×
اجتماعی
شناسه خبر : 267889
تاریخ انتشار : جمعه 1404/10/19 ساعت 01:00
طراحی یک اسفنج جدید برای کنترل سریع خون‌ریزی‌های مرگبار

طراحی یک اسفنج جدید برای کنترل سریع خون‌ریزی‌های مرگبار

پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی تبریز توانستند یک اسفنج نانوکامپوزیتی طراحی کنند تا خون‌ریزی‌های شدید و غیرقابل فشار را با سرعت بالا کنترل کند.

نورنیوز- گروه اجتماعی: خون‌ریزی شدید یکی از اصلی‌ترین دلایل مرگ‌ومیر در حوادث ناگهانی، تصادفات، جنگ‌ها و جراحی‌های پیچیده به‌شمار می‌رود. در بسیاری از این موارد، خون‌ریزی به‌گونه‌ای است که امکان فشار مستقیم روی محل زخم وجود ندارد و روش‌های معمول کنترل خون‌ریزی کارایی خود را از دست می‌دهند. به همین دلیل، توسعه موادی که بتوانند در کوتاه‌ترین زمان ممکن، بدون نیاز به فشار مکانیکی، جلوی خون‌ریزی‌های مرگبار را بگیرند، به یک ضرورت فوری در پزشکی اورژانس تبدیل شده است. پیشرفت‌های اخیر در نانوفناوری پزشکی، افق‌های تازه‌ای را برای پاسخ به این چالش حیاتی گشوده‌اند.

پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی تبریز با همکاری دانشگاه تبریز، دانشکده پزشکی دانشگاه کوچ ترکیه و چند مرکز تحقیقاتی دیگر موفق به توسعه یک اسفنج نانوکامپوزیتی چسبنده و زیست‌سازگار شده‌اند که می‌تواند خون‌ریزی‌های شدید و غیرقابل فشار را با سرعت و کارایی بالا مهار کند. این دستاورد می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در نجات جان بیماران در شرایط بحرانی ایفا کند.

این اسفنج نانوکامپوزیتی بر پایه سلولز اصلاح‌شده با اسید سیتریک طراحی شده و با دو مؤلفه کلیدی نانومقیاس تقویت شده است: پلی‌دوپامین (PDA) و نانوذرات رس لاپونایت. ترکیب هوشمندانه این اجزا، ساختاری چندشبکه‌ای ایجاد کرده که به‌طور هم‌زمان ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی لازم برای بندآوردن سریع خون را فراهم می‌کند.

خون‌ریزی‌های غیرقابل فشار، مانند خون‌ریزی‌های عمیق اندامی یا عروق بزرگ، همچنان یکی از چالش‌های حل‌نشده پزشکی اورژانس هستند. بسیاری از عوامل بندآورنده خون موجود در بازار یا چسبندگی کافی ندارند، یا قدرت جذب خون آن‌ها محدود است، یا در شرایط فشار بالای خون دچار نشت و شکست می‌شوند. از این‌رو، توسعه ماده‌ای که بتواند هم به بافت بچسبد، هم خون را به‌سرعت جذب کند و هم مسیرهای انعقاد را فعال سازد، یک نیاز اساسی به‌شمار می‌رود.

بخش نانویی این پژوهش، نقشی محوری در عملکرد این اسفنج ایفا می‌کند. پلی‌دوپامین که از الهام‌گیری از پروتئین‌های چسبنده صدف‌ها به‌دست آمده، در مقیاس نانو قادر است چسبندگی بسیار بالایی به بافت‌های مرطوب ایجاد کند. در این سامانه، چسبندگی اسفنج به محل خون‌ریزی به حدود ۴۰۵ کیلوپاسکال می‌رسد؛ عددی که امکان ایجاد یک سد فیزیکی مستحکم روی زخم را فراهم می‌کند. در کنار آن، نانوذرات لاپونایت با سطح ویژه بالا و بار سطحی فعال، به بهبود تعامل با سلول‌های خونی و فعال‌سازی مسیرهای انعقاد کمک می‌کنند. از نظر ساختاری، این اسفنج دارای تخلخل بسیار بالا (حدود ۷۰ درصد) و ظرفیت جذب فوق‌العاده است، به‌طوری که هر یک گرم اسفنج می‌تواند حدود ۴۸ گرم خون را جذب کند. این ویژگی باعث تمرکز سریع گلبول‌های قرمز و پلاکت‌ها در محل زخم شده و شرایط لازم برای هموستاز اولیه را فراهم می‌کند.

