×
اقتصادی
شناسه خبر : 265981
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/10/09 ساعت 10:33
سیاست معیشت کِی به سفره می‌رسد؟

نورنیوز بررسی می‌کند؛

سیاست معیشت کِی به سفره می‌رسد؟

در حالی که قیمت خوراکی‌ها طی دو دهه تا 152 برابر افزایش یافته، حداقل حقوق کارکنان دولت در سال 1404 به 13 میلیون تومان رسیده؛ رشدی که همچنان از تورم واقعی معیشت عقب مانده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: بررسی روند ۲۰ ساله قیمت اقلام خوراکی در مقایسه با حداقل حقوق کارکنان دولت، نشان‌دهنده شکافی ساختاری میان دستمزد و هزینه‌های معیشت است. داده‌های موجود در نمودارها و جداول رسمی بیانگر آن است که از سال ۱۳۸۶ تا ۱۴۰۴، قیمت یک سبد متعارف غذایی ۱۵۲ برابر شده، در حالی که حداقل حقوق کارکنان دولت در همین بازه تنها ۲۸ برابر رشد داشته و در سال ۱۴۰۴ به حدود ۱۳ میلیون تومان رسیده است.

اگرچه افزایش اسمی حقوق از حدود ۴۵۰ هزار تومان در سال ۱۳۸۶ به ۱۳ میلیون تومان در سال ۱۴۰۴ قابل توجه به نظر می‌رسد، اما مقایسه آن با جهش قیمت اقلام خوراکی نشان می‌دهد قدرت خرید واقعی حقوق‌بگیران به‌شدت تضعیف شده است. به بیان ساده، سرعت افزایش هزینه غذا بسیار بیشتر از سرعت رشد حقوق بوده و همین موضوع، سفره خانوار را کوچک‌تر کرده است.

داده ها نشان می دهد، کالاهای پرمصرف خانوار افزایش قیمت‌های سنگینی را تجربه کرده‌اند. برنج خارجی ۱۰۸ برابر، گوشت گوسفندی ۱۱۹ برابر، گوشت گوساله ۱۲۳ برابر، عدس ۱۴۰ برابر و لوبیا چیتی ۲۲۱ برابر افزایش قیمت داشته‌اند. حتی مرغ که به‌عنوان ارزان‌ترین منبع پروتئین معرفی می‌شود، طی این مدت ۳۸ برابر گران شده است. این ارقام به‌خوبی نشان می‌دهد فشار تورم خوراکی‌ها بسیار فراتر از تورم عمومی بوده است.

بحران معیشت در سال‌های اخیر تشدید شده است. در آبان‌ماه امسال، تورم نقطه‌به‌نقطه کل اقتصاد به ۴۹.۴ درصد رسید، اما تورم خوراکی‌ها با ثبت ۶۶ درصد عملاً از کنترل خارج شد. این فاصله معنادار نشان می‌دهد حتی زمانی که تورم عمومی کاهش نسبی دارد، هزینه‌های روزمره زندگی، به‌ویژه غذا، همچنان با شتاب بالا افزایش می‌یابد.

در این میان، اتکای دولت‌ها به سیاست ارز ترجیحی برای مهار قیمت خوراکی‌ها، نتیجه مطلوبی به همراه نداشته است. تجربه سال‌های گذشته نشان می‌دهد این سیاست نه‌تنها مانع رشد قیمت‌ها نشده، بلکه با ایجاد رانت، فساد و انحراف منابع، به تضعیف نظام دستمزد نیز انجامیده است. در عمل، ارز ترجیحی بیش از آنکه از مصرف‌کننده نهایی حمایت کند، به سرکوب مزدی و انتقال هزینه تورم به حقوق‌بگیران منجر شده است.

