×
سیاسی
شناسه خبر : 268137
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/10/21 ساعت 10:39
هم‌افزایی نارضایتی‌ها

حسین مرعشی:

هم‌افزایی نارضایتی‌ها

شرایط فعلی ایران هم‌افزایی مجموعه‌ای از مشکلات است. می‌توان گفت بستر شرایط سیاسی امروز ایران نارضایتی است و این نارضایتی عمومی ریشه‌های متعددی دارد که از‌جمله آنها می‌توان به ناکارآمدی در مدیریت‌ اداری و اقتصادی ایران اشاره کرد.

نورنیوز-گروه سیاسی: شرایط فعلی ایران هم‌افزایی مجموعه‌ای از مشکلات است. می‌توان گفت بستر شرایط سیاسی امروز ایران نارضایتی است و این نارضایتی عمومی ریشه‌های متعددی دارد که از‌جمله آنها می‌توان به ناکارآمدی در مدیریت‌ اداری و اقتصادی ایران اشاره کرد. بخشی از این نارضایتی به سخت‌گیری‌های اجتماعی و فرهنگی‌ و بخشی هم به طولانی‌شدن درگیری‌های ایران با غرب و فشارهای بیش از حد ناشی از تحریم‌های تاریخی علیه اقتصاد و مردم ایران برمی‌گردد. پس این نارضایتی وجود داشته و هر نیشتری که به هر بهانه‌ای به این دمل چرکی زده شده، فوران کرده است؛ یک روز به بهانه بنزین، یک روز در اعتراض به نتیجه انتخابات و یک روز اعتراض به گرانی‌ها بوده است. 

پس مسئله اول نارضایتی است. مسئله دوم تشدید مشکلات اقتصادی مردم است که ریشه این مسئله هم در ادامه تحریم‌ها و عدم رشد اقتصادی ایران در 20 سال اخیر و فقیر‌شدن تدریجی مردم و کشور است. در این میان، ضعف دولت در مدیریت ارز حاصل از صادرات نفت و مدیریت صادرات غیرنفتی کشور و بی‌توجهی به اولویت‌های کشور که در رأس آنها مدیریت منابع ارزی و تأمین نیازهای دارو و غذای مردم بوده بیش از هر چیزی به افزایش بحران‌ها دامن زده است. این شرایط کشور را به نقطه‌ای رساند که دولت یک تصمیم بسیار اشتباه دیگر گرفت؛ آن‌هم درست در شرایطی که نارضایتی‌ها در اوج خود بود و آمریکا و اسرائیل هم منتظر وقوع اعتراضات و شورش‌هایی در کشور بودند، دولت بدون تمهید مقدمات لازم ارز ترجیهی برای کالاهای اساسی را حذف کرد و مردم با جهش غیر‌قابل تصوری در قیمت کالاهای ضروری خود مثل مرغ، تخم‌مرغ، لبنیات و روغن مواجه شدند. این از عجایب روزگار است که دولتی که در تعدیل قیمت بنزین آن‌قدر محتاطانه قدم برمی‌دارد که سه مرحله برای خرید بنزین پیشنهاد داد، ابتدا سهمیه هزارو ‌500 تومانی را حفظ کرد، بعد یک سهمیه سه هزار تومانی تعیین کرد (که مجموع این دو سهمیه برای هر ایرانی حدود 160لیتر بود) و سپس برای مازاد مصرف بیش از 160 لیتر، نرخ پنج هزار تومانی را در نظر گرفت، ‌ چطور در مسئله غذا و معیشت مردم که از بنزین مهم‌تر است، این بی‌احتیاطی و ‌تصمیم نادرست و عجولانه را می‌گیرد.

در جنگ 12روزه وقتی اسرائیل به ایران حمله کرد، در همان ساعات اولیه حمله، دانشمندان ایران و فرماندهان نظامی را ترور کردند. دشمن انتظارش این بود که مردم ایران با آنها همراهی کنند که این اتفاق نیفتاد. اما این بار اسرائیلی‌ها (و فردی که توسط اسرائیل پشتیبانی می‌شود) بر نارضایتی‌های عمومی  سوار شدند.

اگر فرض کنیم همه آنچه ‌در حال وقوع است کار عوامل نفوذی و دشمن است، که آن هم بخشی از ماجراست،‌ مهم‌تر از هر چیز این است که ما کشور را به‌گونه‌ای اداره کرده‌ایم که بروز چنین مشکلاتی در کشور اجتناب‌ناپذیر شده است. مسئولان ما بهتر است این واقعیت‌ها را به رسمیت بشناسند. ما باید از مردم عذرخواهی و دلجویی کرده و سعی کنیم هر تصمیمی که می‌خواهیم بگیریم، ابعاد سیاسی و اجتماعی آن را بسنجیم و تاب‌آوری مردم در تحمل تصمیمات را فراموش نکنیم.

