×
اقتصادی
شناسه خبر : 267136
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/10/15 ساعت 12:03
خطاها و الزامات تک‌نرخی‌شدن ارز

دکتر طهماسب مظاهری؛

خطاها و الزامات تک‌نرخی‌شدن ارز

به نظر می‌رسد از پیشنهاد تک‌نرخی‌کردن ارز یک هیولا ساخته شده و آن را یک اقدام بسیار سخت که اجرای آن بسیار سخت خواهد بود و تبعات آن قابل پیش بینی نیست، جلوه داده اند.

نورنیوز-گروه اقتصادی: دلیل این تصویر دهشتناک از تک نرخی کردن ارز این است که چون دولت یا بانک مرکزی تا کنون نرخ ارز را تعیین می کرده، اکنون هم باید نرخ دیگری را تعیین کند که به عنوان نرخ واحد مطرح باشد.

این تصور همان توهم باطلی است که قبلا هم به دفعات تکرار شده و هربار شکست خورده و البته بهای آن این بوده که حجم بزرگی از ذخایر ارزی ضایع شده و عده ای قلیل از آن منتفع شده و به ثروت‌های بادآورده دست یافتند.

اشتباه و توهمی که مرحوم آقای هاشمی رفسنجانی با قیمت‌گذاری دلار ۶۰ تومانی، آقای احمدی نژاد با قیمت‌گذاری دلار ۹۹۰ تومانی ،آقای روحانی با قیمت‌گذاری دلار ۴۲۰۰ تومانی (ارز جهانگیری) و آقای فرزین هم در اولین ساعت قبول پذیرش ریاست بانک مرکزی با قیمت‌گذاری دلار ۲۸۵۰۰ تومان انجام داد که نقطه مشترک همه این تجارب، این توهم و خطای استنباط بود که بانک مرکزی تعیین‌کننده نرخ ارزهاست.

افرادی که نام بردم، یک نقطه مشترک دیگر هم داشتند و آن این که در روز اعلام نرخ خودساخته و خودباخته شان، اعلام کردند هرکس، هرمقدار ارز برای هرکاری بخواهد، با  این نرخ به او می‌فروشیم و هرکس هم هرمقدار ارز داشته باشد، با  این قیمت از وی می‌خریم. اما درنهایت دیدیم که همه تصورات باطل بود و به ره بادیه رفتند و خسارت زدند.

اکنون باید مراقب بود که بحث جدید تک نرخی شدن ارز همان مسیر را طی نکند. بنا براین نباید به دنبال این باشیم که نرخ واحدی که دنبالش هستیم، چند است  و تکلیف کارهایی که با نرخ‌های ترجیحی انجام می‌دهیم چه خواهدشد، چراکه این تله بزرگی در راه ارز تک نرخی است.

درنهایت ، راه حل این است که:

۱-دولت و بانک مرکزی قبول کنند هیچ کدام تعیین‌کننده نرخ ارز نیستند. نرخ ارز در بازار براساس عرضه و تقاضا تعیین می‌شود ولذا آنان باید از اعلام هر نرخی اجتناب کنند.

۲-در مواردی که دولت مایل به کمک و پرداخت سوبسید و یارانه به مردم است، نرخ ارز مربوط به آن فعالیت را اعلام و برای آن کار، ارز به نرخ مورد نظرش را تامین کند. البته و صد البته نظارت کامل بر چرخه تامین کالا با  آن نرخ از ابتدای تخصیص تا انتهای مصرف و رسیدن به دست مردم را انجام دهد؛ چیزی شبیه ارزهای ترجیحی در دولت آقای مهندس موسوی در زمان جنگ.

۳-در تصمیمات دولتی از مصوباتی که تقاضای ارز آزاد را افزایش می‌دهد، به شدت پرهیز کنند. (مشابه مصوبه اخیر در مورد ورود کالاهای اساسی بدون انتقال ارز)

۴- برای کاهش تقاضای ارز آزاد به عنوان یک ابزار پس انداز، تدابیر لازم را بکار گیرد. از جمله توسعه سپرده های بانکی که در مقابل تورم مقاوم باشد و سود سپرده ها به اندازه تورم باشد. (به استناد ضوابط و قوانین اقتصادی و فقهی و تاییدیه مراجع دینی و استفتای مقام معظّم رهبری).

