×
سیاسی
شناسه خبر : 267769
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/10/18 ساعت 09:18
به رسمیت شناختن اعتراض گامی ضروری است

علیرضا شریفی یزدی:

به رسمیت شناختن اعتراض گامی ضروری است

به رسمیت شناختن اعتراض و گفت‌وگو با معترضان از سوی دولت، در کلیت خود اقدامی ارزشمند و در جای خود امیدوارکننده است. در چهار دهه گذشته، ما هیچ‌گاه مرز روشنی میان «معترض» و «آشوبگر» قائل نبوده‌ایم و اغلب همه را با یک چوب رانده‌ایم. همین رویکرد باعث شده صدای معترضان شنیده نشود و در مواردی، ناخواسته آنان به سمت ناآرامی و اغتشاش سوق داده شوند.

نورنیوز- گروه سیاسی: از این منظر، تغییر رویکرد دولت قابل توجه و قابل دفاع است. با این حال، هر حرکت مثبتی را باید متناسب با ظرفیت و پتانسیل آن ارزیابی کرد و از آن انتظار نتیجه داشت. اگر قرار است صدای معترضان شنیده شود، نباید منتظر شکل‌گیری اعتراض خیابانی، تظاهرات یا ناآرامی در بازار و خیابان ماند تا به یاد گفت‌وگو بیفتیم. 
در کوتاه‌مدت، اقدام دولت در گفت‌وگو با بازاریان و تلاش برای رسیدن به جمع‌بندی مشترک، حرکتی ارزشمند است و نباید از آن غافل شد. این رویکرد را می‌توان نشانه‌ای از تغییر نگاه دولت دانست. 
اما اگر دولت بخواهد این مسیر را به‌صورت مستمر ادامه دهد، ناگزیر است سازوکارهای لازم آن را فراهم کند. مهم‌ترین و مؤثرترین راهکار برای گفت‌وگو با بدنه جامعه و شنیدن صدای اعتراض، تقویت تحزب است. متأسفانه در کشور ما حزب و تشکل به معنای علمی و واقعی آن وجود ندارد. 
آنچه گاه‌وبیگاه در موسم انتخابات با نام حزب ظاهر می‌شود و سپس ناپدید می‌گردد و از اقبال عمومی برخوردار نیست را نمی‌توان حزب دانست. دولت برای پیشبرد این مسیر، نیازی به اختراع دوباره چرخ ندارد؛ در همه جای دنیا اعتراض، نقد و مطالبه وجود دارد، اما این مطالبات از طریق احزاب کانالیزه و دسته‌بندی می‌شوند و دولت می‌داند با چه گروهی و بر سر چه خواسته‌ای گفت‌وگو می‌کند. 
این حرکت، در عین ارزشمندی، با چند چالش اساسی مواجه است. نخست آنکه بسیار دیر به این نتیجه رسیده‌ایم که هر معترضی آشوبگر نیست و نمی‌توان با تهدید، تنبیه و برخوردهای قهری همه را یکسان دید. البته این تأخیر را نمی‌توان صرفاً متوجه دولت آقای پزشکیان دانست؛ چراکه ایشان مدت کوتاهی است مسئولیت را برعهده گرفته‌اند. نکته دوم این است که این تغییر رویکرد در زمانی رخ می‌دهد که بخش قابل توجهی از جامعه، به اشکال مختلف گلایه مند یا ناراضی  است و حمایت فعالی نیز نشان نمی‌دهد. 
 دولت باید هرچه سریع‌تر دست به اقدام بزند. بسیاری از مردم، حتی آنان که در انتخابات شرکت نکردند، کنار ایستاده‌اند به امید آنکه دولت بتواند تغییری ایجاد کند. اما وقتی می‌بینند اوضاع اقتصادی بدتر می‌شود- برای مثال، افزایش بیش از دو برابری قیمت دلار نسبت به سال گذشته- طبیعی است که دچار سرخوردگی شوند. جامعه سرخورده اگر راهی برای بیان مؤثر مطالبات خود نیابد، به سمت اعتراض حرکت می‌کند و اگر این اعتراض پاسخ مناسبی نگیرد، دست‌های بیرونی تلاش خواهند کرد آن را به آشوب و بی‌ثباتی تبدیل کنند. 
بنابراین اقدام دولت آقای پزشکیان بسیار ارزشمند است، اما نباید به این حد بسنده شود. این رویکرد باید توسعه و گسترش یابد، سازوکارهای آن به‌ویژه تحزب واقعی و انتخابات آزاد به‌طور جدی دنبال شود و از همه مهم‌تر، در شرایط فعلی، رسیدگی به معیشت مردم در اولویت قرار گیرد. تورم بالای ۵۰ درصد با یارانه‌های ناچیز جبران نمی‌شود و نیازمند تصمیمات اساسی است. 
همچنین،  تعامل با جهان و عبور از فشارهای تحمیلی ضرورتی انکارناپذیر به شمار می‌رود؛ موضوعی که خود آقای پزشکیان نیز بارها به آن اشاره کرده‌اند. اگر این اصلاحات به‌طور جدی دنبال شود، می‌توان امیدوار بود که روند امور به‌تدریج به سمت بهبود  حرکت کند.

