×
بین الملل
شناسه خبر : 267660
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/10/17 ساعت 17:31
آیا اتاق مشترک، پیش‌درآمد جنگ بعدی است؟

نورنیوز طرح آمریکا مبنی بر اتاق مشترک سوری-اسرائیلی را بررسی می‌کند؛

آیا اتاق مشترک، پیش‌درآمد جنگ بعدی است؟

در حالی‌که افکار عمومی جهان معطوف به تجاوزات آشکار آمریکا و استمرار نسل‌کشی در غزه است، واشنگتن در سکوت خبری به‌دنبال پیشبرد سازشی امنیتی ـ اقتصادی میان سوریه و رژیم صهیونیستی است؛ طرحی که نه صلح می‌آورد و نه ثبات، بلکه بازتولید بحران در غرب آسیاست.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: تحولات اخیر پیرامون سوریه نشان می‌دهد که الگوی مورد نظر آمریکا برای مدیریت بحران‌های منطقه‌ای، نه بر مبنای گفت‌وگوهای سیاسی شفاف، بلکه بر پایه سازوکارهای امنیتی و اقتصادی پشت‌پرده طراحی شده است. پیشنهاد تشکیل «اتاق عملیات مشترک» میان سوریه و رژیم صهیونیستی در اردن، آن‌هم با تمرکز بر خلع سلاح جنوب سوریه و تثبیت وضع موجود مرزی، گویای این واقعیت است که هدف اصلی، مهندسی امنیتی محیط پیرامونی رژیم صهیونیستی است، نه حل ریشه‌ای بحران سوریه. پیش‌بینی تبدیل مناطق مرزی به منطقه اقتصادی با تأمین مالی کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز نشان می‌دهد که این طرح، بیش از آنکه سیاسی باشد، تلاشی برای پیوند زدن امنیت، اقتصاد و مهار ژئوپلیتیکی سوریه است. صدور بیانیه مشترک نشست سه‌جانبه پاریس نیز مهر تأییدی بر جدی بودن این سناریو است.

آمریکا؛ بازیگری با کارنامه بحران‌سازی

میانجی‌گری آمریکا در این فرآیند، خود بزرگ‌ترین نشانه بحران‌زا بودن طرح است. کارنامه ایالات متحده در غرب آسیا و جهان، مملو از لشکرکشی نظامی، کودتا، تحریم، تروریسم اقتصادی و بی‌ثبات‌سازی ساختاری کشورهاست. از جنگ‌افروزی در اوکراین تا ربایش رئیس‌جمهور قانونی ونزوئلا و از ناامن‌سازی غرب آسیا تا تهدید متحدان اروپایی، آمریکا نشان داده که میانجی صلح نیست. راهبرد امنیت ملی واشنگتن نیز به‌صراحت، اولویت را تأمین امنیت رژیم صهیونیستی، سلطه بر آبراه‌های حیاتی و مقابله با هر تهدیدی علیه منافع خود می‌داند. بر این اساس، اتاق عملیات مشترک پیشنهادی، نه طرحی برای صلح، بلکه ابزاری برای مدیریت بحران به نفع یک‌جانبه آمریکا و تل‌آویو است.

جولانی؛ تطهیر یک چهره تروریستی

ضلع سوری این معادله، یعنی جولانی و جریان حاکم بر دمشق، خود یکی از پرابهام‌ترین و پرمسئله‌ترین بازیگران صحنه امنیتی منطقه است. فردی با سابقه سرکردگی گروه تروریستی تحریرالشام، که سال‌ها در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داشته و برای او جایزه تعیین شده بود، اکنون در حال بازتعریف به‌عنوان شریک امنیتی غرب معرفی می‌شود. گزارش‌ها از یک سال حاکمیت این جریان، حکایت از استمرار کشتار، جنایت‌های سازمان‌یافته و وخامت وضعیت انسانی در سوریه دارد. در عین حال، تلاش برای عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی، آشکارا با خواست عمومی مردم سوریه در تعارض است؛ امری که بارها به شکل اعتراضات مردمی بروز یافته است. پذیرش ایده‌هایی چون افتتاح دفتر رابط اسرائیل در دمشق، نشان می‌دهد که اولویت جولانی، نه منافع ملی سوریه، بلکه جلب رضایت آمریکا و تل‌آویو است.

رژیم صهیونیستی؛ عامل ناامنی ساختاری

ضلع سوم این اتاق مشترک، رژیم صهیونیستی است؛ رژیمی که نه‌تنها در یک سال گذشته دامنه اشغالگری خود را از جولان تا قنیطره و حومه دمشق گسترش داده، بلکه زیرساخت‌های نظامی و امنیتی سوریه را نیز هدف قرار داده است. کارنامه این رژیم، از نسل‌کشی در غزه و کرانه باختری تا تجاوز به سوریه و لبنان، بیانگر ماهیت تروریستی و آپارتایدی آن است. رژیمی که به‌واسطه حمایت غرب، عملاً به ابزار اجرای «کارهای کثیف» قدرت‌های فرامنطقه‌ای تبدیل شده است. بر این اساس، اتاق عملیات مشترک، بیش از آنکه سازوکار امنیتی باشد، تلاشی برای خروج این رژیم از انزوای جهانی و تثبیت اشغالگری آن در سوریه است.

