×
اجتماعی
شناسه خبر : 267664
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/10/17 ساعت 20:35
افزایش تعداد یوزهای ایران

افزایش تعداد یوزهای ایران

در تازه‌ترین پایش‌ها مشخص شد که جمعیت یوزهای ایرانی به 27 قلاده رسید و این یعنی 10 یوزپلنگ جدید در ایران شناسایی شده‌اند.

نورنیوز- گروه اجتماعی: ۱۰ یوزپلنگ جدید در ایران شناسایی شده‌اند. به گفته باقر نظامی، مدیر ملی پروژه حفاظت از یوز آسیایی، پیش از این ۱۷ قلاده یوز به‌صورت رسمی و شناسنامه‌دار در زیستگاه‌های طبیعی کشور شناسایی شده بودند، اما نتایج پایش‌های اخیر نشان می‌دهد که ۱۰ یوز دیگر نیز در مناطق تحت حفاظت و حاشیه‌ای زیست می‌کنند. با احتساب این آمار جدید، تعداد یوزهای شناسایی‌شده ایران به ۲۷ قلاده رسیده است. مدیر ملی پروژه یوزپلنگ آسیایی، پیش تر به فارس گفته بود که دو هفته پیش یک رکورد خوب در استان خراسان شمالی داشتیم و یک یوز ماده با پنج توله شناسایی شد، در حالی که در طبیعت یک مادر با بیش از چهار توله تا به امروز دیده نشده بود.

این خبر هرچند امیدوارکننده است، اما به اقدامات جدید نیاز دارد. طی دو دهه گذشته، جمعیت یوز آسیایی با تهدیدهای جدی مواجه بود. با وجود تولد حداقل ۱۵۰ توله یوز، جمعیت کلی نه تنها رشد نکرد، بلکه کاهش یافت. کاهش طعمه، خشکسالی‌های شدید، حضور دام و شکارچیان، و تخریب زیستگاه، جمعیت این گربه‌سان سریع و ارزشمند را در معرض خطر جدی قرار داده بود. اما مشاهده توله‌ها و یوزهای تازه در شمال نایبندان، امید را در دل فعالان محیط‌زیست زنده کرده است.

منطقه نایبندان، با دشت‌های وسیع و پوشش گیاهی کم، تصویری خشن از زندگی وحش ارائه می‌دهد. فاصله بیش از ۱۵۰ کیلومتر بین این منطقه و زیستگاه شمالی توران، مسیر یوزها را به یکی از دشوارترین راه‌های زندگی تبدیل کرده است. پوشش گیاهی فقیر، طعمه‌های اندک و حضور شکارچیان و دام، شرایطی سخت برای جابجایی و زندگی این گربه‌سان‌ها فراهم کرده است. با این حال، یوزها در این پهنه گسترده هنوز زندگی می‌کنند؛ نشانه‌ای از مقاومت طبیعت و تلاش حیوانات برای بقا.

نظامی می‌گوید که در جریان بررسی کریدورها، نبود امنیت، طعمه، پوشش گیاهی مناسب و پایش کافی از مهم‌ترین مشکلات شناسایی‌شده بود. در مرز نایبندان، اگرچه مانند سایر مناطق کشور طعمه‌ها کاهش یافته‌اند و خشکسالی شدت گرفته است، اما شرایط داخل مرزهای منطقه هنوز بهتر از بیرون آن است.در این پهنه وسیع، هر قدم یوز می‌تواند ماجرای خود را داشته باشد. توله‌هایی که در سال‌های اخیر متولد شده‌اند، بارقه امیدی برای بازسازی جمعیت هستند، اما زنده ماندن آن‌ها بستگی به شرایط زیستگاه دارد. کاهش پوشش گیاهی و منابع طعمه، همراه با کمبود محیط‌بانان و فشارهای انسانی، مانع بزرگی بر سر راه بقای این گونه است.

با وجود این چالش‌ها، مناطق حفاظت‌شده داخلی نایبندان و توران هنوز شرایط نسبتا بهتری دارند. امنیت نسبی، حضور طعمه و مدیریت حفاظتی محدود، امکان ادامه زندگی یوزها را فراهم کرده است. کارشناسان معتقدند که بهبود کیفیت کریدورها و مسیرهای ارتباطی بین زیستگاه‌ها، افزایش پوشش گیاهی و حفاظت مستمر، می‌تواند جمعیت یوز آسیایی را در ایران تقویت کند.یکی از مسائل مهم، پایش مستمر و جمع‌آوری داده‌های دقیق است. هنوز مشخص نیست که یوزهای تازه شناسایی شده به طور دائم در نایبندان زندگی می‌کنند یا به طور موقت از توران آمده‌اند.

استفاده از دوربین‌های ثبت حیات‌وحش و پایش‌های منسجم، تنها راه پاسخ به این پرسش‌ها و طراحی برنامه‌های حفاظتی موثر است.کشور ما، با تنوع زیست‌محیطی بالا، پناهگاه گونه‌هایی مانند یوز آسیایی است، اما این پناهگاه‌ها شکننده‌اند. کاهش طعمه‌ها، خشکسالی و فشار انسانی، تهدیدی همیشگی برای بقای یوزها است.

