×
اقتصادی
شناسه خبر : 267366
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/10/16 ساعت 12:33
نگرانی جدی درباره 336 هزار میلیارد تومان مبهم بودجه امسال

محسن زنگنه، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفت و گو با نورنیوز:

نگرانی جدی درباره 336 هزار میلیارد تومان مبهم بودجه امسال

محسن زنگنه، نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون برنامه و بودجه، با تشریح جزئیات منابع نفتی در لایحه بودجه 1405، از وجود ابهامات جدی در نحوه تأمین برخی منابع و آثار تورمی آن هشدار داد و گفت دولت از محل افزایش نرخ ارز در بودجه سال آینده، منابع قابل توجهی به دست می‌آورد که می‌تواند بخشی از تعهدات یارانه‌ای را پوشش دهد.

نورنیوز- گروه اقتصادی: زنگنه با اشاره به منابع حاصل از صادرات نفت و میعانات گازی در بودجه سال آینده اظهار کرد:بر اساس ارقام لایحه، مجموع منابع حاصل از صادرات نفت و میعانات گازی حدود ۳۹.۵ میلیارد دلار در بودجه سال آینده نظر گرفته شده است. از این میزان، ۸.۸ میلیارد دلار سهم دولت است و حدود ۷.۹ میلیارد دلار نیز از محل برداشت ۳۱ درصدی از سهم صندوق توسعه ملی به دولت می‌رسد. به این ترتیب، مجموع منابع ارزی دولت از محل نفت در بودجه عمومی به حدود ۱۶.۵ میلیارد دلار می‌رسد.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه با انتقاد از نحوه محاسبه نرخ ارز در لایحه بودجه گفت:دولت در لایحه، ۸.۸ میلیارد دلار سهم خود را با نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان محاسبه کرده، اما ۷.۹ میلیارد دلار را با نرخ ۷۵ هزار تومان در نظر گرفته است. این در حالی است که اکنون ارز عملاً تک‌نرخی شده و باید همه این منابع با نرخ مرکز مبادله محاسبه شود؛ نرخی که امروز حدود ۱۳۲ هزار تومان است.

زنگنه تأکید کرد: اگر دولت این منابع را با نرخ واقعی مرکز مبادله محاسبه کند، حدود ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان منابع جدید بیش از آنچه در لایحه آمده منابع به دست می‌آورد. به بیان دیگر، منابع بودجه عمومی دولت فقط از محل افزایش نرخ ارز، به حدود ۱۵۰۰ همت می‌رسد.

نماینده مجلس درباره اینکه یارانه یک میلیون تومانی 86 میلیون نفر از کجا تامین می شود  با اشاره به نشست اخیر کمیسیون بودجه گفت:دولت در این جلسه اعلام کرده اگر بخواهد ماهانه یک میلیون تومان به ۸۶ میلیون نفر پرداخت کند، هزینه سالانه آن حدود ۱۰۳۰ همت می‌شود.یعنی  از محل همین افزایش منابع ارزی که 1500 همت می شود این یارانه تامین می شود.  نزدیک به ۱۷۰ همت نیز برای جبران کاهش درآمدهای مالیاتی ناشی از حذف حدود دو درصد مالیات در نظر گرفته شده است.به گفته زنگنه، در مجموع دولت مدعی است که با این محاسبات، منابع و مصارف تقریباً سر به سر می‌شود و افزایش نرخ ارز می‌تواند تعهدات بودجه‌ای سال آینده را پوشش دهد.

اما نگرانی اصلی، به گفته این عضو کمیسیون برنامه و بودجه، مربوط به ۳۳۶ هزار میلیارد تومان از منابع بودجه امسال است. زنگنه تصریح کرد:نه مجلس می‌داند این منابع دقیقاً از کجا تأمین شده، نه سازمان برنامه و بودجه توضیح شفافی دارد و احتمال می‌دهیم بخش قابل توجهی از آن از محل استقراض از بانک مرکزی باشد.

او هشدار داد: اگر این رقم از بانک مرکزی تأمین شده باشد، به معنای تزریق پول پرقدرت و افزایش شدید پایه پولی است که قطعاً تورم‌زا خواهد بود. به همین دلیل، دولت باید هرچه سریع‌تر درباره محل تأمین این منابع شفاف‌سازی و تدبیر لازم را اتخاذ کند.

وی ادامه داد: طبق بند «پ» ماده ۳۳ قانون برنامه هفتم، اگر ارز ترجیحی حذف می‌شود، حمایت باید به زنجیره تولید و به‌ویژه ابتدای آن، یعنی تولیدکننده، دامدار و مرغدار اختصاص یابد. در غیر این صورت، هزینه تولید بالا می‌رود و یارانه‌ای که به مردم داده می‌شود، به‌تدریج قدرت خرید خود را از دست می‌دهد؛ به‌گونه‌ای که یک میلیون تومان امروز، فردا فقط معادل خرید نیم کیلو گوشت خواهد بود. این موضوع محل اختلاف است و قرار شده در کمیسیون تلفیق بودجه به‌طور جدی درباره آن بحث و تصمیم‌گیری شود.


