×
سیاسی
شناسه خبر : 270160
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/11/01 ساعت 09:09
اصل ‌بر ممنوعیت اعتراض است

کامبیز نوروزی:

اصل ‌بر ممنوعیت اعتراض است

مشکلات ایران ناشی از قانون نیستند؛ مشکل آنجاست که اصول و بنیادهای حقوقی و عرفی برای تنظیم نظام قانونی کشور آسیب دیده است. در فرایند قانون‌گذاری، نویسندگان طرح‌ها و لوایح و سپس مجلس به جای آنکه از این اصول پایه و آثار آنها تبعیت کنند، به فراخور منافع و انحصارات، آنها را دگرگون کرده و چیزی می‌نویسند و تصویب می‌کنند که به سود ایشان است.

نورنیوز- گروه سیاسی: به‌عنوان مثال، در قانون اساسی اصل بر آزادی رسانه‌ها، آزادی تشکیل احزاب، آزادی عقیده و آزادی راهپیمایی و تجمعات است. در این مختصر به اصل آزادی راهپیمایی و تجمع خواهیم پرداخت و نشان خواهیم داد که چگونه این اصل را منقلب شده و به اصل ممنوعیت تجمعات مبدل شده است. پیش‌تر به زبان ساده اشاره شود که وقتی یک قاعده به‌عنوان «اصل» بیان می‌شود، آثاری دارد؛ ازجمله: اصل جاری است، مگر خلاف آن با دلیل ثابت شود. برای اجرای اصل نیاز به اثبات چیزی نیست. به اصل نباید آن‌قدر استثنا وارد شود که دیگر چیزی از اصل نماند. ازجمله حق‌هایی که از دست رفته است، اصل آزادی تجمعات و راهپیمایی است. طبق اصل بیست‌وهفتم قانون اساسی «تشکیل اجتماعات و راهپیمایی‌ها بدون حمل سلاح به شرط آنکه مخل مبانی اسلام نباشد، آزاد است»؛ یعنی بر «اصل آزادی اجتماعات و راهپیمایی» است.

طبق بند هفتم از اصل سوم هم «تأمین آزادی‌های سیاسی و اجتماعی در حدود قانون» از تکالیف دولت (حکومت) است؛ یعنی دولت باید چنان کند که آحاد ملت بتوانند در امنیت کامل حق‌های خود را به اجرا بگذارند. تا به حال نه‌تنها به این تکلیف عمل نشده، بلکه بارها عکس آن اتفاق افتاده است. در ایران هرگاه اعتراضاتی در سطح جامعه مطرح شده است، دولت و مجلس به فکر تدوین مقرراتی برای اعتراضات افتاده‌اند. با مطالعه این متون درمی‌یابیم که اصولا تمایلی به قبول و اجرای حق اعتراض نیست و چنان شرایطی برای اجرای این حق اساسی ایجاد می‌شود که عملا ناممکن می‌شود. در تمام 47 سال گذشته سابقه نداشته است که مراجع قانونی اجازه برگزاری اجتماعات داده باشند؛ اگر هم بوده، بسیار نادر و استثنائی و تحت سخت‌گیرانه‌ترین شرایط بوده است.

قانون اساسی فقط دو استثنا برای اصل آزادی اجتماعات قائل است که مسلحانه و مخل به مبانی اسلام نباشد. تظاهرات ضد دینی ممنوع است؛ بنابراین برگزاری هر تجمعی از سوی هر گروهی با هر هدف و شعاری باید آزاد شمرده شود. توسعه و افزودن موارد استثنا و شرایط خاص بیش از آنچه قانون اساسی مقرر داشته است، مانند تأیید صلاحیت متقاضی، تأیید شعارها و قطع‌نامه‌ها، ممنوعیت تجمع بدون مجوز، جرم‌دانستن برگزاری تجمع بدون مجوز، همگی مغایر با اقتضای ذات اصل آزادی اجتماعات است. تعیین شرایط خاص و دشوار برای راهپیمایی، به اقتضای اصل آزادی تجمعات، برگزاری تجمع و راهپیمایی مشروط و موکول به اخذ مجوز نیست. همچنین لازم نیست راهپیمایان و معترضان قبل از آغاز تجمع برای دستگاه‌های خاص اثبات کنند که صلاحیت راهپیمایی دارند، شعارهای‌شان تأیید شود، هدف‌شان تأیید شود و... . فقط لازم است برای حفظ آمد‌و‌شد در خیابان‌ها و کسب‌و‌کار مردم، هماهنگی‌های اداری لازم با جایی مانند پلیس راهور انجام شود. به اقتضای اصل، تحمیل چنین شرط و شروطی نقض غرض است. این قبیل مقررات خلاف اصول فقط بهانه‌ای برای جلوگیری از تجمعات هستند. به اصل آزادی اجتماعات آن‌قدر استثنا وارد کرده‌اند که چیزی از اصل باقی نمانده است. این را می‌گویند تخصیص اکثر؛ یعنی آن‌قدر استثنا وارد می‌شود که اصل از بین می‌رود. ده‌ها شرط سخت و سنگین و ایراد انبوه استثناها، اصل آزادی تجمعات را از بین می‌برد. این تفکر و سیاست حکمرانی، اصل آزادی تجمعات را به اصل ممنوعیت تجمعات بدل کرده است. این روزها، به عادت پیشین، با شکل‌گیری جریان‌های اخیر باز هم اهل مجلس به فکر تصویب مقررات برای تجمعات افتاده و متنی تهیه کرده‌اند که به سنت گذشته مغایر با اقتضائات ذاتی اصل آزادی تجمعات است. و عجبا که معاونت امور مجلس با این طرح همراه است. این معاونت ریاست‌جمهوری دغدغه‌ای درباره حقوق اساسی ملت نداشته است. اعتراضات اخیر که با سوءاستفاده جریان‌هایی خاص به مرگ انسان‌های بی‌گناه و اتلاف اموال مردم نیز آلوده شد، نتیجه اجرانشدن حقوق اساسی ملت است. اگر به اصول پایه و ازجمله قانون اساسی عمل می‌شد، جایی برای این قبیل سوءاستفاده‌ها باز نمی‌شد.


