×
اجتماعی
شناسه خبر : 270217
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/11/01 ساعت 13:00
سدهای تهران در وضعیت بحرانی

سدهای تهران در وضعیت بحرانی

تمامی سدهای اصلی تهران به حجم مرده رسیدند. سد کرج تنها 3 درصد از ظرفیت خود را دارد و سد لار و سد لتیان نیز به مرز غیرقابل استفاده بودن رسیدند.

نورنیوز-گروه اقتصادی: 5 سد امیرکبیر، لتیان، طالقان، ماملو و لار منابع اصلی تأمین آب تهران را تشکیل می‌دهند. اگرچه تهران مثل بسیاری از شهرهای جهان، برای تأمین آب فقط به منابع سطحی وابسته نیست و یک شهر چندمنبعی محسوب می‌شود که در زمان کاهش منابع سطحی، با مانور روی منابع زیرزمینی، تأمین آب این کلانشهر، صورت می‌گیرد، اما کاهش منابع سطحی که منابع اصلی تأمین آب شرب تهران هستند، این کلانشهر را با ناپایداری تأمین آب مواجه کرده و وارد تنش آبی می‌کند. همین اتفاقی که امسال به دلیل کم‌بارشی مفرط در تهران رخ داده است.

در سال آبی جاری، میزان بارش‌های تهران بیش از 70 درصد (73 درصد) نسبت به سال‌های نرمال کاهش داشته و همین مسئله در ادامه پنج‌سال خشک، موجب شده تا ذخایر سدهای پنج‌گانه تهران به کمترین میزان تاریخی خود برسند.

بر اساس آخرین آمار رسمی شرکت مدیرین منابع آب ایران در تاریخ 27 دی‌ماه 1404، وضعیت سدهای تهران بدین شرح است.

سد کرج (امیرکبیر) که یکی از مهم‌ترین منابع تأمین آب تهران است، از مجموع ظرفیت 205 میلیون مترمکعبی مخزن خود، تنها 6 میلیون مترمکعب ذخیره آبی دارد. این بدان معناست که تنها 3 درصد از مخزن این سد پُر بوده و 97 درصد آن خالی است.

با توجه به اینکه حجم مرده سد کرج حدود 10 میلیون مترمکعب برآورد شده است، این سد مدتهاست به حجم مرده رسیده است. برداشت از منابع ذخیره این سد بیش از یک‌ماه است که متوقف شده و تنها خروجی سد، میزان آورد لحظه‌ای و روزانه آب به مخزن سد است.

سد لتیان، یکی دیگر از سدهای مهم تأمین‌کننده آب تهران نیز با وضعیت مشابهی روبرو است. از مجموع 95 میلیون مترمکعب حجم مخزن این سد، تنها 5 میلیون مترمکعب آب ذخیره شده است که معادل 5 درصد از ظرفیت کل مخزن است. متأسفانه، با توجه به اینکه حجم مرده این سد 28 میلیون مترمکعب تعیین شده است، سد لتیان هم مدتهاست به حجم مرده رسیده و امکان بهره‌برداری از بخش قابل توجهی از ظرفیت آن وجود ندارد. این وضعیت می‌تواند تأثیر بسزایی بر میزان آب قابل تأمین برای مناطق تحت پوشش این سد داشته باشد.

وضعیت سد لار نیز به مراتب بدتر است. این سد که به دلیل فرار آب همواره با مشکلاتی در زمینه ذخیره آب روبرو بوده، در سال جاری که ششمین سال خشک متوالی در تهران است، با کاهش شدید ذخایر آبی مواجه شده است. در حال حاضر، از مخزن 960 میلیون مترمکعبی این سد، تنها 10 میلیون مترمکعب آب ذخیره شده است. با توجه به اینکه حجم مرده این سد 23 میلیون مترمکعب اعلام شده است، سد لار نیز به حجم مرده رسیده و عملاً بخش زیادی از ظرفیت آن غیرقابل استفاده شده است.

سد ماملو نیز از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست. این سد که در سامانه شرق تهران قرار دارد، دارای حجم مخزن 250 میلیون مترمکعبی است، اما در حال حاضر تنها 18 میلیون مترمکعب آب در آن ذخیره شده است. این بدان معناست که تنها 7 درصد از مخزن این سد پُر بوده و 93 درصد آن خالی است. با توجه به حجم مرده 28 میلیون مترمکعبی این سد، سد ماملو نیز به حجم مرده رسیده است.

در میان سدهای تأمین‌کننده آب تهران، سد طالقان ذخایر بهتری دارد اما وضعیت این سد بزرگ نیز در مقایسه با سال‌های قبل وضعیت خوبی نیست. این سد که از نظر حجم مخزن بزرگ‌ترین سد تأمین آب تهران و البرز محسوب می‌شود، دارای ظرفیت 420 میلیون مترمکعبی است و در حال حاضر 97 میلیون مترمکعب آب در آن ذخیره شده است. با توجه به اینکه حجم مرده این سد 100 میلیون مترمکعب اعلام شده است، سد طالقان هم به حجم مرده رسیده است.

