×
سیاسی
شناسه خبر : 266068
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/10/09 ساعت 17:06
پزشکیان از کدام کانون‌های قدرت مزاحم گلایه می‌کند؟

نورنیوز سخنان اخیر رئیس جمهور درباره وجود منتفعین وضعیت موجود را بررسی می کند؛

پزشکیان از کدام کانون‌های قدرت مزاحم گلایه می‌کند؟

اگر دولت پزشکیان به‌دنبال جراحی‌های بزرگ اقتصادی است، نخستین جراحی باید در درون خود دولت انجام شود: پاک‌سازی مجاری تعارض منافع، کارآمدسازی مدیریت‌ها، شفاف‌سازی فرآیندهائو ایجاد سازوکارهای پاسخ‌گویی واقعی. اگر دولت مداوم مشکلات را به «منتفعان وضع موجود» یا «مداخلات کانون‌های قدرت» ارجاع دهد ناخواسته این پیام را مخابره می‌کند که در مدیریت اصلاحات ناتوان است.

نورنیوز- گروه سیاسی: مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور، اخیراً در نشستی با مدیران و مسئولان معاونت راهبردی ریاست‌جمهوری، بر نکته‌ای تأکید کرد که در ادبیات سیاست‌گذاری ایران آشناست. او گفت: «هرگاه دولت در پی جراحی‌های بزرگ اقتصادی برمی‌آید، فریاد منتفعان وضع موجود به آسمان می‌رود.» در ادامه نیز بر این نکته انگشت تاکید گذاشت که این منتفعین، نه به طور مستقیم بلکه با استفاده از ابزارها و راه‌کارهای مختلف درصدد اخلال در روند اصلاحی امور برمی‌آیند.  برخی رسانه‌ها این سخن را به گلایه رئیس‌جمهور از «کانون‌های قدرت» و «مانع‌تراشی ذی‌نفعان» در مسیر اصلاحات تعبیر کردند.

تاکید افراطی بر واقعیتی آشکار

شک نیست که سخن رئیس جمهور در سطح کلی نادرست نیست. تجربه دولت‌های مختلف در ایران و حتی در بسیاری از کشورهای در حال توسعه نشان می‌دهد که هر اصلاح ساختاری، به‌ویژه در حوزه اقتصاد سیاسی، منافع تثبیت‌شده‌ای را به خطر می‌اندازد؛ منافعی که صاحبان آن‌ها، از ابزارهای رسانه‌ای، حقوقی، نهادی و حتی افکار عمومی برای تعویق، تخریب یا خنثی‌سازی اصلاحات استفاده می‌کنند. اما مسئله اساسی این است که آیا تمرکز بیش از حد بر «منتفعان بیرونی» و «کانون‌های قدرت»، ما را از دیدن ریشه‌های واقعی ناکارآمدی در درون دولت بازنمی‌دارد؟

اگر دولت مدعی است که توان یا امکان مقابله با این کانون‌ها را ندارد، باید به‌صورت شفاف به چند پرسش پاسخ دهد: این کانون‌های قدرت دقیقاً کجا قرار دارند؟ چه ابزارهایی در اختیار دارند که از دولت منتخب و دارای پشتوانه رأی عمومی قوی‌تر عمل می‌کنند؟ چرا سازوکارهای قانونی، نظارتی و اجرایی دولت قادر به مهار یا خنثی‌سازی اقدامات آن‌ها نیست؟ در غیاب پاسخ‌های روشن به این پرسش‌ها، خطر آن وجود دارد که مفهوم عام «منتفعان وضع موجود» به یک مفهوم کلی، سیال و بعضاً توجیه‌گر تبدیل شود؛ مفهومی که به‌جای روشن‌کردن مسیر اصلاح، به پوششی برای ضعف‌های سیاست‌گذاری، ناهماهنگی نهادی و سوءمدیریت در بدنه اجرایی بدل شود.

اصلاحات اقتصادی پایدار، پیش از آنکه به نبرد با ذی‌نفعان بیرونی نیاز داشته باشد، محتاج اصلاح درونی دولت است. دولتی که ساختار تصمیم‌گیری‌اش چندپاره، نظام اجرایی‌اش کند، و سازوکارهای نظارت داخلی‌اش ناکارآمد است، حتی اگر با هیچ کانون قدرتی هم مواجه نباشد، در اجرای اصلاحات ناکام خواهد ماند. واقعیت این است که بخش مهمی از موانع اصلاحات، نه الزاما در بیرون دولت، بلکه در درون خود دولت قرار دارد؛ در تعارض منافع مدیران، در انتصابات غیرحرفه‌ای،در ضعف داده‌ها و نظام‌های اطلاعاتی، در نبود ارزیابی عملکرد واقعی، و در فقدان شفافیت در زنجیره تصمیم تا اجرا.

