×
بین الملل
شناسه خبر : 270060
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/10/30 ساعت 21:13
پاشینیان به «شورای صلح» ترامپ پیوست

پاشینیان به «شورای صلح» ترامپ پیوست

نخست‌وزیر ارمنستان رسماً دعوت ترامپ برای عضویت در «شورای صلح غزه» و نظارت بر دوران پساحماس را پذیرفت.

نورنیوز- گروه بین الملل: نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان، دعوت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا برای عضویت در نهاد تازه‌تأسیس موسوم به «شورای صلح غزه» را پذیرفت؛ نهادی که طبق ادعای واشنگتن، قرار است بر دوران گذار از حاکمیت حماس در این باریکه نظارت کند. علاوه بر ارمنستان، از کشورهای دیگری همچون روسیه، مجارستان و بلاروس نیز برای پیوستن به این شورا دعوت به عمل آمده است.

ذوق‌زدگی ایروان از نامه ترامپ

بامداد سه‌شنبه، نازلی باغداساریان، سخنگوی پاشینیان، اعلام کرد که نخست‌وزیر ارمنستان دعوت ترامپ را «با کمال میل و احساس مسئولیت» پذیرفته و بر تعهد ایروان به ترویج صلح تأکید کرده است.

باغداساریان همچنین متن نامه ترامپ را منتشر کرد؛ نامه‌ای که در آن از پاشینیان دعوت شده تا در آنچه «تلاشی بسیار تاریخی و باشکوه برای تحکیم صلح در خاورمیانه و همزمان آغاز رویکردی جسورانه برای حل مناقشات جهانی» خوانده شده، مشارکت کند.

ترامپ در این نامه با ادبیاتی اغراق‌آمیز، شورای صلح را «تأثیرگذارترین و مهم‌ترین هیئتی که تاکنون تشکیل شده» توصیف کرده و مدعی شده که این شورا به عنوان یک سازمان بین‌المللی جدید و «اداره حاکمیتی انتقالی» تأسیس خواهد شد.

او همچنین ادعا کرده که این شورا گروهی متمایز از کشورها را گرد هم می‌آورد که آماده بر عهده گرفتن مسئولیت ساخت «صلح پایدار» هستند.

عضویت دائم به نرخ یک میلیارد دلار

طبق گزارش شبکه «الجزیره» قطر، پیش‌نویس منشور این شورا برای حدود 60 کشور ارسال شده است. نکته قابل تأمل در این طرح آمریکایی آنجاست که دولت ترامپ شرط عضویت دائم در این ساختار را مشارکت مالی سنگین تعیین کرده است؛ به طوری که هر کشور اگر بخواهد عضویت دائم داشته باشد، باید مبلغ یک میلیارد دلار نقد پرداخت کند. هنوز مشخص نیست که آیا ارمنستان به عنوان یکی از «اعضای موسس»، در آینده عضویت کامل خود را حفظ خواهد کرد یا خیر.

الجزیره با استناد به بیانیه کاخ سفید، ساختار این شورا را تشریح کرده که در رأس آن یک «شورای اجرایی موسس» قرار دارد. این شورا که «کنترل منابع مالی و تعیین چشم‌انداز استراتژیک» را در دست دارد، به ریاست شخص ترامپ اداره خواهد شد و شامل تعدادی از مقامات و مدیران اجرایی با روابط نزدیک با اسرائیل و آمریکا است، اما هیچ چهره فلسطینی یا عربی در سطوح عالی آن حضور ندارد.

ابهام در مأموریت؛ فراتر از بازسازی غزه

اگرچه در ابتدا گفته می‌شد هدف اصلی این شورا نظارت بر بازسازی نوار غزه است، اما در اساسنامه آن هیچ اشاره مستقیمی به این منطقه تحت محاصره فلسطین نشده است؛ مسئله‌ای که احتمال وجود یک مأموریت گسترده‌تر و فراتر از خاورمیانه را تقویت می‌کند. به نوشته نیویورک تایمز، اساسنامه شورا به همراه دعوت‌نامه‌ها در اواخر هفته گذشته برای اعضای احتمالی ارسال شده است.

کاخ سفید روز جمعه اعلام کرد که چهره‌های شاخصی در ترکیب این شورا حضور خواهند داشت. از جمله این افراد می‌توان به «مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا، «جرد کوشنر» داماد و مشاور ارشد سابق ترامپ (که طراح اصلی طرح‌های پیشین آمریکا در منطقه بود) و «آجای بانگا» رئیس بانک جهانی اشاره کرد.

صف‌بندی کشورها و ابهام در موضع باکو

تاکنون تعدادی از رهبران جهان به دعوت ترامپ پاسخ مثبت داده‌اند. کشورهایی نظیر ازبکستان، قزاقستان، آرژانتین، پاراگوئه و مجارستان آمادگی خود را اعلام کرده‌اند. در مقابل، کشورهایی مانند روسیه، بلاروس، ترکیه، انگلیس و اتحادیه اروپا هنوز پاسخ قطعی نداده‌اند.

وضعیت دعوت از جمهوری آذربایجان نیز در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. در منابع داخلی و خارجی خبری از دعوت باکو نیست. الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان، در اوایل ژانویه اعلام کرد که کشورش قصد ندارد نیروی حافظ صلح به غزه اعزام کند. این موضع‌گیری پس از آن اتخاذ شد که گزارش‌هایی مبنی بر تمایل غرب برای سپردن مدیریت «نیروی ثبات‌ساز» در غزه به باکو منتشر شده بود.

