×
بین الملل
شناسه خبر : 267619
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/10/17 ساعت 14:41
گرینلند؛ آزمون فروپاشی اقتدار اروپا

نور نیوز واکنش اروپا به ادعای آمریکا در باب گرینلند را بررسی می کند،

گرینلند؛ آزمون فروپاشی اقتدار اروپا

ادعای دوباره آمریکا درباره تصرف گرینلند، نه صرفاً یک مناقشه جغرافیایی، بلکه نماد آشکار افول قدرت، استقلال و اعتبار راهبردی اروپاست؛ قاره‌ای که میان اعتراض لفظی، وابستگی امنیتی و ناتوانی عملی، در برابر یکجانبه‌گرایی واشنگتن گرفتار شده است.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: ادعای صریح مقامات دولت ترامپ درباره «حق» آمریکا بر گرینلند، پرده‌ای دیگر از واقعیت تلخ مناسبات فراآتلانتیکی را کنار زد. اروپا که سال‌ها خود را بازیگری مستقل، تعیین‌کننده و برخوردار از قدرت سیاسی، اقتصادی و نظامی معرفی می‌کرد، اکنون در برابر تهدید مستقیم تمامیت ارضی یکی از اعضای خود، به مواضعی انفعالی و صرفاً لفظی بسنده کرده است. واکنش‌هایی که از سوی رهبران اروپایی و دانمارک مطرح شد، بیش از آنکه نشانه اقتدار باشد، بازتاب ضعف ساختاری و وابستگی عمیق امنیتی به آمریکاست.
گرینلند در این چارچوب تنها یک جزیره نیست؛ بلکه به نماد حقارتی تازه برای اتحادیه اروپا بدل شده است. حذف اروپا از مذاکرات کلیدی جهان، از غزه تا اوکراین، تحمیل تعرفه‌های یکجانبه، خرید اجباری انرژی و غذا از آمریکا و اکنون تهدید به تصرف سرزمینی اروپایی، همگی حلقه‌های یک زنجیره‌اند که جایگاه واقعی اروپا را در نظم جهانی عیان می‌کنند.

استقلال ادعایی، وابستگی واقعی

رفتار اروپا در برابر این بحران، تضاد عمیق میان ادعا و واقعیت را برجسته کرده است. در حالی که رهبران اروپایی از «حق تعیین سرنوشت مردم گرینلند» سخن می‌گویند، برخی همچون صدراعظم آلمان با طرح گزاره «گرینلند برای ناتو است»، عملاً مسیر مشروعیت‌بخشی به مداخله آمریکا را هموار می‌کنند. این در حالی است که ناتو در عمل تحت سیطره کامل واشنگتن قرار دارد و چنین مواضعی چیزی جز پذیرش ضمنی سلطه آمریکا نیست.
اروپا نه توان بازدارندگی مستقل دارد و نه اراده‌ای برای تقابل واقعی با شریک متکبر خود. همین وابستگی ساختاری سبب شده است که اعتراض‌ها به بیانیه‌های بی‌اثر تقلیل یابد و هیچ اقدام عملی برای دفاع از یک کشور عضو اتحادیه صورت نگیرد؛ وضعیتی که اعتبار اروپا را نزد دیگر بازیگران جهانی بیش از پیش تضعیف می‌کند.

دوگانگی رفتاری و فرسایش اعتبار

بحران گرینلند در خلأ رخ نداده است. رفتار اروپا در قبال تجاوز نظامی آمریکا به ونزوئلا، ربایش رئیس‌جمهور قانونی آن کشور، سکوت در برابر اشغالگری و نسل‌کشی در غزه و همراهی کامل با جنگ اوکراین، همگی بیانگر یک الگوی ثابت‌اند: دفاع گزینشی از حقوق بین‌الملل. اتحادیه اروپا که خود را پرچمدار قانون‌مداری و حقوق بشر معرفی می‌کند، در برابر نقض آشکار این اصول توسط آمریکا و رژیم صهیونیستی، سکوت یا همراهی را برمی‌گزیند. این دوگانگی رفتاری، نه‌تنها مشروعیت اخلاقی اروپا را فرسوده، بلکه آن را به بازیگری غیرقابل اعتماد در نظام بین‌الملل تبدیل کرده است؛ بازیگری که نه می‌تواند نقش میانجی ایفا کند و نه توان شکل‌دهی به نظم آینده را دارد.

