×
اقتصادی
شناسه خبر : 268118
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/10/21 ساعت 12:25
نرخ خرید تضمینی گندم توجیه اقتصادی ندارد

نرخ خرید تضمینی گندم توجیه اقتصادی ندارد

مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران گفت: با توجه به تغییرات ارزی و تداوم تولید قیمت خرید تضمینی گندم سال زراعی 1404-1405 باید به حدود 40 هزار تومان در کیلوگرم اصلاح شود.

نورنیوز-گروه اقتصادی: حذف ارز ۲۸۵۰۰ تومانی تکانه‌های بسیاری در اقتصاد کشور ایجاد کرد که ابهامات بسیاری را به وجود آورده است.

نرخ خرید تضمینی گندم در سال زراعی ۱۴۰۴-۱۴۰۵ در شورای قیمت گذاری و سیاست‌های حمایتی محصولات اساسی کشاورزی هر کیلو گرم ۲۹,۵۰۰ تومان تعیین شده است. گندم کاران امروز پس از حذف ارز ترجیحی برای تأمین بذر، کود، آفت کش و… دچار ابهاماتی شده‌اند.

مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران در خصوص تغییرات به وجود آمده در هزینه‌های تولید گندم گفت: با توجه به تک نرخی شدن ارز در کالاها به جز گندم و دارو که ارز ۲۸,۵۰۰ تومان دریافت می‌کنند در گندم تمام هزینه‌های مراحل کاشت، داشت و برداشت مثل نهاده‌ها اعم از کود، بذر، سم، ماشین‌آلات، دستمزدها، حمل و نقل، انرژی، هزینه‌های استحصال آب، زیرساخت آبیاری‌های نوین و… علاوه بر هزینه‌های خانوار کشاورز که در این شرایط مستثنی از این افزایش قیمت ارز نیست، به شدت رشد پیدا می‌کند.

علی‌قلی ایمانی افزود: اگر قیمت گندم دستوری، مطابق با هزینه‌های تولید در شرایط فعلی بازنگری نشود گندم با توجه به داشتن محصولات رقیب که داخلی یا وارداتی هستند مانند جو، ذرت، دانه‌های روغنی و سایر محصولات وارد بازار دلالی شده و سوداگران برای تأمین ارزان نهاده‌های دامی به جای جو، ذرت و سایر خوراک دام از گندم استفاده می‌کنند.

این مسئول صنفی با اشاره به تکانه‌های حذف ارز ترجیحی ادامه داد: در این شرایط اگر نرخ گندم ثابت بماند و یا با ارز ترجیحی وارد شود تولید از حیز انتفاع خارج و تولیدکنندگان گندم دچار ضرر و زیان می‌شوند که منجر به کاهش انگیزه تولید در کشور خواهد شد.

وی اضافه کرد: این روند خود باعث گرانی نان که قوت قالب مردم است شده و دولت ناگزیر باید یارانه بیشتری به نان اختصاص دهد. در ادامه این فرایند دوباره فشار سنگینی به بودجه کشور وارد خواهد شد.

مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران یادآور شد: نوسان قیمت جهانی گندم همزمان با ثابت نگهداشتن قیمت داخلی منجر به فشار بیشتر بر بودجه و کسری پرداخت به کشاورز می‌شود. با توجه به موارد فوق و کاهش انگیزه تولید گندم دولت مجبور می‌شود برای واردات و تأمین نان مردم ارز بیشتری پرداخت نکند.

این فعال بخش کشاورزی در ادامه سخنان خود تصریح کرد: ثابت نگه داشتن قیمت گندم با توجه به نرخ تورم و هزینه‌های تولید، ارزش پول دریافتی کشاورز را به شدت کاهش داده و در واقع می‌توان این طور نتیجه گرفت که کشاورز، گندم را با قیمت پایین‌تری فروخته است.

تأخیر همیشگی در پرداخت مطالبات گندم‌کاران

ایمانی با اشاره به سنت مطالبات معوق گندم کاران از سوی دولت، ادامه داد: همچنین عدم پرداخت به موقع بها محصولات هم از ارزش قیمت گندم می‌کاهد. با توجه به اینکه هزینه‌های تولید افزایش می‌یابد امکان تقلب در نهاده‌ها مانند کود و سم و سایر موارد در تولید بالا رفته که باعث هدر رفت منابع کشاورز شده و عملکرد مناسبی برای کشور ندارد.

این مسئول صنفی با بیان اینکه در شرایط ثابت بودن قیمت گندم زمینه قاچاق با توجه به قیمت گندم در بازار جهانی به وجود می‌آید، اظهار کرد: اگر قیمت اصلاح نشود در واقع برای تأمین نان فشار به گندم می‌آید، یعنی کشاورز تاوان سیاست اجتماعی را می‌دهد که در نتیجه کشاورزان حرفه‌ای هستند که کنار می‌کشند و تولید پایدار ضربه خورده و در ادامه کشور وابسته به واردات می‌شود.

