×
بین الملل
شناسه خبر : 266367
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/10/11 ساعت 10:57
رزمایش پکن؛ تمرین جنگ یا مهار جنگ؟

نورنیوز رزمایش دریایی چین را بررسی می‌کند؛

رزمایش پکن؛ تمرین جنگ یا مهار جنگ؟

رزمایش گسترده دریایی و هوایی چین در اطراف تایوان، صرفاً یک مانور نظامی نیست؛ بلکه پیامی چندلایه درباره تمامیت ارضی، موازنه قدرت در شرق آسیا و افشای دوگانگی‌های غرب است. پکن با این اقدام، قدرت نظامی را به دیپلماسی و اقتصاد پیوند می‌زند.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: رزمایش اخیر چین پیش از هر چیز حامل یک پیام شفاف و غیرقابل تفسیر است: تمامیت ارضی، خط قرمز مطلق و تغییرناپذیر پکن به شمار می‌رود. فرماندهی منطقه شرقی ارتش چین با تمرین سناریوهای تهاجم دریایی، پدافند هوایی، مقابله با زیردریایی‌ها و شبیه‌سازی محاصره کامل تایوان، نشان داد که تهدیدات جدایی‌طلبانه نه‌تنها از مسیر دیپلماتیک، بلکه از زاویه نظامی نیز پاسخ داده خواهد شد. وزارت دفاع چین صراحتاً این رزمایش را «هشدار جدی به نیروهای جدایی‌طلب» توصیف کرد؛ تعبیری که ریشه در تجربه تاریخی پکن از فروپاشی شوروی و تلاش‌های مستمر برای تحریک مناطقی چون هنگ‌کنگ، سین‌کیانگ و تایوان دارد. تفاوت امروز با گذشته آن است که چین، در کنار برتری اقتصادی و دیپلماتیک، به بلوغ بومی نظامی رسیده و آمادگی دارد این مؤلفه را در معادلات بازدارندگی خود فعال کند.

پیوند قدرت نظامی با نقش‌آفرینی جهانی

چین طی سال‌های اخیر از یک قدرت اقتصادی صرف به بازیگری چندبعدی در نظام بین‌الملل تبدیل شده است. هشدارهای اخیر پنتاگون درباره پیشرفت‌های دریایی چین و عقب‌ماندگی آمریکا، تأییدی ناخواسته بر این واقعیت است. رزمایش تایوان در همین چارچوب قابل فهم است؛ پکن می‌کوشد قدرت نظامی را در امتداد مؤلفه‌های سیاسی و اقتصادی خود قرار دهد و نقش‌آفرینی جهانی‌اش را برای دوستان و رقبا به نمایش بگذارد. این راهبرد با حضور فعال چین در سازوکارهایی چون بریکس و سازمان همکاری شانگهای معنا می‌یابد؛ جایی که ایده نظم نوین چندجانبه‌گرا در حال تبدیل شدن به یک بدیل عملی برای هژمونی غربی است. رزمایش اخیر، نه اقدامی مقطعی، بلکه بخشی از فرآیند تثبیت این جایگاه راهبردی محسوب می‌شود.

هشدار مستقیم به آمریکا و متحدان منطقه‌ای

در سطح منطقه‌ای، پیام رزمایش چین مستقیماً متوجه آمریکا و شبکه متحدان آن در شرق آسیاست. واشنگتن اگرچه در اسناد رسمی از «رقابت مدیریت‌شده» سخن می‌گوید، اما در عمل سیاست محاصره و مداخله را ادامه داده است؛ از تخصیص ۱۱ میلیارد دلار کمک نظامی به چین‌تایپه در بودجه ۹۰۱ میلیارد دلاری دفاعی آمریکا گرفته تا تشویق ژاپن و کره جنوبی به تقویت نقش نظامی خود در چارچوب راهبرد آمریکایی. تصویب بودجه نظامی کلان ژاپن، ساخت جزایر موشکی نزدیک تایوان، رزمایش‌های مشترک با آمریکا و مواضع متناقض سئول درباره «ثبات» تنگه تایوان، همگی نشانه‌هایی از تشدید این بازی خطرناک‌اند. در چنین شرایطی، چین با نمایش قدرت، به کشورهای منطقه هشدار می‌دهد که هرگونه همراهی با پروژه‌های ضد تمامیت ارضی پکن، هزینه‌زا خواهد بود.

رسوایی دوگانگی‌های غرب در نظم بین‌الملل

واکنش‌های اروپا به رزمایش چین، بار دیگر پرده از دوگانگی عمیق غرب برداشت. ابراز نگرانی اتحادیه اروپا، فرانسه و آلمان درباره «تنش‌زایی» چین، در حالی مطرح می‌شود که همین بازیگران صدها میلیارد یورو برای جنگ اوکراین با ادعای دفاع از تمامیت ارضی هزینه کرده‌اند و هیچ طرح صلحی را برنمی‌تابند. سکوت در برابر تهدیدات آمریکا علیه ونزوئلا، حمایت آشکار از تجاوزات و نسل‌کشی رژیم صهیونیستی در غزه، لبنان و سوریه، و پشتیبانی از حملات نظامی به ایران، نشان می‌دهد که اصل تمامیت ارضی برای غرب مفهومی گزینشی و ابزاری است. این تناقض رفتاری، مشروعیت اخلاقی غرب را فرسوده و گرایش به نظم نوین چندجانبه‌گرا را تقویت کرده است؛ نظمی که چین یکی از معماران اصلی آن به شمار می‌رود.