به طور کلی، از مجموع پنج سد تأمین‌کننده آب تهران، برای اولین بار، تمامی سدها به حجم مرده رسیده‌اند که این امر زنگ خطری جدی برای تأمین آب پایدار در پایتخت است.


تسنیم
نظرات

آخرین اخبار
روسیه: نیروگاه بوشهر طی هفته‌های آینده به سطح برنامه‌ریزی‌شده بازمی‌گردد
زلزله 4.6 ریشتری نورآباد دلفان در استان لرستان را لرزاند
نورویدیو | چرا پرونده چین به قلب قدرت ایران منتقل شد ؟
آمریکا تحریم‌های جدیدی علیه 12 فرد، 29 نهاد و 19 کشتی مرتبط با ایران اعمال کرد
حضور «رها» با بازی شهاب حسینی در جشنواره «ریندنس» انگلستان
کاپیتان پرتغال به ششمین جام جهانی می‌رسد
کاهش دارایی اوراق خزانه آمریکا در پی شوک انرژی
سینماهای کشور در «روز ملی جمعیت» برای عیالوارها رایگان شد
فردا؛ خنثی‌سازی مهمات عمل‌نکرده جنگ تحمیلی در احمدآباد مستوفی
سناریوی ساختگی در جاده چالوس؛چاقوی سوءظن بر قلب نوعروس
عراق: استفاده از خاک خود علیه امنیت منطقه را برنمی‌تابیم
حزب‌الله: هیچ گروهی در دولت نمی‌تواند تصمیم‌گیری ملی را به انحصار خود درآورد
گزارش اتلتیک از احتمال ممنوعیت پرچم پیش از انقلاب ایران در جام جهانی
آیا علیرضا بیرانوند محروم میشود؟
هادی چوپان با مربی مطرح جهانی در مسیر مسترالمپیا 2026
چرا هوای تهران در شرایط خطرناک قرار گرفت؟
خبرهای جدید معاون اول رئیس جمهور از تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی
سه گزینه دشوار ترامپ در قبال ایران چیست؟
جزئیات جلسه شهردار تهران با پزشکیان؛ رسیدگی به آسیب دیدگان جنگ وبازسازی شتاب میگیرد؟
کیفیت هوای تهران در وضعیت قرمز؛ پایتخت در محاصره گرد و خاک
چین ادعای فایننشال تایمز درباره پوتین را رد کرد
باران و کولاک در راه تهران ؛ از سفرهای غیرضروری بپرهیزید
تعویق حمله آمریکا به ایران؛ فریب یا واقعیت؟
ردپای 100 میلیارد دلاری اسرائیل در لیگ برتر انگلیس!
اشتباه محاسباتی در هاوانا؟ هشدار تحلیلگران درباره ماجراجویی نظامی آمریکا
سقوط قیمت تخم‌مرغ؛ جهش قیمت مرغ
سقف خسارت بیمه مسکن 30 درصد افزایش یافت
کاهش مصرف برق 17 درصدی با همکاری مردم
سرنوشت نامعلوم دوومیدانی‌کاران بازداشتی ایران در کره جنوبی
وزارت اطلاعات: 19 تروریست تکفیری دستگیر شدند+فیلم
قیمت سکه پارسیان امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 +جدول
ایران تا 1430 سالخورده‌ترین کشور جهان می‌شود
ذخایر استراتژیک نفت خام آمریکا در سراشیبی تاریخی
اکرمی‌نیا: مردم با حضورشان، دشمن را ناکام کردند
ترامپ و سه مانع اصلی رشد اقتصادی آمریکا
شاخص بورس سبزپوش شد
سقوط آزاد نرخ باروری در ایران/کاهش جمعیت فقط درد اقتصاد نیست
حاجی‌بابایی: بخشی از گرانی‌ها هیچ ربطی به جنگ ندارد
ثبات قیمت در بازار برنج/از ایرانیِ 470 هزار تومانی تا هندیِ 195 هزار تومانی
امتحانات مدارس البرز مجازی شد
رحمانی فضلی: چین وارد تقابل مستقیم با ایران نمی‌شود
شهادت رزمنده بروجنی حین خنثی‌سازی بمب عمل نکرده در تهران
وام 500 میلیونی خرید کالا ربطی به وام ازدواج ندارد
رئیس‌جمهور: شهدای پتروشیمی در راه خدمت و پیشرفت ماندگار شدند
شمارش معکوس برای محدودیت برقی پرمصرف‌ها
چطور با یک کد پیامکی بدهکارِ میلیاردها تومان وام دیگران می‌شویم؟
بیماری خاموشی که چشم‌ها آن را فاش می‌کنند
جهان به نقطه بحرانی انرژی رسید
دستان «مادر» دوباره جان گرفت
چرا معرفی نمایندگان فوتبال ایران به آسیا به کلاف سردرگم تبدیل شد؟