×
اقتصادی
شناسه خبر : 265759
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/10/08 ساعت 11:08
تاکید وزیر کار بر اهمیت سه‌جانبه‌گرایی در تعیین حداقل دستمزد

تاکید وزیر کار بر اهمیت سه‌جانبه‌گرایی در تعیین حداقل دستمزد

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با تاکید بر اهمیت اشتغال پایدار و سه‌جانبه‌گرایی در تعیین حداقل دستمزد، گفت: افزایش بهره‌وری و گفت‌وگوی مستمر کارگران، کارفرمایان و دولت شرط اصلی حفظ کرامت نیروی کار و جلوگیری از مهاجرت به بخش غیررسمی است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، احمد میدری، با تأکید بر اینکه اشتغال پایدار خواسته مشترک کارگران و کارفرمایان است، گفت: «در زمان تعیین مزد، برخی بنگاه‌ها توان پرداخت ندارند و خطر تعدیل نیروی انسانی به‌وجود می‌آید.»

وی در همایش تخصصی تنظیم روابط کار با محوریت حداقل دستمزد افزود: «سه‌جانبه‌گرایی از ایده‌های سنتی و بنیادین وزارت کار است. تعیین حداقل دستمزد تنها یکی از مصادیق این رویکرد است، اما مسأله اصلی فراتر از یک عدد یا درصد افزایش بوده و به حداقل معیشت و تضمین کرامت نیروی کار بازمی‌گردد. حتی نحوه بیان موضوع دستمزد نیز اگر نادرست باشد، می‌تواند پیامدهای منفی به همراه داشته باشد.»

میدری با اشاره به تجربه علمی خود در دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران گفت: «کینز نشان داد که اقتصاد برخلاف نگاه کلاسیک، همواره به تعادل خودکار نمی‌رسد و عواملی مانند نااطمینانی، احتیاط و رفتارهای سوداگری می‌تواند سرمایه‌گذاری را سرکوب کند.»

وی افزود: «اصل تأمین سبد معیشت کارگران، دستاوردی پذیرفته‌شده از قرن نوزدهم است. پیش از آن، رابطه کارگر و کارفرما نابرابر بود و بدون حداقل‌های حمایتی. تجربه جهانی نشان داد بدون تنظیم‌گری، چه از طریق پیمان‌های جمعی و چه با حضور یک طرف سوم، عدالت در بازار کار محقق نمی‌شود.»

وزیر تعاون درباره چالش‌های عملی افزایش دستمزد گفت: «سال گذشته بسیاری از کارفرمایان اعلام می‌کردند که با افزایش دستمزد موافق‌اند، زیرا در غیر این صورت نیروی کارشان از بخش رسمی خارج و به مشاغل غیررسمی مانند تاکسی‌های اینترنتی مهاجرت می‌کند.»

وی هشدار داد: «خروج نیروی کار از بخش رسمی هم به تولید ملی آسیب می‌زند و هم آینده کارگران را به‌دلیل فقدان پوشش بیمه‌ای با خطرات جدی مواجه می‌کند. هرچند گسترش شمول قانون کار ضروری است، اما بخش غیررسمی در همه اقتصادها وجود دارد و مسأله اصلی نحوه مواجهه با آن است.»

میدری با اشاره به تفاوت سبد معیشت در استان‌ها و کلان‌شهرها افزود: «هزینه بالای مسکن در تهران باعث افزایش هزینه زندگی می‌شود، اما اگر دستمزدها متناسب با آن افزایش یابد، مهاجرت نیروی کار تشدید می‌شود. بنگاه‌هایی با بهره‌وری بالاتر توان پرداخت دستمزد بیشتر را دارند، اما بنگاه‌های کم‌بهره یا شوک‌خورده اقتصادی محدودیت جدی دارند.»

وی ادامه داد: «فلسفه وجودی دولت‌ها این است که شوک‌های اقتصادی را جذب کنند و اجازه ندهند فشار مستقیم به خانوارها و بنگاه‌ها منتقل شود. اما زمانی که دولت با محدودیت بودجه و ابزار مواجه است، این شوک‌ها ناخواسته به بنگاه‌ها منتقل و منجر به اخراج نیروی کار می‌شود.»

میدری همچنین به شکاف شرایط کاری بین بخش دولتی و تولیدی اشاره کرد و گفت: «ادارات تعطیل می‌شوند اما کارخانه‌ها به کار خود ادامه می‌دهند. ماهیت‌های متفاوت کار ایجاب می‌کند به سمت تنظیم مزد عادلانه از مسیر پیمان‌های جمعی حرکت کنیم، هرچند ظرفیت تشکل‌ها و مذاکره جمعی در همه صنایع یکسان نیست.»

