×
اجتماعی
شناسه خبر : 269860
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/10/30 ساعت 07:02
روش جدید پژوهشگران آمریکایی برای درمان یک اختلال شایع ژنتیکی

روش جدید پژوهشگران آمریکایی برای درمان یک اختلال شایع ژنتیکی

پژوهشگران آمریکایی یک روش جدید را برای درمان شایع‌ترین نوع دیستروفی عضلانی ارائه داده‌اند که می‌تواند گزینه درمانی امیدوارکننده‌ای باشد.

نورنیوز- گروه اجتماعی: پژوهشگران «دانشگاه کارنگی ملون»(CMU) راهی را برای هدف قرار دادن آران‌ای کشف کرده‌اند که می‌تواند به ارائه گزینه‌های درمانی جدیدی برای «دیستروفی میوتونیک نوع ۱»(Myotonic Dystrophy type 1) یا (DM1) –شایع‌ترین نوع دیستروفی عضلانی با شروع در بزرگسالی- و سایر اختلالات گسترش تکرار آران‌ای کمک کند.

به نقل از مدیکال اکسپرس، «دانیث لی»(Danith Ly) از پژوهشگران این پروژه گفت: این کشف، راه را برای توسعه درمان‌های آران‌ای مبتنی بر ساختار و بسیار گزینشی با عوارض جانبی کمتر و کاربردهای گسترده‌تر هموار می‌کند. این رویکرد با قابلیت‌های هدف‌گیری دقیق خود، گامی امیدوارکننده در جهت توسعه درمان‌های مؤثر و اصلاح‌کننده بیماری برای افرادی است که از این اختلالات ژنتیکی ناتوان‌کننده رنج می‌برند.

عامل دیستروفی عضلانی چیست؟

بیماری‌هایی مانند DM1 زمانی پیش می‌آیند که توالی‌های خاص آران‌ای بیش از حد تکرار می‌شوند و ساختارهای مضری را تشکیل می‌دهند که در عملکرد طبیعی سلول اختلال ایجاد می‌کنند. رویکرد جدید این گروه پژوهشی، یک روش قوی و همه‌کاره را برای هدف‌گیری دقیق آران‌ای ارائه می‌دهد و راه را برای توسعه درمان‌های آران‌ای با عوارض جانبی کمتر برای اختلالاتی مانند «آتاکسی‌ نخاعی-مخچه‌ای»(Spinocerebellar Ataxia)، «آتاکسی فریدریش»(Friedreich’s Ataxia) و «اسکلروز جانبی آمیوتروفیک»(Amyotrophic Lateral Sclerosis) یا (ALS) هموار می‌کند.

بیماری DM1 که از هر ۲۳۰۰ نفر در سراسر جهان حداقل یک نفر را تحت تأثیر قرار می‌دهد، عمدتاً به از دست دادن تدریجی عضلات، ضعف و میوتونی منجر می‌شود، اما می‌تواند سایر قسمت‌های بدن از جمله قلب، ریه‌ها و چشم‌ها را نیز تحت تأثیر قرار دهد. در حال حاضر هیچ درمان مؤثری برای این بیماری وجود ندارد.

بیماری DM1 ناشی از بروز جهش در ژن DMPK است که به افزایش غیرطبیعی در یک بخش تکراری از کد ژنتیکی موسوم به تکرارهای CTG منجر می‌شود. این لکنت ژنتیکی زمانی رخ می‌دهد که دستورالعمل‌های بدن در تکرار گیر می‌کنند. در افرادی که به DM1 مبتلا نیستند، توالی CTG بین پنج تا ۳۵ بار تکرار می‌شود، اما در افراد مبتلا به DM1 تعداد تکرارها می‌تواند به هزاران بار برسد.

وقتی ژن به آران‌ای رونویسی می‌شود، زنجیره تکرارها یک حلقه سنجاق‌سری را تشکیل می‌دهند که ساختاری درهم‌تنیده است و مانند یک تله چسبناک برای پروتئین‌های ضروری عمل می‌کند. این پروتئین‌ها که نقش حیاتی در پیرایش آران‌ای دارند، در حلقه منزوی می‌شوند یا به دام می‌افتند. پروتئین‌های به‌دام‌افتاده نمی‌توانند وظایف خود را انجام دهند و یک ترافیک سلولی را به وجود می‌آورند که در تولید بسیاری از پروتئین‌های دیگر در سلول‌ها اختلال ایجاد می‌کند. این اختلال در نهایت به بروز علائم DM1 می‌انجامد و افزایش تکرارها معمولاً به علائم شدیدتر و شروع زودتر بیماری منجر می‌شود.

