×
سیاسی
شناسه خبر : 269981
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/10/30 ساعت 11:27
ارزیابی اعتراضات از دیدگاه مدیریت بحران

مهدی زارع

ارزیابی اعتراضات از دیدگاه مدیریت بحران

از صبح دوشنبه 8 دی ماه، همزمان با افزایش چندباره و لحظه‌ای قیمت ارز و همچنین رشد عجیب برخی بازارهای دیگر چون طلا و لوازم الکترونیکی، برخی کاسبان در تعدادی از خیابان‌ها مانند لاله‌زار و پاساژهایی معروف چون علاءالدین، چارسو و... دست به اعتراض زدند. در این مرحله اغلب حاضرین در صف معترضین از دادن شعارهای هیجانی و سیاسی دوری کردند.

نورنیوز- گروه سیاسی: پس از این تحولات محمدرضا فرزین، رییس بانک مرکزی استعفا کرد و عبدالناصر همتی جانشین او شد. در این مراحل رسانه‌های فارسی‌زبان خارج از ایران تلاش کردند تا با رادیکال‌سازی مطالبات عمومی آن را سیاسی کرده و «آشوب محله محور» را جایگزین فضای اعتراض اقتصادی موجود کنند. مطابق با اصل 27 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اعتراضات مسالمت‌آمیز با رعایت دو شرط: 1- به همراه نداشتن سلاح و 2- مخل نبودن مبانی اسلام، آزاد اعلام شده و این حق به رسمیت شناخته شده است. 
حاکمیت موظف است با رعایت این دو شرط امنیت این اعتراضات را تامین نماید. 
همچنین، وضع هرگونه قانون و آیین‌نامه‌ای که شروط دیگری بر این دو شرط مصرح در قانون اساسی اضافه نماید، خلاف صریح قانون اساسی است و شورای نگهبان به عنوان نهاد نگهبان و مفسّر قانون اساسی در مواردی به ابطال اقدام می‌کند. در این مورد باید تاکید کرد که دولت در پاسخ به اعتراضات پاسخی خویشتندارانه را برگزید و اعلام کرد که آماده شنیدن صدای نمایندگان اصناف و معترضان است. جلساتی هم در این مورد برگزار شد. 
صاحبان کسب ‌و کارهای خرد و واحدهای صنفی در نخستین روزهای اعتراض خود، صرفا به عدم ثبات نرخ ارز و نوسان شدید آن اعتراض داشتند. این اتفاقات پس از چند روز رنگ ‌و بوی اعتراضات معیشتی به خود گرفت و وارد مرحله خشونت‌آمیزی شد و از 18 دی ماه با تخریب حجم گسترده و هدفمند زیرساخت‌های شهری اعم از شعب بانکی، خودپردازها، مغازه‌ها و واحدهای صنفی، فروشگاه‌های زنجیره‌ای، دوربین‌های کنترل سرعت، تابلوهای شهری و مبلمان و المان‌های شهری، معلوم شد این اعتراضات از فرآیند عادی خود خارج شد. 
در 18 دی ماه و پس از فراخوانی که از طریق رسانه‌های فارسی‌زبان وابسته به امریکا و همراهانش،  اعتراض صنفی به اغتشاش بدل شد. پرسش مهم از دید مدیریت بحران آن است که چرا با وجود سابقه 10 روزه اعتراضات تا آن روز و فراخوانی که داده شده بود پیشگیری به اندازه کافی در مورد عناصر اغتشاشگر انجام نشده بود؟ 
 نتیجه اقدامات مخرب اغتشاشگران و براساس برآورد اولیه در ۲۱ شهر حجم خسارت وارد شده به زیرساخت‌های شهری ۱۰ هزار میلیارد تومان بوده است. 
در مواردی افراد مسلح به سلاح سرد و گرم وارد این اعتراضات شدند. این خسارت‌ها هنوز شامل همه استان‌ها و شهرها و همچنین خسارات وارد شده به کسب ‌و کارهای اینترنتی و مجازی در نتیجه تعطیلی نیست. 
براساس اعلام شهرداری تهران در تهران در حوادث اخیر حدود ۵۰ خودروی آتش‌نشانی دچار آسیب شده و ۸ دستگاه خودروی آتش‌نشانی و همچنین ۶۰ شعبه بانک بر اثر آتش‌سوزی از رده ‌خارج شده‌اند. میزان خسارات به اموال عمومی در شهر تهران ۳ هزار میلیارد تومان برآورد شد. ۸۰۰ میلیارد تومان خسارت به ماشین‌های آتش‌نشانی وارد شده و ۲۵ دستگاه اتوبوس دو کابین و تک کابین به دلیل سوختگی صددرصدی از چرخه حمل ‌و نقل عمومی خارج شده و بیش از ۵۰ دستگاه اتوبوس نیز دچار خسارت شده است.
در مجموع و عمده خسارت‌ها تاکنون به روزهای 18 و 19 دی ماه مربوط شده و از دیدگاه پیشگیری باید در این مورد تحقیق کافی به عمل‌ آید که حوادث قابل پیشگیری چرا و چگونه از پیش کنترل نشده است.


