×
اقتصادی
شناسه خبر : 267731
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/10/18 ساعت 05:00
هشدار کارشناسان در خصوص افزایش خطر برخورد زباله‌های فضایی با هواپیماها

هشدار کارشناسان در خصوص افزایش خطر برخورد زباله‌های فضایی با هواپیماها

بر اساس داده‌های جدید، احتمال اینکه در سال آینده بقایای یک فضاپیما از آسمان‌های پرتردد بگذرد، نزدیک به 30 درصد است.

نورنیوز- گروه اقتصادی: به گزارش گروه علمی ایرنا، وبگاه اسپِیس در گزارشی آورده است: بر اساس داده‌های جدید، احتمال اینکه در سال آینده بقایای یک فضاپیما از آسمان‌های پرتردد بگذرد، نزدیک به ۳۰ درصد است.

با افزایش چشمگیر تعداد ماهواره‌ها و پرتاب‌های فضایی، خطر سقوط کنترل‌نشده بقایای آن‌ها به زمین و تهدید حریم هوایی، به چالشی جدی تبدیل شده است. آمارهای جدید نشان می‌دهند که به‌طور متوسط هفته‌ای یک‌بار، یک فضاپیما یا بخشی از آن به جَو زمین بازمی‌گردد و احتمال عبور این زباله‌ها از آسمان‌های شلوغ دنیا رو به افزایش است.

اعداد و ارقام نگران‌کننده

بر اساس مقاله‌ای از پژوهشگران دانشگاه بریتیش کلمبیا در اوایل سال ۲۰۲۵ میلادی، ۲۶ درصد احتمال وجود دارد که در سال آینده، زباله‌های فضایی از حریم هوایی شلوغ جهان عبور کنند. احتمال برخورد مستقیم یک تکه زباله با هواپیما هنوز کم است، اما مطالعات نشان می‌دهد که تا سال ۲۰۳۰ میلادی، این احتمال برای هر پرواز تجاری می‌تواند به حدود یک در هزار برسد. با در نظر گرفتن حجم بالای پروازهای روزانه در سراسر جهان، این رقم قابل تأمل است.

حادثه‌ای که هشدار داد؛ لانگ مارچ ۵ بی چین

نمونه عینی این خطر در نوامبر ۲۰۲۲ میلادی رخ داد، زمانی که مرحله مرکزی (بخش اصلی و بزرگ حاوی موتور و سوخت) موشک لانگ مارچ ۵ بی (Long March ۵B rocket) چین به صورت کنترل‌نشده وارد جَو زمین شد و مسیر آن از فراز اسپانیا گذشت. این رویداد باعث تعطیلی بخش وسیعی از حریم هوایی و تأخیر یا لغو بیش از ۳۰۰ پرواز شد. این حادثه، ضرورت هماهنگی بیشتر و هشدارهای اختصاصی‌تر را برجسته کرد.

چالش بزرگ: پیش‌بینی دقیق زمان و مکان سقوط

یکی از موانع اصلی، دشواری پیش‌بینی دقیق نقطه ورود زباله‌ها به جَو است. خطای پیش‌بینی می‌تواند به اندازه چند ساعت و هزاران کیلومتر باشد. این عدم قطعیت، مسئولان کنترل ترافیک هوایی را بر سر دو راهی دشواری قرار می‌دهد: تعطیلی گسترده و پر هزینه حریم هوایی، یا به‌خطر انداختن جان مسافران با احتمال (هر چند جزئی) وقوع یک فاجعه.

بنجامین ویرجیلی باستیدا (Benjamin Virgili Bastida)، مهندس آژانس فضایی اروپا تأکید می‌کند: اگر به هر خطری واکنش نشان دهیم، نیمی از جهان هر از گاهی تحت تأثیر قرار می‌گیرد؛ بنابراین امکان‌پذیر نیست.

راه‌حل‌های در دست اقدام

برای مدیریت این تهدید، تلاش‌ها در چند محور متمرکز شده است:

۱. جمع‌آوری داده‌های بهتر: آژانس فضایی اروپا (ESA) قصد دارد در اواخر سال ۲۰۲۷ میلادی، مأموریتی به نام دراکو (DRACO) را پرتاب کند که دقیقاً نحوه تخریب یک ماهواره کوچک در جَو فوقانی را اندازه‌گیری می‌کند تا مدل‌های پیش‌بینی را بهبود بخشد.

