×
اجتماعی
شناسه خبر : 266113
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/10/10 ساعت 02:00
قلبت را از مرگ خاموش نجات بده/ چهار عادت ساده که بیشترین تأثیر را دارند

قلبت را از مرگ خاموش نجات بده/ چهار عادت ساده که بیشترین تأثیر را دارند

بیماری‌های قلبی هنوز قاتل شماره یک در جهان‌اند، اما بیشتر حمله‌های قلبی قابل پیشگیری هستند. پزشکان می‌گویند قطع مصرف سیگار، کنترل کلسترول و فشار خون، حفظ وزن مناسب و مهار دیابت می‌تواند تا 80 درصد احتمال سکته قلبی را کاهش دهد. تغییر سبک زندگی، حتی در میانسالی، کلید نجات از مرگ خاموش و تضمین قلبی سالم‌تر است.

نورنیوز_ گروه اجتماعی : بیماری‌های قلبی همچنان عامل اصلی مرگ‌ومیر در جهان و حدود ۳۰ درصد مرگ‌ها و ناتوانی طولانی‌مدت است و پزشکان می‌گویند با وجود پیشرفت‌های درمانی، مهم‌ترین دستاورد، پیشگیری قبل از بروز بیماری قلبی است.

پروفسور «جان دینفیلد» در مقاله‌ای در نشریه تلگراف به این موضوع می‌پردازد و می‌نویسد: سال‌ها پیش بسیاری از بیماران مرد سیگاری فقط هنگام بروز سکته مراجعه می‌کردند اما امروز بیشتر بیماران هنگام مراجعه مجموعه‌ای از عارضه‌ها مانند دیابت نوع ۲ و اختلال‌های کلیوی یا کبدی را در کنار بیماری قلبی دارند. این تغییر با سبک زندگی و افزایش چاقی مرتبط است. 

پژوهش‌های گسترده نشان می‌دهد ۷۰ تا ۸۰ درصد حمله‌های قلبی با چهار عامل تغییرپذیر مرتبط‌ هستند: سیگار، کلسترول بالا، فشار خون بالا و دیابت.

کنترل کلسترول

کلسترول برای ساخت سلول‌ها، هورمون‌ها و ویتامین دی ضروری است اما بالا بودن سطح کلسترول به رسوب در دیواره شریان‌ها و ایجاد آترواسکلروز (تصلب شرایین) منجر می‌شود که عامل بیشتر سکته‌های قلبی و مغزی است.

لیپوپروتئین کم‌چگالی (LDL) وارد دیواره شریان می‌شود و التهاب و تنگی عروق ایجاد می‌کند و این فرایند سال‌ها پیش از بروز علائم شروع می‌شود.

آزمایش چربی خون سطح کلسترول را نشان می‌دهد. استانداردهای قبلی سطح پایین‌تر از ۵.۰ میلی‌مول را برای کل کلسترول و پایین‌تر از ۳.۰ میلی‌مول را برای لیپوپروتئین کم‌چگالی پیشنهاد می‌کردند اما دستورالعمل‌های کنونی سطح ۱.۴ میلی‌مول را برای لیپوپروتئین کم‌چگالی مطلوب می‌داند.

لیپوپروتئین (ای) نیز عامل ژنتیکی دارد و خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می‌دهد. هنوز درمان مستقیم تاییدشده برای کاهش این نوع لیپوپروتئین وجود ندارد و تمرکز بر کاهش لیپوپروتئین کم‌چگالی است.

تغییر سبک زندگی اهمیت دارد اما بسیاری از بیماران به دارو نیاز دارند. ساخت استاتین‌ها در دهه ۱۹۹۰ پیشرفت مهمی بود. کاهش کلسترول باعث کند شدن یا جلوگیری از پیشرفت بیماری و تثبیت میزان پلاک موجود می‌شود.

اگر استاتین کافی نباشد یا بیمار نتواند مصرف کند، درمان‌های جدید در دسترس است که دو بار در سال تزریق می‌شوند.

