×
سیاسی
شناسه خبر : 266168
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/10/10 ساعت 10:03
فساد ‌ و بن‌بست اصلاحات اقتصادی

محمدرضا یوسفی شیخ‌رباط:

فساد ‌ و بن‌بست اصلاحات اقتصادی

بحث درباره بحران اقتصادی ایران معمولابا تورم،نرخ ارز،کسری بودجه یاناکارآمدی سیاست‌های حمایتی آغازمی‌شود؛ امااینهاصرفا«نشانه»‌هستند،نه «علت».آنچه درپسِ این نشانه‌هاقراردارد،ساختاری است که«نظم دسترسی محدود» نامیده می‌شود؛ نظمی که درآن دسترسی به منابع، فرصت‌ها و رانت‌ها محدودبه گروه‌های خاص است وهمین محدودیت، فساد رااز پدیده‌ای فردی به امری فراتر تبدیل می کنند.

نورنیوز- گروه سیاسی: بحث درباره بحران اقتصادی ایران معمولا با تورم، نرخ ارز، کسری بودجه یا ناکارآمدی سیاست‌های حمایتی آغاز می‌شود؛ اما اینها صرفا «نشانه»‌ هستند، نه «علت». آنچه در پسِ این نشانه‌ها قرار دارد، ساختاری است که «نظم دسترسی محدود» نامیده می‌شود؛ نظمی که در آن دسترسی به منابع، فرصت‌ها و رانت‌ها محدود به گروه‌های خاص است و همین محدودیت، فساد را از پدیده‌ای فردی به امری فراتر تبدیل می‌کند. در چنین ساختاری، اصلاحات اقتصادی بدون اصلاحات نهادی نه‌تنها بی‌اثر است، بلکه خود به منبع جدیدی برای فساد تبدیل می‌شود. داده‌های آماری و مطالعات علمی نشان می‌دهند که فساد در ایران نه یک انحراف گذرا، بلکه روندی رو به گسترش شده است. برای نمونه، تعداد پرونده‌های بزرگ فساد از دو پرونده با مجموع ۸۰۰ میلیون دلار در دهه‌های ۷۰ و ۸۰، به پرونده‌هایی به ارزش حداقل ۱۴ میلیارد دلار در دهه ۹۰ رسیده است. شاخص ادراک فساد (که در آن امتیاز صد به معنای کاملا پاک و صفر به معنای کاملا فاسد است)، نیز برای ایران از ۲۸ در سال ۲۰۱۲ به ۲۳ در سال ۲۰۲۴ کاهش یافته است؛ این رقم نشان می‌دهد ایران در این زمینه نمره خوبی نگرفته است (مرکز ملی اطلاعات مالی، ۲۴ بهمن ۱۴۰۳).

این روند با شاخص‌های اقتصادیِ نگران‌کننده‌ای همخوانی دارد. نرخ فقر به حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد رسیده است. براساس گزارش بانک جهانی در سال ۲۰۲5، ۱۰ درصد بالای جامعه درآمدی حدود ۵۶ درصد از کل درآمد و ۶۳ درصد از کل ثروت را در اختیار دارند و یک درصد بالاترین به‌تنهایی مالک ۲۹ درصد از ثروت کشور است. این در حالی است که ۵۰ درصد پایینی تنها ۱۸ درصد از درآمد را دریافت می‌کنند. این شکاف در دو دهه اخیر به‌شدت گسترش یافته است. فساد به حدی است که بخش زیادی از یارانه‌های پنهان (معادل حدود ۹۰۰ هزار میلیارد تومان) پیش از آنکه به دهک‌های پایین برسد، به دهک‌های بالا اختصاص می‌یابد. شرکت‌های دولتی، شبه‌دولتی و بخش عمومی غیردولتی نیز با در اختیار داشتن حجم عظیمی از اقتصاد کشور، کمترین سطح شفافیت را دارند، بنابراین فساد، فقر و نابرابری در ایران یک چرخه بازتولیدکننده و پیچیده ایجاد کرده‌اند.

گستره فساد، رفتارهای فرصت‌طلبانه و رانت‌جویانه را افزایش داده و این امر موجب تشدید فقر، نابرابری، تورم، کاهش قدرت خرید، کاهش اعتماد عمومی و مشارکت مردمی می‌شود. این چرخه شوم تنها زمانی شکسته می‌شود که ساختار نهادی تغییر کند، نه صرفا با تنظیم مجدد سیاست‌های اقتصادی. بسیاری از مردم، نتیجه فساد را در کوچکی سفره و فشار روزمره زندگی احساس می‌کنند. دارویی که باید با قیمت مناسب در دسترس باشد، به دلیل رانت واردات با چند برابر قیمت عرضه می‌شود. مسکنی که باید با درآمد کارگری قابل خرید باشد، به کالایی سرمایه‌ای و دست‌نیافتنی تبدیل شده است. ارز ترجیحی که باید به تولید ملی برسد، در حلقه‌های محدود توزیع می‌شود. این تجربه‌های ملموس، فساد را از سطح تحلیل‌های کلان به سطح زندگی روزمره مردم منتقل کرده است.

تجربه سه دهه اخیر نشان داده است که اصلاحات اقتصادی در ایران در قالب آزادسازی‌ها (اعم از خصوصی‌سازی، حذف یارانه‌ها، آزادسازی ارزی و...) به دلیل فقدان اصلاحات نهادی، نه‌تنها شکست خورده‌اند، بلکه به مجرایی برای رانت‌جویی جدید تبدیل شده‌اند. در چنین زمینه‌ای، آزادسازی‌ها در نهایت در مسیر منافع گروه‌های ذی‌نفع خاص قرار می‌گیرد؛ بنابراین اولویت نخست اصلاحات، اقتصاد و آزادسازی‌های صوری نیست، بلکه اصلاح حکمرانی است.