به‌عنوان نمونه، بارها مسئله ناتوانی در صادرات نفت یا بازگشت ارز حاصل از فروش آن مطرح شده است. بی‌تردید تحریم‌ها، محدودیت‌های بانکی و فشارهای خارجی نقش دارند؛ اما آیا همه مشکل به «عوامل بیرونی» بازمی‌گردد؟ آیا ضعف در دیپلماسی انرژی، نبود تنوع در روش‌های فروش، ناکارآمدی سازوکارهای مالی، عدم هماهنگی میان وزارت نفت، بانک مرکزی و دستگاه‌های نظارتی، و بعضاً فساد یا سهل‌انگاری مدیریتی، سهمی در این ناتوانی ندارد؟ نادیده‌گرفتن این عوامل درونی و حواله‌دادن همه مشکلات به «کانون‌های قدرت» یا «منتفعان وضع موجود»، نه‌تنها کمکی به حل مسئله نمی‌کند، بلکه اعتماد عمومی به توان اصلاح‌گری دولت را نیز فرسایش می‌دهد.

تقدم اصلاح از درون

البته انکار وجود ذی‌نفعان قدرتمند نیز ساده‌انگاری است. این گروه‌ها معمولاً از  ابزارهای مختلفی استفاده می‌کنند. گاه دنبال ابهام‌سازی و تعویق هستند  تا با طولانی‌کردن فرایند تصمیم‌گیری و اجرای سیاست‌ها امکان اصلاح را منتفی یا ضعیف کنند. گاهی هم در پس هزینه‌سازی اجتماعی هستند تا با القای این تصور که اصلاحات، زندگی مردم را ناگهان و بدون جبران، بحرانی می‌کند،‌ شانس توفیق هر حرکت اصلاحی را کاهش دهند. و نهایتا از نفوذ نهادی بهره می گیرند تا با  استفاده از شبکه‌های رسمی و غیررسمی در بدنه اجرایی در مسیر خنثی‌سازی تصمیمات گام بردارند. با اینهمه، اما نکته کلیدی اینجاست که این ابزارها زمانی مؤثر می‌شوند که دولت از درون منسجم، شفاف و کارآمد نباشد. دولتی که بدنه‌اش به اصلاح باور ندارد، مدیرانش پاسخ‌گو نیستند، و سیاست‌هایش فاقد اقناع اجتماعی است، عملاً خود میدان را برای مانور ذی‌نفعان باز می‌گذارد.

اگر دولت پزشکیان به‌دنبال جراحی‌های بزرگ اقتصادی است، نخستین جراحی باید در درون خود دولت انجام شود: پاک‌سازی مجاری تعارض منافع، حرفه‌ای‌سازی مدیریت، شفاف‌سازی فرآیندها، تقویت نظام داده و تصمیم‌سازی، و ایجاد سازوکارهای پاسخ‌گویی واقعی. تنها در چنین شرایطی است که دولت می‌تواند با اتکا به کارآمدی درونی و سرمایه اجتماعی، در برابر فشار ذی‌نفعان بیرونی بایستد. در غیر این صورت، ارجاع مداوم مشکلات به «منتفعان وضع موجود»، ناخواسته این پیام را مخابره می‌کند که دولت خود را ناتوان‌تر از آن می‌بیند که اصلاحات را مدیریت کند.