ترک سیگار و دخانیات

سیگار و دخانیات مضرترین عامل برای سلامت قلب است و باعث آسیب به دیواره شریان، التهاب و افزایش احتمال ایجاد لخته خون می‌شود. به‌مرور زمان، پلاک‌های چربی در دیواره شریان شکل می‌گیرد و در صورت پارگی به حمله قلبی یا سکته منجر می‌شود.

سیگار حدود ۱۰ سال از طول عمر کم می‌کند اما ترک آن پیش از ۴۰ سالگی می‌تواند بخش زیادی از این زمان از دست‌ رفته را برگرداند.

آسیب سیگار از همان ابتدا آغاز می‌شود؛ بنابراین، پرهیز کامل ضروری است. امروزه درمان‌های جایگزین نیکوتین موثرتر شده‌اند و بیمار می‌تواند با کمک پزشک مسیر ترک را دنبال کند.

کنترل فشار خون

فشار خون بالا «قاتل خاموش» است و عامل بیش از نیمی از سکته‌ها در جهان محسوب می‌شود. معمولا علامتی ندارد اما به‌مرور به شریان‌های قلب، مغز و کلیه آسیب می‌زند.

بالا رفتن فشار خون نه بخشی طبیعی از روند افزایش سن، بلکه علامت بیماری است. هدف کلی پایین نگه داشتن فشار سیستولیک زیر ۱۴۰ و ترجیحا نزدیک به ۱۲۰ است.

مصرف زیاد نمک و غذاهای فراوری‌شده، الکل، اضافه وزن و کم‌تحرکی فشار خون را بالا می‌برد. الکل هم در کوتاه‌مدت و هم بلندمدت فشار خون را افزایش می‌دهد.

در صورتی که تغییرات سبک زندگی برای کاهش فشار خون کافی نباشد، داروهای مختلف مانند مهارکننده‌ و مسدودکننده‌های کانال کلسیم تجویز می‌شوند. توقف دارو معمولا باعث بازگشت فشار می‌شود.

کنترل وزن و کاهش خطر دیابت

چاقی به بحران جهانی تبدیل شده و چربی شکمی عامل مهمی در ابتلا به دیابت نوع ۲ است که خطر بیماری قلبی را به میزان قابل‌ملاحظه‌ای افزایش می‌دهد.

قند خون بالا دیواره شریان را تخریب می‌کند و احتمال سکته‌ مغزی و حمله قلبی را افزایش می‌دهد. امروزه درمان‌هایی مانند آگونیست‌های گیرنده پپتید شبه‌گلوکاگون‌ـ‌۱ به کاهش وزن قابل‌توجه کمک می‌کنند. این داروها حتی در افرادی که به دیابت مبتلا نیستند نیز خطر مشکلات قلبی را کاهش می‌دهد.

داده‌های جدید نشان می‌دهد این داروها ممکن است در درمان بیماری‌های کلیوی و کبدی و حتی برخی اختلال‌های عصبی هم موثر باشند و احتمالا فقط از طریق کاهش وزن عمل نمی‌کنند.

نکات دیگر

پژوهش‌ها نشان می‌دهد التهاب مزمن نیز نقش مهمی در ابتلا به بیماری قلبی دارد و یکی از منابع شایع، التهاب بیماری لثه است. در یک کارآزمایی بالینی که در کالج دانشگاهی لندن انجام شد، بهبود بهداشت دهان با بهبود وضعیت شریان‌ها در شش ماه همراه بود. به بیان دیگر، مراقبت از دندان‌ها ممکن است به محافظت از قلب کمک کند. همچنین، پژوهش‌های جدید توجه بیشتری به میکروبیوم روده دارند که بر سوخت‌وساز بدن، التهاب و سلامت بلندمدت تاثیر می‌گذارد.