اولین اصل اصلاح حکمرانی، تغییر رویکرد به سمت یک «رویکرد توسعه‌محور» واقعی است. دومین اصل، الزام به شفافیت در همه عرصه‌هاست. پیش‌شرط هر اصلاح اقتصادی، شفافیت کامل در بودجه، عملکرد شرکت‌های دولتی، شبه‌دولتی و بخش عمومی غیردولتی، تخصیص ارز و قراردادهای کلان است. فساد در تاریکخانه رشد می‌کند. ارتقای سطح حکمرانی همچنین مستلزم حذف نظارت‌ استصوابی و دیگر فیلترهای غیررقابتی، نظارت‌پذیری نهادها، حذف انحصارات رانتی و بازسازی اعتماد عمومی از طریق پاسخ‌گویی است. در نهایت، بحران‌های اقتصادی امروز ایران، بیش از آنکه ناشی از خطاهای تکنیکی و مقطعی باشند، ریشه در ساختارهای نهادی دارند؛ بنابراین راه برون‌رفت واقعی، نه در نسخه‌های اقتصادی تکراری، بلکه در تغییر رویکرد کلان و اولویت‌دادن به شفافیت، پاسخ‌گویی و بازسازی اعتماد عمومی به‌عنوان زیرساخت هر اصلاحی نهفته است.


شرق
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
وعده «لبنیات ارزان» محقق نشد
رضائیان و جلالی بازهم خط خوردند
دستور پوتین برای توسعه «کمربند امنیتی» روسیه در اوکراین
فردا بانک‌ها با شعب کشیک فعالیت می‌کنند
پیش بینی وضعیت آب و هوا سمنان فردا پنجشنبه 11 دی 1404
فحاشی و قوم‌گرایی در ورزشگاه‌ها؛ بحران رفتاری یا شکست سیاست‌گذاری؟
جزئیات نحوه اعتراض به دهک‌بندی در «سامانه حمایت»
دانشجوی شریف بازداشت خود را تکذیب کرد
پیش بینی وضعیت آب و هوا آذربایجان غربی فردا پنجشنبه 11 دی 1404
رئیس‌جمهور در مجمع بانک مرکزی:نظارت شفاف خط قرمز دولت است
قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 10 دی 1404+ جدول
همتی: به‌تدریج ارز ترجیحی حذف و ارز تک‌نرخی می‌شود
معافیت‌های مالیاتی نجومی زیر ذره‌بین تلفیق
تاج: دیدار سپاهان - استقلال با تماشاگر برگزار می‌شود
احیای دریاچه ارومیه مشروط به تکمیل اقدامات ناتمام
فزایش حقوق در بودجه 1405 به‌طور متوسط 30 درصد خواهد بود
قیمت دلار و سایر ارزها امروز چهارشنبه 10 دی 1404+جدول
جزئیات افزایش 30 درصدی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی
پیش بینی وضعیت آب و هوا قزوین فردا پنجشنبه 11 دی 1404
افزایش عوارض 2 آزادراه دیگر
انهدام باند 11 نفره سرقت خودرو در تهران
دانشگاه تهران: تمامی دانشجویان بازداشتی آزاد شدند
جزئیات آتش‌سوزی انبار لباس در روستای عشق‌آباد ورامین+فیلم
مدیران کل حراست دانشگاه‌های صنعتی شریف، علم و صنعت و الزهرا برکنار شدند
نگرانی اصناف درباره ارز، مالیات و هزینه مواد اولیه جدی است
اجماع مجلس و وزارت علوم برای حل مشکل دانشجویان بین‌الملل پیام‌نور
پیش بینی وضعیت آب و هوا اصفهان فردا پنجشنبه 11 دی 1404
بورس از لبه پرتگاه بازگشت؛ شاخص کل مثبت شد
پوتین احتمالاً در آینده نزدیک به ترکیه سفر می‌کند
سردار وحیدی به جانشینی فرمانده کل سپاه منصوب شد
مصرف گاز به 664 میلیون مترمکعب در روز رسید
نیکزاد: مجلس یکشنبه تعطیل نیست
سقف تراکنش با رمز دوم ثابت افزایش یافت
گردش مالی مافیای پسماند 200 همت است
داستان " از هیچ تا هوندا "
هشدار سازمان غذا و دارو درباره داروی تاریخ‌گذشته
ریزش معدن کوشک در بافق یزد ؛ حادثه بدون تلفات به پایان رسید
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح: راه حاج قاسم ادامه دارد
مهاجرانی: همتی با نظر خبرگان بانکی رئیس بانک مرکزی شد
اخراج از دانشگاه جورج تاون آمریکا هزینه افشای نسل‌کشی
تاکید دادستان کل کشور بر پیگیری اعتراضات معیشتی از مسیر قانونی
بیانیه مداخله‌جویانه اتحادیه اروپا درباره امور داخلی ایران
2025، سال خونین برای ارتش رژیم صهیونیستی
تمهیدات ترافیکی ویژه مراسم سالگرد شهید سلیمانی در تهران اعلام شد
گزارش الجزیره از پشت‌پرده دیدار ترامپ و نتانیاهو
تشکر سومالی از حمایت های ایران
ساماندهی کارت‌های بازرگانی اجاره‌ای آغاز شد
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز چهارشنبه 10 دی 1404+ جدول
اقتصادنگار | بودجه 1405 و واقعیت‌های سخت اقتصاد ایران
ائتلاف شکننده عربستان و امارات
X
آگهی تبلیغاتی