نظرات

آخرین اخبار
خسارت 120 هزار میلیارد تومانی اعتیاد به اقتصاد و جامعه
اعتیاد، راهزنی پنهان برای غارت سلامت روان و سرمایه‌های اجتماعی
آینده ترسناک فناوری؛ هدفون‌هایی که ذهن شما را می‌خوانند!
هشدار نیویورک‌تایمز درباره فروپاشی نظم جهانی پس از جنگ جهانی دوم
جورج کلونی: آمریکا در دوره‌ای تأسف‌بار است
فرود اضطراری هواپیمای مقام آمریکایی
شکایت رسمی پرسپولیس از استقلال به‌خاطر حضور آسانی در دربی
تارتار: پرسپولیس کمی بهتر از استقلال بود؛ یک غفلت برد را گرفت
بختیاری‌زاده: داور پنالتی استقلال را ندید
اصلاحات دفترچه انتخاب رشته ارشد 1405 منتشر شد
اقدام نروژ علیه روسیه؛ کشتی روسی توقیف شد
گزارش تصویری | لیگ برتر فوتبال - پرسپولیس و استقلال (دربی 107)
صنعت نفت آبادان 0-0 سپاهان اصفهان/ شالوده سپاهان با فشار نفت از هم نپاشید
آیین تشییع شهدای مراسم عروسی کوهستک پنجشنبه برگزار می‌شود
تاجرنیا: استقلال شایسته برد بود؛ حق‌مان سه امتیاز بود
فهرست شناورهای متخلف خلیج فارس به‌روزرسانی شد
بسکتبال ایران در رده 28 جهان؛ حفظ جایگاه چهارم آسیا
محکومیت 26 ماهه در آمریکا برای صادرات غیرمجاز کالا به روسیه
پایان مأموریت سفیر ترکیه در تهران
تیراندازی در مدرسه‌ای در ویرجینیا
گنج 1100 ساله در حیاط خانه
اروپا چگونه از «بازی شکست‌خورده» آمریکا حمایت می‌کند؟
مصطفی طرفی سرکنسول جدید ایران در بصره شد
تهدید تازه روبیو علیه ایران
مخالفت بلژیک با مصادره دارایی‌های روسیه؛ تبعات شدیدی خواهد داشت
مجلس: انگلیس 120 سال در پی تضعیف و کنترل ایران بوده است
هشدار دبیرکل نجبا به آمریکا
تودیع وثیقه از یک ماه به چند دقیقه رسید
حزب‌الله ارتباط با هسته امنیتی در لبنان و سوریه را تکذیب کرد
استقلال 1-1 پرسپولیس/ تساوی در نصف جهان، نمایش قابل قبول سرخابی ها در دربی 107+ فیلم‌گل ها
واکنش سازمان ملل به حمله آمریکا به مراسم عروسی در سیریک ایران
خرابکاری‌های منتسب به روسیه به «هنجار جدید» در اروپا تبدیل شده است
عملیات انفجار کنترل‌شده در بوشهر
بازگشت حمید نعمت‌الله به سینما پس از 10 سال + تصویر
امتحانات جبرانی نهایی دوازدهم از 14 شهریور+ جدول زمانبندی
محمد ملاحی، هنرمند سیریکی، در حمله آمریکا زخمی شد
سناتور سندرز: باید همین حالا به جنگ غیرقانونی علیه ایران پایان دهیم
هنوز حکمی برای احسان خدادادی صادر نشده است
درخشش ایران در بازی‌های جهانی عشایر؛ 4 مدال در روز دوم
انتقال زندان‌ها به خارج از شهر در دستور کار است
مخبر: حقوق بشر غربی در میناب، لامرد و سیریک دفن شد
وزیر صمت: حفظ تولید نیازمند تقویت تاب‌آوری صنعت و رفع موانع است
میدل ایست آی: تونی بلر خواستار حذف نام «فلسطین» از کتب درسی شد
مصر و قطر خواستار ازسرگیری مذاکرات ایران و آمریکا شدند
خیبر خرم‌آباد 2-0 فولاد خوزستان/ خیبر، فولاد را خم کرد
هلند طلاهای خود را از آمریکا و کانادا خارج کرد
اروپا به حمایت از تحریم‌های آمریکا علیه ایران پیوست
آمریکا کاردار جدید خود در بغداد را معرفی کرد
نیو ریپابلیک: جنگ با ایران آمریکا را تضعیف کرده؛ ایران قوی‌تر شده است
کارت آزمون کاردانی 1405 منتشر شد؛ جزئیات دریافت و رفع نقص