اصلاحات اقتصادی، بیش و پیش از آنکه یک نبرد سیاسی با کانون‌های قدرت باشد، یک آزمون حکمرانی است. دولتی که اصلاح را از درون خود آغاز نکند، حتی اگر صادقانه نیت جراحی داشته باشد، در میدان عمل یا متوقف می‌شود یا به عقب‌نشینی‌های پرهزینه تن می‌دهد. اگر قرار است مردم هزینه اصلاحات را بپردازند، حق دارند دولتی را ببینند که نخست خود را اصلاح کرده است؛ دولتی که به‌جای فرافکنی، مسئولیت می‌پذیرد و نشان می‌دهد توان اداره جراحی‌های بزرگ را دارد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
هشدار برای کلاهبرداری به نام سریال «وحشی»
مرگ 5 آمریکایی در هر ساعت به علت آلودگی خودروها
سفر در اروپا مختل شد!
شمار شهدای لبنان از 4250 نفر گذشت
پزشکیان: آمریکا به تفاهم نامه پایبند باشد، ما هم به تعهداتمان عمل می‌کنیم
حدادعادل: رابطه مردم و رهبری با معیارهای غربی قابل فهم نیست
گفت‌وگوی تلفنی اردوغان و مرتس
تیراندازی نظامیان اسرائیل به معترضان سوری در درعا
برخورد پهپاد با هواپیمای مسافربری در آسمان نیویورک
ادعای ترامپ: نشست دوحه شاید مهم باشد
ارتش جزئیات برنامه‌های مراسم بدرقه رهبر شهید را اعلام کرد
حمایت ویژه بنیاد ملی علم ایران از زنان و مادران پژوهشگر
روحانی: رهبر شهید در برابر بزرگ‌ترین فشارها ایستادگی کرد
شکست حقوقی ترامپ در پرونده رسوایی جنسی
سازمان ملل: اختلافات لبنان و اسرائیل باید پشت میز مذاکره حل شود
دایی فرزندان رهبر شهید: مردم برای دختر دوم رهبر شهید دعا کنند
معاون سیاسی نیروی دریایی سپاه در سانحه رانندگی جان باخت
پایان رؤیای سامورایی‌ها؛ برزیل با بازگشتی تماشایی صعود کرد
غریب‌آبادی: تنگه هرمز دیگر به وضعیت سابق بازنخواهد گشت
تنگه هرمز روی میز ناتو؛ رایزنی استارمر و دبیرکل ناتو در لندن
راز پیراهن 9 میلیون دلاری مارادونا فاش شد
پنالتی‌های سرنوشت‌ساز؛ گل‌گهر آخرین بلیت آسیا را گرفت
جزئیات فعالیت بانک‌ها در مراسم رهبر شهید
مخبر: شهید لاریجانی زبان گویای عقلانیت راهبردی جمهوری اسلامی بود
دیدار مکرون و سلطان عمان در کاخ الیزه
نور ویدئو | تحول قضایی ؛ از مطالبه تا واقعیت
برد نفس‌گیر ایران مقابل سوریه در انتخابی جام‌جهانی بسکتبال
بقائی: فعلاً هیچ مذاکره‌ای با آمریکا در کار نیست
130 هزار گواهینامه مهارتی فرهنگ و هنر صادر شد
چرا برقراری آتش بس، آغاز نبرد بر سر تنگه هرمز را کلید زده؟
لبنان زیر آتش؛ با وجود توافق، اسرائیل 10 نفر را به شهادت رساند
عارف: بحران بانک‌ها از ضعف امنیت سایبری شروع شد
پاسخ قاطع ایران به ادعای مکرون
پشت‌پرده خرید جنجالی اف-35 از آمریکا
ایران ادعای ترامپ درباره نشست دوحه را رد کرد
لگدکوب شدن غرور ملی در آمریکا
قتل مادربزرگ برای تأمین هزینه عروسی مجلل
نخبگان اجازه ندهند تفرقه جای همبستگی ملی را بگیرد
آمار آسیایی‌ها در جام جهانی؛ ایران بدشانس‌ترین
بازدید رئیس‌جمهور از پژوهشکده صنایع غذایی و فرآورده‌های کشاورزی سازمان ملی استاندارد
دیوان عالی آمریکا دست ترامپ را بازتر کرد
نورویدئو | تنگه هرمز ؛ کره‌ای که باز می شود یا محکم تر
آماده‌باش 1000 مدرسه تهران برای مراسم تشییع رهبر شهید
روسیه: «مسیر ترامپ» با مخالفت ایران و چین مواجه می‌شود
آمریکا بخشی از تحریم‌های مرتبط با روسیه را لغو کرد
واکنش مسکو به قانون هسته‌ای فنلاند
نخست‌وزیر عراق به اسلام‌آباد دعوت شد
دعوت از پزشکان داوطلب برای خدمت در مراسم تشییع قائد امت
کاتس: با سنتکام برای عدم عقب‌نشینی از غزه، لبنان و سوریه توافق کردیم
افضل مقیمی، چهره ماندگار زبان‌شناسی ایران، درگذشت