لی گفت: بیماری‌هایی مانند دیستروفی میوتونیک، «بیماری هانتینگتون»(Huntington's disease) و سندرم X شکننده که علائم پیچیده و کشنده‌ای دارند، ناشی از تکرار تنها سه نوکلئوباز هستند که بسیار ساده به نظر می‌رسد. ما معتقدیم که اگر بتوانیم از جداسازی پروتئین‌ها در این ساختار پیچیده جلوگیری کنیم، می‌توانیم به بهبود علائم این بیماری‌ها کمک کنیم.

یک پرکننده حفره برای آران‌ای سمی

لی جدیدترین کشف گروهش را به یک پرکننده حفره تشبیه کرد. پرکننده حفره، محلولی است که به طور منظم در نقاط آسیب‌دیده قرار می‌گیرد؛ بدون این که بقیه نقاط را مختل کند. آسیب در این مورد، ناشی از تکرارهای سمی CTG در آران‌ای است.

لی و گروهش در این پژوهش، مولکول‌های کوچک و بسیار اختصاصی به نام لیگاندهای اسید نوکلئیک ایجاد کردند که رشته‌های آران‌ای بیماری‌زا را بدون ایجاد اختلال در آران‌ای سالم تشخیص می‌دهند و به آنها متصل می‌شوند. این رویکرد دقیق‌تر است و احتمال ایجاد عوارض جانبی کمتری را نسبت به داروهای مولکولی مرسوم و درمان‌های در حال توسعه دارد.

به گفته‌ لی، رویکردهای درمانی سنتی اغلب با مشکل اختصاصی بودن روبه‌رو هستند یا نمی‌توانند بین آران‌ای طبیعی و آران‌ای بیماری‌زا تمایز قائل شوند یا برای انتقال مؤثر به اصلاحات پیچیده نیاز دارند. لیگاندهای اسید نوکلئیک جدید از طریق یک مکانیسم تشخیص دووجهی بر این چالش‌ها غلبه می‌کنند که هدف‌گیری دقیق تکرارهای بیماری‌زا را تضمین می‌کند و تعاملات خارج از هدف را به حداقل می‌رساند.

لیگاند اصلی موسوم به LG2b در مدل‌های آزمایشگاهی، گزینش‌پذیری قابل توجهی را برای توالی‌های آران‌ای بیماری‌زا نشان داد و مجموعه‌های پروتئین-آران‌ای مضر را بدون تداخل با عملکرد طبیعی ژن جابه‌جا کرد.

این گروه پژوهشی همچنان به کار کردن با لیگاندهای خود ادامه می‌دهند، آنها را برای افزایش جذب سلولی تنظیم می‌کنند، روش‌های دارورسانی را اصلاح می‌کنند و به ارزیابی اثربخشی آنها در مدل‌های پیش‌بالینی بیماری می‌پردازند.

این پژوهش در مجله «PNAS» به چاپ رسید.


اخبار مرتبط
ماده شیمیایی که باعث وارونه شدن جنسیت ژن بیان می‌شود!
سه‌شنبه 1404/11/21 ساعت 06:00
مادران باردار مراقب باشند؛
ماده شیمیایی که باعث وارونه شدن جنسیت ژن بیان می‌شود!
یک مطالعه جدید هشدار می‌دهد که قرار گرفتن در معرض مقادیر بسیار ناچیز ماده شیمیایی بیسفنول اِی (bisphenol A) در دوران جنینی، می‌تواند اثرات ماندگار و متفاوتی بر سلامت زنان و مردان داشته باشد. این ماده باعث «مردانه‌شدن» بیان ژن‌ها در زنان و «زنانه‌شدن» آن در مردان می‌شود.
بیماران دچار سکته مغزی می‌توانند دوباره حرف بزنند
چهارشنبه 1404/11/01 ساعت 07:00
با ابداع محققان؛
بیماران دچار سکته مغزی می‌توانند دوباره حرف بزنند
بیماران دچار سکته مغزی می‌توانند با کمک یک گجت قابل شستشو که روی گردن قرار می گیرد، دوباره حرف بزنند.
گام بلند پزشکی؛ کشف نشانه‌های پنهان بیماری در خون
یکشنبه 1404/10/07 ساعت 04:02
گام بلند پزشکی؛ کشف نشانه‌های پنهان بیماری در خون
پژوهش‌های جدید نشان می‌دهد که سلول‌ها و مولکول‌های خون می‌توانند حاوی نشانه‌های اولیه بیماری باشند، یافته‌ای که نوید افزایش دقت تشخیص پزشکی را می‌دهد.
تشخیص زودهنگام بیماری‌ها با فناوری نانو و هوش مصنوعی
یکشنبه 1404/10/07 ساعت 02:01
تشخیص زودهنگام بیماری‌ها با فناوری نانو و هوش مصنوعی
محققان با ترکیب فناوری نانو و هوش مصنوعی موفق شدند نشانه‌های اولیه و پنهان برخی بیماری‌ها را شناسایی کنند، روشی که می‌تواند تشخیص زودهنگام و درمان به موقع بیماران را تسهیل کند.
نظرات

