×
سیاسی
شناسه خبر : 266408
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/10/11 ساعت 13:02
تهدید، نقطه پایان است یا آغاز تصمیم؟

به مناسبت ششمین سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی نورنیوز بررسی می‌کند؛

تهدید، نقطه پایان است یا آغاز تصمیم؟

نام شهید سلیمانی بیش از آنکه یادآور یک فرمانده نظامی باشد، نماد نوعی عقلانیت راهبردی در مواجهه با بحران‌هاست؛ عقلانیتی که تهدید را نقطه آغاز ابتکار می‌داند و بن‌بست را نه پایان راه، بلکه لحظه تولد گزینه‌های تازه برای صیانت از منافع ملی تلقی می‌کند.

نورنیوز-گروه سیاسی: درک شهید سلیمانی از بحران، مبتنی بر نگاه صفر و صدی نبود. او بحران را نه وضعیتی فلج‌کننده، بلکه صحنه‌ای می‌دید که در آن سرعت، جسارت و تشخیص درست می‌تواند موازنه‌ها را تغییر دهد. برخلاف بسیاری از الگوهای مدیریتی که در شرایط تهدید به انفعال یا تعلیق تصمیم‌گیری می‌رسند، سلیمانی بحران را زمان فشرده تصمیم‌سازی می‌دانست.
در این منطق، تأخیر خطرناک‌تر از خطاست و اقدام هوشمندانه اگر پرهزینه باشد، بر انتظار محافظه‌کارانه ترجیح دارد. این نگاه، او را به شخصیتی بدل کرد که در حساس‌ترین لحظات منطقه‌ای، ابتکار عمل را از دست نداد و همواره یک گام جلوتر از معادلات متعارف حرکت کرد. چنین رویکردی، امروز می‌تواند الگویی برای مدیریت بحران‌های اقتصادی، اجتماعی و حتی حکمرانی باشد؛ جایی که تعلل، خود بزرگ‌ترین تهدید است.

مقاومت؛ پیوند عقلانیت و ایمان

مقاومت در مکتب سلیمانی صرفاً یک تاکتیک نظامی یا واکنشی احساسی نبود، بلکه ترکیبی از عقل راهبردی و باور عمیق بود. او نشان داد که مقاومت زمانی مؤثر است که از سطح شعار عبور کند و به یک الگوی عملی برای تصمیم‌گیری تبدیل شود.
در این چارچوب، ایمان نه جایگزین عقل، بلکه تقویت‌کننده آن است. همین پیوند باعث شد که مقاومت برای او به ابزاری برای ساخت آینده تبدیل شود، نه صرفاً حفظ وضع موجود. این نگاه، درس مهمی برای امروز ایران دارد: مقاومت زمانی کارآمد است که به بهبود زندگی مردم، افزایش تاب‌آوری اجتماعی و تقویت سرمایه ملی منجر شود. هر مقاومتی که از مردم فاصله بگیرد، از درون تهی خواهد شد.
اولویت ملت بر مصلحت‌های محدود
یکی از وجوه کمتر گفته‌شده مکتب سلیمانی، تقدم بی‌چون‌وچرای منافع ملی بر ملاحظات جناحی، سازمانی یا شخصی بود. او در عمل نشان داد که وفاداری به ملت، نیازمند عبور از مرزبندی‌های تنگ سیاسی است.
در شرایط کنونی، این اصل می‌تواند راهنمایی راهبردی برای سیاست‌گذاری داخلی باشد. حل مسائل معیشتی، کاهش شکاف‌های اجتماعی و بازسازی اعتماد عمومی، نیازمند نگاهی است که «امر ملی» را محور تصمیم‌ها قرار دهد. سلیمانی با رفتار خود ثابت کرد که سرمایه اجتماعی، از هر ابزار سخت‌افزاری ماندگارتر است و بدون آن، هیچ پیروزی پایداری شکل نخواهد گرفت.

از اسطوره‌سازی تا الگوی اجرایی

خطر بزرگ در مواجهه با شخصیت‌هایی چون شهید سلیمانی، توقف در سطح ستایش احساسی است. مکتب او زمانی زنده می‌ماند که به الگوی اجرایی در مدیریت کشور تبدیل شود. این به معنای شجاعت در تصمیم، صداقت در خدمت، و مسئولیت‌پذیری در برابر مردم است.
ادامه راه سلیمانی، نه در تکرار نام او، بلکه در بازتولید منطق کنش‌گرایانه‌اش معنا پیدا می‌کند؛ منطقی که در آن، خدمت به مردم معیار موفقیت است و سختی‌ها بهانه عقب‌نشینی نمی‌شوند. چنین رویکردی می‌تواند ایران را در عبور از چالش‌های پیچیده امروز یاری دهد و سرمایه‌ای برای آینده بسازد.