اعتراف به واقعیت و چشم‌انداز نظم نوین

اظهارات جوزپ بورل مبنی بر اینکه آمریکا دیگر متحد اصلی اروپا نیست، اعترافی مهم اما بدون پشتوانه عملی است. این سخنان نشان می‌دهد که حتی در درون نخبگان اروپایی نیز آگاهی نسبت به ماهیت سلطه‌گرایانه واشنگتن شکل گرفته است. با این حال، تجربه نشان داده که این آگاهی به اقدام مستقل منجر نشده و اروپا همچنان در مدار تصمیمات آمریکا حرکت می‌کند.
پرونده گرینلند، همانند جنگ غزه، ونزوئلا و اوکراین، نشانه‌ای از گذار نظام بین‌الملل به مرحله‌ای جدید است؛ مرحله‌ای که در آن یکجانبه‌گرایی آمریکایی با چالش‌های جدی مواجه شده و جهان به سمت نظم چندجانبه در حرکت است. اروپا اگر خواهان بقا و نقش‌آفرینی در این نظم نوین است، تنها یک مسیر پیش‌رو دارد: گسست واقعی از همراستایی با آمریکا، لغو تحریم‌های ظالمانه، مقابله عملی با مداخلات واشنگتن و حمایت صادقانه از ملت‌های تحت ستم.
در غیر این صورت، قاره‌ای که روزی خود را مرکز تصمیم‌سازی جهان می‌دانست، به حاشیه تاریخ رانده خواهد شد؛ و گرینلند، نخستین نشانه علنی این سقوط راهبردی خواهد بود.


 


نظرات

آخرین اخبار
دانشمندان یک رایانه قدرتمند را درون«نخ» جا دادند!
آیا نوشیدن چای برای سلامتی مفید است؟
«جایزه ملی گردشگری ایران» برگزار می‌شود
کنسرسیوم اروپایی مواد دوبعدی را با لیزر وارد دنیای صنعتی نیمه‌هادی‌ کرد
بیانیه 11 کشور در محکومیت تخریب مقر «آنروا» توسط رژیم صهیونیستی
هشدار نجباء به ترامپ: تعرض به مرجعیت به منزله صدور فتوای جهاد است
اعلام آمادگی حماس برای واگذاری اداره غزه به کمیته تکنوکرات فلسطینی
شهادت یک فلسطینی به دست نظامیان اسرائیلی در جنوب قدس
انجام آزمایشی کاپوتاژ خودروهای زائران از مرز خسروی
انتصاب «حمیدرضا بخشی» به عنوان رئیس دانشگاه شاهد
دادستان کل ونزوئلا: بازداشت مادورو نقض بی‌سابقه حقوق بین‌الملل است
پورمحمدی: همبستگی ملت رکن اصلی اقتدار ملی در شرایط کنونی است
ابلاغیه کمیته انضباطی برای سرمربی شمس آذر و بازیکن ذوب آهن
واکنش تازه اوباما به سرکوب مردم آمریکا در مینه‌سوتا
مردم عراق در حمایت از حاکمیت کشورشان تظاهرات کردند
جنگ بین‌قاره‌ای شاگردان پیاتز
اسامی و مشخصات تمام جانباختگان اخیر منتشر خواهد شد
معرفی نامزدهای جشنواره شعر فجر
سفر رئیس امارات به روسیه با محوریت تحولات منطقه
امیدیان سرمربی ذوب آهن شد
حمایت فرانسه از اقدام خصمانه علیه سپاه پاسداران
تاکید مصر، قطر و عمان بر از سرگیری مذاکرات میان ایران و آمریکا
سرویس اینترنت کاربران در زمان قطعی اینترنت جبران می‌شود؟
26 کشور به «شورای صلح» پیوستند
هشدار چین به آمریکا: ماجراجویی نکن!/حمله به ایران منطقه را جهنم خواهد کرد
روبیو: 40 هزار سرباز آمریکایی در تیررس موشک‌ها و پهپادهای ایران‌اند
صدور 210 هزار دادخواست علیه رژیم صهیونیستی و آمریکا
آیا طارمی به لیگ برتر انگلیس می‌رود؟
آتش سوزی مرگبار در مشیریه تهران
تلفن و اینترنت در مازندران قطع شد؛ علت چیست؟
دستگیری 16 لیدر اغتشاشات در نکا
هشدار سخنگوی سپاه به آمریکایی‌ها: برای همۀ سناریوهایتان برنامه داریم
آنکارا: صلح و ثبات ایران برای امنیت منطقه حیاتی است
اظهارات خصمانه صدراعظم آلمان علیه ایران
هشدار زرد بارش و افت دما در سمنان تا پایان هفته
واکنش عراقچی به تهدید ترامپ: نیروهای مسلح ما انگشت بر ماشه آماده‌اند
تسهیلات دولت برای دانش بنیان های متضرر از قطعی اینترنت
پلیس: به آذربایجان شرقی سفر نکنید
شمخانی:ضربه محدود وجود ندارد؛ پاسخ ایران فوری و همه‌جانبه خواهد بود
اوسمار: بیشتر از باخت ناراحت شیوه بازی تیم هستم
آمریکا رهبران ونزوئلا را تهدید کرد؛ از نیروی نظامی استفاده خواهیم کرد
اعلام زمان انتشار جدول نمایش فیلم‌های فجر
ورود سامانه بارشی به کهگیلویه و بویراحمد از امشب
اعلام نظر کرملین درخصوص تحویل بشار اسد
قلدری ترامپ علیه شهردار مینیاپولیس
وقوع زمین لرزه در هرمزگان
حزب دعوت اسلامی مداخله خارجی در امور عراق را محکوم کرد
رسانه آمریکایی: متحدان واشنگتن گزینه‌های ترامپ علیه ایران را محدود کردند
هواشناسی ایلام هشدار داد؛ برف و باران تشدید می‌شود
جنپو به تمرینات استقلال اضافه شد