×
اقتصادی
شناسه خبر : 265981
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/10/09 ساعت 10:33
سیاست معیشت کِی به سفره می‌رسد؟

نورنیوز بررسی می‌کند؛

سیاست معیشت کِی به سفره می‌رسد؟

در حالی که قیمت خوراکی‌ها طی دو دهه تا 152 برابر افزایش یافته، حداقل حقوق کارکنان دولت در سال 1404 به 13 میلیون تومان رسیده؛ رشدی که همچنان از تورم واقعی معیشت عقب مانده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: بررسی روند ۲۰ ساله قیمت اقلام خوراکی در مقایسه با حداقل حقوق کارکنان دولت، نشان‌دهنده شکافی ساختاری میان دستمزد و هزینه‌های معیشت است. داده‌های موجود در نمودارها و جداول رسمی بیانگر آن است که از سال ۱۳۸۶ تا ۱۴۰۴، قیمت یک سبد متعارف غذایی ۱۵۲ برابر شده، در حالی که حداقل حقوق کارکنان دولت در همین بازه تنها ۲۸ برابر رشد داشته و در سال ۱۴۰۴ به حدود ۱۳ میلیون تومان رسیده است.

اگرچه افزایش اسمی حقوق از حدود ۴۵۰ هزار تومان در سال ۱۳۸۶ به ۱۳ میلیون تومان در سال ۱۴۰۴ قابل توجه به نظر می‌رسد، اما مقایسه آن با جهش قیمت اقلام خوراکی نشان می‌دهد قدرت خرید واقعی حقوق‌بگیران به‌شدت تضعیف شده است. به بیان ساده، سرعت افزایش هزینه غذا بسیار بیشتر از سرعت رشد حقوق بوده و همین موضوع، سفره خانوار را کوچک‌تر کرده است.

داده ها نشان می دهد، کالاهای پرمصرف خانوار افزایش قیمت‌های سنگینی را تجربه کرده‌اند. برنج خارجی ۱۰۸ برابر، گوشت گوسفندی ۱۱۹ برابر، گوشت گوساله ۱۲۳ برابر، عدس ۱۴۰ برابر و لوبیا چیتی ۲۲۱ برابر افزایش قیمت داشته‌اند. حتی مرغ که به‌عنوان ارزان‌ترین منبع پروتئین معرفی می‌شود، طی این مدت ۳۸ برابر گران شده است. این ارقام به‌خوبی نشان می‌دهد فشار تورم خوراکی‌ها بسیار فراتر از تورم عمومی بوده است.

بحران معیشت در سال‌های اخیر تشدید شده است. در آبان‌ماه امسال، تورم نقطه‌به‌نقطه کل اقتصاد به ۴۹.۴ درصد رسید، اما تورم خوراکی‌ها با ثبت ۶۶ درصد عملاً از کنترل خارج شد. این فاصله معنادار نشان می‌دهد حتی زمانی که تورم عمومی کاهش نسبی دارد، هزینه‌های روزمره زندگی، به‌ویژه غذا، همچنان با شتاب بالا افزایش می‌یابد.

در این میان، اتکای دولت‌ها به سیاست ارز ترجیحی برای مهار قیمت خوراکی‌ها، نتیجه مطلوبی به همراه نداشته است. تجربه سال‌های گذشته نشان می‌دهد این سیاست نه‌تنها مانع رشد قیمت‌ها نشده، بلکه با ایجاد رانت، فساد و انحراف منابع، به تضعیف نظام دستمزد نیز انجامیده است. در عمل، ارز ترجیحی بیش از آنکه از مصرف‌کننده نهایی حمایت کند، به سرکوب مزدی و انتقال هزینه تورم به حقوق‌بگیران منجر شده است.