در شرایط فعلی بهتر است آقای رئیس‌جمهور، دبیر شورای امنیت ملی و سایر قوا، نخبگان و بزرگان و اهل تجربه را دعوت کرده و با آنها برای برون‌رفت از شرایط فعلی مشورت کنند. با مدل‌های کلاسیک قبلی ‌که هر اتفاقی می‌افتد ما نقش دشمن را در آنها جدی می‌بینیم و عملکرد خودمان را محاسبه نمی‌کنیم، مسئله حل نمی‌شود‌. مدارا با مردم و شنیدن خواسته معترضان یک اصل اساسی است و به‌طور معمول برخورد انتظامی با هر فرد و گروهی که امنیت شهر و شهروندان را برهم می‌زنند نیز طبیعی و درست است. امیدوارم جوانان ما یاد بگیرند ‌چگونه با آرامش اعتراضات خود را بیان کنند و مسئولان ما هم یاد بگیرند ‌چگونه با مردم خود تعامل داشته باشند و نخبگان نیز به کمک دولت بیایند.


شرق
اخبار مرتبط
نظرات

آخرین اخبار
برنامه قطعی برق تهران امروز جمعه 6 شهریور اعلام شد + لینک خاموشی
جدول زمان قطعی برق کرمانشاه امروز جمعه 6 شهریور اعلام شد
تأثیر رایحه‌درمانی در سلامت مغز
درباره الماس ابرمقاوم چه می‌دانید؟
چهار علامت زنگ‌خطر وجود مشکلات کبدی
ترکیب موثر در درمان لثه
صلحِ تحمیلی عزت نمی‌آورد؛ معیار ما عدالت است
یونیفل: ثبات جنوب لبنان در گرو اجرای کامل قطعنامه 1701 است
پلیس آمریکا خانه پسر ایلهان عمر را تفتیش کرد؛ سلاح کشف شد
سیل مرگبار در مرز نپال و چین؛ 362 کشته
شروط ایران برای هرگونه تفاهم با آمریکا
درخشش ایران در المپیاد جهانی علوم زمین؛ 8 مدال و یک طلای جهانی
وعده انتخاباتی اسموتریچ برای ساخت 40 شهرک جدید صهیونیست‌نشین
هشدار پلیس فتا درباره کلاهبرداری جدید با ترفند «وام مهربانی»
تشدید حملات اسرائیل به جنوب لبنان
قطر و ایران بر تداوم رایزنی‌ها برای کاهش تنش‌های منطقه‌ای تأکید کردند
اظهارات معاون وزیر دفاع لهستان در مقر ناتو
روایت معاون اول از اجماع سیاسیون بر حمایت از دولت چهاردهم
قرعه سخت غول‌های اروپا در لیگ قهرمانان 2026-2027
ادعای ترامپ: فکر می کنم روسیه رفتار خوبی در ارتباط با تنگه هرمز داشته است
عربستان به دنبال تضعیف یمن و ایجاد شکاف داخلی است
تأکید ایران و صربستان بر توسعه همکاری‌های دوجانبه
دیدار مقام سوری با رئیس موساد نشانه مسیر نگران‌کننده منطقه است
پزشکیان: ایران و قطر دو کشور دوست و برادر هستند
دختر گمشده چهارباغ با تلاش پلیس البرز پیدا شد
چرا گمانه‌زنی‌ها درباره حمله احتمالی روسیه به یک عضو ناتو بالا گرفت؟
گزارش آکسیوس از کُدهای ترامپ
دو چشم ترامپ و دوازده میدان نفتی تولیدی ونزوئلا!
لوکاشنکو وارد روسیه شد
گزارش تصویری | رقابت ربات های انسان نما در چین
کاروان ایران در بازی‌های عشایری باید فرهنگ و اقتدار کشور را به نمایش بگذارد
کاروان ایران در نومد گیمز 2026 نماد اتحاد و اقتدار ملی است
تورم مرداد ماه 69.9 درصد اعلام شد
اعتماد مردم به پزشکان یک سرمایه اجتماعی ارزشمند است
شکست نزدیک والیبال ایران مقابل قهرمان روسیه
شهادت مرزبان فراجا در حمله تروریستی در سیستان و بلوچستان
کامبک تماشایی نوجوانان والیبال ایران
پشت عدد 135؛ طرحی که برای 2031 آماده می‌شود
فرجام جنایتکار جنگی بوسنی و نماد نسل‌کشی
دوران تهدید و لشکرکشی از پشت اقیانوس‌ها تمام شده است
افشای راهبرد به‌روزرسانی شده دشمن برای تقابل با ایران
آغاز نبرد جهانی بسکتبال ایران؛ ملی‌پوشان به مصاف نیوزیلند می‌روند
جدول زمانبندی قطعی برق چهارمحال و بختیاری فردا جمعه 6 شهریور اعلام شد
ماه خونین در آسمان آمریکا؛
جنگ و تهدیدها نتوانست روند سازندگی کشور را متوقف کند
انصاری: توسعه بدون محیط زیست پایدار نیست
آسوشیتدپرس: کمبود پاتریوت آمریکا در اروپا «فراتر از حد بحران» است
همتی: تمرکز منابع مالی صنایع بزرگ در تهران قابل قبول نیست
آمریکا در آستانه بزرگ‌ترین لغو دسته‌جمعی روادید در تاریخ
آمریکا بداند اقدام علیه ایران با پاسخ تاریخی روبه‌رو خواهد شد