جامعه شناس


ایران
نظرات

آخرین اخبار
هشدار سخنگوی سپاه؛ در صورت حمله جدید، جغرافیا و اهداف جنگ تغییر می‌کند
طلایی‌نیک: نقش شمخانی در معماری قدرت دفاعی ایران منحصر‌به‌فرد بود
پیام تسلیت مسئولان کشوری در پی ارتحال آیت الله شبیری ؛ اعلام عزای عمومی و زمان تشییع پیکر
نگرش روسی به روابط بین‌المللی
رشد نقدینگی در مرداد چقدر شد؟ اعلام آخرین آمار از سوی رئیس بانک مرکزی
رئیس‌جمهور بدون تیم رسانه‌ای عازم نیویورک می‌شود
ایران 20 - بحرین 34؛ شکست هندبالیست‌های ایران مقابل قهرمان آسیا
خبر خوش برای 5 ملی‌پوش بسکتبال ایران؛ معافیت از سربازی با مدال برنز ناگویا
کارچاق‌کنی برای تغییر نقشه اراضی ملی؛ سرشبکه باند بازداشت شد
هومر عباسی تاریخ‌ساز شد؛ شنای ایران پس از 16 سال فینالیست دارد
کالابرگ از 15 مهر تغییر می‌کند؛ جزئیات مبلغ و دهک‌های مشمول
43 روز مانده به انتخابات؛ شوک تازه در بازار سوخت آمریکا
هشدار ستاد کل نیروهای مسلح به آمریکا و اسرائیل؛ شکست‌های بیشتری در راه است
آخرین قیمت گوشت قرمز امروز دوشنبه 30 شهریور 1405؛ نرخ‌ها ثابت ماند
این شکستنی‌های گردن‌نگیر !
زنگ آغاز سال تحصیلی 1406-1405 توسط پزشکیان نواخته شد؛ توصیه رئیس‌جمهور به دانش‌آموزان
آخرین قیمت خودروهای ایران خودرو امروز 30 شهریور ؛ افزایش قیمت سورن، دنا، 207 و تارا
تراستی و اقتصاد مافیایی تحریم
اهمیت قطعنامه 2231 و مدل برجام
آخرین قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی امروز دوشنبه 30 شهریور؛ کاهش قیمت چانگان و هایما
شب پرحادثه در جاده مخصوص؛ آتش‌سوزی گسترده در انبارهای مواد شیمیایی
نظرسنجی تازه درباره اقتصاد آمریکا؛ 63 درصد از عملکرد ترامپ ناراضی‌اند
برزیل قهرمان والیبال آمریکای جنوبی شد؛ صعود مستقیم به المپیک 2028
ناوگان سایه برای فرار از هرمز؛ چگونه تحریم‌ها معکوس شدند؟
آخرین قیمت خودروهای سایپا امروز دوشنبه 30 شهریور ؛ جدول قیمت بازار و نمایندگی
شغال کثیف به اعدام محکوم شد؛ جزئیات حکم قاتل ایلیا کوچولو
آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا ؛ انهدام پهپاد آمریکایی در هرمز و پیام مذاکره واشنگتن
جهش قیمت دلار توافقی در آخرین روزهای شهریور
هشدار به مسافران شمال؛ بارندگی و ترافیک در جاده‌ها
جزئیات شکار یک پهپاد MQ-1 دیگر در آسمان تنگه هرمز
آخرین قیمت طلای جهانی امروز دوشنبه 30 شهریور ؛ بازار طلا در آستانه تصمیم بزرگ
پروازهای ایران و عراق لغو می‌شود؟ پاسخ سازمان هواپیمایی
رکورد تازه مسی در آمریکا؛ فاصله تا رونالدو فقط 49 گل
دوفوریتی | آغاز سال تحصیلی و گمشده ای به نام عدالت آموزشی
آخرین وضعیت آب‌وهوا امروز دوشنبه 30 شهریور؛ در این مناطق کشور گرما در ادامه دارد
نتایج ملی‌پوشان ایران در روز دوم بازی‌های آسیایی 2026؛ شروع طوفانی کبدی و رکوردشکنی در شنا
آخرین تحولات جنگ یمن و عربستان؛ حمله موشکی به ریاض و احتمال ورود مستقیم آمریکا
آلودگی هوا مسبب بیماری‌های جدی چشمی
هشدار ناسا درباره جابه‌جایی مرکز جرم زمین و تأثیر آن بر سامانه‌های ناوبری
شناسایی 531 بیماری نادر در کشور
چه عادت‌هایی خون‌تان را لخته می‌کند؟
چه کسی جنگ را در گوش ترامپ زمزمه می‌کند؟
تمرینات مقاومتی علائم افسردگی زنان جوان را کاهش می‌دهد
حملات هوایی عربستان به دکل‌های مخابراتی یمن؛ 4 کارگر شهید شدند
انصارالله: مصر، ترکیه و پاکستان ممکن است اهداف بعدی رژیم صهیونیستی باشند
وزارت خارجه کویت: تعرض به مسجدالاقصی نقض قوانین بین‌المللی است
رئیس سازمان حج: تحریم‌ها ممکن است بر سفرهای زیارتی اثر بگذارد
ترامپ علیه دیوان بین‌المللی کیفری!
تهدیدات اسرائیل فقط جنوب لبنان را هدف نگرفته است
رئیس شورای عالی سیاسی یمن: انقلاب 21 سپتامبر نقطه عطف تاریخ یمن است