×
اجتماعی
شناسه خبر : 269392
تاریخ انتشار : شنبه 1404/10/27 ساعت 12:16
4 عامل اثرگذار بر سوخت‌وساز بدن

4 عامل اثرگذار بر سوخت‌وساز بدن

اغلب وقتی احساس خستگی می‌کنیم یا کنترل وزن برایمان دشوار می‌شود، همه‌چیز را به گردن «متابولیسم کند» می‌اندازیم.

نورنیوز-گروه اجتماعی:اغلب وقتی احساس خستگی می‌کنیم یا کنترل وزن برایمان دشوار می‌شود، همه‌چیز را به گردن «متابولیسم کند» می‌اندازیم.

این درحالی است که به گفته متخصصان، عملکرد سیستم سوخت‌وساز بدن مانند یک کلید خاموش/روشن نیست که با یک برنامه ورزشی یا یک رژیم جدید تغییر کند و بسیار پیچیده‌تر از چیزی است که به نظر می‌رسد.

 آزمایش‌ها نشان می‌دهند تغییرات کوچک می‌توانند بر مصرف انرژی و تنظیم چربی به‌طور قابل‌توجهی اثر بگذارند و تغییر پایدار آن‌ها می‌تواند به بهبود عملکرد متابولیکی منجر شود.

سوخت‌وساز یا متابولیسم در بدن یک سیستم زیستی پیچیده است که فراتر از تغذیه و فعالیت بدنی، از عوامل دیگری همچون استرس، خواب، وضعیت میکروبیوم روده و میزان مقاومت به انسولین هم تاثیر می‌پذیرد.

در واقع مجموعه‌ای از واکنش‌های شیمیایی‌ هستند که غذا را به انرژی تبدیل می‌کنند. در این میان، اگرچه ژنتیک، سن و رژیم غذایی بر کارآمدی سوخت‌وساز اثری انکارناپذیر دارند اما بسیاری از عادت‌های روزمره نیز در این فرایند نقش مهمی بازی می‌کنند اما به گفته متخصصان تغذیه، اغلب نادیده گرفته می‌شوند. در حالی که می‌توانند بر نحوه سوخت‌وساز انرژی در بدن تاثیر بگذارند و خبر خوب اینکه چند تغییر کوچک و پایدار می‌تواند به مرور زمان به بهبود سوخت‌وساز کمک کند.

سطح استرس

استرس فقط حال‌وهوای شما را تغییر نمی‌دهد بلکه روی فرایند سوخت‌وساز بدنتان هم اثر چشمگیر دارد. وقتی استرس مزمن می‌شود، بدن سطح بالاتری از هورمون کورتیزول تولید می‌کند. کورتیزول در مدت کوتاه مفید است (برای واکنش جنگ یا گریز) اما در طولانی‌مدت باعث فقدان تعادل‌هایی می‌شود که روی نحوه استفاده و ذخیره انرژی اثر می‌گذارد. در واقع وقتی کورتیزول بالا بماند، بدن انرژی را به جای آنکه بسوزاند، نگه می‌دارد.

کورتیزول همچنین با افزایش تولید گلوکز در کبد و کاهش ترشح انسولین، روی قند خون اثر می‌گذارد. این یعنی بدن به ذخیره کردن چربی تمایل بیشتری می‌یابد و کمتر از انرژی استفاده می‌کند. فعالیت‌هایی مثل تنفس عمیق، مدیتیشن، وقت‌گذرانی در طبیعت و تحرک منظم به آرامسازی سیستم عصبی و حمایت از سوخت‌وساز کمک می‌کنند.

کیفیت خواب

به‌ گزارش «ایتینگ‌ول»، خواب خوب یک «مزیت اضافی» نیست، یک ضرورت زیستی برای سوخت‌وساز سالم است. خواب ناکافی یا نامنظم، تعادل هورمون‌های گرسنگی و سیری (گرلین و لپتین) را بر هم می‌زند و کنترل اشتها و انرژی را سخت‌تر می‌کند.

ریتم شبانه‌روزی بدن به خواب کافی وابسته است. کم‌خوابی می‌تواند سوخت‌وساز را آهسته کند و باعث افزایش ترشح هورمون‌هایی مثل کورتیزول شود که روی قند خون و وزن اثر می‌گذارند.

سلامت روده

تریلیون‌ها باکتری در دستگاه گوارش ما زندگی می‌کنند که «میکروبیوم روده» نام دارند و در سلامت بدن از جمله سوخت‌وساز، نقش مهمی ایفا می‌کنند. این میکروب‌ها به تجزیه غذا، جذب مواد و تولید برخی ویتامین‌های ضروری کمک می‌کنند.

فقدان تعادل این باکتری‌ها می‌تواند کارآیی بدن در پردازش مواد مغذی را کاهش دهد. برخی گونه‌های کلیدی این باکتری‌ها با کاهش بیماری‌های متابولیک و دیابت مرتبط‌ هستند. مصرف پروبیوتیک‌ در بیماران مبتلا به دیابت حتی می‌تواند به بهبود شاخص‌هایی مثل ای‌وان‌سی (A۱c) و افزایش قند خون پس از غذا منجر شود.

یک رژیم متنوع و سرشار از فیبر شامل میوه‌ها، سبزی‌ها، غلات کامل و غذاهای تخمیرشده بهترین راه برای تقویت میکروبیوم روده است.