خرید تضمینی باید بر اساس چه شاخص‌هایی باشد؟

مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران در پاسخ به این پرسش که خرید تضمینی گندم بر اساس چه شاخص‌هایی باشد، گفت: بر اساس ارز آزاد، هزینه‌های تولید و نرخ تورم بخش کشاورزی باید به‌روزرسانی شود تا هم کشاورز حمایت شده و هم فشار مالی دولت کنترل شود.

وی اضافه کرد: همچنین حمایت از داخلی‌سازی نهاده‌ها یعنی هرچه بیشتر بتوانیم نهاده‌هایی مهم مثل کود، بذر، سم و قطعات ماشین‌آلات کشاورزی را داخل تولید کنیم وابستگی به واردات و تأثیر نرخ ارز بر هزینه‌ها کمتر خواهد شد.

این مسئول صنفی ادامه داد: ایجاد پوشش و گسترش بیمه و ابزارهای مالی برای کنترل قیمت و توسعه کشت‌های آتی مانند کشت قراردادی می‌تواند نوسان درآمد کشاورز را کاهش داده و به شفافیت بازار کمک کند.

وی گفت: آنچه عموم مردم می‌بینند قیمت آرد و نان است نه گندم که باید با بهینه کردن زنجیره ارزش گندم، عرضه از مزرعه تا نانوایی کاراتر شود. در نتیجه این اصلاح، افزایش نرخ ارز باعث افزایش بیش از حد قیمت نان نشده و عدالت غذایی حفظ می‌شود.

این فعال بخش کشاورزی تاکید کرد: ساز و کار بازار شفاف با مشارکت بخش خصوصی، می‌تواند کمک کند زنجیره تولید ارتقا پیدا کرده و وابستگی به تصمیمات تک‌جانبه کاهش یابد.

مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران در ادامه سخنان خود یادآور شد: با توجه به میانگین عملکرد ۴ تا ۵ تن در هکتار در شرایط فعلی قیمت خرید تضمینی گندم ۲۹,۵۰۰ تومان توجیه اقتصادی ندارد مگر اینکه عملکرد بین ۷ تا ۸ تن باشد. بنابراین، دیمزارها که سطح بیشتری دارند دچار ریسک بالا شده و از چرخه تولید خارج، منجر به مهاجرت بیشتر و رهاسازی مزارع و نهایتاً پیامدهای اجتماعی منفی می‌شود.

ایمانی تصریح کرد: لازمه رسیدن به عملکردهای بالا استفاده از کود هدفمند، سمپاشی بر اساس آستانه خسارت، استفاده از بذر مناسب منطقه با پتانسیل عملکرد بالا، آموزش بهره‌برداران با کارهای عملی و سرمایه در گردش محقق می‌شود.

مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران در پایان گفت: اگر بخواهیم با توجه به تغییرات قیمتی ارزی هزینه واقعی گندم را با سود متعارف ۱۵ تا ۲۰ درصد برای کشاورز پوشش دهیم و فشار بر دولت و بازار نان کمتر شود، همچنین از فرار گندم کار و افت تولید جلوگیری کنیم، با توجه به قیمت جهانی با ارز آزاد، قیمت گندم باید به حدود ۴۰ هزار تومان اصلاح شود.


اخبار مرتبط
کشاورزان بخوانند؛ خرید تضمینی گندم از  10 فروردین
دوشنبه 1405/01/03 ساعت 18:15
کشاورزان بخوانند؛ خرید تضمینی گندم از 10 فروردین
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی از آغاز برداشت و خرید تضمینی گندم از 10 تا 15 فروردین ماه امسال خبرداد و گفت: برداشت گندم به دلیل شرایط آب و هوایی از استان هرمزگان شروع و به تبع آن به استان های دیگر تعمیم داده می شود.
خبر مهم درخصوص گندم/ قیمت‌ نهایی کی اعلام می‌شود؟
سه‌شنبه 1404/11/21 ساعت 18:48
خبر مهم درخصوص گندم/ قیمت‌ نهایی کی اعلام می‌شود؟
معاون برنامه‌ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه تا هفته آینده قیمت نهایی گندم مشخص و اعلام خواهد شد، گفت: در حال تهیه یک بسته حمایتی برای گندم در دولت هستیم.
قیمت گذاری گندم باید تا هفته آینده قطعی و اعلام شود
دوشنبه 1404/11/13 ساعت 10:39
وزیر جهادکشاورزی:
قیمت گذاری گندم باید تا هفته آینده قطعی و اعلام شود
وزیر جهاد کشاورزی با بیان این‌که تعیین قیمت گندم باید منصفانه و در راستای حمایت از تولید داخلی باشد، گفت: قیمت گذاری گندم باید تا هفته آینده قطعی و اعلام شود.
دولت ارز ترجیحی گندم را حذف می کند
یکشنبه 1404/10/14 ساعت 19:27
دولت ارز ترجیحی گندم را حذف می کند
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی از حذف نشدن ارز ترجیحی گندم خبر داد.
نظرات

