×
بین الملل
شناسه خبر : 270161
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/11/01 ساعت 09:17
تهدید گروسی به اعلام عدم پایبندی ایران به ان‌پی‌تی

تهدید گروسی به اعلام عدم پایبندی ایران به ان‌پی‌تی

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، با تکرار مواضع سیاسی علیه ایران مدعی شد که تداوم وضعیت فعلی درخصوص بازرسی‌ها و سرنوشت اورانیوم غنی‌شده می‌تواند به اعلام عدم پایبندی ایران به معاهده ان‌پی‌تی منجر شود.

نورنیوز- گروه بین الملل: «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز سه‌شنبه گفت بن‌بست با ایران بر سر ذخایر اورانیوم با غنای بالا و بازرسی از تأسیسات هسته‌ای که توسط آمریکا و رژیم صهیونیستی بمباران شده‌اند، نمی‌تواند برای همیشه ادامه پیدا کند.

گروسی در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز در حاشیه نشست مجمع جهانی اقتصاد در داووس گفت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تمامی ۱۳ تأسیسات هسته‌ای اعلام‌شده ایران را که هدف بمباران قرار نگرفته بودند، بازرسی کرده است، اما تاکنون نتوانسته هیچ‌یک از سه سایت کلیدی نطنز، فردو و اصفهان که در ماه ژوئن بمباران شدند را بازرسی کند.

او درحالی که هنوز حملات غیرقلانونی به تاسیسات هسته‌ای ایران را محکوم نکرده، مدعی شد که ایران باید در گام نخست گزارشی به آژانس ارائه کند و توضیح دهد در این سایت‌ها چه اتفاقی افتاده و سرنوشت مواد هسته‌ای چه شده است؛ از جمله حدود ۴۴۰٫۹ کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده تا سطح ۶۰ درصد، که به ادعای او سطح حدود ۹۰ درصد مورد نیاز برای تسلیحات هسته‌ای نزدیک است. بر اساس ادعای آژانس، این مقدار ماده، در صورت غنی‌سازی بیشتر، برای ساخت ۱۰ بمب هسته‌ای کافی است.

گروسی مدعی شد: «این وضعیت نمی‌تواند برای همیشه ادامه داشته باشد، چون در مقطعی مجبور خواهم شد بگویم: “بسیار خب، من هیچ تصوری ندارم این مواد کجاست.”»

به ادعای مدیرکل آژانس، چنین وضعیتی به این معنا خواهد بود که هیچ تضمینی وجود ندارد که این مواد جابه‌جا یا پنهان نشده باشند.

او افزود: «در حال حاضر چنین اطمینان یا نتیجه‌گیری‌ای ندارم، اما آنچه به ایران می‌گوییم این است که باید وارد تعامل شود.»

گروسی گفت که در حال اعمال «احتیاط دیپلماتیک» است، اما تأکید کرد ایران به‌عنوان یکی از طرف‌های معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان‌پی‌تی) باید به تعهدات خود عمل کند.

او گفت: «این وضعیت نمی‌تواند به همین‌گونه برای مدت زیادی ادامه یابد و من متاسفانه مجبور خواهم شد عدم پایبندی آن‌ها را اعلام کنم.»

گروسی گفت که طرف‌های ان‌پی‌تی گزینه «منوی انتخابی» ندارند تا هرچه را می‌خواهند رعایت کنند و هرچه را نمی‌خواهند کنار بگذارند.

مدیرکل آژانس در پاسخ به این پرسش رویترز که «آیا ممکن است این مسئله تا بهار حل‌وفصل شود؟»، گفت: «این بازه زمانی معقولی است.»

ایران بارها تاکید کرده به‌عنوان یکی از اعضای معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای (ان‌پی‌تی) همواره به تعهدات خود عمل کرده و این طرف‌های غربی هستند که تعهدات خود را زیر پا گذاشته‌اند.

ایران تاکید کرده طبق سازوکار توافق شده، به تاسیسات مورد حمله قرار نگرفته، دسترسی‌هایی را داده اما به دلیل نبود آیین‌نامه‌ای در خصوص سایت‌های آسیب‌دیده، این امکان میسر نیست. ایران و آژانس همچنین در قاهره به توافقی درباره سازوکار بازرسی‌ها دست یافتند اما طرف‌های غربی با سیاسی‌کاری و کلیدزدن اسنپ‌بک، عملا آن را از کار انداختند.

خبرگزاری انگلیسی نوشته یکی از واقعیت‌های «دنیای واقعی» که به گفته گروسی باید با آن مواجه شود، تأثیر تلاش‌های دیپلماتیکی است که با هدف دستیابی به توافقی گسترده‌تر میان ایران و آمریکا در جریان است و هدایت آن‌ها را «استیو ویتکاف» نماینده ویژه آمریکا، بر عهده دارد.

او گفت: «نمی‌توانم آن را نادیده بگیرم و برایش آرزوی موفقیت دارم، تا درک متقابلی حاصل شود و تهدید قریب‌الوقوع فعالیت‌های نظامی جدید در آن منطقه یا چیزی شبیه به آن از میان برود.»