مقاومت به انسولین

انسولین هورمونی است که به سلول‌ها کمک می‌کند گلوکز موجود در خون را جذب و آن را به انرژی تبدیل کنند. وقتی سلول‌ها به انسولین کمتر حساس می‌شوند (مقاومت به انسولین)، سوخت‌وساز مختل می‌شود. در واقع وقتی سلول‌ها به انسولین خوب پاسخ نمی‌دهند، بدن نمی‌تواند گلوکز را به‌طور موثر مصرف کند و سوخت‌وساز چربی کند می‌شود. در نتیجه ذخیره چربی راحت‌تر و سوزاندن آن سخت‌تر می‌شود.

اصلاح مقاومت به انسولین از طریق رژیم، حرکت و سبک زندگی به اندازه ساختن عضله اهمیت دارد.


نظرات

آخرین اخبار
پاسخ ایران به تجاوز آمریکا؛ پایگاه‌های واشنگتن در 4 کشور منطقه زیر آتش
برنامه عجیب فیفا برای فینال جام جهانی؛ ورود پولی به کنفرانس خبری
جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون | جمعه 26 تیر
وضعیت آب و هوا امروز جمعه26 تیر+ وضعیت استان ها
افشاگری مالک تیخوانا درباره اردوی تیم ملی ایران در مکزیک
داور فینال جام جهانی 2026 مشخص شد؛چرا فغانی انتخاب نشد؟
ادعای وزیر جنگ آمریکا درباره کنترل ایران بر تنگه هرمز
آژانس بین‌المللی انرژی: جهان باید نگران امنیت انرژی باشد
«سرهی کورتسکی» نخست‌وزیر جدید اوکراین شد
مقام یمنی: اگر محاصره اقتصادی رفع نشود، با اقدام نظامی با آن مقابله خواهیم کرد
سنتکام مدعی تغییر مسیر سه کشتی در راه ایران شد
ادعای ترامپ: ما در ایران به دستاوردهای بزرگی رسیده ایم!
ایروانی: حملات تجاوزکارانه آمریکا به ایران مصداق جنایات جنگی است
ادعای مقام آمریکایی درباره هدف از حملات به پل‌ها در ایران
یک جنگنده F-35 در آسمان امارات اعلام وضعیت اضطراری کرد
ورزش؛راهکار مؤثر برای حفظ سلامت مفاصل در سالمندی
هشدار قانونگذار آمریکایی درباره تبعات ماجراجویی دولت ترامپ علیه ایران
دختر جودوکار ایران تاریخ ساز شد
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وارد بیشکک شد
کویت از رهگیری پهپادها در حریم هوایی خود خبر داد
گزارش واشنگتن‌پست درباره بن‌بست ترامپ برای بازگشایی تنگه هرمز
واکنش والیبالیست‌ها به پیروزی مقابل آلمان
هشدار روسیه درباره همکاری نظامی کره جنوبی با ناتو
یمن: بمباران فرودگاه صنعا 9 دقیقه قبل از فرود هواپیمای ایرانی بود
افزایش دوباره قیمت بنزین درآمریکا
پشت پرده نقش کوشنر و ویتکاف در مذاکرات با ایران
سردار شکارچی: آمریکا و دولت جعلی صهیونیستی حق ندارند در منطقه باشند
عمان پس از تنش‌های ایران و آمریکا به‌دنبال تقویت همکاری با چین
ادعای ترامپ درباره آزادی زندانی آمریکایی در ایران تکذیب شد
پشت پرده تاکتیک خلاقانه ایران در نبرد با دشمن؛ ضربه به معماری تهاجم
روایت بقائی از مخالفان مقابله با تروریسم و جنایات بین‌المللی
قطر ادعای مشارکت در حمله به ایران را رد کرد
امنیت کامل در مرزها برای تردد زائران اربعین فراهم است
کاخ سفید مدعی ادامه مذاکرات ایران و آمریکا شد
رئیس اسبق سیا: تولید پهپاد آمریکا کمتر از یک‌دهم اوکراین است
ادعای ارتش اسرائیل درباره ترور فرمانده حماس
کاخ سفید: ترامپ در مراسم فیفا و فینال جام جهانی حضور می‌یابد
فرانسه و آلمان همکاری هسته‌ای و دفاعی را گسترش می‌دهند
دود سیاه در بهبهان ناشی از آتش‌زدن ضایعات بود
چرا وزارت نیرو جدول خاموشی‌ها را منتشر نمی‌کند؟
جنجال امنیتی ابزار برنامه‌نویسی ایلان ماسک!
هشدار مخبر درباره حمله به ایران
رکورد تازه یوز آسیایی در میاندشت خراسان شمالی
حزب‌الله ادعای حضور در سوریه را رد کرد
پیروزی نفس‌گیر والیبال ایران مقابل آلمان
باقری‌کنی: استقلال ایران باید در برابر زیاده‌خواهی‌ها صیانت شود
اعتراف معاون ترامپ به ارتباط اپستین با نهادهای اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل
محدودیت شبانه تردد شناورها در آب‌های بحرین
حاجی میرزایی: دولت از تمام توان برای حمایت از نیروهای مسلح استفاده می‌کند
آیت‌الله جوادی آملی: وظیفه همگان، حفظ وحدت، حمایت از رهبری و صیانت از نظام اسلامی است