جمع‌بندی داده‌ها نشان می‌دهد مسئله اصلی، صرفاً رقم اسمی حقوق نیست، بلکه عدم تناسب ساختاری میان رشد دستمزد و تورم خوراکی‌هاست. تا زمانی که سیاست‌گذاری دستمزد بر اساس تورم واقعی معیشت اصلاح نشود و حمایت‌ها به‌صورت مستقیم و هدفمند به سفره مردم نرسد، حتی حقوق ۱۳ میلیونی نیز پاسخگوی حداقل‌های زندگی نخواهد بود.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
عراقچی میزبان نماینده ویژه نامیبیا در تهران شد
نکات مهم برای زائران و عزاداران آیین وداع رهبر شهید
راه اندازی بانک خون در مراکز درمانی مستقر در مصلی
عراقچی: رهبر شهید انقلاب همواره ایران را عزیز، سربلند و باصلابت می‌خواستند
پیام سخنگوی وزارت امور خارجه در فراق آقای شهید ایران
نقشه زائرشهرهای تهران برای اسکان زائران در مراسم امام شهید
پیش‌بینی 14 زائرسرای بزرگ در مبادی اصلی ورود به تهران
تهدید آمریکا علیه کشورها درباره مراسم ادای احترام به امام شهید
واکنش اندیشمند الجزایری به شهادت نوه امام شهید اسلام
پوستج‌اوغلو سرمربی النصر شد
قضاوت دیدار بزرگ جام جهانی به فغانی رسید
دیدار وزیر خارجه قزاقستان با وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران
پزشکیان با سران کدام کشورهای حاضر در تهران دیدار کرد؟
تأکید تهران و اسلام‌آباد بر گسترش همکاری‌های دفاعی
تمام ظرفیت‌های امدادی کشور در آماده‌باش مراسم وداع
اختلاف برلین و واشنگتن بر سر هزینه‌های دفاعی ناتو
هشدار شدید یمن به عربستان؛ پاسخ قاطع در راه است
انهدام تیم تروریستی در تفتان؛ 2 تروریست کشته شدند
پزشکیان: تدبیر اقلیم کردستان توطئه‌ها در مرزهای غربی ما را خنثی کرد
فرمانده ارتش پاکستان با عراقچی دیدار کرد
شایعه درگذشت عطاالله مهاجرانی تکذیب شد
پرواز تهران–صنعا پس از 10 سال انجام شد
توسعه همکاری‌های اقتصادی و ترانزیتی ایران و ازبکستان باید شتاب بگیرد
دعوت ولایتی از مردم و جبهه مقاومت برای حضور در تشییع و وداع رهبر شهید
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت بیست و پنجم
اسرائیل ترور مقامات ایرانی را تکذیب کرد
رسانه صهیونیستی: قدرت نظامی مصر اسرائیل را نگران کرده است
قیمت طلا و سکه امروز 12 تیر 1405
پیکر شهید مصباح‌الهدی باقری‌کنی تشییع شد
قیمت خودرو در بازار آزاد امروز جمعه 12 تیر 1405 + جدول
تشییع رهبر شهید رقبای منطقه را کنار هم نشاند
مجموعه نمایشی «دیدار» روی آنتن شبکه یک می‌رود
رسانه آمریکایی: اروپا با پرداخت عوارض تنگه هرمز کنار آمد
7 خواننده مطرح با آلبوم «بدرقه» برای رهبر شهید ایران خواندند
جودت یلماز: ملت ترکیه در غم و اندوه ملت ایران شریک است
رهبر شهید تمدن ساز
چه رازی جهان را به تهران کشاند؟
سامانه 137 پلاس برای مراسم تشییع رهبر شهید فعال شد
استقرار 1500 دستگاه تاکسی‌ون رایگان + مسیرها
پزشکیان: ایران مقابل هیچ قلدری سرخم نمی‌کند
حمله نظامیان اسرائیلی به نمازگزاران در بیت‌لحم
رئیس پارلمان لبنان: اجرای تفاهم اسلام‌آباد تنها راه پایان اشغالگری است
دو زلزله پیاپی مرز فارس و هرمزگان را لرزاند
دعوت حزب مردم‌سالاری به حضور در تشییع رهبر شهید
مذاکرات ایران برای فروش نفت به شرکت‌های ژاپنی
اشک ملت‌ها بر پیکر رهبر شهید؛ ادای احترام شخصیت‌های سیاسی و مذهبی از سراسر جهان
فراخوان مراکز علمی برای حضور در مراسم وداع رهبر شهید
هیات اقتصادی ایران به‌زودی راهی پاکستان می‌شود
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت بیست و چهارم
محدودیت ترافیکی جاده چالوس لغو شد