×
بین الملل
شناسه خبر : 270083
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/10/30 ساعت 18:39
هفته سرنوشت‌ساز برای روابط فراآتلانتیک

اندیشکده «شورای آتلانتیک»؛

هفته سرنوشت‌ساز برای روابط فراآتلانتیک

اندیشکده «شورای آتلانتیک» با بیان اینکه فضای سیاسی تعامل اروپا و آمریکا درحال محدودشدن است، تاکید کرد تصمیمی که اروپا در قبال خواسته‌های ترامپ درباره گرینلند و سیاست‌های تعرفه‌ای او اتخاذ می‌کند، نه‌تنها واکنش رئیس‌جمهور آمریکا، بلکه آینده روابط فراآتلانتیک و اعتبار سیاسی اروپا را نیز رقم خواهد زد.

نورنیوز-گروه بین  الملل:  در آستانه برگزاری نشست داووس با شعار «روح گفت‌وگو»، فضای روابط میان ایالات متحده و اروپا بیش از هر زمان دیگری متشنج و بی‌ثبات به نظر می‌رسد. اگرچه قرار است رهبران مهمی همچون «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا، «امانوئل مکرون» رئیس‌جمهور فرانسه، «فریدریش مرتس» صدراعظم آلمان و «اورسولا فون‌درلاین» رئیس کمیسیون اروپا در این گردهمایی حضور یابند، اما به نوشته اندیشکده آمریکایی شورای آتلانتیک «حقیقت این است که در حال حاضر روح گفت‌وگو بسیار اندک است و حتی گفت‌وگو میان ترامپ و همتایان اروپایی‌اش از آن هم کمتر.»

بحران اخیر پس از آن آغاز شد که دونالد ترامپ در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد قصد دارد تعرفه‌ای ۱۰ درصدی بر واردات از چند کشور اروپایی از جمله فرانسه، هلند، دانمارک، نروژ، سوئد و بریتانیا اعمال کند. این تعرفه‌ها به‌احتمال زیاد علاوه بر تعرفه‌های موجود خواهند بود، و تا زمانی ادامه می‌یابند که به گفته ترامپ توافقی برای خرید کامل گرینلند حاصل شود. او همچنین تهدید کرد در صورت حاصل نشدن چنین توافقی تا اول ژوئن (۱۱ خرداد سال بعد)، این تعرفه‌ها به ۲۵ درصد افزایش خواهند یافت.

این تهدید، شوک بزرگی برای اروپا و حتی تحلیلگران وال‌استریت بود که انتظار داشتند در سال دوم ریاست‌جمهوری ترامپ، ثبات بیشتری در سیاست‌های تجاری آمریکا ایجاد شود. همچنین تحولات مجموعه‌ای از عوامل نگران‌کننده را در کنار هم قرار داده است: رئیس‌جمهوری آمریکا که گویا آماده است برای تحقق اهداف خود حتی به اعمال فشار بر یک متحد ناتو یا تحمیل فروش سرزمین متوسل شود؛ دیوان عالی ایالات متحده که به‌زودی قرار است درباره قانونی بودن بسیاری از تعرفه‌های دولت ترامپ رأی دهد؛ و اتحادیه اروپا که اکنون با تردید جدی نسبت به آینده اتحاد فراآتلانتیک و حتی درستی توافق تجاری اخیر خود با آمریکا مواجه شده است.

در واکنش به این تهدیدها، اروپا تلاش کرده است پاسخی هماهنگ ارائه دهد. اورسولا فون‌درلاین و آنتونیو کوستا رئیس شورای اروپا، بر ضرورت هماهنگی میان ۲۷ کشور عضو اتحادیه تأکید کردند.

طبق این گزارش، مکرون موضعی تندتر اتخاذ کرد و تعرفه‌های آمریکا را «غیرقابل‌قبول» دانست و خواستار استفاده از «ابزار ضداجبار» (ACI) اتحادیه اروپا شد که تاکنون هرگز به کار گرفته نشده است.

«جورجیا ملونی» نخست‌وزیر ایتالیا که روابط نزدیکی با ترامپ دارد، ضمن اشتباه خواندن تعرفه‌ها، مناقشه بر سر گرینلند را یک سوءتفاهم توصیف کرد و خواستار گفت‌وگو و تنش‌زدایی شد.

کمیسیون اروپا برای افزایش قدرت چانه‌زنی خود، در حال بازبینی بسته‌ای ۹۳ میلیارد یورویی از تعرفه‌های تلافی‌جویانه است که پیش‌تر و پس از توافق تجاری «تِرن‌بری» با واشنگتن تعلیق شده بود. با این حال، بعید است چنین تهدیدی تأثیر جدی بر کاخ سفید بگذارد، زیرا آمریکا به‌خوبی می‌داند که اتحادیه اروپا با رشد اقتصادی پایین و مازاد تجاری ۲۳۶ میلیارد دلاری با ایالات متحده، در موقعیت آسیب‌پذیری قرار دارد و منافع اعضای آن نیز همسو نیست.

دیگر نقطه ضعف اروپا، اجرایی نشدن کامل توافق تجاری آمریکا و اتحادیه اروپا است. اگرچه چارچوب این توافق تابستان گذشته مورد توافق قرار گرفت اما هنوز به تصویب نهایی نرسیده و مخالفت‌ها در پارلمان اروپا شدت گرفته است. حتی بزرگ‌ترین گروه سیاسی این پارلمان اعلام کرده در شرایط فعلی از تصویب آن حمایت نخواهد کرد. بدون اجرای این توافق، اتحادیه اروپا ابزار مؤثری برای مقابله با تعرفه‌های تنبیهی ترامپ نخواهد داشت.