آخرین اخبار
هشدار یک متخصص ایمپلنت درباره تاثیر سیگار بر شکست درمان
وقتی کودکان قربانی محتوای نامناسب شبکه‌های اجتماعی می‌شوند
استفاده از پله‌ها بیشتر از آنچه فکر می‌کنید برای سلامتی مفید است
اورونوف خبر مصدومیتش را تکذیب کرد
مواضع دوگانه انگلیس علیه ایران؛ حمایت از دیپلماسی و تشدید فشار اقتصادی
رایزنی وزیران خارجه قطر و عمان درباره ایجاد کریدور موقت مشترک در تنگه هرمز
جنگنده‌های اسرائیلی جنوب لبنان را بمباران کردند
غریب آبادی: تفاهم ایران و عمان به منزله بازگشایی تنگه هرمز نیست
علی آبادی: نیروگاه‌های بادی از سال آینده به شبکه برق اضافه می‌شوند
نورویدئو | جنگ مالی واشنگتن ؛وقتی تحریم ، به نقطه آسیب پذیری آمریکا می رسد
رایزنی تلفنی عراقچی و عاصم منیر
گزارش عراقچی از رایزنی با مقامات پاکستان و عمان
پاسخ قالیباف به لفاظی‌های بسنت: نمایش مضحکت، «روز پیروزی» نبود؛ «روز دلقک» بود!
نیروی دموکراتیک سوریه منحل شد
گفت وگوی تلفنی وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و قطر
سخنگوی دولت: سهمیه بنزین 1500 و 3000 تومانی تغییر نمی‌کند
قالیباف: آمریکا در جنگ نظامی و سیاسی از ایران شکست خورد
رئیس‌جمهور کوبا: تحریم‌های آمریکا نسل‌کشی است
قطعی برق کرمانشاه فردا چهارشنبه 4 شهریور اعلام شد/ جدول خاموشی
قطعی برق چهارمحال و بختیاری فردا چهارشنبه 4 شهریور + جدول
قطعی برق کهگیلویه و بویراحمد فردا چهارشنبه 4 شهریور + لینک
خروج یک هواپیما از باند فرودگاه مشهد؛ حادثه هیچ مصدومی نداشته است
هشدار بقائی به تبعات سکوت کشورها در برابر قلدری آمریکا
واشنگتن‌پست: ایران قادر است تحریم‌های آمریکا را دور بزند
البوسعیدی از گفت‌وگوی سازنده با عراقچی خبر داد
واکنش دمشق به بازدید یسرائیل کاتس از جنوب سوریه
جزئیات بیانیه مشترک ایران و عمان؛ کریدور دریانوردی موقت در تنگه هرمز
در جلسه 7 ساعته رئیس‌جمهور با رهبر معظم انقلاب چه گذشت؟
عکس های منتخب ایران؛ سه شنبه ،3شهریور 1405
طلا و سکه ارزان شد+ قیمت جدید
نتایج اولیه آزمون ارشد اعلام شد
گوترش: بن‌بست آمریکا در جنگ علیه ایران محدودیت‌ ابرقدرت‌ها را آشکار کرد
رکورد جدید در حراج شمش طلا؛ 116 کیلوگرم طلا در مرکز مبادله معامله شد
تفاهم‌نامه اسلام‌آباد بحث اعتماد به آمریکا نیست، بحث انتخاب ابزار است
هشدار فرمانده قرارگاه حمزه سیدالشهدا درباره نقشه دشمن برای تهاجم از محور شمال‌غرب
ثبت‌نام وام ازدواج فرزندان بازنشستگان کشوری آغاز شد
برنامه قطعی برق تهران فردا چهارشنبه 4 شهریور اعلام شد
ترامپ متوهم مدعی مین‌زدایی تنگه هرمز شد
نیروی دریایی سوئد خواستار مصادره ملک شهروند روس شد
سفر محرمانه رئیس سیا به مسکو؛ مذاکرات پشت پرده آمریکا و روسیه
شناسایی معاملات مشکوک به پولشویی 130 هزار میلیارد تومانی در بازار ارز و طلا
ما بر ایستادگی در کنار جمهوری اسلامی ایران و وحدت میادین تأکید داریم
آخرین وضعیت ترافیکی جاده‌های کشور؛ ترافیک سنگین در محور چالوس و هراز
پزشکیان: امضای توافقنامه نه از روی وادادگی، بلکه از روی منطق بود
ماجرای 300 کتاب کهنه‌ای که رهبر شهید انقلاب آنها را صحافی کردند
واکنش کرملین به ایده حاکمیت خارجی بر دونباس
پزشکیان رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی را منصوب کرد
چرا مس رفسنجان 3 فصل محروم شد؟
پیش بینی قیمت دلار فردا چهارشنبه 4 شهریور
قیمت سکه پارسیان امروز 3 شهریور 1405؛ هر گرم به 22 میلیون تومان رسید