بر این اساس، اتاق مشترک آمریکا، رژیم صهیونیستی و جولانی، هرچند با ابهاماتی همراه است، اما در ماهیت خود چیزی جز یک «مثلث شوم» علیه امنیت منطقه نیست. این طرح نه‌تنها امنیت سوریه را تأمین نخواهد کرد، بلکه بستر بحران‌های جدیدی را فراهم می‌سازد که دامنه آن کل غرب آسیا را دربرمی‌گیرد. در چنین شرایطی، همگرایی کشورهای منطقه و کنشگران مستقل بین‌المللی برای مقابله با این سناریوی بحران‌ساز، ضرورتی انکارناپذیر است.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
اروپا به تهدید تعرفه‌ای ترامپ پاسخ قاطع می دهیم
بازی GTA 6 پیش از عرضه جنجالی شد؛ ممنوعیت فروش در 8 کشور جهان
زمان انتخاب واحد ترم تابستان دانشگاه آزاد اعلام شد
طرح مرکز پژوهش‌های مجلس برای آینده امنیتی خلیج فارس
اختلال دوباره در خدمات بانک‌های ملی و صادرات ؛امتداد آثار حمله سایبری
هشدار سازمان غذا و دارو درباره مکمل ورزشی «ON»
شب دیوانه‌وار جام جهانی؛ بلژیک پنج‌تایی کرد، فرانسه رقصید، کیپ‌ورد تاریخ ساخت
شب جنجالی جام جهانی 2026؛ ایران در انتظار صعود، بلژیک پنج‌تایی کرد و فرانسه درخشید
جاده چالوس و آزادراه تهران_شمال از ساعت 16 یکطرفه می‌شود
عاملان حمله تروریستی بانه مجازات خواهند شد
نورویدئو | جنگ رمضان چه چیزی را در منطقه تغییر داد؟
محسن رضایی: پاسخ نقض تفاهم‌نامه سریع و کوبنده خواهد بود
هواشناسی هشدار داد؛ رگبار، تگرگ و باد شدید در چند استان
برنامه بازی‌های امشب جام جهانی 2026؛ سرنوشت صعود ایران به دست کدام تیم رقم می‌خورد؟
واکنش بحرین به گزارش حملات پهپادی در این کشور
پذیرش وکالت بیش از 20 هزار آسیب‌دیده جنگ تحمیلی اخیر
استقرار 6 بیمارستان صحرایی برای مراسم تشییع رهبر شهید در تهران
پیش بینی وضعیت جوی تهران و قم در روزهای تشییع پیکر رهبر شهید
گل‌گهر - چادرملو؛ آخرین گام برای کسب سهمیه آسیایی فوتبال ایران
بحران بزرگ زرادخانه آمریکا پس از جنگ با ایران
11 استان ایران با تورم بالای 100 درصد روبه‌رو شدند
رایزنی عمان و مصر درباره امنیت تنگه هرمز
حمله به یک نفتکش در تنگه هرمز
زمان برگزاری نخستین جلسه علنی مجلس اعلام شد
ورود کره جنوبی چین و روسیه به منطقه دفاع هوایی کره جنوبی
پروازهای تهران - دبی از 10 تیرماه از سر گرفته می‌شود
فرمول جدید استخدام دولتی؛ سهم آزمون کتبی 70 درصد شد
قیمت سکه پارسیان امروز شنبه 6 تیر 1405 +جدول
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 6 تیر 1405 / رشد 4 میلیونی قیمت سکه با اهرم دلار + جدول
نورنما | پیرترین جانور خشکی زی جهان
قیمت دلار و سایر ارزها امروز شنبه 6 تیر 1405
بورس هفته را سبز آغاز کرد
حمل‌ونقل عمومی تهران برای مراسم تشییع رهبر شهید رایگان شد
شرط جنجالی نتانیاهو برای خروج از لبنان
جزئیات قتل عجیب در آمریکا؛ مرگ مرد لاغراندام زیر وزن سنگین همسرش
چرا واریزی برخی بازنشستگان کمتر از مبلغ خالص پرداختیِ فیش خرداد است؟
آخرین آمار زلزله ونزوئلا؛ تخریب 900 کشته و ده‌ها هزار مفقود
عاشورا؛ فریاد عدالت جاودان
آخرین وضعیت عمارت‌های آسیب‌دیده کردستان در جنگ
بازگشت نفت خلیج فارس به بازار جهانی
طعنه قلعه‌نویی در نشست خبری: مصر با برزیل بازی کرد، ما با تیم جوان تیخوانا بودیم
اعتراض طارمی به فیفا؛ «هیچ‌کس به ما کمک نکرد»
«نزدیک بود بمیریم»؛ روایتی از روح ایرانی
رکود سنگین در بازار مسکن
ستاره آرژانتین نیمکت‌نشین می‌شود
پیش‌بینی ورود نزدیک به 2 میلیون خودرو به تهران در روز مراسم تشییع رهبر شهید
بانک مرکزی: سود بانکی 40 درصدی صحت ندارد
نرخ تورم خرداد ماه اعلام شد
آمار فیفا از برترین‌های ایران در جام جهانی؛ رضاییان صدرنشین شد
بیانیه وزارت خارجه درباره نقض آشکار تفاهم خاتمه جنگ توسط آمریکا