۲. هماهنگی بین‌المللی: ایجاد کانال‌های ارتباطی مؤثر بین آژانس‌های فضایی و کنترل‌کنندگان ترافیک هوایی در کشورهای مختلف، کلید مدیریت این بحران است. این هماهنگی باید به تدوین استانداردهای بین‌المللی منجر شود که مشخص کند در چه شرایطی و با چه سطحی از خطر، حریم هوایی باید بسته شود.

۳. طراحی وسایل نقلیه فضایی با قابلیت تخریب کنترل‌شده: طراحی ماهواره‌ها و مراحل موشک‌ها به گونه‌ای که در ارتفاع بالا تا حد امکان به طور کامل از بین بروند، میزان زباله‌های خطرناک را کاهش می‌دهد.

کارشناسان اطمینان می‌دهند که احتمال آسیب‌ دیدن مسافران هوایی از این طریق هنوز بسیار پایین‌تر از بسیاری از خطرات روزمره است. با این حال، اقدامات پیشگیرانه و برنامه‌ریزی‌های فنی در حال انجام است تا اطمینان حاصل شود که آسمان برای همه، ایمن باقی می‌ماند.

ویرجیلی باستیدا در پایان تأکید می‌کند: احتمال آسیب‌ دیدن شما از زباله فضایی بسیار ناچیز است. آسمان آن‌قدر هم نا امن نیست که روی سرتان خراب شود؛ اما امن‌تر کردن آن، دغدغه ماست.


اخبار مرتبط
زباله‌های فضایی پروازهای مسافری را نشانه گرفتند
چهارشنبه 1404/11/15 ساعت 01:04
زباله‌های فضایی پروازهای مسافری را نشانه گرفتند
در شرایطی که نوسانات آب‌وهوایی و شلوغی آسمان، چالش‌های جدی برای صنعت هوانوردی ایجاد کرده است، اکنون شرکت‌های هواپیمایی تجاری باید نگران خطرات جدیدی از بالای سر خود نیز باشند.
مشکل پزشکی پیاده‌روی فضایی را لغو کرد
جمعه 1404/10/19 ساعت 07:00
مشکل پزشکی پیاده‌روی فضایی را لغو کرد
ناسا یک پیاده‌روی فضایی که قرار بود امروز حدود ساعت 8 صبح آغاز شود را به دلیل وجود نگرانی در مورد سلامتی یکی از فضانوردان به تعویق انداخت.
آخرین وضعیت 3 ماهواره تازه‌وارد ایرانی در فضا
جمعه 1404/10/12 ساعت 10:24
آخرین وضعیت 3 ماهواره تازه‌وارد ایرانی در فضا
سه ماهواره ایرانی «ظفر2»، «پایا» و «کوثر» با موفقیت در مدار خورشیدآهنگ زمین مستقر شدند و دریافت نخستین سیگنال‌ها از ایستگاه‌های زمینی کشور، آغاز رسمی آزمون‌های مداری را رقم زد؛ مأموریتی که از آن به‌عنوان یکی از مهم‌ترین گام‌های فضایی ایران در سال جاری یاد می‌شود.
از «اقتدار در فضا» تا «رفاه در زمین»
دوشنبه 1404/10/08 ساعت 10:24
سید ستار هاشمی:
از «اقتدار در فضا» تا «رفاه در زمین»
امروزه فناوری فضایی دیگر نه یک ابزار با کاربردهای خاص و محدود برای اقتدار فناورانه ملی، بلکه مؤلفه‌ای حیاتی و انکارناپذیر در «مدیریت منابع» و «حکمرانی هوشمند» است. در همین راستا اقدامات ویژه‌ای در یک‌سال اخیر به اجرا درآمده است که نویدبخش‌گذار صنعت فضایی کشور از مرحله «تثبیت فناوری» به مرحله «کاربردپذیری صنعتی» و «اقتصاد فضاپایه» است.
نظرات

