×
اقتصادی
شناسه خبر : 267731
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/10/18 ساعت 05:00
هشدار کارشناسان در خصوص افزایش خطر برخورد زباله‌های فضایی با هواپیماها

هشدار کارشناسان در خصوص افزایش خطر برخورد زباله‌های فضایی با هواپیماها

بر اساس داده‌های جدید، احتمال اینکه در سال آینده بقایای یک فضاپیما از آسمان‌های پرتردد بگذرد، نزدیک به 30 درصد است.

نورنیوز- گروه اقتصادی: به گزارش گروه علمی ایرنا، وبگاه اسپِیس در گزارشی آورده است: بر اساس داده‌های جدید، احتمال اینکه در سال آینده بقایای یک فضاپیما از آسمان‌های پرتردد بگذرد، نزدیک به ۳۰ درصد است.

با افزایش چشمگیر تعداد ماهواره‌ها و پرتاب‌های فضایی، خطر سقوط کنترل‌نشده بقایای آن‌ها به زمین و تهدید حریم هوایی، به چالشی جدی تبدیل شده است. آمارهای جدید نشان می‌دهند که به‌طور متوسط هفته‌ای یک‌بار، یک فضاپیما یا بخشی از آن به جَو زمین بازمی‌گردد و احتمال عبور این زباله‌ها از آسمان‌های شلوغ دنیا رو به افزایش است.

اعداد و ارقام نگران‌کننده

بر اساس مقاله‌ای از پژوهشگران دانشگاه بریتیش کلمبیا در اوایل سال ۲۰۲۵ میلادی، ۲۶ درصد احتمال وجود دارد که در سال آینده، زباله‌های فضایی از حریم هوایی شلوغ جهان عبور کنند. احتمال برخورد مستقیم یک تکه زباله با هواپیما هنوز کم است، اما مطالعات نشان می‌دهد که تا سال ۲۰۳۰ میلادی، این احتمال برای هر پرواز تجاری می‌تواند به حدود یک در هزار برسد. با در نظر گرفتن حجم بالای پروازهای روزانه در سراسر جهان، این رقم قابل تأمل است.

حادثه‌ای که هشدار داد؛ لانگ مارچ ۵ بی چین

نمونه عینی این خطر در نوامبر ۲۰۲۲ میلادی رخ داد، زمانی که مرحله مرکزی (بخش اصلی و بزرگ حاوی موتور و سوخت) موشک لانگ مارچ ۵ بی (Long March ۵B rocket) چین به صورت کنترل‌نشده وارد جَو زمین شد و مسیر آن از فراز اسپانیا گذشت. این رویداد باعث تعطیلی بخش وسیعی از حریم هوایی و تأخیر یا لغو بیش از ۳۰۰ پرواز شد. این حادثه، ضرورت هماهنگی بیشتر و هشدارهای اختصاصی‌تر را برجسته کرد.

چالش بزرگ: پیش‌بینی دقیق زمان و مکان سقوط

یکی از موانع اصلی، دشواری پیش‌بینی دقیق نقطه ورود زباله‌ها به جَو است. خطای پیش‌بینی می‌تواند به اندازه چند ساعت و هزاران کیلومتر باشد. این عدم قطعیت، مسئولان کنترل ترافیک هوایی را بر سر دو راهی دشواری قرار می‌دهد: تعطیلی گسترده و پر هزینه حریم هوایی، یا به‌خطر انداختن جان مسافران با احتمال (هر چند جزئی) وقوع یک فاجعه.

بنجامین ویرجیلی باستیدا (Benjamin Virgili Bastida)، مهندس آژانس فضایی اروپا تأکید می‌کند: اگر به هر خطری واکنش نشان دهیم، نیمی از جهان هر از گاهی تحت تأثیر قرار می‌گیرد؛ بنابراین امکان‌پذیر نیست.

راه‌حل‌های در دست اقدام

برای مدیریت این تهدید، تلاش‌ها در چند محور متمرکز شده است:

۱. جمع‌آوری داده‌های بهتر: آژانس فضایی اروپا (ESA) قصد دارد در اواخر سال ۲۰۲۷ میلادی، مأموریتی به نام دراکو (DRACO) را پرتاب کند که دقیقاً نحوه تخریب یک ماهواره کوچک در جَو فوقانی را اندازه‌گیری می‌کند تا مدل‌های پیش‌بینی را بهبود بخشد.

