×
سیاسی
شناسه خبر : 268564
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/10/23 ساعت 09:29
چه باید کرد؟

کوروش احمدی:

چه باید کرد؟

نباید کسی منکر وجود انواع تهدیدها علیه کشور و مردم باشد؛ خطر از کنترل خارج‌شدن اعتراضات خیابانی و تجاوزی دیگر از خارج در این رابطه جدی است. هم‌زمان، این ناآرامی‌ها عامل جدیدی در تشدید بحران‌ها و ناترازی‌ها در حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاست داخلی است؛ تهدیدها و بحران‌هایی که هم‌افزا هستند و به‌طور متقابل یکدیگر را تشدید می‌کنند.

نورنیوز- گروه سیاسی: اینکه اعتراضات خودجوش و امری داخلی است یا منشأ خارجی دارد، بحثی فرعی است؛ مهم این است که جامعه از ۷۸ تاکنون به صورت دوره‌ای در معرض این‌گونه ناآرامی‌ها قرار داشته‌. اگر دست خارجی را نیز مؤثر بدانیم، نارضایتی عمیق بسترساز آن بوده‌ است. ضمن اینکه این نارضایتی تنها به صورت اعتراضات خیابانی ظهور و بروز خارجی نیافته، بلکه به اشکال دیگر ازجمله انواع مقاومت‌های منفی و مشارکت پایین در ادوار انتخاباتی نیز خود را نشان داده‌ است. اکنون سؤال این است که آیا دولت طی این ۲۶ سال درصدد انجام اقداماتی اصولی برای کاهش نارضایتی‌ها بوده‌ یا با بی‌عملی موجب افزایش نارضایتی‌ها شده‌ است؟

چه باید کرد؟ مشکلات فزاینده معیشتی که مقامات آن را به‌عنوان منشأ اعتراضات قبول دارند، با سازوکارهای اقتصادی و مالی مثل دستکاری در نرخ‌های ارز و مانند اینها برطرف‌شدنی نیست. مشکلات اقتصادی و انواع ناترازی‌ها ریشه در سیاست داخلی و سیاست خارجی دارد. مادامی که این سیاست‌ها پابرجاست، بدون شک بر شدت مشکلات افزوده خواهد شد. سوء‌مدیریت مزمن و فساد گسترده که از علل اصلی این مشکلات است، خود ازجمله ریشه در دایره بسته سیاست در کشور دارد که در انحصار جمعی از محرمان بوده و غیرخودی‌ها به آن راه نداشته‌اند. بدون گشودن این دایره بسته، نه فساد و سوء‌مدیریت زدودنی است و نه نارضایتی‌های مربوطه برطرف‌شدنی. مجلس کنونی که نماینده درصد اندکی از واجدان حق رأی است، خود بخشی از مشکل است و جایگزینی آن که حاصل انتخاباتی آزاد باشد، می‌تواند چشم‌انداز مثبتی ایجاد کند و گام مهمی در جهت کاستن از نارضایتی‌ها باشد.

بسته‌بودن دایره سیاست در کشور تنها موجب انتقال مرجع رسانه‌ای به خارج نشده، بلکه مرجع سیاست‌ورزی را نیز به خارج منتقل کرده‌ است. اعتراضات پیش از این به شکلی تنها سلبی بود، اما اعتراضات این دوره برخی ابعاد ایجابی نیز همراه با نگاه به خارج یافته است. اگر دایره سیاست‌ورزی در داخل بسته نبود، قطعا چنین نمی‌شد و اگر از امروز این دایره باز شود و سیاسیون داخلی امکان فعالیت بیابند، مرجع سیاست‌ورزی می‌تواند به داخل بازگردد. هیچ جامعه‌ای، به‌ویژه جامعه‌ای جنبشی مانند ایران، نمی‌تواند عاری از سیاست‌ورزی اصیل باشد. با بستن دایره سیاست‌ورزی در داخل، خود به خود نگاه‌ها متوجه خارج شده‌ است. ایجاد تحولی جدی در صداوسیما نیز نه‌تنها می‌تواند در جهت بازگشت مرجع رسانه به داخل کمک کند، بلکه به رونق سیاست‌ورزی در داخل نیز مدد خواهد رساند و نقش مهمی در کاهش نارضایتی‌ها خواهد داشت.

سیاست خارجی نیز محتاج توجهی ویژه است. تحریم در دو دهه مانع سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها و صنایع شده و کشور را به مرحله آسیب ساختاری رسانده‌ است. تحریم همچنین به این خاطر که موجب اخلال در چرخه تأمین کالا و تأمین ارز خارجی و کسر بودجه مزمن می‌شود، پدیده‌ای شدیدا تورم‌زاست و دورزدن تحریم‌ها که مستلزم مخفی‌کاری است، موجب فساد مضاعف‌. تحریم قطعا هیچ برکاتی ندارد و لغو آن باید در رأس اهداف سیاست خارجی باشد. لازمه حرکت در این جهت، کنارگذاشتن تم‌هایی مانند «نبرد دائمی با جهان سلطه» و «مدیریت تخاصم» است که تنها از وزارت خارجه دولت چهاردهم شنیده شده‌ است.