آخرین اخبار
2 علت شایع‌ کم‌شنوایی چیست ؟
درگیری‌ نیروهای الجولانی با عناصر خارجی در حومه ادلب
عقب نشینی ترامپ از عملیات «پروژه آزادی» در تنگه هرمز
عراقچی وارد پکن شد
محسن رضایی: نیروهای مسلح قدرتمند ایران آماده نبرد است
وزرای خارجه قطر و روسیه درخصوص آتش‌بس ایران و آمریکا رایزنی کردند
عملیات جستجو و اطفاء کامل مجتمع ارغوان ادامه دارد
حزب‌الله: تا زمان خروج آخرین نظامی اسرائیلی عقب‌نشینی نمی کنیم
بخشودگی هزینه‌های خروج اضطراری خودروهای کیشوندان در جنگ رمضان
آرسنال اولین فینالیست لیگ قهرمانان
روبیو: راه‌حلی دیپلماتیک با ایران ضروری است
تاکتیک‌های جدید ایران برای فروش نفت
بازنشستگی اجباری ده‌ها فرمانده ارشد از سوی هگست
وزیر کار خبر داد: افزایش مبلغ کالابرگ در دست بررسی است/ کالابرگ فعلا همان یک‌میلیون تومان
سازوکار ایران برای تردد شناورها از تنگه هرمز
مقام ارشد وزارت خارجه آلمان: نمی‌توانیم الحاق بخش‌هایی از کرانه باختری را بپذیریم
بی اعتمادی کشتیرانی دنیا برای عبور از تنگه هرمز به طرح ترامپ
یک کشتی دیگر در تنگه هرمز مورد اصابت قرار گرفت
معتمدیان: بازرسی‌ها برای مقابله با گرانفروشی در تهران تشدید می‌شود
تاج: حضور در جام جهانی منوط به دریافت تضمین از فیفا است
قیمت جدید 2 محصول ایران خودرو اعلام شد+جدول
تللاش ترامپ برای میانجیگری بیشتر باوجود بلوف‌های نظامی!
پاساژ ارغوان اندیشه طعمه حریق شد/ 36 مصدوم در حادثه/ پیگیری قضایی حادثه آتش سوزی
تیراندازی در دالاسِ آمریکا دستکم 2 کشته برجای گذاشت
ابلاغ توقف صادرات اسلب و ورق های فولادی
سنتکام: یک گذرگاه امن در تنگه هرمز ایجاد کرده‌ایم!
متقاضیان ثبت‌نام ایران‌خودرو بخوانند/ حتما به این نکات توجه کنید
زاخارووا: تحولات پیرامون ایران نشان‌دهنده توقف مذاکرات است
جزئیات فروش فوری 2 خودروی سایپا+ جدول
آغاز به کار نمایشگاه های بین المللی از خردادماه
المانیتور: تردد دریایی در تنگه هرمز متوقف شده است
روسیه: جنگ هسته‌ای هرگز نباید آغاز شود
القاصی: جلوگیری از تعدیل نیرو در واحدهای تولیدی ضروری است
ایران عملیاتی علیه امارات نداشته/اگر از خاک امارات اقدامی شود،پاسخ پشیمان‌کننده خواهد بود
بازی نمادین ملی‌پوشان فوتبال با کودکان بهزیستی
شورای روابط خارجی آمریکا: نیروی دریایی ما می‌ترسد از تنگه هرمز عبور کند
بلومبرگ: یک نفتکش ایرانی احتمالاً از محاصره دریایی آمریکا عبور کرده است
هشدار مجدد نیروی دریایی سپاه به شناورها در مورد تردد از تنگه هرمز
ترامپ: با شی درباره ایران گفت‌وگو خواهم کرد/ایران «خواستار توافق صلح» است
ایکس، تیک آبی حساب سخنگوی وزارت امور خارجه را حذف کرد
پزشکیان: آماده هرگونه گفت‌وگو هستیم اما زیر بار زور نمی‌رویم
صفر؛ آمار تردد کشتی از تنگه هرمز در 24 ساعت اخیر
قدردانی سرلشکر عبداللهی از امدادگران جمعیت هلال احمر
سخنگوی کاخ سفید: تنگه هرمز سلاح تحمیل ایران است
برگزاری صحن مجلس به صورت وبیناری از هفته آینده
دبی درگیر بحران وجودی!
سخنگوی دولت: 92 درصد متقاضیان وام مسکن پذیرفته شدند
قتل دختر جوان توسط یک راننده + جزئیات پرونده
تداوم نقض آتش‌بس در لبنان
ریزش سنگین قیمت شمش طلا در مرکز مبادله