نظرات

آخرین اخبار
تشدید محدودیت‌های چین بر سرمایه‌گذاری آمریکا در فناوری‌های حساس
مسی بهترین بازیکن زمین، اینترمیامی همچنان بدون سرمربی
رسانه عبری: تصور نابودی ایران و حزب‌الله یک خطای راهبردی است
سانچز: اسرائیل به قوانین بین‌المللی احترام نمی‌گذارد
وزارت دادگستری آمریکا تحقیقات درباره رئیس فدرال رزرو را متوقف کرد
روایت حماس از 195 روز آتش‌بس در غزه
افشای هویت و انگیزه عامل تیراندازی در مراسم کاخ سفید
جزئیات جدید از فرصت دوباره برای جاماندگان کالابرگ + زمان اعتبار کالابرگ
معاون وزیر جهادکشاورزی: افزایش قیمت مرغ و تخم‌مرغ گرانفروشی نیست
تغییر معادلات بازار طلا در سایه بحران نفت
ادعای جدید آمریکا درباره توقیف کشتی ایرانی
هشدار هواشناسی درباره افت دما و بارش در زنجان
پروازهای تهران، نجف و مشهد فعال شد
هوای قابل قبول پایتخت در ششمین روز اردیبهشت
معاریو: جنگ با ایران میلیاردها دلار برای آمریکا هزینه داشت
اژه‌ای: اتحاد ملی سد شکست‌ناپذیر مقابل دشمن است
«نشست تهران»؛ دیپلماسی جهانی تنگه هرمز
انتقاد سناتور دموکرات از دولت ترامپ به دلیل گرانی سوخت
روانپریشی که دنیا را تهدید می‌کند
مهلت ثبت درخواست بیمه بیکاری تمدید شد
مداردیپلماسی | آیا بحران ایران و آمریکا وارد فاز نهایی شده است؟
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز یکشنبه 6 اردیبهشت 1405+ جدول
سفر‌های دیپلماتیک عراقچی
تغییر نگاه نسل Z به سیاست خارجی آمریکا
تغییرات راهبردی فوری جنگ
اضافه‌وزن در 17 تا 29 سالگی خطرناک‌تر از میانسالی است
پیش یینی جنجالی سخنگوی کاخ سفید از تیراندازی در ضیافت شام ترامپ
حسن عجمی طلایی شد؛ آغاز درخشان کاروان ایران در سانیا 2026
پایان پرونده تروریست آموزش‌دیده؛ اجرای حکم اعدام عامر رامش در بامداد امروز
دستکاری ژنتیکی سلول‌های بنیادی؛ جهشی تازه در مسیر پزشکی بازساختی
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 6 اردیبهشت 1405 + وضعیت استانها
آخرین جزئیات از تیراندازی در ضیافت شام ترامپ + فیلم تیراندازی
برنامه مسابقات ورزشی امروز 6 اردیبهشت 1405+ جدول پخش
ترامپ: هدف حمله امشب من بودم/ به جنگ با ایران مرتبط نبود
تیراندازی در بیمارستانی در شیکاگو و کشته شدن یک افسر پلیس آمریکا
مسن‌ترین بازیکنان جام جهانی
پیشروی نیروهای رژیم اشغالگر اسرائیل در جنوب غرب سوریه
حفاظت از یوزپلنگ چه چالش‌هایی دارد؟
سردرگمی ترامپ برای خروج از جنگ ایران
مجروح شدن افسر سرویس مخفی آمریکا در جریان تیراندازی در هتل واشنگتن هیلتون
آغاز توزیع متمرکز اقلام استراتژیک تجهیزات پزشکی از میلاد امام رضا (ع)
چین همچنان قدرت مسلط آموزش عالی در سیا است
ترامپ تیراندازی در مراسم کاخ سفید را تایید کرد
انفجار در جنوب غرب کلمبیا حداقل 13 کشته برجای گذاشت
4 توصیه درباره مصرف سبزیجات
تاکر کارلسون : از سیاست های جنگ طلبانه ترامپ متنفرم
انتقاد سناتور آمریکایی از ترامپ برای افزایش قیمت بنزین
طعنه رهبر اقلیت دموکرات به ترامپ: منتظر «تغییر رژیم» باش!
تمدید 90روزه معافیت «قانون جونز»؛ عقب‌نشینی آمریکا زیر فشار جنگ ایران و بحران انرژی
روزنامه عبری یسرائیل هیوم : زور اسرائیل به موشک‌های حزب الله نمی‌رسد