اعتماد
نظرات

آخرین اخبار
کم‌خوابی و بی‌خوابی چگونه ساختار مغز را تغییرمی دهند؟
گفت‌وگوی تلفنی عراقچی و وزیر خارجه انگلیس درباره تحولات منطقه
تهران؛ رکورددار قصور پزشکی
کاخ سفید: ترامپ خواهان توافق با ایران است، اما پاسخ به حملات ادامه دارد
هشدار مقام ارشد امنیتی درباره هرگونه حمله احتمالی آمریکا و اسرائیل
الزامات خاطره‌سازی برای مغز
هشدار دبیر شورای امنیت ملی درباره پیامدهای ادامه محاصره دریایی آمریکا
هلاکت و دستگیری عاملان شهادت سه مأمور فراجا در شادگان
علائم افشای سرّ درون
الجزیره؛ تنگه هرمز مهم‌ترین اهرم راهبردی ایران
کنفدراسیون فوتبال آسیا در کنار یوفا و کونکاکاف مقابل طرح فیفا ایستاد
تشییع باشکوه شهدای فراجا در شادگان؛ شهیدان مهدوی‌کیا و سیاه‌نژاد
نشست تخصصی ایران و چین؛ تأکید بر اجرای سند 25 ساله و تقویت همکاری‌های اقتصادی
زمان پایان مهلت ثبت نام محصولات ایران خودرو اعلام شد+جدول
کامالا هریس؛ جنگ ترامپ با ایران بدون چشم‌انداز پایانی
برنامه قطعی برق کرمانشاه فردا شنبه 10 مرداد+ جدول
قطر از پذیرش نقشه راه توسط حماس استقبال کرد
گوترش: چنگ باید در تمامی جبهه‌‎ها متوقف شود
واکنش جوزف عون به تجاوزات رژیم صهیونیستی
دستور آماده‌باش کامل به حشد الشعبی
فولاد، استقلال را در دیدار دوستانه شکست داد
هشدار زلنسکی درباره تشدید حملات روسیه در دریای سیاه
برنامه قطعی برق تهران فردا شنبه 10 مرداد
جزئیات برنامه راه‌آهن برای اربعین؛ افزایش ظرفیت، امنیت و خدمات به زائران
لینک ساعت قطعی برق کهگیلویه و بویراحمد فردا شنبه 10 مرداد
اظهارات جدید نخست وزیر پاکستان درباره صلح غزه
چرا حقوق بازنشستگان دولت کاهش یافت؟
مرگ تلخ بازیکن مراکشی در مسیر مهاجرت به اسپانیا؛ فاطن العزیزی جان باخت
یمن، چگونه عربستان را در بن‌بست تاریخی قرار داد؟
کایا کالاس: راستی‌آزمایی پایبندی حماس به توافق غزه چالش اصلی است
استراتژی تعلیق اسپانیا از سوی ایتالیا کلید خورد
قتل هولناک مرد 70 ساله تهرانی به دست همسر دوم و پسرش
خشم ترامپ از روش مذاکره ایرانی‌ها
تشییع باشکوه پیکر شهید مدافع امنیت در زابل
برخورد جدی با آفرودسواری غیرمجاز در عرصه‌های طبیعی کردستان
هشدار صریح العامری به عربستان
اظهارات تازه وزیر خزانه‌داری آمریکا درباره تحریم‌ها و دارایی‌های ایران
بیانیه ارتش کویت درباره حمله پهپادی به زیرساخت‌های حیاتی
تسهیل واردات خودرو در قشم
ترامپ ادعای نقش ایران در حمله سایبری آمریکا را زیر سؤال برد
سریال دیده‌نشده «ماه عسل» با بازی زنده‌یاد اکبر عبدی
تهدید به تعلیق اسپانیا از منطقه شنگن
محور کندوان یک‌طرفه شد+جزئیات
گفت‌وگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و هند چه نکاتی داشت؟
انفجارهای مهیب در کویت
آمار جدید تردد زائران اربعین از مرز باشماق
اذعان «مارین ترافیک» به تغییر الگوی تردد از تنگه هرمز
تغییر موازنه حمله و دفاع به نفع توان موشکی ایران
افزایش آمار قربانیان مهاجرت غیرقانونی به اسپانیا
اظهارات تازه ترامپ درباره ایران همزمان با تنش‌های منطقه‌ای