وی تصریح کرد: «افزایش بهره‌وری شرط اصلی افزایش پایدار دستمزد است. بهره‌وری نیز بدون سه‌جانبه‌گرایی واقعی محقق نمی‌شود. در صنایعی مانند نساجی، افزایش بهره‌وری تنها با اقدام جمعی در کل زنجیره از مواد اولیه تا محصول نهایی ممکن است. تعیین دستمزد مسأله‌ای نیست که با یک پاسخ ساده یا درصد مشخص حل شود و نیازمند گفت‌وگوی مستمر و مشارکت واقعی همه ذی‌نفعان است.»

وزیر تعاون ابراز امیدواری کرد: «فرآیند تعیین حداقل دستمزد که از ماه‌های پایانی سال آغاز شده، هر سال بهبود یابد و به الگویی از سه‌جانبه‌گرایی واقعی با در نظر گرفتن منافع کارگران، کارفرمایان و در نهایت مصرف‌کنندگان تبدیل شود.»


نظرات

آخرین اخبار
قیمت دلار و سایر ارزها امروز چهارشنبه 29 بهمن 1404+ جدول
سخنگوی دولت: نرخ ارز دارو ثابت ماند
121 هزار و 581 داوطلب در انتخابات شوراهای روستا ثبت‌نام کردند
میدری: مبلغ کالابرگ با تورم افزایش می‌یابد
چه کسانی نباید روزه بگیرند؟
اجرای سهمیه سوخت به کارت بانکی مالکان خودرو از سال آینده
کنکور 1405 طبق قوانین قبلی برگزار می شود
افزایش چشمگیر یارانه آرد و نان در بودجه سال آینده
قدرت هوایی ایران با هم‌افزایی جنگنده و پهپاد افزایش می‌یابد
رزمایش دریایی ایران و روسیه فردا آغاز می‌شود
اجرای طرح موقت مقابله با سارقان خشن در کشور
رایزنی نخست‌وزیر انگلیس و ترامپ درباره مذاکرات ایران
آخرین وضعیت ترافیکی آزادراه‌ها و محورهای کشور
جزئیات تفاهم‌نامه‌های اقتصادی ایران و روسیه
پیام ناو و ضدناو؛ رمزگشایی از بیانات راهبردی رهبر معظم انقلاب
جزئیات بازگشت 151 شیء تاریخی ایران از چین اعلام شد
نحوه ثبت درخواست برای جبران خسارت دی‌ماه در تهران
186 معلم ایرانی به مدارس خارج از کشور اعزام شدند
آزادی بسیاری از بازداشتی‌های زیر 18 سال در حوادث اخیر
پادکست | مدیریت خشم در خانه چگونه آتش را خاموش کنیم؟
رویترز: پیشرفت مذاکرات ایران و آمریکا بهای نفت را کاهش داد
«جادوگر فوتبال» به 5 سال حبس محکوم شد
تعویق محاکمه نیکلاس مادورو در آمریکا
شیوه جدید پرداخت یارانه اعلام شد
ساعت کاری ادارات در ماه رمضان 1404 اعلام شد
آیا پدرخوانده ترامپ، ناقوس جنگ را به صدا در می آورد؟
شکاف بین نسلی چیست و چطور پدید آمده است؟
ادعای تلگراف درباره توافق ایران و آمریکا بر سر عناصر بالقوه
4 چیز که نمی‌توانستیم بگوییم و دیروز گفته شد
آکسیوس: مذاکرات اوکراین و روسیه در ژنو به بن‌بست رسید
معاون ترامپ: متحدان اروپایی به منافع خود آسیب می‌زنند
افزایش نرخ ارز در سایه نظم رانتی
فنلاند تصمیم رژیم صهیونیستی درباره کرانه باختری را محکوم کرد
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز چهارشنبه 29 بهمن 1404+ جدول
ژنو، دو مذاکره و یک بازنده مشترک
تکرار اتهام زنی آمریکا در مورد آزمایش هسته‌ای مخفی چین
اقتصادنگار | دستمزد ناچیز کارگران برای سبد گران معیشت
واتیکان: در هیات موسوم به «صلح غزه» رئیس جمهور آمریکا شرکت نخواهیم کرد
نخست‌وزیر مجارستان: امید سران کشورهای اروپایی به پیروزی کی‌یف بر مسکو، توهم‌آمیز است
زلنسکی: رویکرد ترامپ منصفانه نیست
معاون رئیس‌جمهور آمریکا: مذاکرات با ایران به نوعی خوب پیش رفت
سازمان ملل: امیدواریم مذاکرات ایران و آمریکا منجر به کاهش تنش‌های منطقه‌ای شود
وضعیت آب و هوا امروز چهارشنبه 29 بهمن ماه 1404 + وضعیت استان‌ها
برنامه مسابقات امروز 29 بهمن + پخش زنده
در زمان مواجهه با تشنج این اقدامات را انجام ندهید
مولکولی که نور خورشید را سال‌ها نگه می‌دارد
دستاوردی قابل توجه در ترمیم نخاع
فشارخونتان را روزی دو بار اندازه بگیرید
پیش‌علامت پارکینسون و زوال عقل مشخص شد
نقش موثر رژیم «فستینگ» در کاهش علائم التهاب روده