×
اقتصادی
شناسه خبر : 265737
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/10/08 ساعت 09:11
کدام استانها رکورد دار افزایش تورم هستند؟

نورنیوز بررسی می‌کند،

کدام استانها رکورد دار افزایش تورم هستند؟

آذرماه با ثبت تورم نقطه‌به‌نقطه 52 درصدی در کشور، تصویر نگران‌کننده‌ای از اقتصاد ایران ترسیم کرد؛ جایی که سمنان رکورددار شد و تهران، برای نخستین‌بار، کمترین تورم را ثبت کرد.

نورنیوز-گروه اقتصادی: داده‌های رسمی تورم نقطه‌به‌نقطه آذرماه نشان می‌دهد شکاف تورمی میان استان‌های کشور نه‌تنها کاهش نیافته، بلکه به سطحی نگران‌کننده رسیده است. متوسط تورم نقطه‌به‌نقطه کشور به ۵۲ درصد رسیده؛ رقمی که به‌تنهایی بیانگر فشار سنگین بر معیشت خانوارهاست، اما توزیع این تورم در استان‌ها، تصویر دقیق‌تری از عمق بحران ارائه می‌دهد.
در صدر جدول، استان سمنان با تورم ۶۲ درصدی رکورددار شده است. پس از آن، کردستان با ۶۱ درصد و مرکزی با ۶۰ درصد قرار دارند. چهارمحال‌وبختیاری، کهگیلویه‌وبویراحمد، خراسان شمالی و خوزستان نیز در بازه نزدیک به ۵۹ درصد قرار گرفته‌اند؛ به‌گونه‌ای که عملاً بخش بزرگی از کشور درگیر تورمی بالاتر از میانگین ملی است. بر اساس این آمار، ۲۸ استان کشور تورمی بیش از ۵۰ درصد را تجربه کرده‌اند؛ وضعیتی که از فراگیری بحران حکایت دارد، نه تمرکز آن در چند نقطه خاص.
در میانه جدول، استان‌هایی مانند فارس، یزد، سیستان‌وبلوچستان، آذربایجان غربی و خراسان رضوی با تورم‌های ۵۵ تا ۵۷ درصدی دیده می‌شوند؛ استان‌هایی با جمعیت بالا و نقش مهم در تولید، کشاورزی و خدمات که تداوم تورم در آن‌ها می‌تواند به اختلالات زنجیره‌ای در اقتصاد ملی منجر شود. حتی استان‌های شمالی و برخوردارتر مانند مازندران و گیلان نیز از موج تورم در امان نمانده‌اند.
نکته قابل‌توجه و تا حدی غیرمنتظره این گزارش، ثبت کمترین تورم نقطه‌به‌نقطه در استان تهران با حدود ۴۵ درصد است؛ رخدادی که برای نخستین‌بار اتفاق افتاده و تهران را به انتهای جدول تورمی کشور رسانده است. پس از تهران، استان‌های کرمان و خراسان جنوبی نیز در زمره کم‌تورم‌ترین استان‌ها قرار دارند. این تفاوت می‌تواند ناشی از تمرکز بیشتر نظارت‌ها، ساختار بازار، سطح دسترسی به کالا و خدمات، یا حتی اثرات سیاست‌های کنترلی کوتاه‌مدت در پایتخت باشد؛ اما به‌هیچ‌وجه به معنای بهبود وضعیت معیشتی نیست، چراکه تورم ۴۵ درصدی نیز همچنان بسیار بالاست.
فراتر از اعداد استانی، ریشه‌های کلان این تورم افسارگسیخته را باید در متغیرهای بنیادین اقتصاد جست‌وجو کرد. یکی از محورهای کلیدی، تغییر ساختارها و سیاست‌های وزارت نفت در حوزه بازاریابی و فروش نفت است؛ تغییراتی که بنا بر گزارش‌های متعدد، به افت شدید فروش نفت و از دست رفتن بخش قابل‌توجهی از بازارهای ایران منجر شده است. گزارش‌های بین‌المللی حاکی از آن است که حدود ۱۰۰ میلیون بشکه نفت ایران روی آب باقی مانده و به فروش نرسیده؛ موضوعی که مستقیماً به کاهش درآمدهای ارزی کشور دامن زده است.
در کنار این مسئله، افشاگری برخی نمایندگان مجلس درباره عملکرد تراستی‌های فروش نفت، لایه نگران‌کننده‌تری به بحران افزوده است. بر اساس این اظهارات، بخشی از ارز حاصل از صادرات نفت یا به کشور بازنگشته، یا با پدیده «خالی‌خوانی» مواجه بوده است؛ وضعیتی که عملاً منابع ارزی واقعی اقتصاد را کاهش داده و به شکل‌گیری یک بحران ارزی بی‌سابقه کمک کرده است. نتیجه طبیعی این روند، فشار بر نرخ ارز، افزایش هزینه واردات و در نهایت، انتقال شوک قیمتی به سبد مصرفی خانوارها در سراسر کشور است.
مجموع این عوامل نشان می‌دهد تورم کنونی، صرفاً یک پدیده آماری یا مقطعی نیست، بلکه حاصل برهم‌کنش سیاست‌های ارزی، نفتی و نظارتی است. بدون اصلاح جدی در ساختار فروش نفت، شفاف‌سازی جریان‌های ارزی و بازسازی اعتماد در سیاست‌گذاری اقتصادی، مهار این تورم فراگیر در استان‌ها بیش از پیش دشوار خواهد شد.


