×
بین الملل
شناسه خبر : 265755
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/10/08 ساعت 10:32
لزوم اصلاح رویه در سیاست خارجی

علی بیگدلی:

لزوم اصلاح رویه در سیاست خارجی

در ماه‌های اخیر، محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق، کوشیده است سیاست خارجی متوازنی را در پیش بگیرد. سیاستی که مبتنی بر بهبود روابط بغداد با کشورهای منطقه، حفظ ارتباط سازنده با ایران و هم‌زمان تقویت مناسبات با ایالات متحده آمریکاست.

نورنیوز- گروه بین الملل: در ماه‌های اخیر، محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق، کوشیده است سیاست خارجی متوازنی را در پیش بگیرد. سیاستی که مبتنی بر بهبود روابط بغداد با کشورهای منطقه، حفظ ارتباط سازنده با ایران و هم‌زمان تقویت مناسبات با ایالات متحده آمریکاست. این رویکرد باعث شده است برخی تحلیلگران از احتمال ایفای نقش میانجی از سوی عراق در کاهش تنش میان ایران و آمریکا سخن بگویند. البته السودانی نیز خبرهایی در این مورد داده است.

 با این حال واقعیت این است که میزان تأثیرگذاری سودانی در این مسیر با اما و اگرهای جدی همراه است و نمی‌توان نقش او را بیش از حد بزرگ‌نمایی کرد. نخست باید به این نکته توجه داشت که در ساختار سیاسی ایران اختلاف با آمریکا اغلب نه به‌عنوان یک مسئله مقطعی یا قابل مدیریت بلکه به‌صورت یک تعارض ذاتی و ریشه‌دار تعریف می‌شود و به دلیل همین نگاه است که تلاش برای میانجیگری چه از سوی عراق و چه از سوی دیگر بازیگران منطقه‌ای با محدودیت‌های جدی مواجه است. در چنین شرایطی، این پرسش اساسی مطرح است که سودانی دقیقا از کدام طرف و با چه اختیاراتی می‌تواند نقش میانجی را ایفا کند، آن هم در حالی که کانال‌های ارتباطی مؤثر عملا بسته شده است؟ روشن است که وقتی درهای دیپلماسی بسته باشد، نه‌تنها کاهش فشار به سختی صورت می‌گیرد بلکه هزینه‌های آن به‌طور عمده بر دوش مردم قرار می‌گیرد. اکنون رئیس‌جمهور از وضع نامناسب اقتصاد کشور سخن گفته و شرایط را دشوار توصیف کرده است. بدیهی است هر اندازه که تعاملات خارجی محدودتر شود و ارتباط با اقتصاد جهانی تضعیف گردد، باید منتظر افزایش قیمت کالاهای مصرفی، کاهش قدرت خرید مردم و نارضایتی اجتماعی بود. در چنین فضایی انتظار اینکه کشوری مانند عراق حتی با وجود روابط نسبتا خوب با آمریکا و برخی کشورهای عربی، بتواند گرهی اساسی از روابط ایران و آمریکا بگشاید، چندان واقع‌بینانه نیست. سودانی، با همه تلاش و نیت مثبتی که ممکن است داشته باشد در مقایسه با پیچیدگی و عمق اختلافات تهران و واشینگتن، بازیگری نه چندان موثر محسوب می‌شود. ریشه این اختلافات بیش از آنکه در بیرون از مرزها قابل حل باشد به تصمیمات و رویکردهای ایران باز می‌گردد. مسئله اصلی این است که برای رسیدن به هر تحول قابل اعتنا لازم است در درون کشور وحدت نظر شکل بگیرد. حل مشکلات سیاست خارجی بدون تحول در سیاست داخلی و بدون اجماع در سطوح تصمیم‌گیری امکان‌پذیر نیست. آنچه امروز بیش از هر چیز در عرصه سیاست داخلی و خارجی کشور مشاهده می‌شود، نشان دهنده اجماع برای انجام عمل به قصد تحول نیست؛ وضعیتی که نه به تصمیم قاطع منجر می‌شود و نه به اصلاح مسیر. و این خود به یکی از موانع اصلی حل مسائل تبدیل شده است. تا زمانی که این وضعیت به اجماع و اقدام تغییر نکند، نمی‌توان انتظار داشت مشکلات مزمن کشور چه در حوزه اقتصاد و چه در عرصه سیاست خارجی حل‌ و فصل شود. اصلاح رویه در سیاست خارجی، نیازمند شجاعت در تصمیم‌گیری پذیرش واقعیت و باز کردن مسیر برای طرح گفت‌وگو برای تامین منافع ملی است. بدون چنین اصلاحی نه میانجیگری سودانی و نه تلاش هیچ بازیگر دیگری، قادر نخواهد بود گرهی از بحران‌های موجود بگشاید.