در این شرایط، کشف ۱۰ یوز تازه، حتی اگر تعداد کمی باشند، نویدبخش توانایی طبیعت برای بازسازی جمعیت و امید به آینده‌ای بهتر است.این داستان یوزهای تازه، یادآوری است که گونه‌های در معرض خطر می‌توانند بازگردند؛ اگر حفاظت علمی و مدیریت زیست‌محیطی به طور مستمر اجرا شود. این موفقیت، هرچند کوچک، نشان می‌دهد که تلاش‌های حفاظتی می‌تواند نسل یوز آسیایی را زنده نگه دارد و آینده‌ای امیدوارکننده برای این گربه‌سان ارزشمند رقم بزند.

 


نظرات

آخرین اخبار
تربیت دوقلوها؛ از مهار حسادت تا تقویت استقلال
هشدار یک متخصص ایمپلنت درباره تاثیر سیگار بر شکست درمان
وقتی کودکان قربانی محتوای نامناسب شبکه‌های اجتماعی می‌شوند
استفاده از پله‌ها بیشتر از آنچه فکر می‌کنید برای سلامتی مفید است
اورونوف خبر مصدومیتش را تکذیب کرد
مواضع دوگانه انگلیس علیه ایران؛ حمایت از دیپلماسی و تشدید فشار اقتصادی
رایزنی وزیران خارجه قطر و عمان درباره ایجاد کریدور موقت مشترک در تنگه هرمز
جنگنده‌های اسرائیلی جنوب لبنان را بمباران کردند
غریب آبادی: تفاهم ایران و عمان به منزله بازگشایی تنگه هرمز نیست
علی آبادی: نیروگاه‌های بادی از سال آینده به شبکه برق اضافه می‌شوند
نورویدئو | جنگ مالی واشنگتن ؛وقتی تحریم ، به نقطه آسیب پذیری آمریکا می رسد
رایزنی تلفنی عراقچی و عاصم منیر
گزارش عراقچی از رایزنی با مقامات پاکستان و عمان
پاسخ قالیباف به لفاظی‌های بسنت: نمایش مضحکت، «روز پیروزی» نبود؛ «روز دلقک» بود!
نیروی دموکراتیک سوریه منحل شد
گفت وگوی تلفنی وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و قطر
سخنگوی دولت: سهمیه بنزین 1500 و 3000 تومانی تغییر نمی‌کند
قالیباف: آمریکا در جنگ نظامی و سیاسی از ایران شکست خورد
رئیس‌جمهور کوبا: تحریم‌های آمریکا نسل‌کشی است
قطعی برق کرمانشاه فردا چهارشنبه 4 شهریور اعلام شد/ جدول خاموشی
قطعی برق چهارمحال و بختیاری فردا چهارشنبه 4 شهریور + جدول
قطعی برق کهگیلویه و بویراحمد فردا چهارشنبه 4 شهریور + لینک
خروج یک هواپیما از باند فرودگاه مشهد؛ حادثه هیچ مصدومی نداشته است
هشدار بقائی به تبعات سکوت کشورها در برابر قلدری آمریکا
واشنگتن‌پست: ایران قادر است تحریم‌های آمریکا را دور بزند
البوسعیدی از گفت‌وگوی سازنده با عراقچی خبر داد
واکنش دمشق به بازدید یسرائیل کاتس از جنوب سوریه
جزئیات بیانیه مشترک ایران و عمان؛ کریدور دریانوردی موقت در تنگه هرمز
در جلسه 7 ساعته رئیس‌جمهور با رهبر معظم انقلاب چه گذشت؟
عکس های منتخب ایران؛ سه شنبه ،3شهریور 1405
طلا و سکه ارزان شد+ قیمت جدید
نتایج اولیه آزمون ارشد اعلام شد
گوترش: بن‌بست آمریکا در جنگ علیه ایران محدودیت‌ ابرقدرت‌ها را آشکار کرد
رکورد جدید در حراج شمش طلا؛ 116 کیلوگرم طلا در مرکز مبادله معامله شد
تفاهم‌نامه اسلام‌آباد بحث اعتماد به آمریکا نیست، بحث انتخاب ابزار است
هشدار فرمانده قرارگاه حمزه سیدالشهدا درباره نقشه دشمن برای تهاجم از محور شمال‌غرب
ثبت‌نام وام ازدواج فرزندان بازنشستگان کشوری آغاز شد
برنامه قطعی برق تهران فردا چهارشنبه 4 شهریور اعلام شد
ترامپ متوهم مدعی مین‌زدایی تنگه هرمز شد
نیروی دریایی سوئد خواستار مصادره ملک شهروند روس شد
سفر محرمانه رئیس سیا به مسکو؛ مذاکرات پشت پرده آمریکا و روسیه
شناسایی معاملات مشکوک به پولشویی 130 هزار میلیارد تومانی در بازار ارز و طلا
ما بر ایستادگی در کنار جمهوری اسلامی ایران و وحدت میادین تأکید داریم
آخرین وضعیت ترافیکی جاده‌های کشور؛ ترافیک سنگین در محور چالوس و هراز
پزشکیان: امضای توافقنامه نه از روی وادادگی، بلکه از روی منطق بود
ماجرای 300 کتاب کهنه‌ای که رهبر شهید انقلاب آنها را صحافی کردند
واکنش کرملین به ایده حاکمیت خارجی بر دونباس
پزشکیان رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی را منصوب کرد
چرا مس رفسنجان 3 فصل محروم شد؟
پیش بینی قیمت دلار فردا چهارشنبه 4 شهریور