نظرات

آخرین اخبار
موج تازه حملات صهیونیست‌ها در کرانه باختری
فشار تحریم‌ها ایران را به سمت بومی‌سازی دفاعی سوق داد
بی‌پاسخ ماندن جنایات، راه را برای تهدید همه ملت‌های آزاده باز می‌کند
ضرب‌الاجل آموزش‌وپرورش برای آماده‌سازی مدارس و اعلام سوابق تحصیلی
ویژگی‌های پزشک کامل
رحمانی نایب قهرمان کشتی آزاد جوانان جهان شد
آغاز فصل تازه ماجراجویی ستاره ایرانی با پیراهن الوصل
کارنی: کانادا تسلیم فشار آمریکا نمی‌شود
دو فینالیست برای ایران در کشتی آزاد جوانان جهان
برد شباب الاهلی با حضور سه ستاره ایرانی
زنگ خطر برای اقتصاد آمریکا به صدا درآمد
خانواده شهدا سرمایه‌های راهبردی کشور برای حل مسائل جامعه هستند
دوحه حمله اسرائیل به سوریه را محکوم کرد
چهار توصیه امنیتی آیت‌الله نوری همدانی به دبیر جدید شورای عالی امنیت ملی
تحول در شهرک‌های صنعتی با ورود فناوری و نوآوری
رایزنی عراقچی و وزیر خارجه مصر درباره کاهش تنش‌های منطقه
طرح ساماندهی معابر کلید خورد؛ برخورد با اشغال پیاده‌روها و خیابان‌ها
نقشه راه اقتصاد کشور
جدول قطعی برق چهارمحال و بختیاری فردا یکشنبه اول شهریور
فرانسه، آسمان اوکراین را در اختیار می‌گیرد؟
گام تازه بندر پارسیان برای پشتیبانی از صنایع بزرگ کشور
فارن پالسی: نتیجه محتمل، شکست راهبردی آمریکا است
وقتی شاگرد تیلور هم حریف ملی‌پوش ایران نشد
وکالت فقط شغل نیست؛ بلکه آغاز یک رسالت اجتماعی و اخلاقی است
بسکتبال جوانان ایران در نبرد رده‌بندی کاپ آسیا مقابل ژاپن
جهش قیمت طلا در بازار/ جدیدترین قیمت طلا
نورنما | یکم شهریور ؛ زاد روز حکیم بوعلی سینا و روز پزشک مبارک باد
گزارش تصویری رویترز از بیلبوردهایی در تهران، که اسرائیل و ترامپ را تهدید میکنند
قاهره خواستار توقف تجاوزات اسرائیل علیه لبنان شد
وعده دفاعی سرپرست وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح
جنوب لبنان زیر آتش اسرائیل؛ حملات هوایی و توپخانه‌ای تشدید شد
خانواده‌های شهدا مایه عزت و افتخار نیروی دریایی ارتش هستند
برنامه قطعی برق تهران فردا یکشنبه اول شهریور اعلام شد+ لینک
افتخار بسکتبال ایران؛ نام آقاجان‌پور در فهرست ستاره‌های فیبا
تعیین تکلیف پرونده کریدور دریا به دریا
دمشق حمله پهپادی اسرائیل به خاک سوریه را محکوم کرد
واکنش محمدرضا عارف به جنگ اقتصادی آمریکا
المپیاکوس به طارمی پیام داد؛ «متشکریم مهدی، موفق باشی»
روایت سردار شریف از فرمانده‌ای که معمار امنیت مرزها بود
زلزله در فیفا؛ آفریقا علیه اینفانتینو وارد میدان شد
شکار بی‌رحمانه آهوها در میمه؛ 2 شکارچی با 41 جمجمه دستگیر شدند
تأکید سران قوا برمهار فشارهای معیشتی
لاوروف: غرب به‌دنبال شعله‌ور کردن اعتراضات در روسیه
نویدکیا: استقلال مدعی است؛ بازی مهمی پیش رو داریم
کانادا مقابل ترامپ ایستاد؛ مذاکرات تجاری متوقف شد
بن‌بست در میدان، شکاف در واشنگتن؛ پیام استعفای وزیر ارتش آمریکا چیست؟
هشدار مقام حزب‌الله به رژیم صهیونیستی درباره اشغال نقاط جدید لبنان
90 درصد اراضی کشاورزی سنددار شدند
استقبال حماس از اقدام تشکیلات خودگردان درباره انتخابات فلسطین
طرح بزرگ بهینه‌سازی انرژی در دانشگاه‌ها