شرق
نظرات

آخرین اخبار
زندگی در فضا، مغز فضانوردان را جابه‌جا می‌کند
توصیه‌های تغذیه‌ای برای ماه رمضان
کدام کشورها رسانه‌های اجتماعی را برای کودکان ممنوع کرده‌اند؟
توزیع 100 آمبولانس جدید در طرح ارتقای اورژانس
رایزنی غریب آبادی با سفرای روسیه و چین درباره گفتگوهای ژنو
علی کریمی تهدید به سوزاندن قرآن کرد
آمریکا پایگاه نظامی با 5000 سرباز در غزه می‌سازد
فیفا به غزه کمک می‌کند
اردوغان: ترکیه ناوهواپیمابر بومی می سازد
صدرنشینی مس کرمان در لیگ برتر هندبال
واکنش حماس به نشست شورای صلح غزه در واشنگتن
اتصال شبکه بانکی به سیستم استعلام وضعیت طرح دعوای چک
بحران غزه تنها با رویکرد ترامپ قابل حل بود
معترضان آمریکایی:غزه فروشی نیست!
خروج بخشی از نیروهای آلمان از اربیل
6 هکتار از اراضی تالاب انزلی طعمه حریق شد
10 مصدوم در تصادف بزرگراه آیت‌الله سعیدی
آمریکایی‌ها خواهان پایان جنگ‌ و مداخلات خارجی هستند
سفر هیأت عراقی به ایران برای تأمین گاز
مخالفت قانونگذاران آمریکایی با سیاست‌های جنگ‌طلبانه ترامپ علیه ایران
آغاز ثبت‌نام تکمیل ظرفیت آزمون استخدامی دستگاه‌های اجرایی کشور
گزارش تصویری| محفل انس با قرآن با حضور رهبر انقلاب
ونس هیات صلح غزه را به عنوان پیروزی دولت ترامپ تبلیغ کرد
گفتگوی سفرای ایران، روسیه و چین در وین با گروسی
دستگیری 34 اغتشاشگر و تروریست خیابانی
معاون رئیس‌جمهور: هدف دولت توزیع عادلانه ثروت ملی است
سرمایه‌گذاری 10 میلیارد دلاری امریکا برای بازسازی غزه
اروگوئه به دنبال برگزاری دیدار دوستانه با ایران؟
تعجب فرانسه از حضور نماینده کمیسیون اتحادیه اروپا در شورای صلح
برنامه لیگ برتر والیبال در رمضان اعلام شد
باشگاه استقلال اطلاعیه داد
نتانیاهو: آمریکا با خلع سلاح حماس موافق است
شتاب‌ ساخت آزادراه قائم‌شهر-ساری با بودجه 500میلیاردی
اسارت بیش از 9300 فلسطینی و عرب در زندان‌های رژیم صهیونیستی
دیپلماسی تنها مسیر پایدار برای حل مساله هسته‌ای ایران
حال و هوای تئاترهای خصوصی در آخرین ماه سال
بازدید وزیر ارتباطات ایران از نمایشگاه هوش مصنوعی هند
معاونت کمیته ویژه منشور ملل متحد به ایران رسید
قیمت نفت باز هم بالا رفت
بارندگی کم و وضعیت دشوار منابع آبی پایتخت
نقش 10 سرویس اطلاعاتی خارجی در اغتشاشات دی ماه
افززایش تعداد شهدای غزه در ماه رمضان
روابط ایران و مصر وارد مرحله جدید شد
اعلام قیمت جدید مرغ توسط وزارت جهادکشاورزی + جدول
برخورد رو‌در‌رو کمپرسی و سواری در شمال اردبیل
اعطای تسهیلات 40 میلیاردی فناوران
صرفه‌جویی 1.2 میلیارد متر مکعب در مصرف سوخت نیروگاه‌ها
انهدام باند قاچاق 5 میلیون لیتر سوخت در کشور
چرخش محمدصلاح به سوی عربستان
سرمربی پرسپولیس: ناراحتی ما از باخت بیشتر از هواداران است