فراتر از نقش فیزیکی، ساختار شیمیایی هوشمند این نانوکامپوزیت به‌صورت هم‌افزا مسیرهای انعقاد خون را فعال می‌کند. نتایج نشان می‌دهد که این اسفنج قادر است فاکتورهای کلیدی انعقاد شامل XI، IX، X، II و VII را در هر دو مسیر درونی و بیرونی انعقاد تحریک کند. این ویژگی، سرعت تشکیل لخته پایدار را به‌طور چشمگیری افزایش می‌دهد.

ارزیابی‌های آزمایشگاهی عملکرد هموستاتیک این نانوکامپوزیت، نتایج قابل‌توجهی را نشان داده است. میزان تجمع گلبول‌های قرمز به حدود ۱۰۰ درصد، شاخص انعقاد خون به حدود ۱۰ درصد و فعال‌سازی و تجمع پلاکت‌ها به حدود ۹۳ درصد رسیده است. همچنین زمان انعقاد خون به‌طور معناداری کاهش یافته است؛ مجموعه‌ای از شاخص‌ها که بر کارایی بالای این سامانه دلالت دارند.

در آزمون‌های حیوانی، این اسفنج نانوکامپوزیتی عملکردی فراتر از عوامل بندآورنده خون تجاری از خود نشان داده است. در مدل خون‌ریزی شدید و پرفشار غیرقابل فشار، میزان خون‌ریزی در قلب خرگوش نیوزیلندی بیش از دو برابر، در کبد بیش از ۱۵ برابر و در شریان فمورال موش بیش از سه برابر نسبت به نمونه‌های تجاری کاهش یافته است. این نتایج از نظر آماری نیز کاملا معنادار گزارش شده‌اند.

از منظر ایمنی زیستی، نتایج آزمون‌های درون‌تنی نشان داده‌اند که این نانوکامپوزیت هیچ واکنش التهابی سیستمیک یا موضعی قابل‌توجهی ایجاد نمی‌کند. بررسی پارامترهای خونی، بیوشیمیایی و پاتولوژیک، زیست‌سازگاری مناسب این اسفنج را تأیید کرده و امکان استفاده بالینی آن را تقویت می‌کند.

پژوهشگران در جمع‌بندی نتایج خود تأکید می‌کنند که اصلاح سلولز متصل‌شده با اسید سیتریک به‌وسیله پلی‌دوپامین، نانورس لاپونایت و کلرید کلسیم، منجر به دستیابی هم‌زمان به عملکردهای فیزیکی و شیمیایی لازم برای هموستاز سریع شده است. این اسفنج نانوکامپوزیتی چندشبکه‌ای، نمونه‌ای شاخص از کاربرد موفق مهندسی نانو در پزشکی اورژانس محسوب می‌شود و می‌تواند مسیر توسعه نسل جدید مواد بندآورنده خون را هموار کند.


