارشناسان تغذیه تأکید می‌کنند مصرف خوراکی‌های سرشار از آنتی‌اکسیدان، امگا3 و ویتامین‌های ضروری، نقش کلیدی در پیشگیری از آلزایمر و حفظ حافظه بعد از 50 سالگی دارد.
شنیدن صدای دوپامین در مغز زنده
جمعه 1404/11/10 ساعت 05:05
شنیدن صدای دوپامین در مغز زنده
پژوهشگران کره‌جنوبی با توسعه نانوحسگر الکتروشیمیایی پیشرفته موفق شدند ترشح دوپامین از ارگانوئیدهای زنده مغزی را بدون آسیب رساندن به نمونه و به‌صورت لحظه‌ای رصد کنند.
فناوری جوانسازی مغز و خداحافظی با آلزایمر در سالمندان
سه‌شنبه 1404/10/09 ساعت 03:03
فناوری جوانسازی مغز و خداحافظی با آلزایمر در سالمندان
سال 2025 دستاوردهای جدید و امیدبخشی برای تقویت تاب‌آوری مغز در برابر پیری گشوده‌اند. دستاوردهایی که با موجی از تحقیقات انقلابی برای حفظ سلامت مغز در سالمندی همراه بود؛ از برنامه‌های برخطی که می‌توانند حدود 10 سال پیری مغز را معکوس کنند تا کشف ارتباط غیرمنتظره واکسن زونا با کاهش خطر زوال عقل.
نظرات

آخرین اخبار
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: میدان و دیپلماسی دو بازوی پرتوان کشور هستند
دلخراش، بی‌رحمانه، تنفرانگیز و به شدت غیرانسانی
فراخوان ویژه برای ساخت فیلم با موضوع «وطن»
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ حملهٔ مجدد دشمن به پل B1 در کرج
ثبت 378 میلیون تردد در 17 روز
در خانواده فوتبال هیچ ملتی تنها نمی‌ماند
طی 24 ساعت گذشته آمریکا و اسرائیل به چند مرکز دیگر حمله کردند؟
دموکرات‌های آمریکا به دنبال کاهش نفوذ لابی صهیونیستی در انتخابات
تا زمان ادامه تجاوزات، دفاع، حق ذاتی ایران است
نورنما | انتقال مجروح های نظامی اسرائیل به بیمارستان ها
کودکان با چنگ و دندان پرچم را بالا نگه می دارند
تنگه هرمز را به زور نمی‌توان باز کرد
واکنش‌ حسن روح‌الامین به وقایع اخیر+ تصویر
تردد دریایی کیش برقرار است
خدمت‌رسانی به 8000 تهرانی در جنگ رمضان
جزئیات آخرین اردوی تیم ملی وزنه‌برداری تشریح شد
نورویدئو | چرا جنگ«تمیز،محدود و کوتاه» به کابوس تبدیل شد؟
تجاوز امریکا به مقر نیروی مردمی حشد شعبی
مرحله دوم موج 90/ انهدام زیرساخت‌های جنایت وترور /هجوم پهپادی ارتش به مقر جنگنده‌ها دراردن
تشدید جنگ اخراج منطقه‌ای آمریکا را سریعتر می‌کند
توقف کامل تولید در مجتمع فولاد مبارکه
سخنرانی برای سخنرانی؛ترامپ به دنبال چیست؟
نحوه بهره مندی کارگران از بیمه بیکاری در شرایط جنگ
انهدام یک فروند موشک متخاصم دشمن در آسمان باشت
حزب‌الله بالگرد نظامی اسرائیل را هدف قرار داد
رایزنی تلفنی وزرای خارجه ایران و آفریقای جنوبی درباره تحولات منطقه
پاکستان: گفت‌وگوها با افغانستان برای پایان دادن به درگیری‌ها در جریان است
برای عادی‌شدن وضعیت خاورمیانه تلاش می‌کنیم
نفت برنت در آستانه 110 دلار؛ بازگشت نگرانی‌ها به بازار جهانی انرژی
کامالا هریس: ترامپ آمریکا را به جنگی کشانده که مردم خواهان آن نیستند
ظریف: ایرانیان دلیر خیال تسلیم بی‌قید و شرط سه‌روزه او را دفن کردند.
منهدم شدن یک فروند پهپاد در نورآباد لرستان
وزیر ارشاد درباره تندروی و توهین در روزهای جنگی هشدار داد
زلزله حوالی بندرعباس هرمزگان را لرزاند
فرمانده یگان فاتحین نیروی زمینی سپاه به شهادت رسید
قالیباف به ترامپ: اگر به خانه ما تعرض کنی با کل خانواده روبه‌رو می‌شوی
هدیه حنظله به رژیم صهیونی؛ 22 ترابایت داده از 14 شرکت پاک شد
قانونگذار آلمانی: اروپا به آمریکا درباره ایران نه بگوید
عارف برای خدمت‌رسانی کامل به مردم دستوراتی را صادر کرد
سپاه یک پهپاد فوق‌پیشرفته‌ دیگر آمریکا را در شیراز شکار کرد
6 ماه تا یک سال زمان برای بازسازی فولاد خوزستان
معاون دفتر رئیس‌جمهور به تهدید وزیر جنگ آمریکا علیه ایران واکنش نشان داد
الگوی انسجام ملی در بیانات رهبر شهید (ره)
شناسایی و دستگیری 3 عنصر مرتبط با موساد و 4 عامل تکفیری
طباطبایی: خط پایان برای دشمن بسیار بسیار نزدیک‌تر است
واکنش سفارت ایران به ادعاهای وزیر خارجه آمریکا درباره تهدید هسته‌ای
بیانیه ستاد حقوق بشر ایران نسبت به تداوم تجاوز و حق ذاتی دفاع مشروع
پیام شینا انصاری به مناسبت روز طبیعت
چرایی ایراد یک سخنرانی با حاصل جمع صفر؟
انجمن اسلامی امیرکبیر به نامه رئیس دانشگاه تهران واکنش نشان دادند