نظرات

آخرین اخبار
اخبار جنگ در جنوب کشور؛ از بمباران بندرعباس و کیش تا پاسخ موشکی ایران به شناورهای آمریکا
آژیر هشدار در سفارت آمریکا در بغداد
اتهام زنی آمریکا به ایران درباره یمن / روسیه ادعای واشنگتن را رد کرد
حمله موشکی به اربیل عراق
ایران و تنگه هرمز محور نشست اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس
گزارش‌ها از تجاوز عربستان سعودی به یمن با چراغ سبز ترامپ
افزایش 9 درصدی بهای نفت در پی اعلام ازسرگیری محاصره ایران از سوی ترامپ
دیدار مدیر اف‌بی‌آی با وزیر کشور پاکستان
امارات مدعی حمله به دو نفتکش این کشور شد
حادثه دریایی در 40 مایلی شمال شرق سواحل عمان
ادعای ترامپ متجاوز: توانمندی‌های ایران را در تنگه هرمز از بین می‌بریم
نمایندگی ایران در سازمان ملل: ادعای انتقال تجهیزات نظامی به یمن کاملاً بی‌اساس است
ورود الزیدی به آمریکا و اعلام اهداف سفر وی
فشار سناتورهای دموکرات بر کاخ سفید برای شفاف‌سازی درباره فاجعه میناب
بررسی راهکارهای تسهیل خدمات کنسولی در دیدار مقامات ایران و افغانستان
وزیر خارجه عمان: سیاست انزوای ایران شکست خورده است
نقض مجدد تفاهمات؛ واشنگتن محاصره دریایی ایران را کلید زد
آتش‌سوزی گسترده در ارتفاعات بلوار رسول اعظم(ص) شیراز
استارمر خواستار از سرگیری آتش‌بس ایران و آمریکا شد
بازداشت یک فرد مسلح در نزدیکی ساختمان کنگره آمریکا
توافق ایران و تاجیکستان بر توسعه همکاری‌های حمل‌ونقل و ترانزیت
استقلال در حال بررسی میزبانی از بازی‌های آسیایی در بصره
حمله پهپادی و موشکی یمن به فرودگاه ابها در پاسخ به بمباران صنعا
نقشه راه جدید ایران و روسیه برای اتصال شبکه‌های برق
اخبار جنگ در جنوب کشور؛ تکذیب خبر انفجار در لار و سیریک
نشست علنی مجلس شورای اسلامی برگزار شد
گفتگوی تلفنی وزرای امورخارجه ایران و قبرس
مخالفت قاطع سازمان بین‌المللی دریانوردی با طرح ترامپ برای دریافت عوارض از تنگه هرمز
سنتکام از آماده‌سازی برای اعمال مجدد محاصره دریایی خبر داد
شنیده شدن صدای انفجار در جده
تقویت پیوند اقتصادی ایران و چین
کریم آدیمی در یک‌قدمی نیوکمپ
کنایه عراقچی به ترامپ: در دریافت عوارض از تنگه هرمز ما منصف تر خواهیم بود!
وزیر آموزش و پرورش: بازنگری در محتوای آموزشی و کتاب‌ها آغاز شد
سقوط ذخایر استراتژیک نفت آمریکا
اعتراض گسترده در یمن به حمله عربستان به فرودگاه صنعاء
قدردانی عارف از عملکرد نهادهای امدادی در مراسم وداع رهبری
محکومیت حمله به فرودگاه صنعا توسط وزارت امور خارجه ایران
ائتلاف سعودی حمله موشکی یمن را تأیید کرد
انصارالله: حمله به فرودگاه صنعا، نقض آشکار حاکمیت یمن است
علی‌اف: جمهوری آذربایجان در حال بررسی خروج کامل از شورای اروپا است
تشدید تنش‌های سایبری؛ فنلاند سفیر روسیه را احضار کرد
واکنش باشگاه استقلال به شایعات جدایی یاسر آسانی
مکرون: اروپا باید برای دفاع از خود آماده باشد
واکنش وزیر صمت به قطعی برق صنایع
چرا وزارت صمت نقشی در تعیین قیمت‌ خودرو ندارد؟
بسته 120 میلیون یورویی اروپا برای تقویت پدافند هوایی مولداوی
تعطیلی فرودگاه‌های یمن
روسیه از تبادل جدید اسرا با اوکراین خبر داد
مجلس خبرگان: پیام راهبردی رهبر انقلاب یادآور پیوند ناگسستنی مسیر ملت با مکتب عاشورا بود