نظرات

آخرین اخبار
اعلام جزئیات درگیری نبرد تن به تن حزب الله با ارتش اسرائیل
ناراحتی بن‌سلمان از ترامپ
تحویل «رضا پهلوی» را در شروط پایان جنگ بگنجانید
آخرین جزییات حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ بمباران حسینیه اعظم زنجان
انهدام باند قاچاق سلاح و مهمات جنگی در خوزستان
اسپانیا قانون اعدام اسرای فلسطینی را گامی به سوی آپارتاید خواند
فرانسه مانع استفاده از حریم هوایی‌اش برای انتقال سلاح به اسرائیل شد
نورویدیو | خاموشی مطلق در بیمارستان الشفإ در شهر غزه
گسترش سریع سویه‌ای از کووید-19 در آمریکا
انهدام موشک کروز پنهان‌کار توسط سامانه پدافند غرب کشور در ایلام
سازوکاری فوری برای ارسال کمک‌های بشردوستانه به ایران فراهم آورید
جنگ علیه ایران محبوبیت ترامپ را به منفی 17 رساند
تعطیلی خوابگاه‌ها تا اطلاع ثانوی
هلال احمر: مردم به فکر ذخیره دارو نباشند
برنامه سی و یکمین شب تجمعات مردمی در میادین تهران
مراکز راهبردی صنعتی و ارتباطی رژیم صهیونیستی آماج حملات پهپادی ارتش
هیچ ابرقدرتی نمی‌تواند در مقابل اتحاد مردم و رزمندگان ایستادگی کند
5 پیشنهاد برای احیای صلح در منطقه+ متن بیانیه
حملات به زیرساخت‌های دارویی و تجهیزات پزشکی ایران را متوقف کنید
اسرائیل روستاهای جنوبی لبنان را به تخریب کامل تهدید کرد
روی خوش سهامداران به صندوق‌های طلا
لغو طرح ترافیک در پایتخت تا اطلاع ثانوی
ایران 5 - کاستاریکا صفر/برتری پر گل ایران برابر کاستاریکا در دیداری دوستانه
گزارش تصویری | تشییع پیکر مطهر دریابان شهید «علیرضا تنگسیری» در بندرعباس
روسیه: آژانس اتمی زیر فشار آمریکا شجاعت محکوم‌کردن حملات به ایران را ندارد
پیام ابوعبیده خطاب به حزب‌الله: مأموریت را تکمیل کنید
وزیر نیرو : برق خانه‌ها بی‌وقفه تأمین است
اعتماد فعالان اقتصادی به زیرساخت‌های بورس انرژی/180 هزار میلیارد معامله انجام شد
نامه آیت‌الله اعرافی به رهبر معنوی کلیسای ارتدکس روسیه
تشکیل «ستاد همیاری» در خانه سینما
اصابت مستقیم موشک به شرکت دارویی«توفیق دارو»
سپاه: شرکت‌های موثر در عملیات تروریستی، اهداف مشروع ما خواهند بود
هشدار عراقچی به صهیونیست‌ها: با شهروندان بی‌دفاع فلسطین طرف نیستید
از ابتدای جنگ چند واحد اقتصادی در تهران آسیب دیدند؟
ابلاغ الزام مدیران مدارس غیردولتی برای پایدارسازی سامانه‌های آموزش مجازی
سردار فدوی: دشمن در مقابل قدرت ایران دچار اشتباه محاسباتی شده بود
گران شدن قیمت بنزین در سرزمین‌های اشغالی
بازداشت 54 نفر از مزدوران دشمن در 4 استان توسط وزارت اطلاعات
آغاز مرحله چهارم کالابرگ از این تاریخ
گفتگوی رئیس شورای اروپا با پزشکیان درخصوص تنش‌های منطقه‌ای
رئیس فیفا: هر کاری برای تیم ملی ایران می‌کنیم/جامعه فوتبال دنیا در کنار شماست‌
طارمی دومین گلزن برتر فوتبال ملی ایران
بروز اختلاف میان آمریکا و انگلیس بر سر جنگ علیه ایران
اعلام آخرین وضعیت ترافیکی جاده‌ها/مسدود شدن آزادراه تهران- شمال
حملات هوایی علیه پایگاه‌های حشد شعبی در بابل و الانبار
اگر ترامپ زیرساخت‌ها را بزند، چه اتفاقی برای منطقه می‌افتد؟
تکذیب خبر اعمال محدودیت‌های صادراتی محصولات فولادی و معدنی
دستگیری 5 مزدور دشمن آمریکایی- صهیونی در فارس
اتاق ایران در حال پیگیری برای دسترسی فعالان اقتصادی به اینترنت بین‌الملل
مخالفت قلعه‌نویی با برگزاری ادامه بازی‌های لیگ برتر صحت ندارد