آخرین اخبار
رایزنی دیپلماتیک ایران و جمهوری آذربایجان
دبیر کل حزب‌الله لبنان: با وجود شهادت رزمندگان، دفاع از فلسطین ادامه دارد
واکنش القسام به تحولات منطقه؛ دشمن دچار سوءمحاسبه شده است
چرا طرح رایگان شدن مترو در شورای شهر تهران به تعویق افتاد؟
معاون اول رئیس‌جمهور: شرایط ایران پس از جنگ کاملاً تغییر کرده است
دستور رئیس جمهور برای پرداخت فوری مطالبات گندمکاران
کرملین شرط پایان جنگ اوکراین را اعلام کرد
ما مسیرمان شهادت است هیچگاه این باور از ما سلب نشد
ادعای وزیر خارجه آمریکا از نهایی شدن توافق با ایران
وزیر آموزش و پرورش: تأثیر سوابق تحصیلی در کنکور قطعی است
رویترز: با وجود هجوم نفت خام آمریکا به آسیا، جای خالی هرمز هرگز پُر نمی‌شود
احتمال استقرار سلاح‌های هسته‌ای آمریکا در نقاط جدید اروپا
نورویدیو | لبنان ؛ آزمون واقعی آتش بس یا آغاز یک معادله جدید ؟
مراسم «آن‌ها فرشته بودند» در تهران برگزار می‌شود
رئیس دفتر رئیس جمهور: حضور مردم در دفاع از کشور ستودنی است
علت تاخیر در پرواز تهران - نجف مشخص شد
ارتش اسرائیل هشدار تخلیه شهر النبطیه در جنوب لبنان را صادر کرد
نوراینفو | چگونه هنگام قطع برق، از سوختن لوازم منزل مان جلوگیری کنیم ؟
کاهش چشمگیر گردشگران در دبی
صدابردار پیشکسوت سینمای ایران درگذشت
افتتاح مسابقه بین‌المللی نقاشی کودکان در آستراخان با محور صلح و شادی
جزئیات کشف جسد دانشمند آزمایشگاه هسته‌ای آمریکا فاش شد
جزئیات مراسم تشییع رهبر شهید انقلاب و محل خاکسپاری اعلام شد
مایکروسافت در آستانه رونمایی از نسل جدید ابزارهای هوش مصنوعی
عرضه مستقیم 40 درصد جوجه یک‌روزه در سامانه بازارگاه
سپاهان برای گرفتن مجوز حرفه‌ای دست به دامن AFC شد
افزایش سقف کارت‌به‌کارت بین‌ بانکی
تشکیل پرونده قضایی برای فساد مالی 22 نفر در شهرداری مشهد
کدام خانواده‌ها یارانه نقدی آنها سه برابر خواهد شد؟
قیمت سکه پارسیان امروز سه شنبه 12 خرداد 1405
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 12 خرداد 1405 + جدول
تصمیم‌گیری درباره حمل‌ونقل رایگان تهران به تعویق افتاد
5 فیلمنامه مجوز ساخت گرفتند
شکایت پرسپولیس از رئیس کمیته صدور مجوز حرفه‌ای
یحیی گل‌محمدی راهی عراق شد
ترافیک سنگین در خروجی‌های تهران
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 12 خرداد 1405 + جدول
فشار جنگ با ایران اروپا را به تغییر قوانین مالی وادار کرد
اعلام زمان پایان حضور نظامیان آمریکایی در عراق
حمله رژیم اسرائیل به جنوب لبنان/پاسخ حزب الله /حزب‌الله:ایران لبنان راشامل هرتوافقی میکند
جزئیات مراسم سالگرد امام خمینی(ره) اعلام شد
عبور 24 کشتی از تنگه هرمز با مجوز سپاه
هشدار درباره ادعاهای دروغین در تبلیغات/مراقب خرید محصولات بهداشتی باشید
اعلام جزئیات ممنوعیت‌های ترافیکی در محورهای چالوس، هراز و فیروزکوه
جزئیات جدید واردات کشنده/ شرط اصلی ثبت سفارش اعلام شد
حزب‌الله اهرم فشار اسرائیل را خنثی کرد
شوک به دنیای هوش مصنوعی/ سم آلتمن و چت‌جی‌پی‌تی متهم به همدستی در قتل
چرا موبایل گران شد؟ افشای 4 عامل اصلی جهش قیمت‌ها
6 فرنگی‌کار ایران راهی مغولستان می‌شوند
دور جدید عرضه خودروهای وارداتی ویژه خرداد 1405 آغاز شد + جدول