جمع‌بندی داده‌ها نشان می‌دهد مسئله اصلی، صرفاً رقم اسمی حقوق نیست، بلکه عدم تناسب ساختاری میان رشد دستمزد و تورم خوراکی‌هاست. تا زمانی که سیاست‌گذاری دستمزد بر اساس تورم واقعی معیشت اصلاح نشود و حمایت‌ها به‌صورت مستقیم و هدفمند به سفره مردم نرسد، حتی حقوق ۱۳ میلیونی نیز پاسخگوی حداقل‌های زندگی نخواهد بود.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
این روزها ورود کالاهای اساسی به کشور چگونه انجام می‌شود؟
از تهران تا مشهد؛ برنامه بدرقه تاریخی رهبر شهید انقلاب منتشر شد
توانیر: برق مشترکان پرمصرف بدون اغماض قطع می‌شود
تغییرات جدید در کنکور؛آزمون جامع جایگزین امتحانات تأثیرگذار می‌شود؟
اطلاعیه سپاه اصفهان درباره انفجار کنترل‌شده در محدوده مبارکه
وزش باد شدید و گردوخاک در تهران تا کی ادامه دارد؟
تابلوی سبز بورس تهران؛ ثبت رکورد جدید در بازار سهام
برای اولین بار محکومان به اعدام نیز مشمول عفو رهبری شدند
جزئیات اختلال گسترده در 4 بانک کشور؛ احتمال حمله سایبری
ضرب‌الاجل جدید جمهوری‌خواهان به ترامپ برای پایان جنگ
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 23 خرداد 1405 +جدول
قیمت دلار و سایر ارزها امروز شنبه 23 خرداد؛ سقوط 7 هزار تومانی دلار در سایه توافق
تهران 1000 واگن کم دارد؛ بحران جدی در متروی پایتخت
قیمت سکه پارسیان امروز شنبه 23 خرداد 1405
جهش احتمالی قیمت تخم‌مرغ؛ نرخ واقعی اعلام شد
کنترل مصرف برق مشترکان پرمصرف آغاز شد
تصاویر ماهواره‌ای ادعای ترامپ درباره تنگه هرمز را رد کرد+ فیلم
تسهیلات بانکی برای توسعه نیروگاه‌های خورشیدی پشت‌بامی در راه است
جنجال بزرگ در جام جهانی 2026؛ کارت زردی که ناگهان برگشت
قیمت گوشت قرمز امروز 23 خرداد 1405 + جدول
سقوط هواپیما در هند
پوچتینو بعد از برد 4-1 آمریکا: این تازه شروع کار است
رئیس قوه قضاییه: وحدت ملی ایران جهانیان را مبهوت کرده است
قیمت طلای جهانی امروز شنبه 23 خرداد 1405
میز خدمت پلیس زیر آسمان شهر
هدف طرح انتقال سهمیه سوخت به کارت بانکی چیست؟
از بنزین تا نان؛ هرمز چگونه زندگی میلیاردها نفر را تغییر می‌دهد؟
تحرکات نظامی اسرائیل در مرز اردن؛ ایجاد پایگاه‌های تازه
زیان 14 میلیارد دلاری ترکیه از بحران انرژی و شوک تنگه هرمز
انقلاب در تولید برق خانگی
رایزنی امارات و ناتو برای تقویت همکاری‌های امنیتی و نظامی
سیاستمداران عراقی: کاهش تنش ایران و آمریکا به نفع ثبات عراق است
ناکامی جهان در رسیدن به هدف حذف کار کودکان
52 میلیون پیامک تخلفات رانندگی از آغاز جنگ
جزئیات جدید واردات خودرو در منطقه آزاد قصرشیرین اعلام شد
برخورد مرگبار قطار با خودرو در شرق قاهره
بنیان‌گذار آمازون: هوش مصنوعی خالق فرصت‌های شغلی جدید
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز شنبه 23 خرداد 1405 + جدول
وزارت علوم: تغییرات مکرر در مصوبات کنکور به صلاح داوطلبان نیست
سقوط قیمت نفت در آستانه توافق احتمالی ایران و آمریکا
رافائل گروسی برای دبیرکلی سازمان ملل اعلام آمادگی کرد
خوانشی کوتاه از یک سال پُر تنش
ادعای سنتکام درباره سرنگونی پهپادهای ایرانی در تنگه هرمز
تمرینات پرفشار تیم ملی برای نبرد با نیوزیلند؛ قلعه‌نویی برنامه ویژه دارد
دیپلماسی و جنگ در فضای نبرد ناهمتراز
دیپلماسی از دل بازدارندگی
امارات انتقال 3 میلیارد دلار به ایران را تکذیب کرد
عزیزی: سه‌گانه مردم، میدان و ژئوپلیتیک دشمن را ناکام کرد
بازی در میدان مقاومت
سرمربی کانادا: باید از تساوی مقابل بوسنی درس بگیریم