×
فرهنگی
شناسه خبر : 267088
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/10/15 ساعت 08:35
ناشران دانشگاهی یارانه دولتی کتاب می گیرند

ناشران دانشگاهی یارانه دولتی کتاب می گیرند

ناشران دانشگاهی با برگزاری سیزدهمین نمایشگاه تخصصی کتاب و دریافت یارانه دولتی، از امتیازی برخوردارند که ناشران عمومی، آموزشی و کودک و نوجوان از آن بی‌بهره مانده‌اند؛ موضوعی که به افزایش قیمت کتاب‌های دانشگاهی نیز منجر شده است.

نورنیوز-گروه فرهنگی: در حالی که ناشران دانشگاهی سیزدهمین دوره نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی را برگزار می‌کنند و از یارانه دولتی بهره‌مند می‌شوند، ناشران عمومی، آموزشی و کودک و نوجوان تنها به حضور در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران بسنده کرده‌اند.

نمایشگاه‌های کتاب در ایران، با وجود مزایایی که برای مخاطبان و ناشران دارند، آسیب‌هایی را نیز به همراه می‌آورند. نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به‌عنوان بزرگ‌ترین رویداد نشر کشور، محل حضور اغلب ناشران است و با فروش گسترده، نقدینگی قابل‌توجهی را برای آن‌ها ایجاد می‌کند؛ موضوعی که در مقابل، باعث کاهش فروش کتاب‌فروشان پیش و پس از نمایشگاه می‌شود. هرچند در سال‌های گذشته امکان حضور کتاب‌فروشان در بخش مجازی نمایشگاه فراهم شده بود، اما این روند در آخرین دوره متوقف شد و کتاب‌فروشان بار دیگر متحمل آسیب شدند.

نمایشگاه‌های استانی؛ فروشگاه کتاب یا رویداد فرهنگی؟

نمایشگاه‌های استانی کتاب که در ابعاد کوچک‌تر برگزار می‌شوند، با چالش‌هایی مانند عرضه کتاب‌های کپی‌برداری‌شده و نبود فروشندگان متخصص مواجه‌اند. نبود ارتباط حرفه‌ای میان مخاطب و فروشنده باعث شده این نمایشگاه‌ها بیش از آنکه رویدادی فرهنگی باشند، به فروشگاه‌هایی موقت برای عرضه کالاهای فرهنگی تبدیل شوند. این مشکل حتی در مواردی، هرچند محدودتر، در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران نیز مشاهده می‌شود.

علاوه بر این، برخی سازمان‌ها و نهادها در مناسبت‌هایی مانند هفته کتاب، نمایشگاه‌های کوچک کتاب برگزار می‌کنند. اگرچه هدف آن‌ها ترویج کتاب‌خوانی است، اما به گفته کارشناسان، بخشی از کتاب‌های عرضه‌شده در این رویدادها نیز کپی‌برداری‌شده‌اند.

افزایش قیمت کتاب‌های دانشگاهی در نتیجه دو نمایشگاه سالانه

نمایشگاه‌های تخصصی کتاب، از جمله نمایشگاه کتاب دانشگاهی که قرار است در ۱۰ روز پایانی دی‌ماه سیزدهمین دوره آن برگزار شود، اگرچه دسترسی دانشجویان به منابع دانشگاهی را تسهیل می‌کند، اما پیامدهایی نیز دارد. یارانه ۲۰ درصدی در نظر گرفته‌شده برای تخفیف کتاب، تنها به ناشران دانشگاهی تعلق می‌گیرد و ناشران عمومی، کودک و نوجوان و آموزشی از آن محروم هستند.

ارگان‌ها و نهادهایی که برای تجهیز کتابخانه‌های خود اقدام می‌کنند، یک‌بار در اردیبهشت‌ماه از یارانه نمایشگاه بین‌المللی کتاب استفاده کرده‌اند و برای دومین بار می‌توانند در نمایشگاه تخصصی دی‌ماه نیز با یارانه دولتی کتاب تهیه کنند؛ امکانی که تنها در اختیار ناشران دانشگاهی قرار دارد.

از سوی دیگر، برگزاری دو نمایشگاه در سال می‌تواند به افزایش قیمت کتاب‌های دانشگاهی منجر شود؛ زیرا ناشران پیش از هر نمایشگاه، با تجدید چاپ آثار قبلی و آماده‌سازی تازه‌های نشر، قیمت‌گذاری را به‌گونه‌ای انجام می‌دهند که تخفیف نمایشگاهی در آن لحاظ شده باشد. در نتیجه، آماده‌سازی دوباره برای نمایشگاه دوم، به معنای افزایش مجدد قیمت کتاب‌هاست.

چرا سایر ناشران نمایشگاه تخصصی ندارند؟

پرسش مهم این است که چرا تاکنون ناشران عمومی، کودک و نوجوان و آموزشی اقدام به برگزاری نمایشگاه تخصصی نکرده‌اند. انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان، انجمن فرهنگی ناشران آموزشی و همچنین اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان تهران، همگی ظرفیت لازم برای برگزاری چنین رویدادهایی را دارند، اما تاکنون اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است.