۲. هماهنگی بین‌المللی: ایجاد کانال‌های ارتباطی مؤثر بین آژانس‌های فضایی و کنترل‌کنندگان ترافیک هوایی در کشورهای مختلف، کلید مدیریت این بحران است. این هماهنگی باید به تدوین استانداردهای بین‌المللی منجر شود که مشخص کند در چه شرایطی و با چه سطحی از خطر، حریم هوایی باید بسته شود.

۳. طراحی وسایل نقلیه فضایی با قابلیت تخریب کنترل‌شده: طراحی ماهواره‌ها و مراحل موشک‌ها به گونه‌ای که در ارتفاع بالا تا حد امکان به طور کامل از بین بروند، میزان زباله‌های خطرناک را کاهش می‌دهد.

کارشناسان اطمینان می‌دهند که احتمال آسیب‌ دیدن مسافران هوایی از این طریق هنوز بسیار پایین‌تر از بسیاری از خطرات روزمره است. با این حال، اقدامات پیشگیرانه و برنامه‌ریزی‌های فنی در حال انجام است تا اطمینان حاصل شود که آسمان برای همه، ایمن باقی می‌ماند.

ویرجیلی باستیدا در پایان تأکید می‌کند: احتمال آسیب‌ دیدن شما از زباله فضایی بسیار ناچیز است. آسمان آن‌قدر هم نا امن نیست که روی سرتان خراب شود؛ اما امن‌تر کردن آن، دغدغه ماست.


اخبار مرتبط
زباله‌های فضایی پروازهای مسافری را نشانه گرفتند
چهارشنبه 1404/11/15 ساعت 01:04
زباله‌های فضایی پروازهای مسافری را نشانه گرفتند
در شرایطی که نوسانات آب‌وهوایی و شلوغی آسمان، چالش‌های جدی برای صنعت هوانوردی ایجاد کرده است، اکنون شرکت‌های هواپیمایی تجاری باید نگران خطرات جدیدی از بالای سر خود نیز باشند.
مشکل پزشکی پیاده‌روی فضایی را لغو کرد
جمعه 1404/10/19 ساعت 07:00
مشکل پزشکی پیاده‌روی فضایی را لغو کرد
ناسا یک پیاده‌روی فضایی که قرار بود امروز حدود ساعت 8 صبح آغاز شود را به دلیل وجود نگرانی در مورد سلامتی یکی از فضانوردان به تعویق انداخت.
آخرین وضعیت 3 ماهواره تازه‌وارد ایرانی در فضا
جمعه 1404/10/12 ساعت 10:24
آخرین وضعیت 3 ماهواره تازه‌وارد ایرانی در فضا
سه ماهواره ایرانی «ظفر2»، «پایا» و «کوثر» با موفقیت در مدار خورشیدآهنگ زمین مستقر شدند و دریافت نخستین سیگنال‌ها از ایستگاه‌های زمینی کشور، آغاز رسمی آزمون‌های مداری را رقم زد؛ مأموریتی که از آن به‌عنوان یکی از مهم‌ترین گام‌های فضایی ایران در سال جاری یاد می‌شود.
از «اقتدار در فضا» تا «رفاه در زمین»
دوشنبه 1404/10/08 ساعت 10:24
سید ستار هاشمی:
از «اقتدار در فضا» تا «رفاه در زمین»
امروزه فناوری فضایی دیگر نه یک ابزار با کاربردهای خاص و محدود برای اقتدار فناورانه ملی، بلکه مؤلفه‌ای حیاتی و انکارناپذیر در «مدیریت منابع» و «حکمرانی هوشمند» است. در همین راستا اقدامات ویژه‌ای در یک‌سال اخیر به اجرا درآمده است که نویدبخش‌گذار صنعت فضایی کشور از مرحله «تثبیت فناوری» به مرحله «کاربردپذیری صنعتی» و «اقتصاد فضاپایه» است.
نظرات