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ماه نوامبر اعلام کرده بود که بیشتر تأسیسات هسته‌ای ایران که در حملات آمریکا و اسرائیل هدف قرار نگرفته بودند را بازرسی کرده است. گروسی گفت این بازرسی‌ها تا اواخر دسامبر نیز ادامه داشته است. با این حال، به گفته او، انجام بازرسی‌ها در دوره «ناآرامی‌های داخلی» ممکن نبود

او گفته است: «آن‌ها گفتند اوضاع آرام است و همه چیز تحت کنترل است و از این قبیل. اگر وضعیت این‌گونه است، آیا نباید (بازرسی‌ها) را از سر بگیریم؟»

گروسی همچنین گفت که قرار است طی «چند روز یا چند هفته آینده» با «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران، دیدار کند.


نظرات

آخرین اخبار
تاکید مصر، قطر و عمان بر از سرگیری مذاکرات میان ایران و آمریکا
سرویس اینترنت کاربران در زمان قطعی اینترنت جبران می‌شود؟
26 کشور به «شورای صلح» پیوستند
هشدار چین به آمریکا: ماجراجویی نکن!/حمله به ایران منطقه را جهنم خواهد کرد
روبیو: 40 هزار سرباز آمریکایی در تیررس موشک‌ها و پهپادهای ایران‌اند
صدور 210 هزار دادخواست علیه رژیم صهیونیستی و آمریکا
آیا طارمی به لیگ برتر انگلیس می‌رود؟
آتش سوزی مرگبار در مشیریه تهران
تلفن و اینترنت در مازندران قطع شد؛ علت چیست؟
دستگیری 16 لیدر اغتشاشات در نکا
هشدار سخنگوی سپاه به آمریکایی‌ها: برای همۀ سناریوهایتان برنامه داریم
آنکارا: صلح و ثبات ایران برای امنیت منطقه حیاتی است
اظهارات خصمانه صدراعظم آلمان علیه ایران
هشدار زرد بارش و افت دما در سمنان تا پایان هفته
واکنش عراقچی به تهدید ترامپ: نیروهای مسلح ما انگشت بر ماشه آماده‌اند
تسهیلات دولت برای دانش بنیان های متضرر از قطعی اینترنت
پلیس: به آذربایجان شرقی سفر نکنید
شمخانی:ضربه محدود وجود ندارد؛ پاسخ ایران فوری و همه‌جانبه خواهد بود
اوسمار: بیشتر از باخت ناراحت شیوه بازی تیم هستم
آمریکا رهبران ونزوئلا را تهدید کرد؛ از نیروی نظامی استفاده خواهیم کرد
اعلام زمان انتشار جدول نمایش فیلم‌های فجر
ورود سامانه بارشی به کهگیلویه و بویراحمد از امشب
اعلام نظر کرملین درخصوص تحویل بشار اسد
قلدری ترامپ علیه شهردار مینیاپولیس
وقوع زمین لرزه در هرمزگان
حزب دعوت اسلامی مداخله خارجی در امور عراق را محکوم کرد
رسانه آمریکایی: متحدان واشنگتن گزینه‌های ترامپ علیه ایران را محدود کردند
هواشناسی ایلام هشدار داد؛ برف و باران تشدید می‌شود
جنپو به تمرینات استقلال اضافه شد
اسناد گسترده‌ای از دخالت آمریکا و اسرائیل در ناآرامی‌های ایران وجود دارد
لغو گسترده پروازها به سرزمین‌های اشغالی از ترس موشک‌های ایرانی
مصدومیت کهنه گریبان‌گیر ستاره ازبک
اروپا در تقاطع تاریخ: از گذرگاه آمریکا به مقصد هند
دستیار پوتین: امنیت زلنسکی را تضمین می‌کنیم
جدول لیگ در پایان مسابقات امروز
هشدار صنعا به آمریکا درباره حمله به ناو هواپیمابر«آبراهام لینکلن»
دسترسی به اینترنت بین‌المللی فراهم شد
اروپا در برابر ترامپ می‌ایستد
ژاپن، استرالیا را گلباران کرد
افزایش جدید قیمت خودرو وجاهت قانونی ندارد
جزئیات گفت‌وگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و ترکیه
دیدار مقام امنیتی هند با لاریجانی
ترامپ دوباره تهدید کرد؛ پاسخ ایران: پشیمانی بی‌سابقه
معاون وزیر دادگستری: ممنوعیت قانونی برای موتورسواری بانوان نداریم
همراه اول وارد حوزه خرید اعتباری شد/خرید بدون پول نقد با «اعتبار اوانو»
افزایش سهم سوخت‌گیری با کارت شخصی
برتری فجر سپاسی مقابل خیبر
پیش‌فروش گسترده سکه عامل تضعیف پول ملی
تاکید عارف بر حفظ سرمایه و قدرت خرید مردم
دیدار پوتین با جولانی در کاخ کرملین + فیلم