از زمان نشست واشنگتن در آگوست 2025، هم پاشینیان و هم علی‌اف به طور منظم در پیام‌های سیاسی ترامپ حضور داشته‌اند. رئیس‌جمهور آمریکا بارها از میانجی‌گری خود در توافق صلح میان ایروان و باکو (که شامل پاراف پیمان صلح بدون امضای نهایی بود) به عنوان یکی از موفقیت‌های سیاست جهانی خود یاد کرده و مدعی شده که این یکی از هشت جنگی است که او پایان داده است.


نظرات

آخرین اخبار
معجزه در اورست؛ کوهنورد نپالی پس از مراسم تدفینش زنده پیدا شد
سرطان پروستات شایع‌ترین سرطان در مردان شناخته شد
کاپیتان اسکاتلند با قراردادی آزاد اسپرزی شد
آژیرهای خطر در شمال فلسطین اشغالی به صدا درآمد
حمله به یک کشتی ترکیه‌ای در دریای سیاه
اوشاکوف: آمریکا تمرکز خود را از اوکراین به ایران منتقل کرده است
ترامپ: هنوز درباره ارسال بسته 14 میلیارد دلاری به تایوان تصمیم نگرفته‌ایم
جزئیات تصادف مرگبار در محور زنجان–میانه؛ 4 نفر جان باختند
واکنش مفتی جعفری لبنان به اظهارات جوزف عون درباره دبیرکل حزب‌الله
ارائه 188 هزار خدمت سلامت به زائران ایرانی حج
پیش‌بینی قیمت دلار، طلا و سکه در شنبه 16 خرداد 1405
آخرین تصمیم درباره سوابق تحصیلی و قوانین کنکور اعلام شد
آغاز روند کاهش قیمت محصولات پتروشیمی در بازار
ادعای ترامپ: درباره ایران به موفقیت بزرگی نزدیک شده‌ایم
تشدید حملات هوایی در جنوب لبنان
مومنی: چین و روسیه حمایت قاطع خود از ایران را اعلام کردند
پوتین: آتش‌بس باید به صلح پایدار در منطقه منجر شود
گره ویزا باز شد؛ ملی‌پوشان در مسیر جام جهانی 2026
بازگشت جناب‌خان به تلویزیون همزمان با جام جهانی
کشف و امحای بیش از یک تن مواد غذایی فاسد در غرب اهواز
هشدار اولمرت درباره تقلب در انتخابات سرزمین‌های اشغالی
محسن رضایی: توپ در زمین ترامپ است؛ آمریکا باید بن‌بست مذاکرات را بشکند
سفیر ایران در مکزیک: تیم ملی با آمادگی کامل راهی تیخوانا می‌شود
پزشکیان: طوفان به پایان می رسد
احتمال تنش تازه در شورای حکام؛ واشنگتن به دنبال قطعنامه علیه تهران
درخواست روسیه از آژانس اتمی برای برخورد قاطع با حملات به تأسیسات هسته‌ای
تأثیر جنگ ایران بر نرخ حمل‌ونقل دریایی
پوتین: تحریم‌ها علیه روسیه به‌طور برگشت‌ناپذیر به دلار و یورو آسیب زده است
هیأت حماس برای مذاکرات آتش‌بس وارد قاهره شد
تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران
تراژدی در صحرای بزرگ آفریقا ؛ جان باختن 50 مسافر بر اثر تشنگی
وزرای صنعت ایران و تاجیکستان به دنبال روان‌سازی تجارت دوجانبه
نوراینفو | روش های مقابله با اضطراب
چه کسی از آتش‌بس بدون توقف جنگ سود می‌برد؟
دو وزیر کابینه نتانیاهو در فهرست ممنوع‌الورودهای ایرلند قرار گرفتند
دیدار وزرای کشور ایران و روسیه در حاشیه اجلاس شانگهای
عذرخواهی صداوسیما بابت حذف سهوی بخشی از پیام رهبر انقلاب
هشدار رئیس سابق پنتاگون: جنگ ایران به «ویتنام ترامپ» تبدیل می‌شود
ترافیک سنگین در محورهای شمالی و آزادراه‌های منتهی به تهران
حمله نانسی پلوسی به ترامپ برای جنگ افروزی علیه ایران
ادعای تازه آمریکا درباره توقیف یک نفتکش ایرانی
مواضع منفعلانه رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر لبنان درباره مذاکرات با اسرائیل
ادعای جدید استارمر درباره حمله احتمالی روسیه به ناتو در 2030
چهارمین روز اعتراضات مردم آلبانی علیه پروژه مرتبط با کوشنر
پست اینستاگرامی عراقچی درباره دانش‌آموزان میناب که تاریخ‌ساز شدند
تحویل کاپ قهرمانی کشتی آزاد جهان پس از یک دهه به ایران
هشدار بارش‌های سیل‌آسا در 8 استان
قول پینگ‌پنگ باز 61 ساله ایرانی برای گرفتن طلا در بازی های پاراآسیایی
ماجرای پرواز جنگنده‌ها در ارتفاع پایین بر فراز اصفهان چه بود؟
جزئیات جدید از پرونده 2 دختر سنندجی؛ روایت تکان‌دهنده مادر نارین و آیلین