آخرین اخبار
کاپیتان پرتغال به ششمین جام جهانی می‌رسد
کاهش دارایی اوراق خزانه آمریکا در پی شوک انرژی
سینماهای کشور در «روز ملی جمعیت» برای عیالوارها رایگان شد
فردا؛ خنثی‌سازی مهمات عمل‌نکرده جنگ تحمیلی در احمدآباد مستوفی
سناریوی ساختگی در جاده چالوس؛چاقوی سوءظن بر قلب نوعروس
عراق: استفاده از خاک خود علیه امنیت منطقه را برنمی‌تابیم
حزب‌الله: هیچ گروهی در دولت نمی‌تواند تصمیم‌گیری ملی را به انحصار خود درآورد
گزارش اتلتیک از احتمال ممنوعیت پرچم پیش از انقلاب ایران در جام جهانی
آیا علیرضا بیرانوند محروم میشود؟
هادی چوپان با مربی مطرح جهانی در مسیر مسترالمپیا 2026
چرا هوای تهران در شرایط خطرناک قرار گرفت؟
خبرهای جدید معاون اول رئیس جمهور از تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی
سه گزینه دشوار ترامپ در قبال ایران چیست؟
جزئیات جلسه شهردار تهران با پزشکیان؛ رسیدگی به آسیب دیدگان جنگ وبازسازی شتاب میگیرد؟
کیفیت هوای تهران در وضعیت قرمز؛ پایتخت در محاصره گرد و خاک
چین ادعای فایننشال تایمز درباره پوتین را رد کرد
باران و کولاک در راه تهران ؛ از سفرهای غیرضروری بپرهیزید
تعویق حمله آمریکا به ایران؛ فریب یا واقعیت؟
ردپای 100 میلیارد دلاری اسرائیل در لیگ برتر انگلیس!
اشتباه محاسباتی در هاوانا؟ هشدار تحلیلگران درباره ماجراجویی نظامی آمریکا
سقوط قیمت تخم‌مرغ؛ جهش قیمت مرغ
سقف خسارت بیمه مسکن 30 درصد افزایش یافت
کاهش مصرف برق 17 درصدی با همکاری مردم
سرنوشت نامعلوم دوومیدانی‌کاران بازداشتی ایران در کره جنوبی
وزارت اطلاعات: 19 تروریست تکفیری دستگیر شدند+فیلم
قیمت سکه پارسیان امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 +جدول
ایران تا 1430 سالخورده‌ترین کشور جهان می‌شود
ذخایر استراتژیک نفت خام آمریکا در سراشیبی تاریخی
اکرمی‌نیا: مردم با حضورشان، دشمن را ناکام کردند
ترامپ و سه مانع اصلی رشد اقتصادی آمریکا
شاخص بورس سبزپوش شد
سقوط آزاد نرخ باروری در ایران/کاهش جمعیت فقط درد اقتصاد نیست
حاجی‌بابایی: بخشی از گرانی‌ها هیچ ربطی به جنگ ندارد
ثبات قیمت در بازار برنج/از ایرانیِ 470 هزار تومانی تا هندیِ 195 هزار تومانی
امتحانات مدارس البرز مجازی شد
رحمانی فضلی: چین وارد تقابل مستقیم با ایران نمی‌شود
شهادت رزمنده بروجنی حین خنثی‌سازی بمب عمل نکرده در تهران
وام 500 میلیونی خرید کالا ربطی به وام ازدواج ندارد
رئیس‌جمهور: شهدای پتروشیمی در راه خدمت و پیشرفت ماندگار شدند
شمارش معکوس برای محدودیت برقی پرمصرف‌ها
چطور با یک کد پیامکی بدهکارِ میلیاردها تومان وام دیگران می‌شویم؟
بیماری خاموشی که چشم‌ها آن را فاش می‌کنند
جهان به نقطه بحرانی انرژی رسید
دستان «مادر» دوباره جان گرفت
چرا معرفی نمایندگان فوتبال ایران به آسیا به کلاف سردرگم تبدیل شد؟
10 کشته و مفقود در پی باران‌های سیل‌آسا در 8 استان چین
پایان رایگان بودن عمومی مترو و اتوبوس در تهران/چه کسانی بلیت مجانی می‌گیرند؟
فرصت دوباره برای ثبت‌نام ایران‌خودرو + نوع خودروها و لینک ثبت نام
نحوه برگزاری امتحانات پایان سال ابتدایی‌ها اعلام شد
پیش‌بینی وزیر دفاع پاکستان: جنگ دوباره آغاز نخواهد شد