نظرات

آخرین اخبار
ایران چگونه از اهرم تنگه هرمز بهره می‌برد؟
هدف گرفتن مذاکرات با لودادن رازهای نظام
بورگن‌اشتوک در انتظار ساعت 16؛ آغاز نشست ایران و آمریکا با حضور میانجی‌ها
راز سه اعتراف؛ آنچه گفته شد و آنچه پنهان ماند
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت سیزدهم
جلسه سرنوشت ساز مدیران پرسپولیس با دراگان اسکوچیچ
پزشکیان: مخالفان توافق در همان مسیری حرکت می‌کنند که نتانیاهو می‌خواهد
احتمال تمدید رایگان بودن مترو و اتوبوس
سرمربی ساحل‌عاج: از آلمان چنین رفتاری انتظار نداشتیم
طباطبایی: اولویت هیئت مذاکره پایان تجاوز در لبنان است
علائم گرمازدگی و راه‌های پیشگیری با آن
افت 34 هزار واحدی شاخص کل در سایه سیگنال‌های جدید پولی
حمایت السیسی از اجرای تفاهم تهران–واشنگتن در قاهره
آماده‌باش مراکز درمانی برای پوشش خدمات سلامت در مراسم تشییع رهبر شهید
اطلاعیه مهم دانشگاه آزاد درباره امتحانات پایان‌ترم
علت عدم واریز حقوق برخی از بازنشستگان کشوری در خرداد 1405 اعلام شد
رانندگی خطرناک کودک 9 ساله با پراید در لرستان
یارانه نان وارد طرح کالابرگ می‌شود؟
زمان مصاحبه دکتری 1405 تغییر کرد
هشدار زلنسکی از حمله بزرگ؛ زیرساخت‌های انرژی در خط آتش
قیمت نقره امروز یکشنبه 31 خرداد 1405 / شمش نقره 100 گرمی 45 میلیون تومان شد + جدول
نوراینفو | قدیمی ترین کشورهای جهان
نوراینفو | افسردگی با ناراحتی چه فرقی دارد؟
فرانسوا انگلرت، برنده نوبل فیزیک درگذشت
مسئول ارشد فیفا: از تیم ملی ایران یاد بگیرید
تفاهم روی کاغذ و صف آرایی در میدان ؟! درباره حداقل کارهایی که می توانیم نکنیم...
دبیرکل جنبش ابتکار ملی فلسطین: تفاهم تهران–واشنگتن به نفع فلسطین است
قیمت سکه پارسیان امروز یکشنبه 31 خرداد 1405
عزاداری شب ششم محرم 1448 مسجد ولی عصر (عج) خوزستانی های مقیم تهران
آخرین آمار میزان حجم آب دریاچه ارومیه چقدر است؟
خداییان: بیش از 15 هزار پرونده تخلف اداری در 5 سال تشکیل شده است
پاداش صرفه‌جویی در آب؛ تخفیف 20 تا 30 درصدی قبوض
نورنما | سگ‌های رباتیک هم به جام جهانی آمدند
تمدید مهلت ارائه اظهارنامه مالیاتی
عارف: ان شاءالله مذاکرات به نتیجه می‌رسد
بن گویر: آتش‌بس با لبنان اشتباه بود
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 31 خرداد 1405
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 31 خرداد 1405 / بازار طلا وارد مسیر نزولی شد + جدول
60 روز پرچالش؛ از جنگ سایه تا جنگ مذاکره
جزئیات حادثه تلخ نشت گاز در اهواز
حقوق خرداد کارمندان و بازنشستگان دولت پرداخت شد
آدم‌ربایی با پوشش مأمور در پایتخت ؛ اعضای مسلح باند به دام افتادند
فرانسه چرا از تفاهم ایران و آمریکا این‌گونه وحشت کرده است؟
عاشورا؛ اوج عرفان و حماسه
پیام‌های ویژه اسلام‌آباد به تهران ؛ مذاکرات یکشنبه از سر گرفته می‌شود
5 کشته و مجروح در قطب صنعتی دستگرد
حمایت نبیه بری از توافق آتش‌بس و خروج اسرائیل از لبنان
رضایی: آمریکا از سر استیصال اصرار به مذاکره دارد
رکوردشکنی نقره در معاملات خردادماه
تحلیل انصارالله از تحولات منطقه؛ بازگشت معادلات به نقطه آغاز