آرمان ملی
نظرات

آخرین اخبار
وزارت بهداشت رژیم صهیونیستی تلفات این رژیم در جنگ رمضان را اعلام کرد
فایننشال تایمز: ایران می‌تواند از جنگ قدرتمندتر خارج شود
رضا نصری: اگر ترامپ تهدیدش در «جنگ زیرساخت‌ها» را عملی کند...
پیام مجلس خبرگان رهبری در پی شهادت دریابان تنگسیری
سناتور آمریکایی: پیش از اینکه هزینه‌ها گران‌تر از این شود باید جنگ با ایران را تمام کنیم
ادعای وال استریت ژورنال: ترامپ حاضر به پایان جنگ است
اعلام وضعیت هشدار در عربستان/ فعال شدن آژیر خطر در استان «الخرج»
اتحادیه اروپا از مشارکت در هر ماموریت احتمالی در تنگه هرمز خودداری کرد
مجری مطرح فاکس‌نیوز شبکه حامی ترامپ: آیا ترامپ از عواقب سنگین جنگ با ایران آگاه بود؟
سناتور آمریکایی: کنگره به جنگ با ایران پایان دهد
وزیر کشور: دریابان تنگسیری در راه اعتلای نام ایران ثابت‌قدم بود
مسدود شدن صفحه سردار قاآنی پس از انتشار نخستین پیام در شبکه ایکس
شوک نفتی تنگه هرمز در غرب تازه شروع به حرکت کرد
حمله جدید آمریکا به مقر حشد شعبی در دو استان عراق
حمله به دانشگاه آمریکایی در سلیمانیه عراق
حزب‌الله: در 24 ساعت گذشته 43 حمله علیه نیروهای اسرائیلی انجام دادیم
قیمت نفت آمریکا با انفجار نفتکش کویت 3 دلار گران شد
هزینه واردات سوخت اتحادیه اروپا به 13 میلیارد یورو رسید
پیام تسلیت آیت الله آملی لاریجانی در پی شهادت دریابان تنگسیری
فرانسه خواستار نشست اضطراری شورای امنیت درباره لبنان شد
وقوع یک حادثه دریایی در نزدیکی دبی
پایگاه هوایی آمریکا در عربستان سعودی هدف حمله قرار گرفت
ریزش سنگین 1.3 تریلیون دلاری بازارهای سهام آمریکا در یک روز
پیام فرمانده نیروی قدس سپاه به مقاومت اسلامی یمن
ایران می‌تواند از جنگ قدرتمندتر خارج شود
جزئیات سی و یکمین روز عملیات وعده صادق 4
حمله هوایی به شمال استان بابل عراق/ منطقه «جرف‌النصر» هدف قرار گرفت
گفت‌وگوی فیدان و گوترش درخصوص تلاش‌ها برای پایان دادن به جنگ ایران
سازمان هواپیمایی:حمله به هواپیمای ایرانی حامل دارو جنایت جنگی است
عراقچی: ایران به عربستان سعودی احترام می‌گذارد و آن را کشوری برادر می‌داند
واکنش سفارت ایران در وین به اظهارات مارک روبیو
رشد 4,5 دلاری قیمت نفت آمریکا در یک روز
ماجرای هدف قرار گرفتن مرکز فرماندهی مخفی آمریکا در امارات
قالیباف: غلط می‌کند کسی ملت ما را تهدید کند
آوانوس سیمونیان؛ اولین شهید مسیحی جنگ رمضان در اصفهان
انهدام تیم تروریستی وابسته به منافقین
کمک‌های بشردوستانه عتبه امام حسین(ع) به تهران رسید
کاخ سفید: دیپلماسی اولویت ماست!
هواشناسی؛ این استان‌ها منتظر بارش رحمت الهی باشند
ایران «پایداری» را به یک دستاورد سیاسی و معنوی تبدیل کرده است
شوک نامتقارن جنگ علیه ایران به اقتصاد جهانی
قدردانی الیاس حضرتی از عملکرد رسانه‌ها در شرایط جنگی
انتقاد رئیس‌جمهور کره جنوبی از عواقب جنگ؛ خواب از چشمانم ربوده شده
تصویب طرح اعدام اسرای فلسطینی توسط کنست
مقاومت آماده مقابله و دفع تهدیدات است
قلعه‌نویی: نتیجه در بازی دوستانه برای ما ملاک نیست.
روایت گاردین از بمباران مدرسه‌ میناب: «هیچ چیز باقی نمانده»
در ایام جنگ چند نفر ازدواج کردند؟
پاسخ ایران از نظر شدت و گستره، آمریکا را به‌چالش کشید
متلاشی شدن راهبرد آمریکا در مقابله با تاکتیک‌های ایران