در شرایطی که ترامپ با توجه به روان‌شناسی ویژه‌اش، سیاست خارجی آمریکا را شخصی‌سازی کرده، شورای امنیت ملی آمریکا را عملا تعطیل کرده و حوزه کار وزیر خارجه‌اش را عملا به آمریکای لاتین تقلیل داده است، همه کشورها متوجه هستند که امور مهم‌شان را تنها می‌توانند از طریق ارتباط مستقیم با شخص ترامپ پیش ببرند. امور ایران نیز از این قاعده مستثنا نیست. مذاکره حتی مستقیم با نمایندگان ترامپ به بن‌بست صفر و یک و چانه‌زنی بیهوده در مورد غنی‌سازی خواهد خورد. تعیین نماینده‌ای از طرف ایران برای کار با خود ترامپ، کلید حرکت در جهت حل این مشکل است.

دیپلمات پیشین


شرق
نظرات

آخرین اخبار
گزارش وزیر امور خارجه از روند مذاکرات اخیر
معماری ایستگاه متروی حرم حضرت عبدالعظیم(ع) چشم‌نواز خواهد بود
حداقل افزایش حقوق سال آینده 21 درصد، حداکثر 43 درصد
جزئیات برنامه‌های سحرگاه رمضان 1405 در شبکه‌های سیما
مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا در شرایط تصاعد بحران
قیمت زولبیا و بامیه ماه رمضان 1405 اعلام شد
سپاهان ایران - الاهلی قطر ؛ دوئل مرگ و زندگی در الثمامه
قیمت گوشت قرمز امروز 29 بهمن 1404 + جدول
پیش بینی وضعیت آب و هوا گیلان فردا پنجشنبه 30 بهمن 1404
قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 29 بهمن 1404+ جدول
ریزش بیش از 40 هزار واحدی شاخص بورس
زلنسکی رئیس جمهور بلاروس را تحریم کرد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز چهارشنبه 29 بهمن 1404+ جدول
سخنگوی دولت: نرخ ارز دارو ثابت ماند
121 هزار و 581 داوطلب در انتخابات شوراهای روستا ثبت‌نام کردند
میدری: مبلغ کالابرگ با تورم افزایش می‌یابد
چه کسانی نباید روزه بگیرند؟
اجرای سهمیه سوخت به کارت بانکی مالکان خودرو از سال آینده
کنکور 1405 طبق قوانین قبلی برگزار می شود
افزایش چشمگیر یارانه آرد و نان در بودجه سال آینده
قدرت هوایی ایران با هم‌افزایی جنگنده و پهپاد افزایش می‌یابد
رزمایش دریایی ایران و روسیه فردا آغاز می‌شود
اجرای طرح موقت مقابله با سارقان خشن در کشور
رایزنی نخست‌وزیر انگلیس و ترامپ درباره مذاکرات ایران
آخرین وضعیت ترافیکی آزادراه‌ها و محورهای کشور
جزئیات تفاهم‌نامه‌های اقتصادی ایران و روسیه
پیام ناو و ضدناو؛ رمزگشایی از بیانات راهبردی رهبر معظم انقلاب
جزئیات بازگشت 151 شیء تاریخی ایران از چین اعلام شد
نحوه ثبت درخواست برای جبران خسارت دی‌ماه در تهران
186 معلم ایرانی به مدارس خارج از کشور اعزام شدند
آزادی بسیاری از بازداشتی‌های زیر 18 سال در حوادث اخیر
پادکست | مدیریت خشم در خانه چگونه آتش را خاموش کنیم؟
رویترز: پیشرفت مذاکرات ایران و آمریکا بهای نفت را کاهش داد
«جادوگر فوتبال» به 5 سال حبس محکوم شد
تعویق محاکمه نیکلاس مادورو در آمریکا
شیوه جدید پرداخت یارانه اعلام شد
ساعت کاری ادارات در ماه رمضان 1404 اعلام شد
آیا پدرخوانده ترامپ، ناقوس جنگ را به صدا در می آورد؟
شکاف بین نسلی چیست و چطور پدید آمده است؟
ادعای تلگراف درباره توافق ایران و آمریکا بر سر عناصر بالقوه
4 چیز که نمی‌توانستیم بگوییم و دیروز گفته شد
آکسیوس: مذاکرات اوکراین و روسیه در ژنو به بن‌بست رسید
معاون ترامپ: متحدان اروپایی به منافع خود آسیب می‌زنند
افزایش نرخ ارز در سایه نظم رانتی
فنلاند تصمیم رژیم صهیونیستی درباره کرانه باختری را محکوم کرد
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز چهارشنبه 29 بهمن 1404+ جدول
ژنو، دو مذاکره و یک بازنده مشترک
تکرار اتهام زنی آمریکا در مورد آزمایش هسته‌ای مخفی چین
اقتصادنگار | دستمزد ناچیز کارگران برای سبد گران معیشت
واتیکان: در هیات موسوم به «صلح غزه» رئیس جمهور آمریکا شرکت نخواهیم کرد