اگر در نظام بانکی، ابزاری باشد که ارزش دارایی مردم را  در مقابل تورم حفظ کند، آنان از کارهای متفرقه از قبیل خرید ارز و موبایل وشرکت در لاتاری خودرو و مانند آن اجتناب می کنند. چون طبیعتا  مردم تمایل دارند از روش‌های قانونی و سالم استفاده کنند و وقتی امکان اقدام قانونی و سالم برای حفظ ارزش دارایی‌هایشان از آنان سلب می‌شود، به امور مخاطره آمیز روی می آورند.


اطلاعات
نظرات

آخرین اخبار
انهدام باند قاچاق 5 میلیون لیتر سوخت در کشور
چرخش محمدصلاح به سوی عربستان
سرمربی پرسپولیس: ناراحتی ما از باخت بیشتر از هواداران است
شکست نابغه ایرانی در تورنمنت تنیس میلیون‌دلاری
ناکامی ترامپ در استفاده دو پایگاه برای حمله به ایران
تهران 11 درجه گرم‌تر از شرایط نرمال
یارانه بهمن دهک‌های چهارم تا نهم واریز شد
روسیه تهدید دائمی را تحمل نمی کند
توافق با ایران ظرف 10 روز آینده مشخص می‌شود
با نگرانی عمیق از دستگیری برادرم مطلع شدم
برگزاری محفل انس با قرآن کریم با حضور رهبر انقلاب اسلامی
ادامه اقدام خصمانه اتحادیه اروپا علیه سپاه
شروع نشست شورای صلح غزه بدون حضور نماینده فلسطین
واحدهای 2و3 نیروگاه هسته ای بوشهر تکمیل می شود
صلاحیت داوطلبان انتخابات شورای شهر فردا اعلام می شود
نقض مجدد آتش‌بس در لبنان از سوی رژیم صهیونیستی
رشد مبادلات تجاری ایران و تاجیکستان
خانه تکانی با آب شرب ممنوع!
مخالفت سناتور امریکایی با جنگ امریکا و ایران
آمریکا در حال برنامه‌ریزی برای احداث پایگاه نظامی گسترده در غزه
شیب ملایم افزایش قیمت دلار آزاد
ثبت نام بیش از 22 هزار نفر در انتخابات شوراهای روستا
روزانه 2500 کارت سوخت یک‌روزه تحویل متقاضیان می‌شود
بادبان‌های برافراشته بر دریای وابستگی
واریز عیدی 10 میلیون تومانی بازنشستگان کشوری آغاز شد
اوسمار می‌تواند شرایط پرسپولیس را تغییر دهد
کیفرخواست قاتل شهید بخشیان صادر شد
آمریکا به دنبال کنار زدن روسیه از بازارهای انرژی جهانی است
چه کسانی منتظر یارانه نباشند؟ همراه با جزئیات
پایبندی اسرائیل به قطعنامه‌های شورای امنیت ضروری است
بازنگری قیمت گندم در دستور کار دولت
گروسی: در خطر بودن فرصت دیپلماسی با ایران، نیاز به سرعت در گفت‌وگوها
پنجمین شارژ کارت‌های بانکی «یسنا» در سال جاری
سازمان ملل نگران نسل‌کشی در غزه و کرانه باختری
افزایش چشمگیر قیمت آش و حلیم نسبت به سال گذشته
قیمت مسکن ملی پرند مشخص شد + شرایط خرید
ایالت‌های آمریکا علیه ترامپ: بودجه انرژی پاک را آزاد کنید
آمادگی اقتصادی و نظامی کشور پشتوانه مذاکرات هسته‌ای است
دیدار فرمانده نیروی دریایی ایران با همتایان آفریقای جنوبی و سریلانکا
وزیر علوم: دانشگاه‌ها باید به ماموریت اصلی خود بازگردند
تراکتور رکورد درآمدزایی باشگاه‌های ایران را شکست
اعتراض گسترده کنگره آمریکا به سیاست‌های تهاجمی ترامپ
پایان رزمایش مشترک ایران و روسیه
شمع توسعه در باد ناترازی
قیمت نفت در بازار آسیا افزایش یافت
واردات برنج باز شد اما نقدینگی کافی برای تامین محموله‌ها وجود ندارد
زاکربرگ : ایجاد محدودیت سنی در اینستاگرام دشوار است
کالابرگ مادران و کودکان شارژ شد
پیش بینی وضعیت آب و هوای تهران در 2 روز آینده
روسیه: به توسعه روابط با ایران ادامه می‌دهیم