شورای آتلانتیک مشکل عمیق‌تر را نبود فضای توافق میان آمریکا و اروپا دانست و افزود: موضوع گرینلند متفاوت است. مشخص نیست اروپا چه امتیازهایی — نظامی، امنیتی، اقتصادی یا غیره — می‌تواند ارائه دهد که ترامپ را راضی کند. هنوز روشن نیست که آیا او به چیزی کمتر از قرار گرفتن گرینلند تحت مالکیت ایالات متحده رضایت خواهد داد یا نه. این نگران‌کننده‌ترین بُعد تهدید است.

در داووس، «روح گفت‌وگو» ممکن است به‌سرعت جای خود را به لحظه‌ای سرنوشت‌ساز بدهد. رهبران اروپایی یک بار دیگر تلاش خواهند کرد «تعامل کنند، نه تشدید تنش»؛ این همان رویکردی بود که به تثبیت حمایت آمریکا از ناتو و اوکراین کمک کرد و برای آن‌ها آتش‌بس تجاری به ارمغان آورد.


ایرنا
نظرات

آخرین اخبار
8 مزدور آمریکایی- صهیونی در همدان دستگیر شدند
نماینده مصری: آمریکا و اسرائیل مقاومت ایران را دست کم گرفتند
ترکیه: تجاوزها علیه ایران باید متوقف شود
هشدار اورژانس کشور: مصدومان را ناگهانی از زیر آوار خارج نکنید
هدف قرار گرفتن یک جنگنده رژیم صهیونیستی در آسمان ایران تایید شد
آسیب به 19 بنای تاریخی استان تهران در جنگ اخیر
دستگیری دو جاسوسی که موقعیت اماکن مهم را برای دشمن ارسال می کردند
حمله به سفارت آمریکا در بغداد با 2 پهپاد
حضور 30 خبرنگار خارجی در استان فارس برای پوشش جنگ
انهدام پدافند اسرائیل با موشک‌های حزب‌الله
تمدید پوشش بیمه‌ای برای بیمه شدگان سازمان بیمه سلامت
اعلام جزئیات تماس تلفنی رؤسای جمهور ایران و مصر
مشاور ترامپ: تشدید تنش‌ها رژیم صهیونیستی را محو خواهد کرد
سفیر ایران: مشکل آمریکا، ایرانِ متحد و مقتدر است
حملات آمریکا-اسرائیل به ایران؛ حمله جنگنده های دشمن به شیراز ، یزد، اصفهان و قشم
مردم‌پایه شدن مقاومت؛ شرط پیروزی در نبرد اراده‌ها
یورگن هابرماس، فیلسوف آلمانی، در 96 سالگی درگذشت
دیدار سفیر ایران با اعضای تیم ملی فوتبال بانوان
تانکر ترکرز: بارگیری نفت در جزیره خارک عادی است
افزایش 23 درصدی قیمت بنزین در آمریکا
از فردا؛ هجدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر مجازی برگزار می شود
کالبدشکافی دلاریزه شدن اقتصاد ایران
تایید فروش بزرگترین بسته تسلیحات به تایوان توسط آمریکا
رم، وین و فرانکفورت در حمایت از ایران به‌پا خواستند
منزل دروازه‌بان تیم ملی فوتسال بمباران شد
قیمت مواد غذایی در آمریکا افزایش یافت
حمایت مردم منتقم ایران از نیروهای مسلح
آغاز طرح تماس با سالمندان تنهای پرخطر در تهران
پزشکیان: هر چه را ویران کرده‌اند، بهتر از قبل می‌سازیم
اجرای «پرستار داوطلب محله» در دستور کار قرار گرفت
مدارس غیردولتی به پرداخت حقوق معلمان طبق قرارداد ملزم شد
شورای نگهبان لایحه بودجه 1405 را مغایر شرع و قانون اساسی نشناخت
عراقچی تاکید کرد: ایران به هرگونه حمله علیه تأسیسات انرژی پاسخ خواهد داد
استرالیا میزان ذخایر انرژی اش را اعلام کرد/اوضاع وخیم است
اعتراف رسانه اسرائیلی به هدف قرار داده شدن بانک‌های آمریکایی در منطقه
هلال احمر: تاکنون به 160 مرکز بهداشتی- درمانی آسیب وارد شده است
تعلیق بخشی از محرومیت‌های چک برگشتی
شورای امنیت درباره تمدید مأموریت یوناما رأی‌گیری می‌کند
پسکوف: روسیه با ونزوئلا در تماس است
گزارش تصویری / مراسم دریا سالار شهید علی شمخانی در امامزاده صالح بن موسی الکاظم (ع)
دبیرکل کتائب سیدالشهدا عراق: خروج از غرب آسیا برای آمریکا پرهزینه خواهد بود
ترامپ دست به دامن چین شد
دیپلماسی همچنان بهترین راه برای حل‌وفصل تنش‌های کنونی است
77 امدادگر در حملات اسرائیل به لبنان شهید و مجروح شدند
سرنوشت نتانیاهو همچنان در هاله‌ای از ابهام
تداوم صادرات و واردات ️از مرزهای کرمانشاه
طومار حزب انگلیسی خطاب به استارمر برای توقف تجاوز علیه ایران
رادیو اسرائیل تایید کرد: ایران، مرکز و جنوب اسرائیل را موشک باران کرد
کرملین: نفت روسیه برای بازار جهانی ضروری است
قالیباف: پایگاه‌های آمریکایی از هیچ‌کس محافظت نمی‌کنند