نگاه بیرونی به حوزه نشر ممکن است پیچیدگی‌ها و ظرافت‌های لازم برای مدیریت عادلانه این زنجیره را نادیده بگیرد، در حالی که نشر از حلقه‌هایی به‌هم‌پیوسته تشکیل شده و هر تصمیم، می‌تواند بر کل این چرخه تأثیرگذار باشد.


نظرات

آخرین اخبار
ادعای تازه ترامپ درباره تنگه هرمز و ایران؛ از فردا تنگه را باز می کنیم
چالش ترامپ با افسانه شکست ایران
معافیت بیمه‌ای برای بازی سازان
روایت محسن رضایی از شکست آمریکا در جنگ سوم ترامپ؛ آمریکا 500 کشته داد
ادارات و بانک‌های کدام استان‌ها چهارشنبه 14 مرداد تعطیل هستند؟ آخرین فهرست تعطیلی‌ها
آماده‌باش بهداشتی در گنبدکاووس برای مقابله با بیماری وبا
طرح انتقال سهمیه بنزین به کارت بانکی چه زمانی سراسری می‌شود؟
قطعی برق کرمانشاه فردا سه شنبه 13 مرداد 1405+ جدول
اقتصاد به پاشنه آشیل ترامپ در انتخابات کنگره تبدیل شد
رایزنی‌های فشرده عراق با ایران برای عبور نفتکش‌های بغداد
برنامه‌های مقابله‌ای وزارت اقتصاد در قبال برنامه دشمنان
خواسته «فون در لاین»؛ «اقدام یکپارچه» برای تامین امنیت مرزهای اروپا
نجات معجزه‌آسای کودک عراقی با اقدام تیم هلال احمر ایران
تالاب جهانی میانکاله همچنان در آتش می‌سوزد
تعلیق ارسال سامانه‌های دفاعی پاتریوت به اوکراین
قطعی برق چهارمحال و بختیاری فردا سه شنبه 13 مرداد
رایزنی اردوغان و بن سلمان درباره اوضاع منطقه
حزب الله عراق: متعهد به سلاح مقاومت هستیم
استفاده اتحادیه اروپا از اوکراین به‌عنوان «گوشت دم توپ» علیه روسیه
آزادی زندانیان جرایم غیرعمد در تهران همزمان با اربعین حسینی
تکذیب نشست قریب‌الوقوع اسلام آباد
حریق گسترده جنگل‌های آن‌سوی ارس؛ استقرار نیروهای ایرانی برای جلوگیری از سرایت آتش
چرا گذشت زمان به نفع ایران است؟
شوک بزرگ در بازار نقل‌وانتقالات‌ استقلال
پیام اربعینی رئیس‌جمهور عراق
معاریو: ایران ضرب‌آهنگ جنگ را مدیریت می‌کند
تغییرات اقلیمی به نیروگاه‌های هسته‌ای رسید؛ توقف فعالیت راکتور مجارستان
سالگرد حمله داعش به سنجار؛ نسل کشی ایزدی ها توسط داعش
بازنگری نرخ کرایه سرویس مدارس تهران
گفته‌ها و ناگفته‌های پیام پزشکیان درباره تفاهم اسلام‌آباد
افتخار تاریخی هاکی ایران؛ مدال برنز گردن‌آویز دانش‌آموز اصفهانی
آخرین رایزنی ترکیه و کویت درباره امنیت منطقه
واکنش اتحادیه عرب به حملات وحشیانه رژیم صهیونی
دعوت از عراقچی برای حضور در پاکستان در اولین فرصت ممکن
آمادگی سپاه برای برخورد با هرگونه خطای محاسباتی دشمنان
فرستادگان شورای صلح از نتانیاهو خواستند جنگ غزه را متوقف کند
تمدید قرارداد تاریخی پوچتینو با تیم ملی فوتبال آمریکا
حمایت دولت از اقتصاد اربعین؛ تأکید بر توسعه مرزهای ایلام
هاآرتص: ترامپ از جنگ تمام‌عیار با ایران هراس دارد
نورنما | اربعین یعنی تمام جاده ها به یک نام ختم می شوند؛ حسین(ع)
قدردانی رئیس دفتر سیاسی حماس از مواضع ایران در قبال فلسطین
وزیر نیرو: رفع ناترازی برق بدون همراهی مردم ممکن نیست
بحران گاز اروپا وارد مرحله جدید شد؛ نقش تنگه هرمز در تشدید کمبود انرژی
آمریکا در پی کاهش وابستگی به چین برای تولید سلاح
جزئیات نتایج دکتری بدون آزمون دانشگاه تهران و شرایط ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان
نگرانی‌ها از ورود مجدد قاتلان خونسرد آمریکایی
آخرین اخبار تنگه هرمز؛ تکذیب مذاکرات با آمریکا و تایید رایزنی با عمان
آلبالو هم تنظیم بازاری شد!
نقشه راه تجارت 10 میلیارد دلاری ایران و پاکستان
سقوط محبوبیت ترامپ به پایین‌ترین سطح